Dodaj do ulubionych

CRT, LCD czy plazma?

IP: 195.42.249.* 05.01.07, 09:14
Proszę o fachowe odpowiedzi, a nie typu "o CRT to jeszcze produkują?" lub "ja
tam zapodałem sobie plazme a co". zaznaczam, że stać mnie na każdy telwizor
ale potrzebuję go pod konkretne potrzeby tzn. do odbioru telewizji kablowej.
I tu już skłaniałam sie ku LCD, ale wyczytałam, że kanały niecyfrowe kiepsko
się odbiera i tu najlepszy jest CRT, a plazma do kina domowego, gdzie ogląda
się w pomieszczeniu raczej zaciemnionym a nie w przelocie między kuchnią ,
łazienką a czytaniem bajki dziecku.
Słucham fachowców, nie szpanerów.
Dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: kollok Re: CRT, LCD czy plazma? IP: *.lubin.dialog.net.pl 05.01.07, 11:17
      "zaznaczam, że stać mnie na każdy telwizor "

wow...niesamowite...niewiarygodne...szok...;););)

tutaj masz cos na temat wad i zalet lcd i plazmy...
      www.telnet.sklep.pl/lcd_plazma.htm
    • Gość: lidia Re: dzięki IP: 195.42.249.* 05.01.07, 12:40
      Dzięki.Z tym ,że mnie stać to napisałam tu tylko po to żeby zamknąć buzię
      szpanerom, co to do kawalerki 20 m kupują plazmę 42 cale.
      • Gość: kollok Re: dzięki IP: *.lubin.dialog.net.pl 05.01.07, 12:46
        "do kawalerki 20 m kupują plazmę 42 cale."

a nawet niech sobie kupia do kawalerki słonia na złotym łańcuszku...przecież to
        ich sprawa...;););)
    • Gość: ? Re: CRT, LCD czy plazma? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 20:42
      idź do wielkiego sklepu z telewizorami

i sobie pooglądaj - jak mają ten sam sygnał /to samo w nich idzie/ - to porównaj :-)

o ile nie jesteś ślepy/a to zobaczysz różnicę ????
    • Gość: Jaaca Re: CRT, LCD czy plazma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 23:43
      Dam Ci pare rad z własnego doświadczenia. Ja mam plazme 37 cali w pokoju 4,0 x
      4,50 i ogladam z odległości 3 m okno mam po prawej stronie, ale prawie zawsze
      zasłonięte. Potrzebowałem sporo czasu aby mi sie wzrok do niego przyzwyczaił.
      Plazma, pewnie i lcd 42 cale tylko do pokoju od 30 m2, takie moje zdanie. Co do
      sygnału to na kablówce może byc bardzo słaba jakość, ja mam Polsat Cyfrowy i z
      niektórych kanałów jestem niezadowolony (TVP1, TVP2) reszta jest do przyjęcia.
      Kupiłem plazme ponieważ wiedziałem że bede ogladał dużo filmów na dvd i sporo
      sportu, a dotego się nadaje najlepiej. Ja miałem taki sam problem, ale kupiłem
      plazme, mimo ze od zakupu(V-06)jestem juz w plecy ponad 1500 zł to nie żałuje.
      Jeszcze kilka słów na koniec nie żałuj kilkuset złotych na platforme cyfrową,
      ponieważ jakość będzie lepsza niz z kablówki. Podłączając plazme lub lcd do
      marnej kablówki lub anteny dachowej to tak jakby kupić Porsche i przerobić na
      gaz.
      Pozdrawiam i życze udanego wyboru:)
      • yapkovitz Re: CRT, LCD czy plazma? 08.01.07, 09:50
        Mam 32 calowego 100 HZ CRT, uzywam go glownie do ogladania filmow na DVD,
        sporadycznie jakies info w TV, na wiecej nie mam czasu. Uwazam ze w zupelnosci
        taki telewizor mi wystarcza.
        • Gość: Sławek62 Re: CRT, LCD czy plazma? IP: *.klaudyny.waw.pl 08.01.07, 12:55
          CRT 32” :
          100Hz koszt od 1400 – 2500Pln , w zależności od wyposażenia. W zasadzie godne
          polecenia wyroby firm Sony, panasonik, philips, thomson (jakość i
          serwis).Żywotność telewizora ok. 5 – 10 lat , zależy od eksploatacji.( po
          ok10000h znacząca utrata emisji katod kineskopu.
          Plasma :
          najlepszy obraz, choć napis HDTV Ready świadczy jedynie iż takowy da się
          oglądać, tylko jakość nie ta. Cena >5000 pln . Żywotność 3 –4 lata, możliwość
          wypalenia pikseli .
          LCD :
          Dobry obraz, choć zależny od kąta patrzenia, HDTV prawdziwe przy rozdzielczości
          1920x1080 co ceny zaczyna od 10000pln. Żywotność 3 –4 lata, możliwość
          uszkodzenia mechanicznego matrycy, wypalanie świetlówek
          Ceny CRT już nie spadną , natomiast ceny plasmy i LCD pędzę w dół, przy
          znacznej poprawie jakości i trwałości. HDTV obecnie w Polsce to dwa kanały,
          może więc warto poczekać.
          • Gość: michal373 Re: CRT, LCD czy plazma? IP: 213.17.232.* 08.01.07, 15:05
            Witam,
            Stad ja kupilem przejsciowy CRT philipsa 32pw9551/12.
            U mnie wyswietla 1080lini na N-ce po componencie.
            Wada to jego rozmiar i waga 50kg.
            • virus_sld Re: CRT, LCD czy plazma? 08.01.07, 19:11
              "wyswietla 1080lini na N-ce po componencie"

a czemu niepodlaczyles przez HDMI ???
              • yapkovitz Re: CRT, LCD czy plazma? 09.01.07, 08:00
                Moj 32 calowy Panasonic tez wazy 50 kg, ale podczas ogladania filmow nie
                trzymam go na rekach:) a zreszta za pare lat (5-7) gdy HDTV stanie sie
                powszechnie obowiazujacym standartem wymienie go na odbiorniki TV, ktory w
                pelni bedzie korzystal z tego co oferuja stacje telewizyjne.
          • koljax Re: CRT, LCD czy plazma? 10.01.07, 15:08
            > CRT 32” :
            > 100Hz koszt od 1400 – 2500Pln , w zależności od wyposażenia. W zasadzie
            > godne polecenia wyroby firm Sony...

CRT Sony to juz chyba niestety nieosiagalne, bo Sony od dluzszego czasu nie
            robi kineskopowych telewizorow (chyba ze sie myle ?).
            • Gość: Soniak Re: CRT, LCD czy plazma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 08:43
              koljax napisał:

> CRT Sony to juz chyba niestety nieosiagalne, bo Sony od dluzszego czasu nie
              > robi kineskopowych telewizorow (chyba ze sie myle ?).

Nie mylisz się !

SONY nie produkuje kineskopów już od kilku lat a wielka szkoda.

Mam nadal TV SONY 29" sprzed 12 lat i nie mam zamiaru go wymieniać na cokolwiek
              innego.
              Jak patrzę w sklepie na te dzisiejsze telewizory plazmowe i LCD to aż się
              dziwię, że ludzie to kupują.
              Jakość obrazu w moim starym SONY jest powalająco dobra w porównaniu do tych
              dzisiejszych wynalazków.

O trwałości mechanicznej nie piszę bo to oczywiste.
              Szklany ekran CRT jest prawie niezniszczalny a te LCD czy plazmy można
              uszkodzić trwale bez wielkiego wysiłku: nawet dziecko paluszkiem zrobi dziurkę
              prawie na wylot.
          • Gość: JK Re: CRT, LCD czy plazma? IP: *.crowley.pl 11.01.07, 11:40
            > LCD :
            > Dobry obraz, choć zależny od kąta patrzenia, HDTV prawdziwe przy
            rozdzielczości 1920x1080 co ceny zaczyna od 10000pln. Żywotność 3 –4 lata,
            możliwość uszkodzenia mechanicznego matrycy, wypalanie świetlówek

żywotność 3-4 lata ? To chyba przesada??? Hm, skąd masz takie dane ???
            Ponadto wszystko można przecież uszkodzić mechanicznie

• Gość: Sławek62 Re: CRT, LCD czy plazma? IP: *.klaudyny.waw.pl 11.01.07, 12:29
              1.Podświetlenie matrycy LCD za pomacą świetlówek (żywotność świetlówki)Poł
              2.Problem "mętnienia" ciekłego kryształu
              3.Połączenia między matrycą a elektroniką są klejone, stąd wrażliwość na
              uszkodzenia mechaniczne.
              To na dziś, natomiast nowe rozwiązania typu OLED, czy podświetlania na LED, lub
              matryce LED wydają się na tyle interesujące iż uważam, że warto 3 - 4lata
              poczekaOczywiście okres użytkowania zależy od intensywności eksploatacji, np
              2h/dziennie da 10lat, 12h - 3lata
              • Gość: JK Re: CRT, LCD czy plazma? IP: *.crowley.pl 11.01.07, 14:49
                Wiesz, ja od długiego czasu już się waham na zakupem i chyba właśnie już jestem
                bliski tej chwili.
                Wybrałem LCD chociaż bardzo mnie interesowały plazmy. Poszedłem na pewien
                kompromis.
                Myślę, że moment w którym jesteśmy teraz czyli "warto poczekać z zakupem, bo
                za ..... będzie to i to... itd" trwa non-stop. I własnie za te 3-4 lata powiesz
                sobie również, a może jednak warto poczekać bo.....
                POzdrawiam
                • Gość: locoloco Re: CRT, LCD czy plazma? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.07, 12:11
                  plazma-lcd-fakty.pl/www.hdtv.com.pl
                  • k_r_m Re: CRT, LCD czy plazma? 26.01.07, 17:48
                    niestety link nie działa :(
          • wowo5 Re: CRT, LCD czy plazma? 20.01.07, 17:19
            Bzdury z ta zywotnoscia. Zarowno plazma jak i LCD powinny wytrzymac
            przynajmniej 10 lat normalnego uzytkowania.
            • Gość: jackk3 Re: CRT, LCD czy plazma? IP: *.ptr.terago.ca 26.01.07, 18:49
              Panel wytrzyma o wiele wiecej niz 10 lat. Najpierw siadzie elektonika zapewne.
              Poza tym kto trzyma elektronike kilkanascie lat? Wg mnie to teraz jest
              najlepszy czas na kupno HD plazmy albo LCD Proj.
              Pzdr
    • Gość: NBV Re: CRT, LCD czy plazma? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 09:56
      Żywotność plazmy i LCD przewidziana jest na ponad 60 000 godzin przy czym w LCD
      przewiduje się że po tym czasie może wysiąść lampka podświetlająca matrycę, a w
      plazmie poziom jasności spadnie o połowę w stosunku do stanu fabrycznie nowego.
    • Gość: Przemek Re: CRT, LCD czy plazma? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 19:38
      Zasada jest prosta - trzeba kupić (wypożyczyć jak się da) telewizor z
      możliwościa zwrotu i zobaczyć jak będzie działał w domu przy kablówce,
      oświetleniu itd. Niestety inaczej jest to duże ryzyko przy LCD i plazamach. ja
      mam ten sam problem i na razie zdecydowałem że czekam (mam CRT 29 cali Grundig
      4:3 - i poczekam jeszcze 1-2 lata aż LCD lub plazmy osiągna rozsądne ceny w
      stosunku do jakości). Moim zdaniem obecnie zakpup LCD/plazmy przy kablówce to
      duże ryzyko że za wydanie sporej kasy w stosunku do CRT nie nastąpi poprawa
      jakości - w szczególności gdy się będzie oglądało to ze zbyt bliskiej odległości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka