Dodaj do ulubionych

tuner cyfrowej TV SAT

IP: *.mybigcity.net / 62.233.249.* 04.01.04, 13:36
Czy konwerter w cyfrowym zestawie do odbioru telewizji satelitarnej różni się
od takiego w analogowym zestawie? Chodzi o to, czy mając analogowy zestaw TV
SAT wystarczy wymienić sam tuner na cyfrowy, czy konwerter też trzeba zmienić?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: matt1111 Re: tuner cyfrowej TV SAT IP: *.ds14.agh.edu.pl 04.01.04, 23:18
      w sumie kupilem zestaw z satelita oczywiscie chodzi mi o ten zestaw cyfrowy...i
      na starej satelicie tez mi chodzilo i musze powiedziec ze nie bylo az takiej
      strasznej roznicy...nie wiem ale chyba to nie zalezy od talerza...tak mi sie
      zdaje...
    • bokaj Re: tuner cyfrowej TV SAT 05.01.04, 01:24
      Gość portalu: maq napisał(a):

Czy konwerter w cyfrowym zestawie do odbioru telewizji satelitarnej różni się
      od takiego w analogowym zestawie? Chodzi o to, czy mając analogowy zestaw TV
      SAT wystarczy wymienić sam tuner na cyfrowy, czy konwerter też trzeba zmienić?

konwertery zasadniczo się chyba nie różnią, ale kwestia typu gra jakąś rolę.
      kiedy ja 4 lata temu przchodziłem na cyfrówkę - to mojego Sharpa, który bez
      zarzutu współdziałał z analogowym reciverem, musiałem po prostu wyrzucić.
      w tym roku mój kolega przechodził na cyfrółkę - i konwerter Samsunga, który
      miał na analogu, spisuje mu się doskonale również i na cyfrówce...
      chyba obecne konwertery (tzn. te sprzed roku, może dwóch) są już uniwersalne.
      • bolantus Re: tuner cyfrowej TV SAT 05.01.04, 12:35
        Konwerter z analogowego zestawu tak samo będzie współpracował z odbiornikiem
        cyfrowym pod warunkiem że nie jest to jakiś zabytek z przed 10 lat.
        Poprostu musi to być konwerter tzw. fullband który pracuje w rozszerzonym
        zakresie częstotliwości od 10700 do 12750 MHz. Można odczytać te parametry na
        konwerterze np. na Sharpie jest podział zakresu LOW 10.7-11.7 GHz HIGH 11.7
        12.75 GHz. Jeśli Twój konwerter pracuje także w tych zakresach to możesz go
        wykorzystać do cyfrówki.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka