Dodaj do ulubionych

Quadral, Elac, Tannoy?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.03, 15:44
Chciałbym zakupić dobry sprzęt do kina domowego (amlituner, dvd)oraz dobre
kolumny do niego. W weekend byłem w sklepie Media Markt i tam polecaja mi
kino domowe Yamaha i kolumny Quadral albo Elac. Czy cos wiecie na temat tych
firm?
Co wybrać?

Dziękuję za wypowiedzi, jestem w tym temacie raczej mało zorientowany.

pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: soso Re: Quadral, Elac, Tannoy? IP: *.njl.dk 06.05.03, 17:05

Zalezy co sie chce. Elac jest drogi i praktycznie zawsze mozna znalezc cos
      rownie dobrze grajacego ale za polowe pieniedzy (np. eltax czy mission). To tak
      jak z VW - auto drozsze od pozostalych, czesciej sie psujace a ludziska kupuja.
      Drogie i porzadne elaci sa bardzo dobre ale wciaz powyzej par jezeli chodzi o
      ceny.

Quadral ma udane modele, nie ma co. Szczegolnie male monitory sa okay. Ale
      znowu ta cena. Mysle, ze chyba lepszy wybor niz elac ale w sumie podobne
      proporcje jakosci do ceny. Jezeli nie jest to model najtanszy a np. seria druga
      od dolu to mozna smialo polecac.

Tannoy to firma produkujaca monitory dla studiow nagran i jako taka dorobila
      sie marki. Teraz nieco zeszla na psy - dosc powszechna opinia. ale ma pewna
      zalete. Tannoye znam bardzo dobrze i dlatego moge napisac, ze male monitory
      maja dobry dzwiek aczkolwiek epatuja basem. Wieksze kolumny sa spokojniejsze i
      graja bardziej 'z daleka', nie pierwszym planem a to w moim przekonaniu jest
      pewna zaleta. W jakims sensie mam slabosc do tannoyow bo latwo odnalezc w nich
      gleboka scene, zdaje sie, ze muzycy graja w roznej odleglosci od sluchajacego i
      nic nie siedzi na klatce jak to sie czesto zdarza w kolumnach niby oddajacych
      duzo detalu ale w gruncie rzeczy wypychajace wszystko przed nos (tani
      audiovector, Acoustic energy czy niektore mission).
      No i tannoy jest uczciwszy jezeli chodzi o cene - kazda zlotowka sie zwraca :-)

Podsumowujac, elaci to bym pominal, jezeli wieksza kasa to moze quadrale,
      jezeli nie to chyba tannoye.

pzdrw

soso

• Gość: soso Re: Quadral, Elac, Tannoy? IP: *.njl.dk 06.05.03, 17:07
      Yamaha jak najbardziej, bardzo dobre opinie wszystkich tanich modeli :-)

pzdrw

soso
    • Gość: robi Re: Quadral, Elac, Tannoy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.03, 10:38
      Soso, wielkie dzięki za odpowiedź.

pozdrawiam
      • alfred10 Re: Quadral, Elac, Tannoy? 12.05.03, 13:35
        ja ostatnio kupilem pionnera dvd dv 454 i ampli vsx d511 w maxmedia za 2300 w
        promocji + 2 tannoye mx2 za 800 zl + kabel glosnikowy jamo 2,5 mm za ok. 7 zl
        metr. ogolnie jestem zadowolony, obraz jest b. dobry, dzwiek ok, duzo lepszy
        niz z mini wiezy itp. i mi wystarcza do sluchania muzyki. choc nawet z
        najtanszym harmanem-kardonem 2500 za 1800zl (ampli AV) wypada troche blado.
        glosniki sa dobre, maja ladne brzmienie, szczegolnie jak sie nieco podkreci
        glosnosc ;-) sa tylko dosc glebokie, a bass reflex maja z tylu i nielatwo jest
        je ustawic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka