Dodaj do ulubionych

antena UKF

20.07.06, 10:12
Witam serdecznie, jestem na etapie przeprowadzki do nowego mieszkania i
chciałbym zawczasu pomyśleć o wszelkich kablach, antenach itp. Mam pytanie o
antenę radiową, czy mógłby ktoś polecić jakąś dobrą antenę balkonową ? czy
może zwykła antena siatkowa TV odbiera również fale radiowe i wtedy wystarczy
rozgałęziacz i drugi kabelek do wieży ?
Obserwuj wątek
    • Gość: maro Re: antena UKF IP: 195.94.209.* 20.07.06, 12:33
      Dobry odbiór RTV zależy oczywiście od anteny, ale najważniejsze są warunki
      odbioru w danym miejscu. Jeśli chcesz umieścić antenę na balkonie, to powinna
      ona "widzieć" nadajnik. W obszarach miejskich często wystepują odbicia fal,
      które powodują zakłócenia. Zdarza się, że nadajniki poszczególnych programów
      znajdują się z różnych stron względem anteny. Dlatego też antena dobra dla
      jednej lokalizacji może się nie sprawdzić w innej.
    • Gość: maro Re: antena UKF IP: 195.94.209.* 20.07.06, 12:42
      Przepraszam, po powtórnym przeczytaniu doszło do mnie, że chodzi o antenę do
      radia tylko. W zasadzie to co napisałem, jest prawdziwe również dla UKF,
      niemniej jeśli nie jesteś audiofilem, i siatkowa antena zapewnia w miarę dobry
      odbiór TV to twoje rozwiązanie z rozdzieleniem sygnału powinno sie sprawdzić.
      • Gość: drobo Re: antena UKF IP: 80.48.199.* 20.07.06, 14:25
        jednak to, co napisałeś w pierwszym poście, bardziej przekonuje. Z
        rozrzewnieniem wspominam dawne czasy, gdy w poprzednim miejscu miałem możliwość
        wywalenia anteny ( ogromna, trójelementowa ) na dach. Ówczesne radio "Zodiak"
        bez problemu i czyściutko zasysało programy z odległośi pon. 100km. Aktualnie
        mam dużo lepszy tuner ( Denona ),dipol ze wzmacniaczem zamontowany w logii niby
        widzi nadajnik odległy o 70km, ale odbiór jest niestety gorszy. Więc przyzwoity
        system antenowy to podstawa.
        • Gość: maro Re: antena UKF IP: 195.94.209.* 20.07.06, 17:13
          Masz rację, swój drugi post napisałem, ponieważ większość ludzi nie ma wielkich
          wymagań co do czystości dźwięku dochodzącego z radia. Jeśli jednak jest inaczej,
          to system antenowy może być kosztowny. Aby odbiornik nie łapał wszelkiego
          g...na, z eteru, system antenowy powinien być wyposażony w tyle niezależnych
          anten kierunkowych, z ilu kierunków nadają interesujące nas stacje. Wszelkie
          dookólne i szerokopasmowe wynalazki w obszarze miejskim mogą (ale znowu nie
          muszą) wprowadzać w odbiorze szumy i inne zakłócenia. Należy mieć na uwadze moc
          i odległość nadajnika. Dla silnych nadajników antena mniejsza, dla słabszych i
          oddalonych kilkuelementowa. Najlepiej (jeśli jest taka możliwość) przed
          ostateczną decyzją dokonać prób ze sprzętem tańszym, a jeśli będzie źle to
          system rozbudowywać. Może być i tak, że dzisiaj jest OK a za rok zmienią
          lokalizację nadajnika. Jeśli więc robimy okablowanie podtynkowe, to lepiej
          zrobić je nadmiarowo.
          • wuj.truj Re: antena UKF 20.07.06, 19:46
            Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Będę mógł ustawić siatkową antenę w
            kierunku większości nadajników więc nie powinno być problemów. Audiofilem nie
            jestem więc drobne szumy jakoś przeżyję. Natomiest jeśli piszecie że zwykła
            antena siatkowa TV nadaje się również do odbioru programów radiowych to jest to
            dla mnie dobra wiadomość, nie będę musiał szukać kolejnej anteny.
            Pozdrawiam serdecznie
            • Gość: maro Re: antena UKF IP: 195.94.209.* 21.07.06, 09:22
              Nie twierdzę, że każda się nadaje. Zakresy częstotliwości obsługiwanych przez
              antenę muszą być w instrukcji, mogą być też naniesione gdzieś na samej antenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka