daphny1 01.09.06, 15:17 Dziewczyny jadąc dziś tramwajem zobaczyłam napis na murze pod kościołem: żądamy legalnej aborcji. Czy Waszym zdaniem mamy prawo decydować o życiu nienarodzonej istotki??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pixi Re: Legalna Aborcja +/- IP: *.chello.pl 01.09.06, 15:27 A ja widziałem napis na kosciele : "Ludzie, Bóg Wam nie wierzy" Odpowiedz Link Zgłoś
cza_arna Re: Legalna Aborcja +/- 01.09.06, 15:57 Byłam w tym roku na wakacjach na Węgrzech, przy okazji zwiedzałam kościół w Egerze i wiecie na co się natknęłam?? Aż się włos na głowie jeży jak sobie o tym wspomnę... Stał (jako eksponat kościelny )dziecięcy wózek z wysypanym w środku piaskiem w który były powtykane drewniane,ręcznie robione krzyżyki. Stoję nad tym, stoję patrzę w wózek i zastanawiam się co to ma być... Po chwili podnosze wzrok na tablice stojąco za i aż mi szczęka opadła do kolan... Na tej tablicy poprzypinane były zdjęcia ludzkich płodów... Myślałam, że takie oszoły to tylko u nas... Cały dzień miałam zniesmaczony :/ Odpowiedz Link Zgłoś
daphny1 Re: Legalna Aborcja +/- 01.09.06, 16:00 O Jezu, rzeczywiście niesmaczne, ale działające na wyobrażnię i myślę, że poruszające bardzo. U nas niestety nie mówi się głośno o aborcji - a to źle. Kobiety powinny wiedzieć, że mogą np. zostawić dziecko w szpitalu po urodzeniu bez żadnych tłumaczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
misscraft Re: Legalna Aborcja +/- 01.09.06, 23:19 ale kobieta na początku ciązy, nieszczęśliwa, wystraszona i spanikowana myślemi nie wybiega aż tak daleko w przyszłość, jak można przejć przez cała ciąże z myślą, że się to dziecko porzuci? Można zwariować- 9 miesięcy deprechy.A potem znowu, tak naprawde takie rady są po to, żeby kobiety nie usuwały ciąży a potem niech se radzą, mogą oddać, choć wiadomo, że może ten instynkt macieżyński zadziałać i może dobrze, a może kiedyś pomyśli: a mogłam zaczekać zrobić coś dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaaa Re: Legalna Aborcja +/- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.06, 23:22 misscraft napisała: > Można zwariować- 9 miesięcy deprechy. po aborcji można mieć deprechę całe życie Odpowiedz Link Zgłoś
misscraft Re: Legalna Aborcja +/- 01.09.06, 23:26 to jest właśnie też wzięcie odpowiedzialności, nie wiem czemu, ale ja chyba wolałabym usunąć jak najwcześniej niż porzucić, to chore i egoistyczne bardzo, wiem, ale nie mogłabym spokojnie żyć martwiąc się co się dzieje z moim dzieckiem i żyć ze świadomością, że pewnie mnie nienawidzi. Zaznaczam, że ja usunięcia nie traktuje jak morderstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Femina Jakiej istotki? IP: 212.160.172.* 01.09.06, 16:19 MAsz na myśli zygotę? Odpowiedz Link Zgłoś
daphny1 Re: Jakiej istotki? 01.09.06, 16:24 Wiesz, dla mnie moment zapłodnienia oznacza, że rozwija się we mnie nowe życie. Nie wiem jak to inni nazywają - dla mnie to jest maleńki, żywy człowieczek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaaa Re: Jakiej istotki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.06, 16:48 Gość portalu: Femina napisał(a): > MAsz na myśli zygotę? każdy był kiedyś zygotą Odpowiedz Link Zgłoś
katja_24 Re: Legalna Aborcja +/- 01.09.06, 17:15 Moim zdaniem decydujac sie na aborcje, decydujemy przede wszystkim o swoim zyciu. To, co w nas powstaje, nie jest jeszcze czlowiekiem.A poza tym, chyba lepiej usunac, niz wyrzucic na smietnik...jak to sie ostatnio czesto zdarza Odpowiedz Link Zgłoś
fields1 Re: Legalna Aborcja +/- 01.09.06, 18:06 A kto powiedział,że alernatywą ma być wyrzucenie na śmietnik ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Legalna Aborcja +/- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 18:36 To lepiej oddac takie niechciane dziecko do domu dziecka, ktore przez cale swoje zycie bedzie sie zastanawialo dlaczego jego mama go nie chciala, w czym jest gorszy od innych dzieci, ktore maja normalny dom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaaa Re: Legalna Aborcja +/- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.06, 19:03 Gość portalu: Ewa napisał(a): > To lepiej oddac takie niechciane dziecko do domu dziecka, ktore przez cale > swoje zycie bedzie sie zastanawialo dlaczego jego mama go nie chciala, w czym > jest gorszy od innych dzieci, ktore maja normalny dom? więc lepiej w ogóle nie pozwolić mu żyć ? jest mnóstwo par które czekają na takie dzieci, tylko procedury prawne czasami są zawiłe Odpowiedz Link Zgłoś
katja_24 Re: Legalna Aborcja +/- 01.09.06, 19:09 Nie mowie, ze to jest jedyna alternatywa. Jest ich kilka. Tyle tylko, ze ostatnio z tego rozwiazania "matki" korzystaja dosc czesto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zwolenniczka tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 18:33 Kobieta jak najbardziej powinna miec prawo decydowac czy chce urodzic dziecko czy nie. Najsmutniejsze jest to, ze ludzie nie mysla o antykoncepcji. Gdyby wszyscy ja stosowali to nie byloby az tylu aborcji. Najbardziej zainteresowane same powinny decydowac o sobie, swoim ciele i zyciu, a nie panowie w garniturach na wejskiej, bo co z tego ja dadza to nedzne becikowe, a pozniej zostawiaja matke i dziecko same sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja aborcka IP: *.jmdi.pl 01.09.06, 18:47 A wiecie co jest najciekawsze......... że przeciwko aborcji są głównie te, które w czasach komuny robiły to na potęge i za darmo... no tera juz pewnie starsze lub niespełnione maciężyńsko panie. Ci na wiejskiej - no cóż im nie grozi chyba płacenie za aborcie (myślę o tych z racji wieku) więc głosują tak jak im kler mówi, bo to gwarancja przekabacenia wyborców ale nie wierze że przegłosowali zakaz zgodnie z własnym sumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aborcja Re: aborcka IP: *.jmdi.pl 01.09.06, 19:13 Po przemysleniach doszłam o co chodzi... Kobiety ekonomia, podatki i takie tam. Uwada: zakładamy ze jest zakaz aborcji - trzeba uruchomiz produkcję środków antykoncepcyjnych, produkcja i producenci płacą podatki, trzeba je przepisywać, zakładać itd - kolejne odprowadzanie podatków od lekarzy, apteki, sprzedaż - odprowadzanie podatków. A teraz dozwolona - producenci płaca podatki ale nikt pozatym, bo szpitale robia to za darmo niby i za srodki nabyte na własny koszt. A kto płaci na szpitale - kasa chorych czyli my a jak wiemy ta instytucja pozostawia wiele do życzenia. Apteki tracą, bo konbiety juz sie tak nie staraja majac moźliwość pozbyć sie problemu za darmo. Wyobraźcie sobie że chodza do usunięcia wszystkie, które teraz na czarno to załatwiają- no katastrowa, wszystko musiałby pokryć budźet państwa. Kobiety....... na wiejskiej juz wiem o co chodzi.. o kase a nie o moralność spoko, nie bądźcie naiwne - nie zmienią tego, za dużo stracą. Odpowiedz Link Zgłoś
cienmotyla Jestem na TAK... 01.09.06, 19:08 ...i nikt mnie nie przekona... Uargumentować? Odpowiedz Link Zgłoś
cienmotyla Re: Legalna Aborcja +/- 01.09.06, 19:32 Dokładnie dlatego niechcianą ciążę nalezy usunąć jak najszybciej i legalnie a nie zabić dziecko i zakopać, bądź wsadzić do beczki po kapuści, ewentualnie jak się poszczęści to do końca żytcia będzie miało chorobę sierocą w domu dziecka z dyrektorem pedofilem i falą lub tez trafi na rodziców alkoholików i zostanie morderca, złodziejem itp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja klaudiusz Re: Legalna Aborcja +/- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 23:37 > Dokładnie dlatego niechcianą ciążę nalezy usunąć jak najszybciej i legalnie a > nie zabić dziecko i zakopać, bądź wsadzić do beczki po kapuści, ewentualnie jak > > się poszczęści to do końca żytcia będzie miało chorobę sierocą w domu dziecka z > > dyrektorem pedofilem i falą lub tez trafi na rodziców alkoholików i zostanie > morderca, złodziejem itp... hmm a bylas kiedys w domu dziecka? Pewnie nie bo jakbys byla to bys takich glupot nie gadala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Legalna Aborcja +/- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 23:06 > Zdziwiłbyś się Niekoniecznie, może należysz do tych co uważają, że każdy "problem" najlepiej zakopać pod ziemię i tańczyć na grobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue Re: Legalna Aborcja +/- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 19:34 ja w pewnych przypadkach ,ostatnio głośna była sprawa kobiety ,ktora w wyniku kolejnej ciazy ( zagrozonej) stracila calkowicie wzrok ,w tym momencie kieruje swoje pytanie do Daphne :czy ty wzielas pod uwage rozne sytuacje zyciowe ,kiedy panowie w czerni strasznie troszcza sie o te biedne istotki ale przed narodzeniem ...potem juz nie? wtedy umywaja rece . Odpowiedz Link Zgłoś
daphny1 Re: Legalna Aborcja +/- 01.09.06, 20:00 Oczywiście. Uważam, że przypadki takie jak np. potencjalne zagrożenie matki lub np. gwałt powinny być brane pod uwagę. I w tym wypadku aborcja powinna być dozwolona.Ja jestem przeciwna aborcji u normalnych, zdrowych kobiet.Oczywiście nie potępiam tutaj nikogo - każdy jest mniej lub bardziej humanitarny.Ja po prostu wiem, że nigdy bym się na to nie zdecydowała. Po pierwsze dlatego, że jestem wierząca i dla mnie jest to zwykłe morderstwo, a po drugie dlatego, że jestem dorosła potrafię przyjąć na siebie następstwa swoich czynów. Jeżeli zaczęłam współżycie muszę liczyć się z tym, że możłiwa jest wpadka. Jeżeli tak sięstanie, uznam, że po prostu ktoś tam na górze tak chciał. Nie wyobrażam sobie, że mogłabym zabić coś co rośnie pod moim sercem...Chyba potem sama bym się zabiła z wyrzutów sumienia, gdybym popatrzyła na jakąś malutką dziecinkę na ulicy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aborcja Re: Legalna Aborcja +/- IP: *.jmdi.pl 01.09.06, 19:31 A poruszając temat walczyć czy nie?. nie mamy szans kobiety.. podatki - pieniądze, i mysle lepiej siedzieć cicho - im ciszej tym lepiej podziemie działa Odpowiedz Link Zgłoś
cienmotyla Re: Legalna Aborcja +/- 01.09.06, 19:34 Pamietaj, że podziemie nie jest bezpieczne choć ja znam akurat pewno zaufane miejsce i dośc niedrogie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aborcja Re: Legalna Aborcja +/- IP: *.jmdi.pl 01.09.06, 20:31 no wrazie czego gaj namiar Odpowiedz Link Zgłoś
snatcher Re: Legalna Aborcja +/- 01.09.06, 20:32 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=305&w=47528311 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aborcja Re: Legalna Aborcja +/- IP: *.jmdi.pl 01.09.06, 20:58 no cos w tym jest - ale nie cała prawda Odpowiedz Link Zgłoś
misscraft Re: Legalna Aborcja +/- 01.09.06, 23:12 Uważam, że każdy ma prawo do decydowania o sobie, a póki płód jest płodem i nie jest zdolny przeżyć poza organizmem matki jest częścią jej organizmu o której ma prawo decydować, bo to jej ciało. Odpowiedz Link Zgłoś
fields1 Re: Legalna Aborcja +/- 01.09.06, 23:47 Co za bezsens. Ludzkie potomstwo tym się cechuje, że bez pomocy rodziców nie jest w stanie przeżyć jeszcze przez kilka ładnych lat po opuszczeniu macicy. A zatem kryterium samodzielności jest zupełnie nieadekwatne. Zresztą gdyby je konsekwentnie stosować to trzeba by też wytłuc sporą część niepełnosprawnych i osób w podeszłym wieku. Zaiste - socjalizm z ludzką twarzą ! Odpowiedz Link Zgłoś
misscraft Re: Legalna Aborcja +/- 01.09.06, 23:57 mówie o tym, że nie jest zdolne żyć poza organizmem matki, czyli chociażby oddychać, co nie znaczy, że jestem za tym, żeby usuwać dzieci do 6 miesiąca dlatego, że i tak by nie przeżyły gdyby się tak wczesnie urodziły. Odpowiedz Link Zgłoś
aniiatka Re: Legalna Aborcja +/- 02.09.06, 01:33 Aborcja powinna być legalna. A te wszystkie zagożałe przeciwniczki to przykład chorej zacofanej polskiej mentalności. Uważam,że każda z nas-niezaleznie od wieku powinna miec prawo do decydowania o tym czy chce wydać na świat dziecko czy nie. Skoro jest zakaz aborcji,to dlaczego nie ma darmowej antykoncepcji? Rozumiem,że ludzie uprawiający seks powinni ponosić pełne konsekwencje tego co robią i tego co może być potem, rozumiem też,że seks został stworzony do rodzicielstwa, że mężczyźni mają testosteron tak wysoki tylko po to by mogli zapładniać, ale są przypadki kiedy kobieta staje przed dylematem i to ona powinna podejmować decyzję.POlska jest krajem jakże kościelnym i jakże zakłamanym, najwięcej do powiedzenia mają te właśnie zagożale katoliczki, co pojęcia o wielu rzeczach nie mają a bezmyślnie wypisują morały, i na samo hasło aborcja reaguja histerycznie. Ten temat jest na tyle kontrowersyjny ze nie powinno sie go po prostu poruszać bo dużo by mówić... Odpowiedz Link Zgłoś
daphny1 Re: Legalna Aborcja +/- 02.09.06, 08:38 aniiatka napisała: > Aborcja powinna być legalna. A te wszystkie zagożałe przeciwniczki to przykład > chorej zacofanej polskiej mentalności. Przepraszam Cię bardzo, ale chyba sama jesteś zacofana!!! Jak w ogóle tak możesz mówić? To, że jestem przeciwniczką aborcji w pewnych przypadkach ozn., że jestem zacofana? Ja jestem po prostu ludzka, mam jakieś uczucia w przeciwieństwie do wszystkich tych, które mówią, że kobeta powinna sama decydować czy chce dziecko czy nie. To jest traktowanie ludzkiej istoty przedmiotowo. Jakby decydowanie czy wurzucić te stare kapcie na śmietnik czy nie. Posłuchajcie same siebie! Tak myśli nowoczesna kobieta? Nowoczesna kobieta potrafi stawić czoła wszelkim przeciwnościom a nie poddaje się. Zresztą widzę, że nie mam sesnu się produkować. Odpowiedz Link Zgłoś
daphny1 Re: Legalna Aborcja +/- 02.09.06, 08:40 I nie jestem żadną zagorzałą katoliczką, nie chodzę do kościoła, bo rzeczywiście - kłamie, ale wierzę w Boga. I nie jestem też żadną histeryczką! Po prostu wyraziłam swoje zdanie - ja nie zabiłabym włąsnego dziecka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue Re: Legalna Aborcja +/- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 13:13 nie no masz rację ,ja też nie wiem ( odpukac) jakbym sie zachowala w takiej sytuacji ale ciekawa rzecz ,w krajach gdzie aborcja jest dozwolona rodzi sie wiecej dzieci ( podobno) ,kobieta majac taka opcje czuje sie bezpieczniejsza i moze nawet latwiej sie decyduje jednak na wychowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
snatcher Re: Legalna Aborcja +/- 02.09.06, 16:23 aniiatka napisała: > Aborcja powinna być legalna. Zyjemy w panstwie prawa (i nie chodzi mi tu o PiS) pamietaj.To nie dziki zachod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klameczka Re: Legalna Aborcja +/- IP: *.wro.vectranet.pl 02.09.06, 20:01 Dla ciebie prawem jest możliwość zabijania? Myślisz, że powinniśmy mieć prawo do morderstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
snatcher Re: Legalna Aborcja +/- 02.09.06, 21:41 Gość portalu: Klameczka napisał(a): > Dla ciebie prawem jest możliwość zabijania? Myślisz, że powinniśmy mieć prawo d > o > morderstwa? Nie a skad ten wniosek Odpowiedz Link Zgłoś
lady_in_redds Re: Legalna Aborcja +/- 02.09.06, 22:04 Nie przeczytałam wszystkich postów ale wg mnie mamy prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
wzr1 Re: Legalna Aborcja +/- 03.09.06, 08:53 >Nie przeczytałam wszystkich postów ale wg mnie mamy prawo Pójść do więzienia za zabicie dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: Legalna Aborcja +/- 03.09.06, 09:10 Kobieta dysponoje swoim cialem tak jak jej sie podoba i rownie powinna miec prawo do usuniecia nie chcianej ciazy.Jeszcze nigdy nie spotkalem kobiete ktora specjalnie zachodzila w ciaze aby ja pozniej usunac,w tym wypadku zgodzilbym sie ze,to jest morderstwo z premedytacja a z kolei przypadkowa ciaze powinno sie traktowac inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo Re: Legalna Aborcja +/- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.06, 22:57 > Kobieta dysponoje swoim cialem Ale nie życiem swojego dziecka >Jeszcze nigdy nie spotkalem kobiete ktora > specjalnie zachodzila w ciaze aby ja pozniej usunac Nazywało się to doping ciążowy i był stosowany przez kobiety uprawiające wyczynowo sport > zgodzilbym sie > ze,to jest morderstwo z premedytacja Życie jednogo i drugiego dziecka jest takie samo, dlaczego różna ocena matek które je mordują, przecież obie są morderczyniami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: temptation Precz od mojego brzucha! IP: 212.160.172.* 04.09.06, 10:29 Jak byście się czuli wiedząc ,że jesteście niechcianym dzieckiem? Wolałabym nie przyjść na świat niż spędzić życie w domu dziecka, lub słuchając od matki :życie mi zmarnowałaś... Nie chciałabym wiedzieć również ,że pochodzę z gwałtu- To chyba najgorsza opcja... Odpowiedz Link Zgłoś
thereason Nigdy!!! 04.09.06, 21:26 Aborcja powinna nie istnieć. Jest to okropne. Jak ktos nie chce mieć dzieci to niech nie uprawia sexu albo zaspokaja się czymś innym. Ludzie trochę powagi. Dziecko to błogosławiństwo a nie szczeniak. Odpowiedz Link Zgłoś
myosotis86 a ja jestem wpadka-dzieki mamo,ze mnie nie zabilas 04.09.06, 21:59 WPADKA i to splodzona przy utracie dziewictwa... i ciesze sie, ze zyje, choc moja mama mogla mnie usunac legalnie i uniknac wielu tragedii, jakie ja spotkaly w konsekwencji moich narodzin... Mialam prawo zyc, chociaz bylam na pewno b. niewygodna ZYGOTA Odpowiedz Link Zgłoś
zloteslonko Re: a ja jestem wpadka-dzieki mamo,ze mnie nie za 04.09.06, 22:06 Ja też:P Czasem żałuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Femina Też mnie mogli usunąć! IP: 212.160.172.* 05.09.06, 08:58 Też byłam wpadką. Ale gdyby mama mnie usunęła nie wiedziałabym nawet o swoim istnieniu, więc takie teksty mnie nie przekonują. Odpowiedz Link Zgłoś
myosotis86 Re: Też mnie mogli usunąć! 05.09.06, 09:00 to logiczne co napisalas... taaa bardzo !!! podziwiam podziwiam trzezwosc spojrzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue Re: Też mnie mogli usunąć! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 12:49 a mnie wybacz ,że tak zapytam dziwi jedna rzecz ,czy twoja mam powiedziala ci ,że jestes wpadką? nigdy w życiu nie powiedzialbym swojemu dziecku ,że jest wpadką ,takie rzeczy zachowuje sie dla siebie Odpowiedz Link Zgłoś
myosotis86 co w tym dziwnego, ze powiedziala? 08.09.06, 20:09 ja sie z tym zle nie czuje. Wrecz przeciwnie, podziwiam ja, bo urodzenie mnie bylo pewnie najodwazniejsza rzecza jaka w zyciou zrobila, nie wiem, czy w jej sytuacji bym sie zdecydowala i miala w sobie tyle sily i odpowiedzialnosci co ona. I absolutnie nie czuje sie niczemu winna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiktor Re: Precz od mojego brzucha! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 23:13 >Precz od mojego brzucha! Twój brzuch jest mało interesujący więc po co się nim interesować i niech obchodzi tylko ciebie. Ważna jest tylko istota której pomogłaś zaistnieć, Mawszelkie prawo do życia. > Jak byście się czuli wiedząc ,że jesteście niechcianym dzieckiem? > Wolałabym nie przyjść na świat niż spędzić życie w domu dziecka, lub słuchając > od matki :życie mi zmarnowałaś... > Nie chciałabym wiedzieć również ,że pochodzę z gwałtu- To chyba najgorsza > opcja NAJGORSZA OPCJA TO ZMARNOWAĆ ŻYCIE POZOSTAWIAJĄC ZA SOBA TYLKO SMRÓD SPALONEJ BENZYNY I ODCHODY W KANALE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinia Re: Legalna Aborcja +/- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 23:25 każdy ma prawo sam we własnym sumieniu zadecydowac!!! lepiej sie nie urodzic niz do konca zycia pokutowac za bycie niechcianym dzieckim!!! Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: Legalna Aborcja +/- 06.09.06, 00:07 Niektore wypowiedzi sa dobre np. nie uprawiac seksu to nie bedzie ciazy==(rowne)nie jedzcie to nie bedziecie grube.Moja corka ma naprawde szczescie ze,nie zyje w takim kraju jak Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
iron_wanienka o ludzie.. 06.09.06, 10:39 jeszcze pare lat temu bylam zupelna przeciwniczka aborcji.mowcie i nazywajcie ludzkie zarodki jak chcecie, jednak wszyscy pochodzimy z tych zygot. moj swiatopoglad troche sie zmienil po zobaczeniu dzieci chorych na choroby genetyczne:cierpia z powodu nierozwinietych konczyn, za malych pluc. kiedys czytalam historie kobiety, ktora razem z mezem zyla w kropnych warunkach i urodzila chore dziecko, niedorozwiniete, ktore nigdy nie urosnie, zawsze bedzie chodzic na czworakach i ktoremu do konca zycia bedzie towarzyszyl bol, bo kazdy ruch, oddech to dla niego ciagle cierpienie.kiedy ta kobieta zaszla w druga ciaze, odmowiono jej badan prenatalnych, ktore moglyby potwierdzic wady genetyczne-gdyby okazalo sie ze plod ma wady, kobieta usunelaby ciaze.wynik?urodzila kolejne obciazone wadami dziecko.wiem ze dla niej bylo to cos strasznego.poszla nawet do ksiadza zapytac co ma zrobic.ksiadz na to: cokolwiek pani zrobi, bedzie to tragedia.strasznie zal mi tej kobiety-nie chodzi mi o to ze takie dzieci to obciazenie, to oczywiste ze nigdy nie beda samodzielne.chodzi mi tez o to, ze przy jej sytuacji materialnej nie stac jej nawet na rehabilitacje dzieci.nie wiem jak skonczyla sie ta sprawa-czy sad przyznal jej rente? rozmawialam na ten temat z moja babcia-bardzo wierzaca itp, ale nie moher i prawie sie przewrocilam jak uslyszalam:moze Bog zabierze do siebie te dzieci??inna sprawa to ciaze z gwaltu. niedawno jakis polityk stwierdzil, ze gdyby jego zona zostala zgwalcona i zaszla w ciaze, to oboje pokochaliby to dziecko..ciekawa jestem czy faktycznie tak by bylo. co do zdrowych kobiet i 'normalnych wpadek' to nie widze powodu, zeby 19latka po wpadce z wlasnym chlopakiem czy cudzym chlopakiem na dyskotece/w pubie w toalecie, w lozku czy w szatni w szkole biegla na skrobanke! do tanga trzeba dwojga, trzeba pomyslec i o konsekwencjach i o zabezpieczeniu i o tym czy 'mimo wszystko' osoba z ktora idziemy do lozka nie wywali nas ze swojego zycia w razie wpadki. ktos kiedys napisal, ze ciaza to nie usuniecie zeba, to tak jak porod decyja na cale zycie!i nie piszcie ze normalna ciaza moze kobieie zepsuc plany zyciowe bo jakos w szwecji mimo aborcji przyrost naturalny nie jest ujemny a kobiety nie boja sie zakladac rodzin czy miec dzieci dzieki dobrej polityce socjalnej.podsumowujac:kobiety ruszcie glowa zanim wyskoczycie z majtek-trzeba ponosic konsekwencje swoich wyborow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jyt Re: o ludzie.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 00:29 moj > swiatopoglad troche sie zmienil po zobaczeniu dzieci chorych na choroby > genetyczne:cierpia z powodu nierozwinietych konczyn, za malych pluc. kiedys > czytalam historie kobiety, ktora razem z mezem zyla w kropnych warunkach i > urodzila chore dziecko, niedorozwiniete, ktore nigdy nie urosnie, zawsze bedzie > chodzic na czworakach i ktoremu do konca zycia bedzie towarzyszyl bol, bo kazdy > ruch, oddech to dla niego ciagle cierpienie.kiedy ta kobieta zaszla w druga > ciaze, odmowiono jej badan prenatalnych Często prasa zwłaszcza kobieca podaje takie przypadki aby "usprawiedliwić" możliwość zabicia dziecka. Tylko jakoś trudno im napisać dlaczego lekrze odmówili badań, a powód jest często taki że badania nic by nie dały poza wydaniem pieniędzy. Nie każdą chorobę można przy pomocy tych badań zdjagnozować lub potwierdzić, prasa opisują podobną sytuację pani która się nazywa Tysiąc ciągle zapomina podać że chorobę jej dziecka można było wykryć dopiero przez zdjęcie RTG dziecka w 3 trymestrze. Powod takiego informowania może być albo kompletna nieznajomość sztuki dziennikarskiej albo celowe działanie, co przy tak powszechnej skali tego zjawiska wskazuje na 2 powód PANI irono_wanienka A czy człowieczeństwo zależy od stanu zdrowia? Odpowiedz Link Zgłoś
iron_wanienka Re: o ludzie.. 08.09.06, 11:49 Gość portalu: jyt napisał(a): > PANI irono_wanienka A czy człowieczeństwo zależy od stanu zdrowia? oczywiscie ze człowieczeństwo nie zależy od stanu zdrowia! nadal jestem przeciw aborcji, jednak widzac takie cierpienie zaczynam sie wahac. ps. IRON nie IRONO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jyt Re: o ludzie.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 19:03 >nadal jestem przeciw > aborcji, jednak widzac takie cierpienie zaczynam sie wahac. To rzekome współczucie dla cierpiącego doprowadziło na zachodzie do akceptacji zabijania ludzi starych. Jednak nie sposób zauważyć że pod płaszczem współczucia jest zwykły egoizm. Nie ma chęci pomagania cierpiącemu jest chęć eliminacji cierpiącego, bo tak jest wygodniej. Niech Pani zauważy jak zmienił się sposób oceny postaw. Człowiek cierpiący niepotrzebny, najlepiej wyeliminować, człowiek hulaka -prawie pełna akceptacja. A co ma społeczeństwo z hulaki, turysty, obiboka? Odpowiedz Link Zgłoś
ek1984 Re: Legalna Aborcja +/- 08.09.06, 12:26 Według mnie aborcja powinna być legalna!!!!! Nie rozumiem dlaczego faceci zabierają głos w sprawie która ich bezpośrednio nie dotyczy!!! To kobiety noszą dziecko w swoim ciele i zawsze będą ich matkami a ojciec albo zostanie z kobietą albo ją zostawi i będzie miał to w d... A już szlag mnie trafia jak jakiś ksiądz zabiera głos w tej sprawie!!! Co on ma do tego???!!! Kobiety nie dajcie się!!! Walczcie o to żebyśmy decydowały za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
snatcher Re: Legalna Aborcja +/- 08.09.06, 13:19 ek1984 napisała: > Według mnie aborcja powinna być legalna!!!!! Nie rozumiem dlaczego faceci > zabierają głos w sprawie która ich bezpośrednio nie dotyczy!!! To kobiety noszą > > dziecko w swoim ciele i zawsze będą ich matkami a ojciec albo zostanie z > kobietą albo ją zostawi i będzie miał to w d... A już szlag mnie trafia jak > jakiś ksiądz zabiera głos w tej sprawie!!! Co on ma do tego???!!! Kobiety nie > dajcie się!!! Walczcie o to żebyśmy decydowały za siebie. To dlaczego zabijanie ma nie byc legalne? matka ktora upakowala dzieci do beczek to tez byla jej sprawa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fer Re: Legalna Aborcja +/- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 19:09 >To kobiety nosządziecko w swoim ciele i zawsze będą ich matkami a ojciec albo >zostanie z kobietą albo ją zostawi i będzie miał to w d... A zdarza sie że matka pójdzie w tango i zostawi ojca z dziećmi. > A już szlag mnie trafia jak > >jakiś ksiądz zabiera głos w tej sprawie!!! Co on ma do tego Dekalog, zwłaszcza 5 przykazanie. Rolą księdza jest przypominać ludziom NIE ZABIJAJ Pewnie masz nieczyste sumienie i dlatego taka reakcja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slimak_ Re: Legalna Aborcja +/- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 13:18 Możecie zobaczyć, podpisać się? www.federa.org.pl/...wsid=109&lang=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasica jestem na + dlaczego?? Przeczytajcie!!!!!!!! IP: 80.51.73.* 09.09.06, 19:20 pewnie ze mamy..dlaczego do choleery mamy nie miec?? jestemy ludzmi mamy swoj rozum wiec dlaczego nadal decyduje za nas kosciol?? bo w polsce tak wlasnie jest...jestesmy krajem bardzo podporzadkowanym woli kosciola.. wkur...mnie ludzie ktorzy sa przeciw:/ ok maja swoje zdanie, ale dl;aczego uwazaja ze ICH zdanie jest najwazniejsze i obrazaja tych co sie z NIMI nie zgadzaja?? uwazam ze to JA jako czlowiek, pojedyncza jednostka powinnam decydowac o swoim zyciu i nikomu nic do tego!! wolalabym usunac plód..te kilka milimetrow co we mnie jest niz pozniej zalowac ze nie moge zapewnic dziecku najwaznijszych potrzeb,lub ze bede musiala oddac je do domu dziecka, byc moze zniszczyc mu zycie,przeze mnie moze stac sie bandyta bo bedzie mial zycie do d*** no wiec z calego serca wolalabym mu tego oszczedzic i poczekac na czas ktory bedzie odpowiedni na jego przyjscie...a wiadomo wpadki sie zdarzaja nawet jak uwazamy...bo przeciez nic nie daje nam 100% pewnosci....wiec dlaczego mam marnowac sobie zycie skoro mam wybor?? przeciwnicy zastanowcie sie troche tez nad tym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaa Re: jestem na + dlaczego?? Przeczytajcie!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.06, 19:29 wydaje Ci się, że dzięki aborcji rozwiążesz "problem" i będziesz szczęśliwa ? żebyś się nie pomyliła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Popieram Cie Kasico! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 10:52 Swietnie to wszystko napisalas. Mamy takie same poglady :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kjuyt Re: jestem na + dlaczego?? Przeczytajcie!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 00:43 > wkur...mnie ludzie ktorzy sa przeciw:/ ok maja swoje zdanie, ale dl;aczego > uwazaja ze ICH zdanie jest najwazniejsze i obrazaja tych co sie z NIMI nie > zgadzaja Bo jak ty się mylisz to jesteś mordercą, jeżeli ja to nic złego się nie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
daphny1 Re: jestem na + dlaczego?? Przeczytajcie!!!!!!!! 17.09.06, 12:18 Może czytałyście mój nowy post - jestem w ciąży.Tak, spodziewam się dzidzuisa.Jestem młoda, być może nie mam super warunków do wychowania dziecka, nie jest kolorowo.Ale nawet przez jedną malutką sekundeczkę nie przeszła mi przez głowę myśl, że mogłabym usunąć ciążę.Że mogłabym pozbawić życia tę malutką istotkę.To nieprawda, że to jest tylko zarodek, embronik czy jak inni to nazywają - fasolka.TO JEST CZŁOWIEK!!! U którego już w 3 tyg. zaczyna bić serduszko, # serce dziecka zaczyna bić 21. dnia od poczęcia,w czwartym tygodniu dziecko ma już główkę, tułów, zawiązki kończyn, pierwotne nerki, wątrobę, przewód pokarmowy i naczynia krwionośne, odruchy nerwowe pojawiają się w 41. dniu, fale elektromagnetyczne mózgu można zarejestrować już w szóstym tygodniu, w drugim miesiącu żołądek wydziela soki trawienne, a nerki usuwają kwas moczowy z krwi, w trzecim miesiącu całe ciało nabiera wrażliwości na dotyk, mięśnie twarzy przyjmują układ zgodny z odziedziczonymi cechami, dziecko porusza się w macicy, występuje odruch przeciągania się i ziewania.Wiecie na pewno, że wobec dziecka nie stosuje się żadnych znieczuleń!Jest po prostu dosłownie wyrywane po kawałkach z łona kobiety, która ma czelność nazywać się matką.Dla mnie nie jest usprawiedliwieniem, że ktoś nie ma warunków, pieniędzy, jest za młody, chce się wyszaleć.To bzdury.Głupie tłumaczenia dla zabicia wyrzutów, które wcześniej czy później nadejdą.Nie wierzę, że można tak po prostu ZABIĆ i zapomnieć...Trzeba być potworem.Jeżeli któraś z Was kiedykolwiek o tym pomyślała, bądź teraz się waha - niech wejdze na tę stonę. Mówię od razu zdjęcia są drastyczne.Ale trzeba je pokazywać, bo nie każdy zdaje sobie sprawę z tego czym tak naprawdę jest aborcja!!! www.hli.org.pl/pl/obr_zycia/aborcja/aborcja2.html Odpowiedz Link Zgłoś
daphny1 Re: jestem na + dlaczego?? Przeczytajcie!!!!!!!! 17.09.06, 12:29 To wypowiedź jednego z lekarzy: "Jestem lekarzem, który nigdy nie dał skierowania na zabieg usunięcia ciąży. Zawsze powtarzam pacjentkom, że jeżeli matka i ojciec nie decydują się wychowywać swojego dziecka, to w naszych warunkach może być ono oddane do adopcji rodzinie zastępczej. Obdarowanie małżeństwa, które pragnie, a nie może mieć dziecka jest dobrem, natomiast aborcja jest morderstwem. (...)" "Niektórzy teoretyzują, iż bywają przypadki, w których ciąża zagraża życiu kobiety. Każdy lekarz, zajmujący się pacjentką w ciąży, musi sobie zdawać sprawę, że ma do czynienia z dwoma pacjentami, których należy leczyć dopóty, dopóki pozwala na to jego wiedza medyczna. W zawodzie ginekologa-położnika pracuję już ponad 20 lat i muszę przyznać, że nie miałam sytuacji, kiedy musiałam podjąć decyzję o zabiciu dziecka, dla uratowania życia matki. Rozmawiając z innymi położnikami również nigdy nie usłyszałam o takim przypadku. Matki kalekie, chore, często rodzą zdrowe dzieci. (...)" -Sama kiedyś byłam embrionem i dlatego jestem przeciw aborcji- www.hli.org.pl/pl/obr_zycia/aborcja/aborcja2.html Odpowiedz Link Zgłoś
zbuntowany_aniol2 :/ 28.09.06, 22:28 niektorzy poprostu nie wiedza czym jest poszanowanie zycia!ta zabijajcie sobie! bo to jest wasz wolny wybor! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cssd Re: jestem na + dlaczego?? Przeczytajcie!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 22:51 >uwazam ze to JA jako czlowiek, pojedyncza jednostka powinnam > decydowac o swoim zyciu i nikomu nic do tego TAK MASZ PRAWO SIĘ POWIESIĆ, ALBO UTOPIĆ ALE NIE MASZ PRAWA DECYDOWAĆ O ŚMIERCI DRUGIEGO CZŁOWIEKA >przeze mnie moze stac sie bandyta WIEC NA WSZELKI WYPADYK TY PIERWSZA GO ZABIJESZ. >...bo przeciez nic nie daje nam 100% pewnosci NAPEWNO NIE MA PEWNOŚCI ŻE NIE ZABIJACIE CZŁOWIEKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Legalna Aborcja +/- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 19:33 jakie dziecko?a wiesz ile dzieci zabijasz zakladajac prezerwatywe:/ po..e jestescie;/.mowiac na plod dziecko a do dziecka daleka droga;) Odpowiedz Link Zgłoś
atena42 Re: Legalna Aborcja +/- 09.09.06, 20:41 jest jedna sprawa jeżeli dziecko ma być chore lub zdrowie kobiety mogłobyć zagrożone wtedy rozumiem aborcje ale w innym przypadku... w życiu bm sie mnie zgodziła na legalną aborcję i nie wiem dlaczego ktoś może napisać (mraczej jak) że od płodu daleko do dziecka. bzdóry jak kobieta zachodzi w ciąze to nosi w sobie dziecko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
snatcher Re: Legalna Aborcja +/- 09.09.06, 21:16 Gość portalu: ktos napisał(a): > jakie dziecko?a wiesz ile dzieci zabijasz zakladajac prezerwatywe:/ po..e jeste > scie;/.mowiac na plod dziecko a do dziecka daleka droga;) Jestes prymitywem Odpowiedz Link Zgłoś
ek1984 Re: Legalna Aborcja +/- 10.09.06, 12:17 Ludzie nie mylcie człowieka od zapłodnionego jajeczka - to jest chyba mała różnica. Jedno jest zabijaniem a drugie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cs Re: Legalna Aborcja +/- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 23:01 > Ludzie nie mylcie człowieka od zapłodnionego jajeczka - to jest chyba mała > różnica. Jedno jest zabijaniem a drugie nie. Hitler uważał że Polak Nie jest człowiekiem i można zabijać. Każdy człowiek zaczynał jako zapłodnione jajecko, no może tylko ty odrazy miałąś 2 kg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apsik87 Re: Legalna Aborcja +/- IP: 213.25.48.* 10.09.06, 13:34 nie mam pojecia.teraz wlasnie boje sie sze jestem w ciazy i ...nie wiem.zaczynam studia.dobrze zdałam mature.biore cilest.raz poszlismy na calosc.ale nie mam okresu.boje sie.nie wiem co zrobie jesli...ju znigdy nie powiem nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Legalna Aborcja +/- 10.09.06, 15:33 Aborcja była, jest i będzie, choćby nie wiem ile ustaw wydano. Zdelegalizowanie aborcji wcale nie przyczyniło się do poprawienia wskaźników demograficznych ani zwiększenia dzietności w Polsce, czyli delegalizacja była posunięciem chybionym. Po pierwsze - edukacja seksualna, po drugie - zwiększenie poczucia bezpieczeństwa finansowego młodych rodzin. Najwięcej dzieci w Polsce rodziło się w latach 1981-83 kiedy aborcja była całkowicie dostępna, ale urlopy wychowawcze 3 -letnie płatne, co druga kobieta na ulicy była w ciąży, a porodówki pracowały w systemie taśmowym. Kobiety się nie zmusi do urodzenia, ale z drugiej strony jak ma możliwości urodzenia i wychowania to nigdy ciąży nie usunie. Nieprawdą jest, że większość kobiet starszych jest za zakazem aborcji, one właśnie żyły w czasach kiedy miały możliwość wyboru i dobrze wiedzą jak wielka jest to wartość. Dyskusja nad aborcją zaostrzyła się po wprowadzeniu badań USG kiedy zwiększyła się wiedza na temat życia i rozwoju płodu, kiedy można było podglądać rozwój człowieka w łonie matki. Zwiększyla się wrażliwość społeczna co poskutkowała zwiększeniem akcji antyaborcyjnych. Powtarzam - najważniejsza jest edukacja seksualna - jej brak jest podstawą wszelkiego zła, a aborcja tylko skutkiem braku edukacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kii Re: Legalna Aborcja +/- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 22:57 > Zdelegalizowanie > aborcji wcale nie przyczyniło się do poprawienia wskaźników demograficznych > > anizwiększenia dzietności w Polsce, Ale to nie chodzi o dzietność ale o POSZANOWANIE ŻYCIA Odpowiedz Link Zgłoś
traj_kotka Re: Legalna Aborcja +/- 11.09.06, 18:58 nikt nie dal nam prawa do decydowania o ludzkim zyciu!! o tym czy kobieta usunie ciąze tez nie. nic nam do tego. to czy bedzie tego zalowac czy nie to jej prywatna sprawa, a my nie mamy prawa jej oceniac, obojetnie jaki mamy stosunek do aborcji. kiedys bylam na drodze krzyzowej i prowadzily ja babki z kolka rozancowego. slowa ktore padaly z ust byly po prostu mistrzostwem swiata jesli chdzi o potepianie. nie chcialabym byc kobieta, ktora szuka jakiegokolwiek ukojenia w kosciele, bogu, ludziach i trafi na takie gadanie. a gdzie chrzescijanskie milosierdzie. nie do nas nalezy osodzanie i wydawanie moralnych wyrokow. chyba mamy sie czasem za polbogow, a przyznajmy szczerze - daleko nam do tego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfgb Re: Legalna Aborcja +/- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 22:58 Miłosierdzie nigdy nie może usprawiedliwiać zła, >chyba mamy sie czasem za polbogow TAK zwłaszcza gdy próbujesz napisać "swój dekalog" w oczywistych sprawach ocena musi być jednoznaczna, a chrześcijańskie miłosierdzie nie jest napeno zamykaniem oczu na zbrodnie i schlebianiem mordercom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula1985 Re: Legalna Aborcja +/- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 17:11 Tak.Ja jestem jak najbardziej za legalizacjia Odpowiedz Link Zgłoś
aaaaa56 Re: Legalna Aborcja +/- 29.09.06, 21:31 Ja jestem absolutnie przeciwna aborcji i zaznaczam, że nie mam nic wspólnego z ludźmi, którzy do naszej wyobraźni przemawiają zdjęciami płodów. Uważam poprostu, że nie mamy prawa decydować o życiu i śmierci nawet własnych dzieci. Już chyba lepiej oddać do adopcji, zresztą u młodych matkek czy też matek nie z wyboru, ale z wpadki często po porodzie dopiero odzywa się instynkt macierzyński, a aborcja jest nieodwracalna i pozostawia nie tylko urazy na psychice, ale też często na zdrowiu kobiet. Nie jestem za legalizacją z jednego prostego powodu: jeśli aborcja będzie legalna to małolaty zrobią z niej nowy środek antykoncepcyjny i zamiast myśleć i zabezpieczać się będą mordować nienarodzone dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katrinka jestem ZA ! IP: 80.51.73.* 30.09.06, 18:09 gucio prawda....moge decydowac o swoim zyciu i bym chciala to robic! zreszta...jakie zycie..plod co ma kilka milimetrow?? bez przesady.... moim zdaniem aborcja powinna byc l;egalna...a to przeciez nie oznacza ze kazdy ma to robic prawda? zostawmy ten wybor osobom...ktore naprawde beda potrzebowaly tego wyboru....jezeli ty sie nie zgadzasz, ok twoja sprawa....wiadomo ty tego nie zrobisz, ale moze komus uratuje to zycie, honor itp... mysle ze kazdy powinien miec wybor... przeciez na polkach jest alkohol...a nie kazdy z niego korzysta...sa narkotyki a przeciez nie wszyscy biora....dla niektorych to wielkie zlo, dla innych normalka...i tak na to patrzmy. badzm tolerancyjni dla innych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ol Re: jestem ZA ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 22:32 >jakie zycie..plod co ma kilka milimetrow?? Takie samo jak twoje, jden z okresów w życiu każdego człowieka >wiadomo ty tego nie zrobisz, ale moze komus uratuje to zycie Trudno mówić o ratowaniu życia godząc się na swobodę zabijania. > ..sa narkotyki a przeciez nie wszyscy biora....dla niektorych to wielkie zlo, > dla innych normalka A prawo słusznie robi każąc sprzedających, posiadających i biorących. I tak powinno być z zabijaniem kto coś takiego robi pod sąd Odpowiedz Link Zgłoś