Dodaj do ulubionych

co lepsze? cyfra plus czy cyfrowy polsat czy coś..

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.02.06, 22:40
no właśnie, może mi ktoś poradzi bo nie wiem co najlepiej sie opłaca
(interesuje mnie pakiet podstawowy)myslałam o cyfrze ale tam nie ma polsatu...
z drugiej strony nie mam możliwości wydania na raz 200 zł za dekoder, jak w
polsacie...no i jak to jest z jakościa obrazu???
Obserwuj wątek
    • Gość: niro Re: co lepsze? cyfra plus czy cyfrowy polsat czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 12:55
      Zaczne od konca : obie platformy to cyfrowki wiec jakosc obrazu jednakowa.
      Satelite nie kupuje sie na 1 rok - wiec te 200 zeta sie "zwroci" po czasie.
      W zaleznosci co chcesz ogladac wybierasz sobie pakiet i kalkulujesz ceny.
      Ja kilka lat temu wybralem Polsat (teraz za 35 zl) i jestem zadowolony.
      • Gość: ??? Re: co lepsze? cyfra plus czy cyfrowy polsat czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 13:00
        Czy Polsat transmituje też TVP 1,2 3? Bo na ich stronie internetowej w listach
        kanałów za nic nie moge znaleźć tych programów?
      • Gość: Zadziwiony?? Re: co lepsze? cyfra plus czy cyfrowy polsat czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 23:55
        Gość portalu: niro napisał(a):

> Zaczne od konca : obie platformy to cyfrowki wiec jakosc obrazu jednakowa.

A moglbys to rozwinac? Jednakowo marna czy moze jednakowo gow...? Bo mity typu
        "cyfrowa jakosc" w telewizji czesto rozmijaja sie z prawda o kilometry :))))
        • ing.elec Cyfrowa jakosc 04.02.06, 11:04
          Gość portalu: Zadziwiony?? napisał(a):

> A moglbys to rozwinac? Jednakowo marna czy moze jednakowo gow...? Bo mity typu
          > "cyfrowa jakosc" w telewizji czesto rozmijaja sie z prawda o kilometry :))))

Mylisz pojecia. Nie ma czegos takiego, jak cyfrowa czy analogowa jakosc.
          Wszystko zalezy od danej jakosci formatu. Miedzy cyfrowa jakoscia SACD a cyfrowa
          jakoscia dzwieku w telefonie przenosnym na skraju zasiegu sa pewne roznice.
          Tak sa pewne roznice miedzy dzwiekiem zdartego Kasprzaka ZK costam, a dzwiekiem
          gramofonu za 10 000 euro.

W telewizji cyfrowej jakosc obrazu zalezy glownie od wybranego przez nadawce
          (stacje telewizyjna) stopnia kompresji, rozdzielczosci, a takze od jakosci
          uzytych kompresorow. Dlatego jakosc obrazu cyfrowej telewizji waha sie od
          "zyleta" i near-HDTV po zaklocony internetowy livestream z 56 kb.

Jesli nadawca szanuje widzow, to obraz jest znakomity, jesli nawet jest trudny w
          kompresji. Jesli nadawca ma widzow w d., to i obraz nawet nieruchomego spikera w
          dzienniku bedzie sie klockowal.

Pozdr.

I.
          • pawelwi Re: Cyfrowa jakosc 07.02.06, 22:34
            Kolego ing.elec. Mam pytanie. Czy do odbioru cyfrowego sygnału, bez utraty jego
            jakości, przy założeniu, że nadawca tak dobty sygnał oferuje, konieczny jest
            jakiś konkretny typ telewizora, np. nie CRT ale LCD lub plazma, który nie musi
            tego sygnału poddawać konwersji na analog.
            Jak to jest z telewizorami CRT Loeve.
            Pozdrawiam
            • ing.elec Re: Cyfrowa jakosc 07.02.06, 23:09
              pawelwi napisał:

> jakości, przy założeniu, że nadawca tak dobty sygnał oferuje, konieczny jest
              > jakiś konkretny typ telewizora, np. nie CRT ale LCD lub plazma, który nie musi
              > tego sygnału poddawać konwersji na analog.

Nie. Co najwyzej w przypadku LCD albo plazm z zalosna jakoscia wejscia RGB
              (przez scart) ma sie pewne straty.

W normalnych wypadkach jakosc obrazu limitowana jest jakoscia samego telewizora
              i jakoscia nadanego programu (ew. plus zdarzajace sie przypadki nieudanych
              dekoderow). A to, czy odbiornik DVB jest wbudowany w telewizor, czy stoi obok i
              podlaczony jest przez RGB w scarcie, ma dla jakosci obrazu mniejsze znaczenie.

Na rynku sa juz telewizory z wbudowanymi odbiornikami DVB-S albo -T (min.
              wspomniane Loewe). Aczkolwiek zysk za takiego rozwiazania lezy IMHO w wiekszym
              komforcie uyztkowania (jedno zdalne sterowanie, uzycie funkcji telewizora, a nie
              uzywanie go jako monitora).

> Jak to jest z telewizorami CRT Loewe.

Wysoka klasa za wysoka cene. Uzywam od lat z niemalejacym zachwytem. Rowniez
              jako monitor do DVB (Technisat Digicorder - PVR z HD-Recorder - timeshift to
              jest to).

Pozdr.

I.
              • pawelwi Re: jeszcze do kolegi ing.elec 08.02.06, 09:26
                Wielkie dzięki. O ile dobrze zrozumiałem, w każdym przypadku sygnał cyfrowy musi
                być dekodowany. Rzecz polega tylko na tym, że jest nośnikiem lepszego sygnału.
                Czy odbiornik DVB jest właśnie takim dekoderem.
                Przepraszam za poziom moich pytań, ale jestem tylko ekonomistą i kwestie
                techniczne z tej dziedziny są mi trochę obce.
                Pozdrowienia z Gdyni - Paweł
    • Gość: m@n Re: co lepsze? cyfra plus czy cyfrowy polsat czy IP: 80.50.204.* 03.02.06, 13:09
      usenet.gazeta.pl/usenet/0,48205.html?group=pl.rec.telewizja&tid=1042110&pid=&strona=0
    • mazja1 Re: co lepsze? cyfra plus czy cyfrowy polsat czy 13.02.06, 21:58
      ja mam cyfrowy polsat i nie narzekam, moze na cyfrze jest wiecej kanałów ale i
      cena jest większa ... a i tak sie tych wszystkich programów nie ogląda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka