Dodaj do ulubionych

ciaza 19-latki

IP: *.pl 05.01.04, 23:06
w maju zdaje mature, jest duze prawdopodobienstwo ze jestem w 1 miesiacu
ciazy z chlopakiem ktorego kocham i z ktorym jestem od 2 lat.czy
uwarzacie,ze jest to katastrofa??
Obserwuj wątek
    • Gość: kochana18 Re: ciaza 19-latki IP: *.zab.citynet.pl 05.01.04, 23:11
      moja kolezanka jest w tym samym wieku co ty (no i co ja) bo ja tez mam mature
      wtym roku, Urodziła dziecko w pazdzierniku teraz ma trzymiesiecznego bobasa i
      przygotowuje sie do matury i radzi sobie niezle, wychowuje dziecko, wzieła
      slub, ma nauczanie indywidualne, i sobie radzi, jestes moim zdaniem w bardziej
      komfortowej sytuacji, bo z brzuszkiem tez zdasz mature, nic sie nie martw,
      przypilnuj nauki a napewno sie uda, szczescie w nieszczesiu ze teraz a nie
      wczesniej, poradzisz sobie, wazne zebys miała oparcie w mężczyznie swojego
      zycia, trzymam kciuki :)
      • Gość: asa Re: ciaza 19-latki IP: *.pl 05.01.04, 23:16
        dziekuje za wsparcie,bo to nie jest latwe.chociaz i tak wiazalam plany na
        przyszlosc z Tym wlasnie mezczyzna nie chcialam ich tak szybko realizowac,ale
        coz ....chyba nie ma wyjscia-na szczescie kocham go na zaboj i dziecko tez
        pokocham, tylko co ze studiami, praca...:(
        • Gość: kochana18 Re: ciaza 19-latki IP: *.zab.citynet.pl 05.01.04, 23:29
          No napewno nie będzie to łatwe, cięzko mi cokolwiek doradzić, napewno wesprą
          was rodzice, moja kolezanka była przerazona, miała sama wychowywac dziecko bo
          nie chciała byc z jego ojcem, ale on zmienił sie ułozyło im sie, sa cudowna
          parą, maja slicznego bobasa ktorego jestem chrzestną :P, mysl teraz o maturze,
          ze studiami chyba bedziesz musiała poczekac, a jestes juz pewna ze jestes w
          ciązy?? napisz mi bo ciekawa jestem bardzo, odpisze ci jutro bo niestety musze
          juz zmmykac, jak chcesz to kliknij na mojego maila to wysle ci gg to pogadamy
          jutro, jak chcesz oczywiscie :) martunia007@interia.pl pozdrawiam
          • Gość: asa Re: ciaza 19-latki IP: *.pl 05.01.04, 23:32
            dzieki bardzo Kochana jestes kochana:)napewno napisze. jestem w ciazy na 99%
            nie mam okresu i wyszedl test:/ musze isc do lekarza ale wstydze sie
            ponizenia...jestem bardzo mloda;(
            • Gość: kochana18 Re: ciaza 19-latki IP: *.citynet.pl 05.01.04, 23:37
              moja kolezanka tez sie bała, i zwlekała przed pojsciem do lekarza az do 5
              miesiąca, ale poszla, to jest zadne ponizenie, jak przeciez ciąza zdarza sie
              15-latkom to co dopiero 19-letniej dorosłej kobiecie :) głowa do gory, kliknij
              na moje gg jak chcesz poki jestem 475 39 76 :)
        • Gość: Paula Re: ciaza 19-latki IP: *.crowley.pl 08.01.04, 01:01
          chociaz i tak wiazalam plany na
          > przyszlosc z Tym wlasnie mezczyzna

