Dodaj do ulubionych

JEAAAHHHHH

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 13:44
Dzis oddałam pierwszy raz krew!! jestem z siebie dumna:) Bałam sie ale nie
było zle! Nic nie bolało... dostałam czekoladki soczki i ciasteczka:)
Ale najwazniejsze jest to ze mogłam komus uratowac zycie!! 450 ml to tak
niewiele a moze zdziałac wiele!! Namawiam goracdo wszystkich do ratowania
zycia!!
Obserwuj wątek
    • lucja_4 Re: JEAAAHHHHH 25.02.05, 14:06
      Ja też zawsze chciałam oddać krew, niestety jeszcze nie mogę :( Uważam, że to
      bardzo ważne i każdy kto tylko może powinien ratować innych ludzi :-) Brawo dla
      Kate.
      • cnjry Re: JEAAAHHHHH 25.02.05, 14:12
        A ja nie moge ze wzgledu na wade serca, moj kardiolog mi zabronil.
    • Gość: dżaga Re: JEAAAHHHHH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 14:24
      a ja oddaję regularnie, kiedy tylko mogę :-) pamiętam, jak mój Tata był chory i
      potrzebował krwi, a ja byłam wtedy za młoda, żeby oddać swoją :-( od tego czasu
      staram się myśleć nie tylko o swoich bliskich, ale o wszystkich
      potrzebujących :-) prawda jest taka, że człowiek nie zdaje sobie sprawy z wagi
      wielu rzeczy, dopóki go to osobiście nie dotknie.
      pzdr
      (i duża buźka dla kasi, za to, że jest jaka jest! ;-* )
      • Gość: scraf Re: JEAAAHHHHH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 14:48
        GRATULUJE JESTEŚ BOSKA
        • Gość: zwykłytaki Re: JEAAAHHHHH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 14:50
          to co robicie jest piekne
          nie da sie tego opisac slowami
          ja niestety nie moge oodawac krwi ze wzgledu na stan zdrowia
          pozdrawiam i buziaki dla was :)
          • Gość: kate Re: JEAAAHHHHH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 14:56
            DŻAGA KOCHANIE BUZKA RÓWNIEZ FOR YOU:*:* TY JUSH WIESZ ZA CO....:D
            Tak to prawda nie wszyscy mogą oddac krew ale liczą sie dobre chęci!!
            • Gość: naenae Re: JEAAAHHHHH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 15:19
              jesli jestes ta kate o ktorej mysle...hehehhehe,sacarema....ja zawsze
              wiedzialam ze ty zrobisz wszystko by pomagac innym...
              tangerina meu amor:*axe
              • Gość: kate Re: JEAAAHHHHH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 15:51
                Gość portalu: naenae napisał(a):

> jesli jestes ta kate o ktorej mysle...hehehhehe,sacarema....ja zawsze
                > wiedzialam ze ty zrobisz wszystko by pomagac innym...
                > tangerina meu amor:*axe

Tak kochanie to ja:) Moja ty friends najsłodsza dziekuje za slowa:) I nastepnym
                razem idziesz ze mną oddac krew!! Oczywiscie jesli bedziesz chciała:)
    • Gość: lonewolf Re: JEAAAHHHHH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.05, 00:02
      Hehe. Moja krew z ratowaniem zycia ma malo wspolnego :(
      • swietlik44 Re: JEAAAHHHHH 26.02.05, 13:53
        Gratuluje...chyba zrobie to samo, warto pomagac innym....musisz miec aktualne
        badania, zaswiadczenie że jestes zdrowa?
    • bajka228 Re: JEAAAHHHHH 26.02.05, 14:17
      eee... a ja nie moge oddawac krwi, bo ciagle sie mecze z anemia :( ale mam
      praktyki w szpitalach (juz chyba we wszystkich warszawskich bylam), no i
      oczywiscie nikt za to nie placi. wiec chociaz troche dobrego robie.
      • Gość: kate Re: JEAAAHHHHH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 18:53
        badania robia tobie na miejscu... wczesniej wypełniasz ankiete proste pytania
        najczesciej o przebyte choroby i czy masz tatuaz kolczyki takie tam.... 2 min i
        masz wypełnione!! Pózniej lekarz bada cisnienie i pobiera troszke krwi na
        badanie laboratoryjne i stwierdza czy masz duzo osocza bo jak za mało to nie
        mozesz oddac krwi:/ A i jak wazysz mniej niz 50 kg to tez nie mozesz miec
        pobieranej krwi. To chyba wszystko.... pózniej tylko na fotelik i ratujesz
        czyjes zycie przez ok 6 min....
        • bajka228 Re: JEAAAHHHHH 26.02.05, 19:02
          no ja niestety serio nie moge, bo mam wiecznie niedobor Fe (poprostu taka wada
          mojego organizmu, ze nie wchlaniam go z jedzenia) i przez to za malo krwinek
          czerwonych i za niska mase erytrocytarna. robie badania regularnie i wiem, ze
          nikt ode mnie krwi nie wezmie przy takich wynikach. a cisnienie zazwyczaj 90/50
          mmHg. no a druga sprawa, ze za malo waze :( bania troche, bo chcialabym oddawac
          krew (moj tata oddawal przez wiele lat), podziwiam ludzi, ktorzy sa dawcami...
          moze kiedys bede mogla.
    • magdzie Re: JEAAAHHHHH 26.02.05, 19:20
      szczytny cel
      ale prawie pol litra za jednym razem...hoho...
      • Gość: Slicznaania Re: JEAAAHHHHH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 01:34
        te niecałe pół litra to naprawdę bardzo malutko... ja oddaję krew raz, czasem
        dwa razy w roku jeśli sobie przypomnę:( niestety nie jest to takie proste ze
        względu na godziny w jakich działają stacje krwiodawstwa :( kiedyś myślałam że
        to okropne, bolesne i kłopotliwe, tym bardziej że cholernie boję się igieł
        (brrrrrrrrr a tam takie wielkie). okazało się że trwa to około pięciu minutek i
        boli tylko samo wkłucie :) zawsze patrzę w drugą stronę na wszelki wypadek :) no
        i po wszystkim można pocieszyć się czekoladą :)
        • Gość: kate Re: JEAAAHHHHH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 08:06
          Tak to prawda te 450 ml to wcale nie jest duzo. To jest mała czesc tego co
          krązy w naszym krwiobiegu. Wiec po oddaniu takiej ilosci krwi nawet tego nie
          odczujesz, po to masz 10-15 min na odpoczynek aby wszystko wróciło do normy...
          • Gość: czytelnik Re: JEAAAHHHHH IP: *.softpro2.pl 28.02.05, 00:59
            To nie tak, że 450 ml to niedużo. To bardzo duzo. To tyle co dwie szklanki
            (takie z duralexu - każda po 200ml) + troche (50 ml). Ilość krwi w krwiobiegu
            dorosłego człowieka to przedział kilku litrów. Nawet przyjmując poziom 5 litrów
            (choć wydaje mi się, że to sporo zawyżone, ale mogę się mylić), to 450 ml -
            inaczej 0,45 litra, stanowi prawie 10% całej krwi! To tak jakby z kół w
            samochodzie upuścić 10 powietrza (czyli np z cisnienia 2,0 bar do 1,8) -
            kierowanie takim przykładowym samochodem stałoby się o wiele trudniejsze, żeby
            nie powiedzieć "niebezpieczne".
            Dla kogoś, kto ma stosunkowo niską masę ciała, tak jak ja, oddanie nawet
            niewielkiej ilości krwi do samych badań, może być nieciekawym przeżyciem. Sam
            niestety tak miałem przy ostatnim pobraniu - skońćzyło się omdleniem:( Ważę
            55kg, i mam 170 cm wzrostu, więc proporcje nienajlepsze. Niezbyt dobrze się
            czuję z tym faktem. Aha, no i jestem facetem...
            • swietlik44 Re: JEAAAHHHHH 28.02.05, 12:52
              Tak z ciekawości, są przecież choroby które można wykryć dopiero po dłuższym
              czasie, HIV można wykryć po pół roku, sądze że takich chorób jest więcej....
              • bajka228 Re: JEAAAHHHHH 28.02.05, 13:57
                tak ale krew jest dodatkowo badana przez mikrobiologow. poza tym jest jeszcze
                jakis okres kwarantanny preparatow, wlasnie po to, ze moze sie w nich cos
                ujawnic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka