dziewczynka10 08.06.05, 13:34 Czekam na wasze opinie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: 23 Re: Podpaski czy tampony? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 13:40 tampony na dzien podpaski na noc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_21 Re: Podpaski czy tampony? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 00:01 tak jest...zgadzam sie Odpowiedz Link Zgłoś
xenia9 Re: Podpaski czy tampony? 08.06.05, 13:51 W dni obfite tampony później podpaski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Podpaski czy tampony? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 13:58 tylko tampony,ale jak kto woli:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milka Re: Podpaski czy tampony? IP: *.jim / 212.160.185.* 11.06.05, 20:10 tylko i wyłacznie tampony!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_21 Re: Podpaski czy tampony? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 00:03 na noc nie powinno sie uzywac tamponow...dac troche odpoczac cipuli...pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwa Re: Podpaski czy tampony? IP: *.gorzow.mm.pl 08.06.05, 16:33 Zdecydowanie tampony :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: netQa Re: Podpaski czy tampony? IP: *.acn.waw.pl 08.06.05, 17:08 Tampony w dzień a podpaski nocą. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Podpaski czy tampony? IP: *.local2.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 17:42 tampony w dzien podpaski nocą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grubcia Re: Podpaski czy tampony? IP: *.chello.pl 08.06.05, 17:45 ...oj zdecydowanie tampony...w dzien i w nocy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SnowPanter Re: Podpaski czy tampony? IP: 217.153.194.* / 217.153.194.* 08.06.05, 18:19 zgadzam się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacha Re: Podpaski czy tampony? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 18:21 Tampony. Dziewczyny wyobrażacie sobie bez nich życie ?? Pozdrawim :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kostek Re: Podpaski czy tampony? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 20:56 Kiedyś nie było tamponów i kobiety jakoś żyły,ja oczywiście to facet jestem ale z tego co wiem to moja kobietka używa tamponów a podpasek na noc.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maya2006 Re: Podpaski czy tampony? 08.06.05, 21:05 Gość portalu: Kostek napisał(a): > Kiedyś nie było tamponów i kobiety jakoś żyły" tak, tak, ale co to bylo za zycie???:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiula Re: Podpaski czy tampony? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.06.05, 13:12 Tampony w dzien, podpaski na noc.Chociaz lekarze zalecaja jak najrzadziej nosic tampony bo niby ze niezbyt dobre dla zdrowia (krew sie w srodku zatzymuje).Ale przeciez sa 100 razy wygodniejsze od podapsek!Nie wyobrazam juz sobie bez nich zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiula Re: Podpaski czy tampony? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.06.05, 13:17 A pzry okazji..Dziewczyny, jakich tamponow uzywacie? Bo ja Ob ale sa dosc drogie. Jakos nie mam zaufania do innych. Mozecie ktores polecic? Odpowiedz Link Zgłoś
rudaa26 Re: Podpaski czy tampony? 09.06.05, 13:38 Tampony w dzień podpaski nocą. Mogę polecić Subtelle, są tańsze, wygodniejsze w otwieraniu i mają super opakowanie. W niczym nie odbiegają od ob. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiula Re: Podpaski czy tampony? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.06.05, 14:55 Dzieki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: netQa Re: Podpaski czy tampony? IP: *.acn.waw.pl 09.06.05, 20:56 ob są najlepsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
paleczka_bejsbolowa Re: Podpaski czy tampony? 10.06.05, 08:38 niechodzi tyle o zatrzymywanie krwi co o rozwioj bakterii wewnatrz pochwy. no jak nie patrzec jest to idealne siedlisko do ich rozwoju hihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola1984 Re: Podpaski czy tampony? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 16:43 w dzien tampony a w nocy podpaski, ja ostatnio kupilam w rossmanie takie za 3 zl 16 sztuk,produkcji rossman i musze przyznac ze jestem bardzo zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
inez_joni Re: Podpaski czy tampony? 09.06.05, 17:37 Tylko i wyłącznie tampony :) Łatwo i wygodnie i można robić o wiele więcej niż mając podpaskę... Zwłaszcza latem... Poza tym są też higieniczne i można czuć się o wiele bardziej komfortowo niż z podpaską... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Podpaski czy tampony? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.05, 00:10 Bardzo zabawne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: Podpaski czy tampony? IP: *.punkt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.05, 21:56 Zdecydowanie tampony. Ja też ostatnio kupuję tampony produkcji "Rossmann" 16 sztuk za około 3 zł i jestem bardzo zadowolona, bo są dobrej jakości. I ni widzę żadnej różnicy pomiędzy nimi, a O.B. (no, "rossmannowskie" nie mają skręconych rowków ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja :) Re: Podpaski czy tampony? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 22:02 wybaczcie, ale z tego, co wiem, tampony sa moze i wygodne, ale niezbyt zdrowe. I nie dlatego, ze zatrzymuja krew, tylko z tego powodu, ze wyjałowiają pochwę z "dobrych" bakterii, ktore sie w niej znajdują. I wtedy łątwiej o różnego rodzaju podrażnienia, infekcje itp. Dlatego ja używam tamponów tylko w 2 pierwsze dni i tylko wtedy, kiedy ide do pracy albo np. na impreze... a w domu latam z podpaską :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Podpaski czy tampony? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.05, 00:12 Po domu to wiadomo ze mozna z podpaska ale jak juz sie gdzies wychodzi to naprawde nie ma lepszego rozwiazania niz tampony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malaboo Re: Podpaski czy tampony? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 00:51 każda rzecz źle użyta szkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
kaczucha100 Re: Podpaski czy tampony? 09.06.05, 22:04 Tyle sie naczytalam o przeciwskazaniach co do stosowania tamponów,ze juz sama nie wiem co o nich myslec :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobietka18 Re: Podpaski czy tampony? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 23:07 Jasne ze tampony, nawet na noc. Odpowiedz Link Zgłoś
maya2006 mity tamponowe 10.06.05, 08:28 1)co do lekarzy straszacych, ze tampony sa grozne, to wiekszosc starsi ludzie, ktorzy nasluchali sie tv lub naczytali gazet tak jak my, bez jakichkolwiek konkretnych informacji.. 2) tampon moze stac sie niebezpieczny jezeli zbyt dlugo nie jest zmieniany, w niektorych krajach jest do tamponow dolaczana ulotka na ten temat szoku bakteryjnego czy jakos tak. 3) z tym wyjalowieniem pochwy to naprawde chcialabym wiedzeic skad ty to wzielas? bo jezeli w trakcie miesiaczki moga rozwinac sie grzyby, to i tym potrzebnym bakteriom chyba nic nie stoi na przeszkodzie? dziewczyny, pamietajcie, ze taki lekarz, to uczyl sie 5 lat, potem rozpoczal praktyke i tyle sie douczyl co chcial. mopze wie cos na temat chorob, ale raczej zaden z nich nie spotkal sie z tamponowymi problemami..tak wiec juz lepeij poszukac gdzie indziej informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: mity tamponowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.05, 08:41 > zaden z nich nie spotkal sie z tamponowymi problemami..tak wiec juz lepeij > poszukac gdzie indziej informacji. Wlasnie, czytalam ostatnio wypowiedz jakiegos ginekologa ktory twierdzil ze on sie nigdy nie spotkal z jakimis powiklaniami w zwiazku ze stosowaniem tamponow ale ostrzegal:"uwazac i lepiej nie stosowac bo niedobre" Trzeba po prostu dbac o higiene i czesto zmieniac. I raczej nie uzywac jak okres jest mniej obfity bo wtedy moze dojsc do obtarc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??????? Re: mity tamponowe IP: *.man.bydgoszcz.pl 10.06.05, 09:17 kobieto, gadasz jak potluczona... ja mowilam przeciez o DOBRYCH bakteriach, czyli naturalnej florze bakteryjnej , ktora ma sie w pochwie... jezeli jej zabraknie to wtedy latwo zlapac jakas infekcje... proste i oczywiste. Ja nie mowie, ze nie nalezy wcale uzywac tamponów - sama ich uzywam, ale w ograniczonym stopniu np.nie wyobrazam sobie uzywac tamponu na noc. Jestem zdania, ze tampony to wazna rzecz, ale nie nalezy ich uzywac non stop. Bo wtedy moze sobie narobic szkody w organizmie. a co do lekarzy i ich znajomosci "tamponowych" problemow - kto ma sie znac jak nie oni? moze my sie znamy? to ciekawe dlaczego oni odbywaja studia, staż i maja dyplomy oraz uprawnienia do leczenia? moze ty jestes od nich mądrzejsza? buahahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
maya2006 Re: mity tamponowe 10.06.05, 21:12 w imie ojca, oh nie w imie boga lekarza...amen po co sie wylogowywac? strach pod wlasnym nickiem pisac? i taki charakterystyczny smiech oj tchorzostwo sie szerzy Odpowiedz Link Zgłoś
marripossa Re: mity tamponowe 11.06.05, 05:45 ale nie nalezy ich uzywac non stop. Bo wtedy > > moze sobie narobic szkody w organizmie. Niekoniecznie. Ja juz 15 lat uzywam, podpasek w ogole, nawet na noc tampon zakladam. Nie raz zdazylo mi sie przetrzymac tampon okolo 8-10 godzin (wiem, glupie) i zadnych problemow nigdy nie mialam. Wazne jest zeby uzywac odpowiedniego tamponu w odpowiednim dniu miesiaczki. W dwoch pierwszych dniach mozna super, pozniej regularny rozmiar a na koncu mini. Toksyczny szok zdarza sie baaaaaaaaardzo rzadka i jest wywolany przez Staphylococcus aureus. Bakterie te normalnie normalnie zyja sobie na skorze, w nosie, w pochwie lub pod pacha u 1 na 3 osoby. Normalnie sa nieszkodliwe, ale w nadzwyczajnych przypadkach moga wytwarzac toksyny. W Wielkiej Brytanii diagnozuje sie okolo 40 przypadkow toksycznego szoku rocznie (2-3 osob umieraja). Polowa z tych 40 to kobiety uzywajace tampony. Pozostale osoby to kobiety, mezczyzni i dzieci i u nich szok nastepuje po skaleczeniach, oparzeniach, operacjach. Toksyczny szok jest czestszy u mlodszych ludzi; starsi z reguly maja przeciwciala. Badania naukowe tak do konca nie potwierdzaja zwiazku miedzy tamponami a toksycznym szokiem, zaleca sie jednak uzywania jak najmniejszych tamponow (bo wtedy sie czesciej zmienia i tampon nie pozostaje w srodku dlugo). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lady_inaff Re: mity tamponowe IP: *.zaw.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 15:19 ludzie, wy kretyni. Przecież powinniście wiedzieć, że to działa w ten sposób, że tam gdzie są grzyby, nie ma bakterii. Nie uczyli was w szkole, że te dwa królestwa się zwalczają wydzialając takie substancje chemiczne, żeby uniemożliwić przeżycie sobie na wzajem... z tego co wiem, to nawet w zawodówkach jest przedmiot pt. "Biologia", na którym można się dowiedzieć różnych takich ciekawostek, np tego, że człowiek jest ssakiem... Może mój wywód jest za trudny, więc na wszelki wypadek napiszę jeszcze wniosek, który warto zapamiętać: WNIOSEK: Nasza mądra koleżanka maya2006 napisała, że jeśli w trakcie miesiączki mogą rozwijać się grzyby, to nic nie stoi na przeszkodzie również rozwojowi "potrzebnych" bakterii. Otóż, coś stoi. Obecność grzybów mianowicie. Gdyby to było forum, na którym ludzie inteligentni stanowią ponad 5%, zostawiłabym to waszym dalszym rozważaniom. A tak, muszę jeszcze raz przypomnieć, to może zapamiętacie coś: Grzyby zabijają bakteie. I odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Przezywacz Posluze sie cytatem IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 11.06.05, 19:33 "Nie używam tamponów, kojarzą mi się z kneblem, chcę czuć i widzieć swoją krew, chociaż napawa mnie obrzydzeniem." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina Re: Podpaski czy tampony? IP: *.eia.pl 12.06.05, 00:52 Tylko podpaski! Nidgy nie bede sobie wkładac korków z waty do pochwy! to jest okropne!