To nie mężczyzna... to dzieciak. Oboje jesteście bezmyslne dzieciaki.
      • Gość: kicia Re: ciaza 19-latki IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 07.01.04, 11:54
        katastrofa!!!! zepsulas sobie zycie dziewczyno!!!!
        bedzie pranie,karmienie itp zamiast szalec na disko itp
        • magdzie Re: ciaza 19-latki 07.01.04, 15:48
          moze i jestem dociekliwa, ale spytam cie, bo twoje hamstwo przewyzsza
          inteligencje ( nie tylko emocjonalana). myslisz, ze dziewczyna, ktora
          poruszyla ten watek ( o ile nie jest on prowokacja) liczyla na hamskie,
          ponizajace i pesymistyczne odzywki, czy moze chciala aby je troche wesprzec
          slowami?
          bylo to chyba pytanie retoryczne...
    • Gość: alice Re: ciaza 19-latki IP: *.pl 06.01.04, 15:48
      ciekawe za co utrzymasz to dziecko...znacie tam u was juz gumki??
      • Gość: kochana18 Re: ciaza 19-latki IP: *.zab.citynet.pl 06.01.04, 15:57
        a ty co, pytał cie ktos o zdanie??
        • Gość: nini Re: ciaza 19-latki IP: 217.11.141.* 06.01.04, 16:09
          a owszem pytala sie autorka watku, nie umiesz czytac? zadala pytanie czy to
          katastrofa? i ktos kto zapytal jak je utrzyma zapewne sklania sie ku opcji -
          "katastrofa"
          widac bardzo madre jestescie obie
          bo tez problem "wstyd czy isc do ginekologa" !
          moze mniejszy wstyd to maskowac ciaze i potem zakopac noworodka co?

• magdzie Re: ciaza 19-latki 07.01.04, 15:49
            wyluzuj, nie z takich sytuacji ludzie wychodzili na prosta i wiele osiagneli...
          • nglka Re: ciaza 19-latki 08.01.04, 01:13
            Dobrze byłoby, gdybyś zrozumiała (w końcu), że jest coś takiego jak "zawodna
            antykoncepcja".

"Może mniejszy wstyd to maskować ciążę i potem zakopać noworodka co?"

Widzisz, propblem polega na tym, że nie wszyscy myślą podobnie do Ciebie (to w
            tym wypadku Twój problem :)) I ggdyby dziewczyna chciała noworodka zakopać to
            zapewne nie pisałaby pytania na forum. Swoją drogą - nikt nie mówi o maskowaniu
            ciąży, dziewczyna jest dorosła, nie ma 14 lat i zdecydowanie większe szanse na
            samodzielne utrzymanie dziecka. Najlepszy wiek do rodzenia dziecka to wiek
            między 18 a 25 lat... najwidoczniej wstydziesz wybrać się do ginekologa i
            zapytać o rzecz błachą jeśli nie jesteś w stanie sama się tego domyślić...

---
            • an_ni Re: ciaza 19-latki 08.01.04, 10:43
              ja juz przekonalam sie w innym watku ze nie rozumiesz co czytasz a twoj tok
              myslenia jest nie logiczny i nie potrafisz trafnie odniesc sie do wypowiedzi
              innych a teraz potwierdzasz to w tym watku, widac taka juz jestes "bystra"
              nie bede sie wiecej odnosic do twoich wynurzen i dziwnych skojarzen wobec
              tekstow innych forumowiczow bo nie bede sie znizac do twojego poziomu
              • nglka Re: ciaza 19-latki 08.01.04, 21:07
                an_ni napisała:

> ja juz przekonalam sie w innym watku ze nie rozumiesz co czytasz a twoj tok
                > myslenia jest nie logiczny i nie potrafisz trafnie odniesc sie do wypowiedzi
                > innych a teraz potwierdzasz to w tym watku, widac taka juz jestes "bystra"
                > nie bede sie wiecej odnosic do twoich wynurzen i dziwnych skojarzen wobec
                > tekstow innych forumowiczow bo nie bede sie znizac do twojego poziomu

Więc po co to piszesz? Dowartościowujesz się w ten sposób? i fajnie, zatrzymaj
                to dla siebie - jeśli nie potrafisz pojąć mojego toku myślenia nie musi to
                znaczyć, że ten jest nielogiczny a może to jedynie Ty miewasz problemy z
                myśleniem? Mi wystarczy co czytam z Twoich wypowiedzi by zauważyć, że masz
                problemy ze zrozumieniem co nie znaczy, że muszę się tym chwalić wszem i wobec
                bo mam lepsze rozrywki intelektualne. Najwidoczniej niektórzy wolą poniżać by
                stać się "wyższymi" we własnych oczach. Cóż jak mawiał Saint-Excupery - "Kto
                poniża, sam jest niski" - powodzenia w życiu życzę, przyda Ci się.
    • Gość: kuba 19lat, matura... IP: *.acn.waw.pl 06.01.04, 17:00
      O ludzie. Jak Ty (Wy, bo nie tylko Ciebie w tym watku to sie tyczy), chesz zdac
      mature, jak w tak krotkim tekscie walisz ortografy...

Ale sie nie martw ciaza. Moja kolezanka zaszla w drugiej klasie, urodzila,
      zdala mature, od razu poszla na studia, potem drugie (na tych sie poznalismy) a
      jak teraz skonczy, to nawet nie bedzie miala przerwy w nauce, bo coreczka idzie
      do szkoly.

Bardzo wazne, zeby Wasi rodzice byli wspaniali i mogli Wam pomagac i duchowo, i
      finansowo, i po prostu- przy dziecku
      • nitkakitka Re: 19lat, matura... 06.01.04, 21:06
        Moja kumpela też jest teraz w ciąży. No, ale on zaszła zaraz po maturze.
        Zdążyła dostac się na studia i sie okazało że 3 miesiąc. Fakt, ma chłopaka -
        ojca dziecka, rodzice też są ok - zrozumieli... Ale co z tego jak sytuacja ich
        i ich rodzin jest dość niewesoła. Brak pieniędzy. Mieszka w małej miejscowoś
        gdzie bezrobocie jest ho ho albo i jeszcze większe, studia przepadły, bo
        dzidziuś, mieszkania nie mają, pieniedzy niue mają... Smutne, ale prawdziwe. I
        co oni mają zrobić??
        • Gość: AniaWarszawa Re: 19lat, matura... IP: *.acn.pl 06.01.04, 21:29
          Ciąży nie nazwałabym katastrofą.Ale musisz mieć świadomość,że to duża
          odpowiedzialność a jednocześnie klucz,który zamyka przed Tobą wiele drzwi.Bo
          będziesz odpowiadała już nie tylko za siebie,ale też za drugą osobę,która
          wymaga troski i opieki.Podejmując decyzje życiowe będziesz musiała myśleć nie
          tylko o sobie,ale także o tym,czy to co postanowisz jest dobre dla Twojego
          dziecka.

Wiesz,mam 20 lat i nie wyobrażam sobie,bym teraz zaszła w ciążę.Choć maturę mam
          już za sobą,co sprawia,że byłoby mi łatwiej w takiej sytuacji.Będąc 20-letnią
          kobietą nie czuję się gotowa do pełnienia tej wielkiej roli-bycia mamą.Nie
          jestem na to przygotowana psychicznie,nie jestem dość samodzielna i
          odpowiedzialna.Dlatego życzę Ci dużo siły i powodzenia.
    • Gość: Wola Re: ciaza 19-latki IP: *.chello.pl 06.01.04, 22:56
      ja sama mam 19 i zdazylo sie tak pare razy ze myslalam ze jestem w
      ciazy....przestraszylam sie wtedy potwornie wiec nie bede Ci mowic zebys sie
      nie przejmowala bo znajac siebie przejmowalabym sie bardzo
      ALE TO ZALEZY OD JEDNEJ SPRAWY:wszystko zalezy od podejscia do tego Twoich
      rodzicow, czy mozesz liczyc na wsparcie z ich strony
      ja przekonalam sie juz ze na wsparcie ze strony moich rodzicow liczyc nie moge
      i w tym tkwi problem:(
      mam jednak dwie kolezanki ktore maja 19 lat i wlasnie zostaly matkami:)wcale
      nie traktuja tego jako katastrofę!!!!!!!!!!
      poza tym masz jeszcze kochajacego partnera na ktorego wsparcie na pewno mozesz
      liczyc no i nie jestes juz nastolatka aledorosla kobieta
      ja teraz stosuje pigulki-one daja o wiele wiekszy komfort psychiczny niz np
      gumki
      powodzenia i napisz jeszcze co u Ciebie no i co wykazaly badania
      pozdr
    • kimmay Re: ciaza 19-latki 07.01.04, 10:17
      Wiadomo:czasy trudne, nie ma pieniedzy, nie ma mieszkania, ze szkola trudn...
      Wiadomo jacy sa faceci-->czasem uciekaja (masz szczescie, ze twoj chlopak jest
      przy tobie :))).Ale co by nie bylo... Przeciez zajscie w ciaze powinno byc
      najpiekniejszym wydarzeniem w zyciu kobiety (i jej partnera). No moze
      niekoniecznie NAJPIEKNIEJSZYM, bo w koncu NAJNAJPIEKNIEJSZE jest urodzenie
      zdrowego, slicznego bejbi :)
      I tego wlasnie Tobie zycze. Nie olewaj szkoly, zdaj mature, studiowac mozesz
      zawsze (nawet po 30). Pamietaj, ze jestes juz dorosla, madrze rozplanuj zycie.
      Zdrowo sie odzywiaj!!!
      Zycze mnostwo szczescia!!!
    • kiitek Re: ciaza 19-latki 07.01.04, 11:13
      Gość portalu: asa napisał(a):

> w maju zdaje mature, jest duze prawdopodobienstwo ze jestem w 1 miesiacu
      > ciazy z chlopakiem ktorego kocham i z ktorym jestem od 2 lat.czy
      > uwarzacie,ze jest to katastrofa??

Skoro jest tak jak piszesz to dlaczego miałaby to być katastrofa?Będzie dobrze!
      • Gość: zakreta Re: ciaza 19-latki IP: *.softpro2.pl 07.01.04, 15:40
        Witam ja tam jestem 19 stolatka i mam wlasnie ślipcia w brzuchu na koniec
        marca badz poczatek kwietnia mam termin no i mature w maju tak jak ty i i jest
        jeszcze jedno ja zostalam sama moj niby "najukochanszy facet mego zycia i
        wogole ten jedyny" tak przynajmniej mi sie wydawalo jak sie dowiedzial to
        zebral zabawki i poszedl do innej piaskownicy wogole co on robi to az mi wstyd
        ze moglam byc z kims takim.Bylam w szpitalu tydzien nawet sie nie wysilil zeby
        zadzwonic. No i oczywiscie w jego planach bylo usuniecie tego dziecka hm ale
        przemilcze to. Mam bardzo zasadniczego starszego zawsze mnie przestrzegal
        przed "wpadka" myslalm ze jak mu powiem to bede fruwac pod sufitem a tu jak
        sie okazalo to nawet glosu nie podniosl na mnie. Bylam w totalnym szoku. Moi
        rodzice rodzenstwo znajomi staraja sie robicz wszystko tak zebym sie zle nie
        czula. Bo fakt faktem nie ejst to moja wina ze "ojciec " mojego dziecka tak
        sie zachowal. Ja moze jeszcze sama jestem dzieckiem ale staram sie ponosic
        konsekwencje swych czynow. Juz nie moge sie doczekac konca ale juz niedlugo .
        W szkole teraz mam luzy . I wiel 19 lat na dziecko uwazam ze to nie ejst
        tragedia dziewczyny w wieku 15 stu lat rodza dzieci ja juz jestem pelnoletnia.
        Oczywiscie zmniejszy sie ilosc imprez ale bez przesady nie bede siedziec w
        kapciochach i robic na drutach. Juz wszyscy nie moga sie doczekac kiedy sie
        urodzi bobo a zwlaszcza dziadek he he . A co ze studiami to szykuje sie na
        zaoczne i prace tez juz mam zagwarantowana no o tyle mam luksus i na brak kasy
        nie moge narzekac. Wole byc sama niz wychowywac dwojke dzieci naraz. Tym
        bardziej ze chcial zabic wlasne dziecko. Trzym sie bedzie spoko pozdrawiam
        • nww Powodzenia dzielna dziewczyno 07.01.04, 19:36
          Dziecko to wielkie szczęście i nieustanna troska.
          Szybciej dojrzejesz i będziesz miała większą motywację, żeby coś w życiu
          zdobyć. Dobrze, że masz oparcie w rodzinie. Trzymam za ciebie kciuki
    • Gość: Joanna Re: ciaza 19-latki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.04, 19:46
      W zupełności nie.Moze faktycznie mogło byc inaczej ale jesli juz tak sie stało
      to nie ma co załowac.Trzeba biec z podniesiona głowa przez zycie.A znowu po
      maturze miec dziecko to zaden wstyd.Miłam kolezanke która niestety kilka dni
      przed matura urodziła i troche jej to popsuło plany ale jesli nie koloduje ci
      to z matura ( o która pewnie rodzice najbardziej sie prosza...) to zdaj i badz
      szczesliwa mama.
    • sourcherry Re: ciaza 19-latki 08.01.04, 10:05
      Katastrofą to jest raczej Twoja ortografia. Na Twoim miejscu zamiast się bzykać
      po kątach, skoncentrowałabym się raczej na tym, jak prawidłowo napisać
      słowo "uważacie". Zwłaszcza, że w maju masz maturę.
      Mimo to, pozdrawiam i życzę dużo szczęścia - będzie Ci potrzebne.
    • Gość: asa Re: ciaza 19-latki IP: *.pl 08.01.04, 17:36
      juz jestem pewna,bylam u lekarza 5 tydzien.dziekuje wszystkim ,ktorzy podeszli
      do tego powaznie.a Ty sourcherry nie martw sie moja gramatyka, z polskiego
      zawsze mam 5 w jednejz 10 najlepszych szkol w polsce,a bledy gramatyczne przy
      szybkim pisaniu kazdemu sie moga zdazyc.bardziej sie martwie o to czy zdrowie
      pozwoli mi przystapic do matury.
      • Gość: alicja Re: ciaza 19-latki IP: *.chello.pl 11.01.04, 01:16
        gratuluje!!
        19letnia kobieto, nie masz się czym przejmowac!!!jestes dorosła,masz
        wspaniałego chłopaka i zostaniesz mamą.pomyśl czy to nie piękne?nie będzie
        słodko i idealnie, co to to nie,musisz przecież sprawdzić się w tylu rolach
        naraz,matura, potem może studia zaoczne,ale i tak bycie mamą jest piękne.
        napiszę Ci coś o sobie:
        mam 19 lat i ślicznę 3miesięczną córeczkę, Lena po babci:)
        mam też kochającego, mnie i córeczkę Michała
        jak to się stało? przecież brałam pigułki? nie wiem,ale stało się i już.
        rodzice szaleją na punkcie małej,teściowie tak samo, był to dla nich szok,były
        łzy i wyrzuty, bo ja, wzorowa uczennica,kochana córeczka malutka...a tu dziecko
        czasem jest ciężko, czasem nawet bardzo,ale gdy widzę jej malutkie rączki, gdy
        widze uśmiech jej taty,czułe spojrzenia dziadków...ech niczego bym nie cofnęła.
        trzymaj się cieplo, przepraszam za literówki ale padam z nog co jest zrozumiałe
        buziaki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka