Dodaj do ulubionych

Pomocy - nagrywarka DVD a dekoder Canal+

29.12.07, 22:57
Mam problem z odtwarzaniem programów przez dekoder Canal+

Antena jest podłaczona do dekodera z dekodera sygnał poprzez EURO
idzie do nagrywarki DVD a z nagrywarki do telewizora tez przez DVD.
Finał jest taki że nie odbiera żadnego programu.
Jak wylacze nagrywarke to sygnał idzie przez nią i wszystko
normalnie działa - telewizor odbiera programy z dekodera.
Jak włączam nagrywarkę przestaje dzialać.
Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • 0xygene Re: Pomocy - nagrywarka DVD a dekoder Canal+ 31.12.07, 01:07
      luckhasz napisał:
      > Jak wylacze nagrywarke to sygnał idzie przez nią i wszystko
      > normalnie działa - telewizor odbiera programy z dekodera.
      > Jak włączam nagrywarkę przestaje dzialać.
      Nagrywarka domyślnie ustawiona na źródło sygnału do nagrywania z
      anteny, ale nie ma do niej podłączonej ateny, musisz na nagrywarce
      wybrać źródło sygnału AV (np AV1 = podłączone do C+), wtedy możesz
      nagrywać z C+, jak nie nagrywasz to też masz na TV obraz z C+, a jak
      włączasz film DVD to nagrywarka przełącza obraz na film z DVD.

Pozdro
      • luckhasz Re: Pomocy - nagrywarka DVD a dekoder Canal+ 31.12.07, 19:05
        Dziekuję CI bardzo za pomoc.
        NIe wiem tylko jak to zrobić żeby przełączyć nagrywarkę na inne
        źródło sygnału?
        Jeszcze raz dziekuję i pozdrawiam
        luckhasz
        • Gość: Piotr Re: Pomocy - nagrywarka DVD a dekoder Canal+ IP: *.dip.t-dialin.net 01.01.08, 18:14
          na pilocie AV przycisk musi byc(czesto 0)
          • 0xygene Re: Pomocy - nagrywarka DVD a dekoder Canal+ 01.01.08, 19:50
            Albo INPUT SELECT, AV1, AV2...na pilocie.
            Możesz nagrywać z Canal+ ???
            Możesz oglądać film na DVD ???
            Jakie masz napisane z tyłu nagrywarki przy gniazdach EURO,
            CINCH ...???
            • luckhasz Re: Pomocy - nagrywarka DVD a dekoder Canal+ 02.01.08, 00:09
              Na pilocie umiem przełączyć. i przelaczam - albo dziala mi Canal+
              albo nagrywarka bo przez nagrywarkę sygnal nie idzie . Nie działa mi
              nawet telewizja przez decoder, natoamist przez nagrywarke moge
              ogladac telewizje jak podlacze kabel z anteną analogą a cyfrowa
              telewizja z decodera nie działa przez nagrywarke:(

Moge ogladac CANAL+ jak mam wylaczona nagrywarke bo jak ja wlacze
              sygnal znika. Film moge ogladac tak wiec sygnal idzie do telewizora.

Przy gniazdach EURo mam napisane:
              LINE 1 - TV
              LINE 3- DECODER

Mam ustawione w nagrywarce ze wlasnie input na line 3 decoder -
              ustawienia zgodne z instrukcja do nagrywarki.
              • 0xygene Re: Pomocy - nagrywarka DVD a dekoder Canal+ 03.01.08, 22:47
                > Mam ustawione w nagrywarce ze wlasnie input na line 3 decoder -
                > ustawienia zgodne z instrukcja do nagrywarki
                Możesz nagrywać programy z dekodera Canal+ ???
                Jeśli tak to w czasie trwania nagrywania możesz oglądać to co
                aktualnie się nagrywa ???
                Jeśli nie to mimo, że masz podłączone zgodnie z instrukcją wciąż na
                nagrywarce jest aktywne wejście antenowe (input ant.) i
                dlatego "przez nagrywarke moge ogladac telewizje jak podlacze kabel
                z anteną analogą".
                Napisz jaki model nagrywarki, oprócz line1, line3 i wej. antenowego
                jakie tam jeszcze wejście, wyjście ???
                aha! od nagrywarki do TV podłączyłeś tylko jednym kabelkiem EURO czy
                jeszcze kabelkiem koncentrycznym?
                • luckhasz Re: Pomocy - nagrywarka DVD a dekoder Canal+ 03.01.08, 23:56
                  NIe mogę nagrywać programów z dekodera z Canal+ w ogóle nie idzie
                  sygnał z dekodera do telewizora - jak odłacze antenę analogową nie
                  ma żadnego programu w tv.
                  OD nagrywarki do tv podłączyłem tylko kablem EURO.
                  Nagrywarka Sony RDR-GX120 - oto link do niej
                  www.sony.pl/view/ShowProduct.action?product=RDR-GX120&site=odw_pl_PL&pageType=Overview&category=DVD+Recorder

