rrose7 12.07.06, 11:45 Co poradzić na ból nie do wytrzymania pierwszego dnia okresu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: asik Re: do KOBIET!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 11:48 kiedyś -nie ja- ale moja kumpela miała taki problem przez cały okres. poszła do ginekologa. przepasała jej tabletki anty. nie dosc ze okres jest regularny to wogóle nie boli. Ewentualnie są tez inne tabletki na bóle menstruacyjne- pytaj w aptekach. Ja naszczescie nigdy nie mialam takiego problemu. Pozdrawiam cieplutko- Odpowiedz Link Zgłoś
jagodagozdek Re: do KOBIET!!!! 17.07.06, 17:20 ja dosłownie umierałam z bólu przy każdym okresie i zaden ginekolog nie umiał mi pomóc aż w końcu mój lekarz rodzinny powiedział mi, żebym przyjmowała jednocześnie tabletki rozkurczowe (nospa) i przeciwbólowe (Apap np.) spróbuj nic nie ryzykujesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
flavia3 Re: do KOBIET!!!! 12.07.06, 11:50 Jeśli tabletki przeciwbólowe nie pomagają ani letnie okłady, to może warto stosować pigułkę antykoncepcyjną, podobno pomaga na ostre bóle podczas okresu. Odpowiedz Link Zgłoś
juta50 Re: do KOBIET!!!! 12.07.06, 11:50 kup sobie NUROFEN FORTE, pomaga.znam ten ból...nie do wytrzymania.pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mex Re: do KOBIET!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 13:29 NO SPA a z takich innych najlepsze na bole sa kwiaty pokrzywy zaparz sobie i zobaczysz jak sie poczujesz Odpowiedz Link Zgłoś
telka_es Re: do KOBIET!!!! 12.07.06, 14:23 no spa nic nie pomaga nawet jej konska dawka na recepte..... do dupy z tym wszystkim. nie nawidze tych dni . masakra..... Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: do KOBIET!!!! 12.07.06, 11:58 A masz tyłozgięcie macicy? Zazwyczaj przy budowie tego typu występują silne bóle menstruacyjne - ratunek to położyć się na brzuchu, podciągnąć kolana pod brodę i wypiąć pupę do góry. Taka pozycja powoduje rozluźnienie i "zrobienie miejsca" narządom, które wóczas nie są uciskane. Przez kilka lat był to dla mnie jedyny sposób na zaśnięcie w trakcie pierwszych 48 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: testatrix Re: do KOBIET!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 14:39 Ktos wyżej polecał chłodne okłady, ja polecam ciepłe - najlepiej termofor albo po prostu plastykowa butelka z ciepłą wodą (może byc zawinięta w mały ręcznik) i okłady. Moja koleżanka czasami podgrzewała odrobine żelazko i przykładała przez ręcznik. Przy tabletkach anty nie ma się okresu bo przecież one wstrzymuja owulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
wredna.suka Re: do KOBIET!!!! 12.07.06, 14:42 W moim przypadku termofor się sprawdził. Odpowiedz Link Zgłoś
katja_24 Re: do KOBIET!!!! 12.07.06, 14:47 Przy tabletkach anty nie ma sie okresu?A to dosyc ciekawa teoria... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: testarix Re: do KOBIET!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 14:54 katja_24 napisała: > Przy tabletkach anty nie ma sie okresu?A to dosyc ciekawa teoria... ma się krwawienie z odstawienia, zwykle mniej obfite i nie bolesne. nie czytałaś ulotki? Odpowiedz Link Zgłoś
katja_24 Re: do KOBIET!!!! 12.07.06, 14:57 Z odstawienia czy nie,nazwij to jak chcesz. Ale krwawienie wystepuje,wiec nie pisz,ze przy tabletkach nie ma okresu. A tak poza tym,to jakbys nie wiedziala, to w zyciu kobiety(dziewczyny) kilka pierwszych cykli jest bez owulacji,a okres jakos jest,wiec owulacja ma niewiele wspolnego z krwawieniem. Na biologie nie chodzilas w podstawowce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: testartix Re: do KOBIET!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 15:15 skąd tyle zacietrzewienia w Tobie? chodizłam na bilogię w podstawówce i nie tylko. czytając wypowiedzi można odnieść wrażenie że wg niektórych Pań tabletki anty są wspaniałym antidotum na bóle miesiączkowe, a to przeicez nie do końca tak jest. pisząc że nie ma miesiączki miałam na myśli to, że nie uwalnia się jajeczko i wskutek czego krwawnienie ma nieco inna naturę. ale o tym najlepiej pogadać z ginekologiem. jeśli chcesz się jeszcze trochę poczepiać, prosze uprzejmie, ale wychodzę teraz więc nie odpisze od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
katja_24 Re: do KOBIET!!!! 12.07.06, 15:18 Ok, niech ci bedzie.Tyle tylko,ze wiekszosc kobiet mowiac okres ma na mysli krwawienie.A z twojej wypowiedzi wynikalo,ze tego krwawienia nie ma. A wkurzylam sie,bo myslałam,ze znowu wypowiada sie ktos, kto nie ma zielonego pojecia.. Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: do KOBIET!!!! 12.07.06, 15:34 Ale my nie rozmawiamy o tym co większośc kobiet ma na myśli, przy tabletkach nie ma okresu. Po owulacji macica przygotowuje się na przyjęcie i zatrzymanie zapłodnionej komórki a w przypadku braku zapłodnienia (w tym spadku progesteronu) sochodzi o całkowitego złuszczenia ścian macicy i wydalenia złuszczonych komórek wraz z krwią miesięczną. To coś innego niż sztuczne krwawienie z odstawienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katja_24 Re: do KOBIET!!!! IP: *.e-data.net.pl 12.07.06, 15:36 Tak?To czym w takim razie jest krwawienie z odstawienia?Skad sie bierze ta krew? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katja_24 Re: do KOBIET!!!! IP: *.e-data.net.pl 12.07.06, 15:47 A ty nie mozesz mi powiedziec?Taka pewna siebie bylas... Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: do KOBIET!!!! 12.07.06, 15:53 A skąd informacja, że jestem pewna siebie? Bzdury piszesz to prostuję, by inni nie szli ślepo w ślady niesprawdzonych informacji - natomiast nie mam żadnego obowiązku powtarzać to czego uczą w szkole podstawowej. Jak już pisałam - wyszukiwarka nie gryzie. Odpowiedz Link Zgłoś
asiunia311 Re: do KOBIET!!!! 17.07.06, 20:11 Skąd taką rewelację wytrzasnęłaś, że przy tabletkach anty nie ma okresu??? Ja biorę od 9 lat i nadal mam - znikomy, co prawda ( dzięki anty!!! ), ale jest. Wstrzymują jajeczkowanie, czyli owulację, ale krwawienie następuje ( przynamniej powinno ) A wszystkim cierpiącym w tych paskudnych dniach współczuję bardzo - nie wiem, co to znaczy bóle menstruacyjne, bo nawet przed czasem, kiedy zaczęłam brać prochy, nie miałam czegoś takiego. Ale jak słyszę opowieści niektórych znajomych, to macica mi się zwija;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
rrose7 Re: do KOBIET!!!! 17.07.06, 20:14 A masz jakieś skutki uboczne po ich braniu? Odpowiedz Link Zgłoś
asiunia311 Re: do KOBIET!!!! 17.07.06, 20:23 Na razie żadnych, zdrowa jak rydz:-))) Oczywiście, należy być pod stałą kontrolą ginekologa; cytologia, badania krwi i te sprawy. No i PRZED należy również dokładnie się zbadać, co odpowiedzialny gin powinien zlecić. Dla mnie komfort. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadrzemiona Re: do KOBIET!!!! IP: *.net-serwis.pl 12.07.06, 15:03 Dobrym środkiem przeciwbólowym jest przezycie orgazmu. Poważnie! Odpowiedz Link Zgłoś
rrose7 Re: do KOBIET!!!! 12.07.06, 15:17 ok, sprawdzę dziś, jeśli będę w stanie... jak nie przejdzie zwrócę się z reklamacją do Ciebie...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: md Re: do KOBIET!!!! IP: *.ds1-soeb.adsl.cybercity.dk 12.07.06, 15:45 wegnantalgin h czy cos takiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goga Re: do KOBIET!!!! IP: 89.186.21.* 12.07.06, 21:26 Moge powiedzieć tylko jak ja sobie radzę,a więc nigdy nie czekam aż ból będzie taki,że będę gryzla podłogę,tylko profilaktycznie zażywam ibuprofen max.Wiem to z doświadczenia że gdybym chciała przeczekać aż ból minie to znalazłabym sie na pogotowiu.Połóż się na boku z podkulonymi nogami i tego dnia wrzuć na luz (jeżeli oczywiście możesz):)) Odpowiedz Link Zgłoś
evel86 Re: do KOBIET!!!! 12.07.06, 22:36 sprobuj BUSCOPAN. mi nic innego nie pomaga, albo jeszcze Pro-Miss. tez rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
rrose7 Re: do KOBIET!!!! 13.07.06, 23:08 A czy tabletki anty, które miałyby pomóc na te cholerne bóle to każde antykoncepcyjne czy są jakieś "specjalne"? I jaka jest mniej więcej ich cena? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Re: do KOBIET!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 23:11 mi nawet anty nie pomagaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniusia7654 Re: do KOBIET!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 10:20 tabletki anty.. to jakiekolwiek regewidon jest ok i cena tez spoko ok 12zl mi to pomaga a mialam duze bole teraz jest looz i wszystko punktualnie przychodzi nio i sa ine plusy przyjemnosc z sexu bez obawy ze zajdzie sie w ciaze (nio 98%) Odpowiedz Link Zgłoś
rrose7 Re: do aniusia7654 14.07.06, 11:28 Ale Aniu czy tabletki za te ok 12 zł, naprawdę dają pewność nie zajścia w ciąże jak te np. po 70 zł? Przepisał Ci je ginekolog tak? Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: do aniusia7654 14.07.06, 23:29 Dziewczyno, jakie tabletki ty kupujesz za 70 zł? o_0 30 czy 40 zł to - z tego co wiem - max. A chronią tak samo, anty to anty, cena nie zależy od skuteczności a zazwyczaj tylko od producenta (polski / zagraniczny) i zawartości hormonów (nowej / starej generacji) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrose7 Re: do aniusia7654 IP: 80.54.176.* 15.07.06, 08:52 Są naprawdę różne ceny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alioth Re: do KOBIET!!!! IP: *.jgora.dialog.net.pl 14.07.06, 11:37 termofor z goraca woda na brzuch, nurofen forte, goraca herbata :) mi zawsze pomaga a pierwszy dzien zwykle mam tak tragiczny ze placze z bolu i wije sie na lozku... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
rrose7 Re: do KOBIET!!!! 14.07.06, 11:40 To tak jak ja. Ale ja przeważnie próbuję przetrwać lub łykam nospę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniusia7564 Re: do KOBIET!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 11:49 ja te tabletki biore od 2 lat nie zaszlam w ciaze i bole tez przeszly , tak te tabletki zapisal mi ginekolog, chronia mnie przed ciaza a poza tym nie rujnuja kieszeni mojego faceta ;) wiec jeli chcesz to spytaj o nie swojego lekarza, bo moim zdanie nie ma co przeplacac bo drozsze wcale nie dzialaja lepiej tylko tak samo:) Odpowiedz Link Zgłoś
rrose7 Re: do KOBIET!!!! 14.07.06, 12:02 No właśnie zastanawiają mnie te ceny... To po co droższe kupować skoro te mają takie same działanie? A facet kończy w Tobie? Może jednak powinnam zapytac o nie? Mówisz, że chłopak Ci kupuje? Moze ja tez powinnam powiedzieć (żartuję), ale w sumie to o wiele taniej wyjdzie niż prezerwtywy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniusia7654 Re: do KOBIET!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 12:18 nio taniej niz gumki:) (nio przynajmniej dla mnie:)) pytalam lekarza cena nie wplywa na jakosc tabletek tylko one sie troche roznia zaley ilu sa fazowe itp czasem konczy we mnie czasem z gumkmi sie kochamy zalezy jaki jest dzien cyklu. a chlopak sam powiedzial ze skoro juz je biore to on bedzie je kupowa tzn daje mi na nie kase a ja juz sobie w aptece kupuje, czasem tez sama kupi ale to juz zalezy jak wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
rrose7 Re: do KOBIET!!!! 14.07.06, 13:59 Wiesz dziękuję Ci bardzo za pomoc, w pon. idę się zarejestrować do lekarza. Nie pamiętam tylko czy podałaś nazwę tych tabletek. Sprawdzę, jeśli nie to napisz. Z góry dzięki wielkie:)! Odpowiedz Link Zgłoś
kaasiulek1 Re: do KOBIET!!!! 16.07.06, 12:23 zażywać tabletki antykoncepcyjne.... zero bólu..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amelka Re: do KOBIET!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 12:39 jest jeszcze jakas pozycja w jodze, podobno tez pomaga... Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_to_ja Re: do KOBIET!!!! 17.07.06, 13:17 ale ketonal jest srodkiem, ktory ma wiele efektow ubocznych... nalezy o tym pamietac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IZA Re: do KOBIET!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 15:17 MIAŁAM TEN SAM PROBLEM. MÓJ GINEKOLOG PRZEPISAŁ MI TABLETKI ANTYKONCEPCYJNE. DZIŚ NIE WIEM CO TO BÓL MIESIACZKOWY...POZA TYM POPRAWA WYGLĄDU WŁOSÓW, PAZNOKCI, ŚWIETNA ANTYKONCEPCJA I JESZCZE SPORO PLUSÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_to_ja Re: do KOBIET!!!! 17.07.06, 15:18 iza - super.. ale nie pisz WIELKIMI LITERAMI! bo to nieelegacko :) Odpowiedz Link Zgłoś
rrose7 Re: do KOBIET!!!! 17.07.06, 20:05 Może coś więcej o tych efektach napiszesz? Odpowiedz Link Zgłoś