Dodaj do ulubionych

PROJEKTORY

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 16:17
Słyszałem wiele zalet na temat projektorów. powiedzcie mi proszę, na czym
najlepiej wyświetlać film. Na ścianie? Ja mam duże pokoj jednak zadnej wolnej
scainy, czy musze ta specjalna plachte czy cokolwiek to jest miec na scianie
czyu moje np zwisac na srodku pokopju? prosze o rady
Obserwuj wątek
    • Gość: mike zbyt uogólnione to pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 19:00
      ja inwestując w kino domowe kupiłem ekran - dość drogi niestety bo elektryczny
      i zawiesiłem tak zeby nikomu nie wadził - piszesz na srodku pokoju?
      tego nie rozumiem - nie kazdy projektor ma optymalny zoom żeby objał caly ekran
      z bliska - zobacz jak ja to mam w jednym pokoju projektor co co kilku
      centymetrów wymierzony od ekranu - dokładnie zoom na 1/2
      img474.imageshack.us/my.php?image=kino22ab.jpg
      img474.imageshack.us/my.php?image=kino32sr.jpg
      img474.imageshack.us/my.php?image=kino48dy.jpg
      fotka z kadru była robiona w letnie popołudnie a mimo to
      w pokoju ciemno - odległość od projektora do ekranu to 3,85metra
      A teraz zdjęcie alternatywne - u 14 letniej córki i plazma 42''
      jedna z najdrozszych i najlepszych na rynku - zakup teraz na gwiazdkę
      img474.imageshack.us/my.php?image=dscn14696xq.jpg
      jeszcze jedno - uwazaj żeby za bardzo w to nie wdepnąć bo to drogie zabawki
      pozdrawiam mike

• Gość: Adrian Re: zbyt uogólnione to pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 19:05
        Chodzi mi oto, że mam salon 50 metrowy na poddszy. Jednak zero wolnych ścian.
        I pomyslalem o projektorze, ale wlasnie mam problem gdzie go wyswietlać. Czy
        będzie funkcjonalne jak na srodku pokoju zamontuje lektryczny ekran? ( btw ile
        Ty za swoj zaplaciles, ile sie wsuwa itd) Czy nie będzie przeszkadzalo ze z
        drugiej strony bedzie go podswietlalo swiatlo, czy jest on, nieprzezroczysty?

Pozdrawiam
        • Gość: mike Re: zbyt uogólnione to pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 19:31
          tam gdzie projektor jest własnie poddasze i ok 40m2 - nie mam wolnych scian a
          za ekranem okna i rolety podgumowane czyli zero przepuszczalnosci światła -
          zamontuj właśnie tak by mikomu nie wasził , ekranu nie ma prawa cos
          przeswietlać - nawet obraz z projektora - one sa podgumowane.Ekran wysuwa się
          kilkanaście sekubd i zwija - równomiernie bo od tego elektryka.
          Ekran kosztował ok 2600zł jakieś 16 miesięcy do tyłu - jeszcze wkleje jedno
          zdjecie z oknami i sam zobaczysz - to tez zaadoptowane poddasze .
          Ten sam ekran ale w białem kwadratowej obudowie ' ręczny' jest o połowę tańszy
          ale ryzyko pomarszczenia ekranu wysokie podczas zwijania.
          jak byś miał wolną sciane to są specjalne białe farby akrylowe w Castroramie
          img367.imageshack.us/my.php?image=kino11an.jpg
          • Gość: Filos Re: zbyt uogólnione to pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 19:44
            Naprawdę świetnie to zrobiles. Ja niestety pewnie nie dam rady tak zrobić. U
            mnie problem jest ze w pokoju jest niesamowitre naslonecznienie. Mam rolety
            jednak są one beżowe i chyba będęmusiał wymienić na granatowe, najlepiej +
            markizy. Jaki masz projektor? Czy masz jeszcze dla mnie jakies rady, sugestie?
            pozdrawiam i gratuluje
            • Gość: mike Re: kup rolety podgumowane na wymiar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 19:54
              nie jest to az takie drogie - zasuwają dokładnie samą szybe i zero
              przepuszczalności , mogą być nawet białe ale podgumowane - projektor to
              Panasonic PT-AE700 - szkoda ze nie mam kiedy
              ogladać :( a kable wszystkie w scianach lub pod sufitem podczas remontu włożone
      • ing.elec Re: zbyt uogólnione to pytanie 16.01.06, 19:48
        Gość portalu: mike napisał(a):

> z bliska - zobacz jak ja to mam w jednym pokoju projektor co co kilku
        > centymetrów wymierzony od ekranu - dokładnie zoom na 1/2

Taki twardziel, a nie wstydzi sie uzywac korektury trapezu? Fee, nieladnie.
        Poza tym center jest ZDECYDOWANIE za maly, ma ZUPELNIE rozny od frontowych
        charakter dzwieku, a w dodatku gada przez dzwiekochlonny ekran. Nie wspominajac
        o frontowych kolumnach, ktorych highfidelnosc w sam raz pasuje do efektow z
        Terminatora i temu podobnych obrazow.
        BTW tylne tez sa w stosunku do przednich za male.