POzdrawiam serdecznie
                  luckhasz
                  • luckhasz Re: Pomocy - nagrywarka DVD a dekoder Canal+ 03.01.08, 23:57
                    a jeszcze mam wyjścia
                    S-VIDEO
                    VIDEO I AUDIO
                  • Gość: Kornik Re: Pomocy - nagrywarka DVD a dekoder Canal+ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.08, 10:14
                    Sprzęt podłaczasz tak jak na stronie 19 instrukcji. Tzn telewizor
                    kablem Euro do lewgo (patrząc od tyłu) gniazda (line 1 -TV) a
                    dekoder do prawego gniazda (line 3- decoder).Zanim to zrobisz warto
                    sprawdzić, czy masz dobry kabel Euro. Najlepiej jeśli masz tzw.
                    pełny ale jesli masz z przełacznikiem in-out to zobacz, czy
                    przełacznik jest dobrze ustawiony. Najprosciej to przetestować
                    podłaczając pojedyncze urzadzenie do TV. Najpierw wkładasz jakąś
                    płyte dvd do nagrywarki, podłączasz Line 1 do TV, wybierasz
                    odpowiednie wejście w menu TV i sprawdzasz, czy masz obraz. Jesli
                    tak, to odłaczasz ten kabel od TV (zostaw go wpiety w nagrywarkę) i
                    podłacz do tego samego gniazda w TV kabel biegnący z dekodera. Jesli
                    też masz obraz tzn, że oba urzadzenia działają i kable sa OK.
                    Podłacz teraz spowrotem kabel z nagrywraki do TV a kabel z dekodera
                    wepnij w nagrywarke do Line 3.
                    Wejdź w opcje Easy Setup nagrywarki i ustaw domyślnie sygnał
                    wejsciowy tak jak opisano w Easy Setup-Line3 input (strona 18
                    instrukcji). Powinieneś teraz mieć podgląd obrazu z dekodera na TV.
                    Jesli tak, to możesz nagrywać sygnały z satelity.
                    • Gość: Kornik Re: Pomocy - nagrywarka DVD a dekoder Canal+ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.08, 10:41
                      Z instrukcji wynika (str 24), że w setupie dla SCART'a powinno się
                      ustawić na Line 1 Output -Video; Line 3 input- RGB/Video. Nie
                      ustawiaj opcji Line 3 input jako dekoder, to chyba dotyczy tylko
                      jakiejś płatnej telewizji. Dekoder musi mieć ustawiony sygnał
                      wyjsciowy jako Video, a nie RGB. RGB mozna przesłać przez nagrywarkę
                      do TV, ale nie da sie go nagrać.
                      • Gość: Amator Re: Pomocy - nagrywarka DVD a dekoder Canal+ IP: *.um.zielona-gora.pl 24.04.08, 10:46
                        Mam podobne problemy.
                        Może znający się na rzeczy odpowiedzą.
                        Połączenie jast takie (dekoder Polsatu Echostar 606 tylko z jednym
                        euro)->(euro AV2 nagrywarki DVD LG 277H) i (euro AV1 LG 277H)->
                        (tylko jedno euro TV), oprócz tego przewód antenowy kablówki
                        wchodzący do dekodera Polsatu, z niego wychodzi do wej. antenowego
                        nagrywarki i dalej do wej. antenowego TV.
                        Mój problem polega na tym, że aby oglądać na TV poprzez euro z
                        dekodera Polsatu muszę mieć włączoną nagrywarkę LG na AV Input, po
                        wyłączeniu nagrywarki (ale nie z sieci kablem, tylko na STANDBY)
                        zanika obraz z dekodera EchoStar. Tego właśnie nie rozumiem skoro w
                        instrukcji jest napisane rozdz. "Dodatkowe podłączenia AV "str.
                        14 "Wskazówka: Nie musisz włączać nagrywarki żeby oglądać programy
                        przez podłączony tuner na swoim telewizorze." Opcja "AV2 Połączenie
                        Dekoder/Inne" powinna być na Inne ale kombinowałem raz tak i tak
                        str. 15 i 18 oraz "AV2 nagrywanie" na rózne sposoby str. 21.

Inną możliwością jest oglądanie dekodera Polsatu bez włączenia
                        nagrywarki na którymś z kanalów w TV poprzez połączenie antenowe
                        (Echostar ma modulator UHF, kanał 38) ale to jest gorsze połączenie
                        niż EURO. I jeszcze z innej beczki nagrywarka LG 277H nie ma
                        modulatora UHF, przewód antenowy potrzebny jest tylko wbudowanemu
                        tunerowi TV, sygnał video z DVD lub HDD nie jest wmodulowywany w
                        wyjście antenowe.

Będę wdzięczny za pomoc.
                        • Gość: Amator Re: Pomocy - nagrywarka DVD a dekoder Canal+ IP: 89.248.169.* 24.04.08, 19:33
                          Sprawa się wyjaśniła. Winny był kabel Euro, który kupiłem razem z dekoderem
                          Polsatu Echostar DSB-606. Byłem pewien, że działa prawidłowo, po zauważeniu
                          problemu zaraz pomyślałem o kablu, chociaż cały czas łącząc Echostara z TV
                          działał dobrze, więc sprawdziłem go podłączając nagrywarkę LG do TV zamiast
                          kabla z zestawu LG, działało OK, no i przecież na włączonej nagrywarce sygnał z
                          dekodera przechodził do TV. Po wymianie kabla na nowy wszystko gra, tzn. na
                          wyłączonej nagrywarce (STANDBY) można oglądać dekoder polsatu przez AV Euro w
                          TV. LG nie zawiniło, wsystko zgodne z instrukcją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka