Dodaj do ulubionych

noworodek a biegunka

03.08.13, 10:24
Mój dwutygodniowy noworodek robi kupki w postaci niemal samej wody. O zabarwieniu standardowym. Z częstotliwością trochę większą niż odbywają się karmienia (karmiona jest piersią). Kiedy powinnam się martwić? Jak odróżnić takie stolce od biegunki?
Kiedyś czytałam, że takie maleńkie dzieci mogą wchłaniać prawie cały pokarm, ale nie wiem ile w tym prawdy. Nie pamiętam nawet źródła.
Oprócz tego Mała ma apetyt, może nie wilczy ale je. Dużo śpi, ale ma też fazy aktywności, krótkie ale ma. Przybiera na wadze.
Przez kilka dni po urodzeniu kupki były normalne. A później jak wyżej opisałam.

jak myślicie powinnam się niepokoić? Może któraś mama miała podobnie?
Obserwuj wątek
    • stokrotka_beauty Re: noworodek a biegunka 03.08.13, 10:29
      ile tych kupek na dobę jest? Masz możliwość skonsultować się dziś z lekarzem? jest upał.Dziecko moze sie odwodnic.
      • ladnyusmiech Re: noworodek a biegunka 03.08.13, 11:07
        Mała nie ma oznak odwodnienia. Tak już bym chyba z nią siedziała gdzieś na izbie przyjęć. Chociaż to też ryzykowne, wiadomo że w szpitalach najlepsze okazy chorobowe można spotkać, już nie wspominając o bakteriach. Nie mam możliwości skonsultować się z pediatrą.
        Kupek robi ok. 12 może trochę więcej, nie wiem jak liczyć bo w trakcie jedzenia czy po jedzeniu słyszę że robi na raty.
    • chyba.ze Re: noworodek a biegunka 03.08.13, 11:13
      Jeżeli prócz tego nic Cię nie niepokoi- je, nie płacze więcej niż zwykle, jest spokojne, ppgodne i nie przejawia bolesnego brzuszka jest to NORMĄ tak samo jak oddanie stolca po kilkunastu dniach.
      Rzecz dotyczy tyllo kp.
      Miłego dnia
      • marsylvik Re: noworodek a biegunka 03.08.13, 16:12
        Zgadza się, przy karmieniu piersią jeśli nie ma innych objawów nie jest to niepokojące.
    • hanusina_mama Re: noworodek a biegunka 03.08.13, 12:43
      Jeżeli jest karmiona wyłącznie piersią, przybiera na wadze, kupy nie są bardzo mocno śluzowe-galaretowate (niewielka ilość śluzu u piersiowca to też norma), dziecko jest spokojne, nie widać, żeby miało jakieś brzuszne problemy, nie gorączkuje to jest to norma.
      Moje obie za czasów noworodkowych robiły kupy widoczne tylko jako zabarwienie na pieluszce, cała reszta wsiąkała. Kupa była po każdym karmieniu, czasem także w trakcie, chociaż niektóre to były raczej duże kleksy kupne niż kupy big_grin Z czasem było coraz mniej, a teraz moja 4-miesięczna z kilkunastu kup na dobę ograniczyła się do 2-3, a czasem jedna na 2 dni. Taki już urok dzieci karmionych piersią. Norma kupna jest tu baaaaaardzo szeroka.
      Natomiast jeśli niepokoi Cię coś poza tą kupą, np któryś z objawów, o którym pisałam na początku, to skontaktuj się z pediatrą.
      • ladnyusmiech Re: noworodek a biegunka 03.08.13, 12:48
        To mnie uspokoiłyście. Mała nie ma gorączki - ma 37,6 stopnia. Temperatura taka utrzymuje się od tygodnia. Ale w te upały nie dziwi mnie to. Termoregulacja nie działa jeszcze jak powinna. Najważniejsze że ma apetyt. Teraz śpi smacznie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka