Gość: DVD IP: 193.59.95.* 09.02.06, 14:05 Chciałbym kupić przewód optyczny do dvd i amplitunera. Czy jakość dzwięku poprawi sie po takim podłączeniu, czy też wystarczy (i być może jest lepszy) przewód coaxialny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kornik Re: Optycznie czy coaxialnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 14:16 Zaleca sie coax. Toslink (czyli połączenie optyczne stosowane w popularnym sprzęcie)nie jest najwyższej klasy rozwiązaniem (m.in daje duży jitter). Inna sprawa, czy będziesz w stanie usłyszeć różnice miedzy obydwoma systemami. Całkiem prawdopodobne, ze nie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DVD Re: Optycznie czy coaxialnie? IP: 193.59.95.* 09.02.06, 15:52 >>>Toslink (czyli połączenie optyczne stosowane w popularnym > sprzęcie)nie jest najwyższej klasy rozwiązaniem (m.in daje duży jitter). Wynika stąd, że w sprzęcie wysokiej klasy takie połącznie zdałoby egzamin...? Więc problem jest w sprzęcie czy w połączeniu optycznym...? Wyjaśnisz mi znaczenie słowa >>jitter<<? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kornik Re: Optycznie czy coaxialnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 16:43 > Wynika stąd, że w sprzęcie wysokiej klasy takie połącznie zdałoby egzamin...? W sprzecie wysokiej klasy producenci często wogóle nie instalują wyjść optycznych:-)Np. w procesorze D/A MarkLevinsona: www.marklevinson.com/products/specs.asp?prod=no390s > Więc problem jest w sprzęcie czy w połączeniu optycznym...? To nie tyle jest problem z połączeniem optycznym jako takim, ale raczej wynika z jakosci zastosowanych rozwiazań. Kiedyś producenci wysokiej klasy sprzętu hi- end próbowli korzystać z rozwiązań stosowanych w telekomunikacji i stosowali np. połaczenia kablem światłowodowym zakończonym wtykami AT&T ST. Kable były drogie, ale jakość połączenia dobra. Ale obecnie nikt tego już chyba nie robi. Problem ze zwykłym, tanim kabelkiem toslink np. z MM, to to, ze jest to kawałek żyłki zakończony plastikowymi wtyczkami. Jakość optyczna takiego kabla jest marna, a i mocowanie (wyosiowanie)też nie najlepsze. Ale mozna już kupic kable, gdzie stosuje sie normalne światłowody ze szkła kwarcowego z dokładnie wypolerownymi końcówkami (prostopadle do osi kabla!) zakończone solidnymi metalowymi wtyczkami. Tyle, ze te kable sa drogie. No i potrzebne są wysokiej klasy gniazda,m.in z dobrymi soczewkami. Sam kabel optyczny ma swoje zalety. Nie generuje zakłócen elektromagnetycznych i sam nie jest na nie wrażliwy. Ale nie może np. być zginany pod ostrym katem. Bardzo dużo zalezy od jakosci światłowodu, przy zwykłym plastiku jest po prostu duza strata sygnału przy przesyłaniu. Najlepsza by była wiazka cienkich szklanych światłowodów. No i przy takim kablu trzeba sygnał elektryczny zamienić na optyczny i potem znów na elektryczny, a to zawsze może rodzic problemy. Dlatego niektórzy producenci decydują sie tylko na kable "metalowe" z wtyczkami RCA lub AES/EBU. > Wyjaśnisz mi znaczenie słowa >>jitter<<? Nie wiem, czy potrafię :-). Tu chyba by się przydał ing.elec W uproszczeniu, jitter to dobra wartość sygnału ale w złym momencie. Wyobraź sobie, ze masz idealną sinusoidę. Chcesz ja przesłac cyfrowo. Dokonujesz próbkowania, czyli mierzysz wartość napiecia w równych, precyzyjnie zmierzonych odstępach czasu, np. co sekundę. I przy jej odtwarzaniu, odtwarzasz te dokładnie zmierzone wartości napięcia, ale masz nędzny zegarek, i zamiast robić to dikładnie co 2 s., raz robisz to co 0,5s, a nastepnie za 1,2s. potem 0,8s itd. Sinusoida Ci sie trochę powygina (sprobuj to sobie narysować:-) ). I to jest jitter, a ścisle biorąc chyba jedna z jego odmian. mam nadzieję, że coś wyjasniem, a nie namieszałem jeszcze więcej:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DVD Re: Optycznie czy coaxialnie? IP: *.c240.petrotel.pl 09.02.06, 20:07 Z jitterem - nie mam prawa się nie zgodzić bo po prostu się na tym nie znam, ale każdą naukę, lekcję wysłucham i przyjmę z pokorą! Jednak kwestia światłowodu w dalszym ciągu mnie nurtuje. Czuje w tobie przeciwnika światłowodów. W większości dowodzisz (i z góry zakładasz) niedoskonałości tego połączenia. Podążając tym tropem, mam prawo sądzić, że także kable coax są wykonane z tendetnych materiałów, mają kiepskie (cokolwiek to znaczy) wtyczki, gniazda, itd., ulegają wpływą najróżnorodniejszych pól (nawet łąk i pastwisk ;-)) itd, itp. Czyli też mogą byc niedoskonałe z różnych powodów. Mylę się? Więc jak to jest? W coax nie ma strat, zniekształceń, jitter (qwa)ów...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kornik Re: Optycznie czy coaxialnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 20:57 > Czuje w tobie przeciwnika światłowodów Absolutnie nie! zresztą mój Cd (fakt, ze z koniecznosci) i DVD sa podpiete toslinkami. Inna sprawa, że jak w końcu zdobędę się na zakup dobrego transportu CD, to toslink zniknie. Ale kino domowe dalej bedzie na nim chodzić. > W większości dowodzisz (i z góry zakładasz) > niedoskonałości tego połączenia Nie światłowodu jako takiego. Zreszta moja opinia nie jest odosobniona, poszukaj trochę po necie, znajdziesz wiele podobnych. Dam kolejny przykład. Producent jednych z najlepszych transportów CD czyli Wadia ma obecnie w swojej ofercie 2 modele: www.wadia.com/products/products_main.htm Obydwa maja wyjscia optyczne, ale nie toslink, tylko AT&T ST ! Jesli producenci najwyższej klasy sprzetu nie montują u siebie toslinków, to jakis powód chyba musi być. I nie sądzę, żeby to był powód ekonomiczny, znając ceny ich zabawek :- ) Producent doskonałych (wg. mnie) przetworników D/A czyli Parasound pisze, ze "ST fiber optic connections are considered by some to be superior to either TOSlink or coaxial connection for data transmission."Czyli jest lepsze niż coax, i nie mam podstaw, żeby im nie wierzyć. Ale nie TOSLINK! > Podążając tym tropem, mam prawo sądzić, że > także kable coax są wykonane z tendetnych materiałów, mają kiepskie (cokolwiek > to znaczy) wtyczki, gniazda, itd., ulegają wpływą najróżnorodniejszych pól > (nawet łąk i pastwisk ;-)) itd, itp. Czyli też mogą byc niedoskonałe z różnych > powodów. Mylę się? Oczywiscie, że nie. Najlepszym przykładem takich kabelków, sa te standardowo dołączane do sprzętu. > Więc jak to jest? W coax nie ma strat, zniekształceń, jitter > (qwa)ów...? Oczywiscie, że są i dlatego warto stosować dobre kable. Jeszcze jeden cytat z Parasounda: "Cables designed for audio frequencies are not suitable for digital signals and will not give you satisfactory results." czyli trzeba kupić dobry kabel cyfrowy, pytanie tylko jaki. Kabli dawno nie kupowałem ( nie znam obecnych cen), wiec pozwoliłem sobie zajrzeć na stronke, gdzie kiedyś się zaopatrywałem. Zobacz ceny kabli cyfrowych: www.audioadvisor.com/store/categorylisting.asp?CategoryID=10&hdnCat=Digital%20Cables Najdrozszy jest własnie "szklany" toslink Audioquesta - Optilink 5. Plastikowy model Optilink 3 tego producenta kosztuje mniej niż połowe tej ceny. A najdrozszy model srebrnego coaxa Audioquesta (porównuję ceny jednego producenta) kosztuje 1/3 tego szkalnego. Jakość więc kosztuje. Pytanie, czy warto płacić 3 razy więcej za doskonały kabel toslinka, skoro można mieć taką samą jakość dźwięku na trzykrotnie tańszym coaxie. Posumowując, 1. na pewno średniej klasy toslink da lepszą jakość dźwieku niz kawałek druta znaleziony w pudełku od odtwarzacza DVD. 2. na pewno średniej klasy coax da lepszą jakość dźwieku niż najtańszy toslink z MediaMarkt 3. Wysokiej klasy toslink da pewnie taką samą jakość jak dobry coax, ale bedzie drożej kosztował. Spytałeś na poczatku, czy kabel optyczny jest lepszy od coaxa. Wybór teraz należy do Ciebie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: Optycznie czy coaxialnie? IP: *.ptr.terago.ca 09.02.06, 21:39 Kornik, Oto co znalazlem n/t 'jitter': When samples are not output at their correct time relative to other samples, we have clock jitter and the associated distortion it causes. Fortunately, the current state of the art is very good for stable clocking, so this is not a problem for CD players and other digital audio units. And since the output from the recording media (CD, or DAT, for instance) is buffered and servo-controlled, transport variations are completely isolated from the digital audio output clocking. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kornik Re: Optycznie czy coaxialnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 22:13 A mógłbys załączyć linka do tego cytatu, bo nie wszystko jest dla mnie jasne. Z ostatniego zdania wynika, ze sygnał z mediów jest buforowany i wysyłany taktowany oddzielnym zegarem (jak sie domyślam o to chodzi w tym servo- controlled), dzieki czemu sygnał na wyjsciu z odtwarzacza jest wolny od jittera zwiazanego z "nierówną" pracą transportu. To przypomina działanie DIP'a, tyle, ze wbudowanego w odtwarzacz. Oczywiście, to wcale nie musi zanczyć, że sygnał który dotrze do DAC'a nie bedzie juz miał jittera :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: Optycznie czy coaxialnie? IP: *.ptr.terago.ca 10.02.06, 00:04 Czolem, Oto link: www.earlevel.com/Digital%20Audio/Jitter.html A teraz mam cos specjalnego, artykul na w/w temat: www.birdland.com/papers/jitter92.pdf. Jak bede mial troche czasu jutro albo w Sobote to sprobuje to przeczytac (ale czy zrozumie cos z tego to juz inna sprawa). Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kornik Re: Optycznie czy coaxialnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 08:47 Dzieki! Terz mam teraz lekturę na weekend :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ing.elec Powrocmy na ziemie 12.02.06, 16:04 Po wypadach w wyzyny poezi i prozy marketingowej wrocmy jednak na ziemie. A na tejze stwierdzimy, ze dla normalnego konsumenckiego sprzetu roznice sa dl polaczen rzedu 0,5..1 m dlugosci pomijalne. Zarowno przy porownaniu optyczny vs. elektryczny, jak i przy porownywaniu kabli zwyklych vs. "specjalne". BTW "cyfrowych" przewodow w rzeczywistosci tez nie ma :-> Polaczenia elektryczne maja znaczna przewage na wieksze odleglosci, natomiast polaczenia optyczne omijaja problemy z przydzwiekami masowymi przez petle masowe. A teraz czekam na atak wyznawcow :-) Pozdr. I. Odpowiedz Link Zgłoś