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poziomka Re: Podpaski czy tampony? IP: *.eia.pl 12.06.05, 00:56 Zdecydowanie wolę tampony. Tanie i genialne są ze sklepu Rossmann- nigdy mnie nie zawiodły a swoją jakościa dorównują do tampaxów i ob. lubię takze tampony Belli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaricia Re: Podpaski czy tampony? IP: 83.16.113.* 12.06.05, 14:47 kazda kobieta ma prawo do wyboru, ale ja zdecydowanie wole tampony. polecacie tanie, ale ja moge nosic tylko tampaxy, przysiegam, ze czuje sie z nimi najlepiej.. moze dzieki aplikatorowi.. a co do mitow o tamponach, to slyszalam ich juz naprawde wiele i nie mam pojecia, skad dziewczyny to biora.. napisze Wam, co ja wiem na pewno - od lekarzy i innych doswiadczonych osob: 1. TSS wystepuje u jednej kobiety na sto tysiecy, wiec chyba dosc rzadko 2. nie mozna tamponem przebic blony dziewiczej 3. mozna uzywac tamponow na noc [przynajmniej tak glosza ulotki] 4. sznureczek na pewno sie nie urwie i to chyba tyle.. zmykam zalozyc tampaxa;) dobrze, ze ktos wymyslil te aplikatory, trwa to chwilke i jest duuuuzo bardziej higieniczne.. pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ginny Re: Podpaski czy tampony? IP: *.chello.pl 12.06.05, 15:16 ja osobiście uzywam tamponów, chociaz podpaski sa przydatne rowniez, w nocy na przyklad, a tampony jednak w iekszej liczbie rownych przygod, ekhm:) o,widze,ze kolezanka wyzej rowniez tampaxy??;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tysiulka Re: Podpaski czy tampony? IP: *.net.pl / *.unipol.net.pl 22.06.05, 12:17 podpaski w domu i na noc ale jesli gdzies wychodze tampony. Używam TAMPAX z aplikatorem sa stosunkowo niedrogie 8szt za 5.50. Nigdy mnie nie zawiodły i najbardziej mi odpowiadają, bo wypróbowałam duuuzo, a pozatym aplikator jest dla mnie bardzo ważny. Odpowiedz Link Zgłoś
idka20 Re: Podpaski czy tampony? 22.06.05, 16:21 podpaski... zazywam pigulki anty i przy ich stosowaniu tampony nie sa najlepszym rozwiazniem, bo w krew jest gestsza, robi sie wiecej skrzepow totez tampon jest mniej skuteczny, a wrecz moze to byc niezdrowe. tampon tylko w ekstremalnych sytuacjach - basen, kapiel w morzu etc;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dagusia666 Re: Podpaski czy tampony? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 17:20 tampony na dzien podpaski na noc:) Odpowiedz Link Zgłoś
mojapoczta7 Re: Podpaski czy tampony? 23.06.05, 16:07 Czesc dziewczyny:) Mam dwa pytania dotyczace tamponow, dodam ze jestem dosyc mloda i nie bardzo doswiadczona.:) Tamponow uzywam od dwoch miesiecy i jestem bardzo zadowolona po prostu wspaniale ze ktos wymyslil cos takiego!!A co do mich pytan: po pierwsze: co zrobic w razie ewentualnego (nie daj Boze!) urwania sie sznureczka??!! czy mozna samodzielnie wyjac tampon czy trzeba w tym celu udac sie do lekarza? Po drugie: co to jest aplikator a wlasciwie jak go uzyc do czego dokladnie sluzy? (bo jak dotad nie kupilam tamponow z aplikatorem):) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollyanna Re: Podpaski czy tampony? IP: 83.16.113.* 25.06.05, 22:07 ja używam tampaxów, więc jakby "na ich podstawie" Ci odpowiem... 1. sznureczek w tampaxach jeszcze nigdy mi się nie urwał, ale z tego, co słyszałam, dziewczyny próbują dosięgnąć tampon palcami.... co jednak nie zawsze się udaje, więc po prostu trzeba pójść do lekarza (podobno to mało przyjemny "zabieg"...) 2. aplikator... to taka rureczka z tektury, na której końcu znajduje się tampon... jakby Ci to wytłumaczyć :) po prostu wkładasz ją i naciskasz... i dzięki niej masz pewność, że tampon będzie umieszczony na właściwej głębokości. moim zdaniem, aplikator to wynalazek stulecia - znacznie ułatwia zakładanie i jest na pewno bardziej higieniczny. podsumowując: polecam Ci tampaxy. to solidna firma:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleble Re: Podpaski czy tampony? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 13:26 tampony i na dzien i na noc:) a btw sznureczka - uzywam tamponow juz 7 lat i...raz tylko zdarzylo mi sie,ze sznureczek sie urwal (na szczescie przezd wprowadzeniem do pochwy)- bol byl tylko taki,ze to byla moja ostatnia "sztuka"...:P Odpowiedz Link Zgłoś