Ogolnie rzecz biorac more money then brain.

> w pokoju ciemno - odległość od projektora do ekranu to 3,85metra
        > A teraz zdjęcie alternatywne - u 14 letniej córki i plazma 42''
        > jedna z najdrozszych i najlepszych na rynku - zakup teraz na gwiazdkę

Klekamy, zastygajac w podziwie.

POzdr.

I.
        • Gość: mike Re: zbyt uogólnione to pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 20:02
          zaraz - centralny tylko tam sobie leży a podczas projekcji jest pod ekranem
          Co do korektury trapezu to nie wiem co masz na mysli , to ze projektor tak
          wisi ??? a może że obraz wydaje sie w trapezie ?? nic z tych rzeczy kolego.
          Zdjęcie projektora było robione chwilke po montarzu - na prosbe kolegi
          nawet nie był jeszcze włączany projektor a obraz ?? zdjecie wyło robione z
          wysokości górnej krawedzi ekranu obiektywem w dół - powinienes to zrozumieć
          jak i to że w ampli H/K 7.1 pilot jak siadziesz tam gdzie chcesz ogladać
          automatycznie ustawi głośność we wszystkich 8 głośnikach tzw. opcja EzSet
          czyli jedne ściszy a w drugich doda Db - przody kupiłem najwieksze jak i Sub bo
          o to chodziło w kinie - ma być to czuć
    • ing.elec Re: PROJEKTORY 16.01.06, 20:04
      Gość portalu: Adrian napisał(a):

> Słyszałem wiele zalet na temat projektorów. powiedzcie mi proszę, na czym
      > najlepiej wyświetlać film. Na ścianie?

Wylacznie, jesli ja przygotujesz odpowiednia farba albo nakleisz odpowiednia
      tkanine. Wrazna faktura tynku albo tapety zle wychodzi podczas obrotow i
      najazdow kamery.

> Ja mam duże pokoj jednak zadnej wolnej
      > scainy, czy musze ta specjalna plachte czy cokolwiek to jest miec na scianie
      > czyu moje np zwisac na srodku pokopju? prosze o rady

Stosunkowo tanie rozwiazanie to roleta z recznym bocznym ciagiem o odpowiedniej
      szerokosci, ale troszke stjuningowana.

1. zastapic listewke napinajaca odpowiednia (nie za ciezka) rurka metalowa -
      zapewnia rownosc powierzchni i brak jakichkolwiek fald.
      2. czarnym suknem wykladamy cala tylna powierzchnie ekranu. Wystarczy
      przymocowac (przyszyc/przykleic) gorna krawedz sukna.
      3. tym samym suknem obkleic ramke we wlasciwym formacie (16:9) na przedniej
      stronie ekranu. W przypadku filmow w cinemascope gorna krawedz obrazu bedzie
      mocno ponizej gornej krawedzi ramki, ale to mozna przebolec. Ew. dorobic
      odpowiedni pasek sukna, ktory mozna w razie potrzeby opuscic i zmniejszyc czynna
      wysokosc ekranu.

Taki ekran mozna przymocowac do sufitu przed przednia linia znajdujacych sie za
      nim mebli i opuszczac w razie potrzeby. Srodek pokoju to lekka przesada ;-)

POzdr.

I.
      • Gość: Adrian Re: PROJEKTORY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 21:33
        DLaczego?

Mike, moge CIe o gg prosic? albo o mail? Moj adres to domfil@autograf.pl
        • mike68 Re: PROJEKTORY 16.01.06, 22:17
          napisz mi na priv swój GG a odezwe się jak nie dzisiaj to jutro
          • Gość: Adrian Re: PROJEKTORY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 22:53
            moj gg to 3180790 zagdaj prosze
            • Gość: Adrian Re: PROJEKTORY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 23:39
              Jak mozesz to zagdaj mozliwie szybko, bardzo mi zalezy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka