IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.03, 10:33
mam pietnascie lat z moim chlopakiem (16) spotykam sie od 1,5 roku.chcemy
rospocząc wspolrzycie. on mnie nie namawia na sile . oboje chcemy. chce isc
do ginekologa ale bojesie ze lekarz odmowi dobioru pigólek .pomocy
Obserwuj wątek
    • Gość: studentka medycyny Re: pomocy IP: *.star.net.pl 22.03.03, 11:39
      Niezażywaj jeszcze pigułek bo to ci może zaszkodzić!15-letnia dziewczyna
      jeszcze nie jest w pełni rozwinięta, i przyjmowanie tabletek może zabuzyć pracę
      twoich hormonów, co może powodować komplikacje w przyszłośći!
      • Gość: Kasia Re: pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.03, 15:09
        xtina i studentka medycyny (o ile w ogole nia jestes, bo cos mi sie nie
        wydaje...), zamiast sie bzykac, poswieccie po pol godziny dziennie na prace nad
        swoja ortografia. A na pigUlki przyjdzie jeszcze czas.
        • aneczka2003 Re: pomocy 22.03.03, 19:27
          BUHAHAHAAH
        • Gość: studentka medycyny Re: pomocy IP: *.star.net.pl 23.03.03, 20:24
          Twoja odpowiedź jest delikatnie mówiąć bezczelna.Studjuję medycynę na
          Uniwersytecie Szczecińskim, niestety nie mogę Ci pokazać indeksu ale uwież na
          słowo. A co sie tyczy twych uwag co do ortografii-od dawna widomo że w sieci
          nie zwraca sie na nia uwagi.
          • Gość: k Re: pomocy IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.03, 23:04
            to może obok medycyny poświęć trochę czasu na ortografię??
          • Gość: Richelieu* Cud? IP: *.localdomain / 192.168.0.* 24.03.03, 01:02
            Gość portalu: studentka medycyny napisał(a):

> Twoja odpowiedź jest delikatnie mówiąć bezczelna.Studjuję medycynę na
            > Uniwersytecie Szczecińskim, niestety nie mogę Ci pokazać indeksu ale uwież na
            > słowo. A co sie tyczy twych uwag co do ortografii-od dawna widomo że w sieci
            > nie zwraca sie na nia uwagi.

A Twoja odpowiedź jest delikatnie mówiąc nieścisła, bowiem na Uniwersytecie
            Szczecińskim nie ma medycyny. Jedyny uniwersytet w Polsce z medycyną to UJ na
            Collegium Medicum. Więc jakim cudem jesteś studentką medycyny na Uniwesytecie
            Szczecińskim?
      • Gość: Katjusza Re: pomocy IP: 217.98.54.* 24.03.03, 17:25
        Dziewczyno, zastanów się przede wszystkim z kim to zrobisz i czy na pewno tego
        chcesz, bo takiej rzeczy nie da się odwrócić i możesz później żałować takiego
        doświadczenia... Na tabletki masz czas, i wydaje mi się że na sex tym
        bardziej... Pomyśl kogo wpuszczasz do swojego ciała...
    • Gość: Aga Re: pomocy IP: *.ksk.net.pl / 192.168.4.* 22.03.03, 21:08
      Laska zastanów sie dobrze czy naprawde chcesz to zrobić. Masz dopiero 15
      lat!!!! Tak na dobra sprawe to jestes jeszcze dzieckiem! Masz jeszcze czas,
      dlaczego tak sie spieszysz? A jezeli to nie jest ten? Potem spotkasz tego
      jedynego i bedziesz mówiać krótko "używana"!
    • Gość: życzliwa Re: pomocy IP: 195.205.74.* 22.03.03, 21:50
      Nie przejmuj się powyższymi listami! Po pierwsze żaden lekarz nie może "prawić
      Ci kazań", może jedynie dobrać Ci pikułki najlepsze dla Twojego organizmu i
      ostrzec Cię o ewentualnych "efektach ubocznych". Powodzenia...
      • ryanoconnell Re: pomocy 23.03.03, 13:44
        Każdy lekarz może prawić kazania tak jak każda starsza pani może cię ochrzanić
        w autobusie za 'niezejście z miejsca'. :>
        • Gość: xtina Re: pomocy IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.03, 13:46
          dzieki za wsparcie ;)
          • ryanoconnell Re: pomocy 25.03.03, 19:19
            Nie chodzi o wsparcie na siłę. Idąc do ginekologa (warzywniaka, szkoły)
            powinnaś być realistką.
    • Gość: Richelieu* Dlaczego w wieku 15 lat rozpoczynać współżycie? IP: *.localdomain / 192.168.0.* 24.03.03, 00:54

Jeśli jako 15-latka posiadasz pełną dojrzałość psychiczną, społeczną i
      obywatelską, poza standardowym "bo my się kochamy", to nawet w przypadku odmowy
      lekarza możesz z czystym sumieniem pójść do drugiego, do trzeciego albo do n-
      tego, który wreszcie przepisze Ci tabletki. Ja brałam niskohormonalne Diane,
      kiedyś, tyle, że ja nie miałam wtedy 15 lat.

A tak na marginesie. Dlaczego chcesz rozpocząć współżycie?
      • Gość: Gość Re: Dlaczego w wieku 15 lat rozpoczynać współżyci IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.03.03, 13:22
        Gość portalu: Richelieu* napisał(a):

>
        > Jeśli jako 15-latka posiadasz pełną dojrzałość psychiczną, społeczną i
        > obywatelską, poza standardowym "bo my się kochamy", to nawet w przypadku
        odmowy
        > lekarza możesz z czystym sumieniem pójść do drugiego, do trzeciego albo do n-
        > tego, który wreszcie przepisze Ci tabletki. Ja brałam niskohormonalne Diane,

Diane to jedne z silniejszych pigułek dostępnych na rynku.
        Są przez lekarzy traktowane jako lek ( działanie antyandrogenne), wyłącznie
        jako antykoncepcja stosowane są b.rzadko - silne skutki uboczne.
        Nikt, kto chociaż odrobinę orientuje się w temacie nie nazwie
        ich "niskohormonalnymi".

Żaden odpowiedzialny lekarz nie przepisze 15-latce pigułek jako antykoncepcji.
        Może znajdzie się jakiś nieodpowiedzialny, w końcu to nie jego dziecko.
        A po gumki do apteki nie łaska?

> kiedyś, tyle, że ja nie miałam wtedy 15 lat.
        >
        > A tak na marginesie. Dlaczego chcesz rozpocząć współżycie?
        • Gość: kasia Re: Dlaczego w wieku 15 lat rozpoczynać współżyci IP: 62.233.185.* 24.03.03, 14:30
          Gość portalu: Gość napisał(a):
          >
          >
          > Diane to jedne z silniejszych pigułek dostępnych na rynku.
          > Są przez lekarzy traktowane jako lek ( działanie antyandrogenne), wyłącznie
          > jako antykoncepcja stosowane są b.rzadko - silne skutki uboczne.
          > Nikt, kto chociaż odrobinę orientuje się w temacie nie nazwie
          > ich "niskohormonalnymi".

Tu sie z Toba zgodze,to sa tabletki z duza ilosci hormonow..wiem bo bralam
          kiedys,ale nie zgodze sie z tym ze sa stosowane baaardzo czesto jako srodek
          antykoncepcyjny!
          >
          > Żaden odpowiedzialny lekarz nie przepisze 15-latce pigułek jako
          antykoncepcji.
          > Może znajdzie się jakiś nieodpowiedzialny, w końcu to nie jego dziecko.
          > A po gumki do apteki nie łaska?

no cos mi sie wydaje ze wlasnie odpowiedzialny lekarz przepisze tabletki!!!
          Uwazasz ze lepsze sa gumki???Watpie aby dziewczyna zmienila zdanie co do czasu
          rozpoczecia wspolzycia,chyba lepiej byloby gdyby byla dobrze zabezpieczona i
          odpowiedzialny lekarz wpadnie na to ze jak jej nie przepisze tabletek to moze
          sie to skonczyc ciaza...
          • Gość: Gość Re: Dlaczego w wieku 15 lat rozpoczynać współżyci IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 25.03.03, 11:19
            Gość portalu: kasia napisał(a):

> Gość portalu: Gość napisał(a):
            > >
            > >
            > > Diane to jedne z silniejszych pigułek dostępnych na rynku.
            > > Są przez lekarzy traktowane jako lek ( działanie antyandrogenne), wyłączni
            > e
            > > jako antykoncepcja stosowane są b.rzadko - silne skutki uboczne.
            > > Nikt, kto chociaż odrobinę orientuje się w temacie nie nazwie
            > > ich "niskohormonalnymi".
            >
            >
            > Tu sie z Toba zgodze,to sa tabletki z duza ilosci hormonow..wiem bo bralam
            > kiedys,ale nie zgodze sie z tym ze sa stosowane baaardzo czesto jako srodek
            > antykoncepcyjny!

A to sie nie zgadzaj. Szczególnie, ze ja napisałam, że Diane35 wyłącznie jako
            antykoncepcja sa stosowane B.RZADKO. Lekarz przepisuje je wtedy, kiedy w
            organizmie jest nadmiar androgenów - jako lek i antykon. jednocześnie.

> >
            > > Żaden odpowiedzialny lekarz nie przepisze 15-latce pigułek jako
            > antykoncepcji.
            > > Może znajdzie się jakiś nieodpowiedzialny, w końcu to nie jego dziecko.
            > > A po gumki do apteki nie łaska?
            >
            >
            > no cos mi sie wydaje ze wlasnie odpowiedzialny lekarz przepisze tabletki!!!

Jasne, ingerencja w układ hormonalny, który jest jeszcze niedojrzały BEZ
            ABSOLUTNEJ KONIECZNOŚCI to dopiero odpowiedzialność....

> Uwazasz ze lepsze sa gumki???

Tak uważam. Jedyne przeciwwskazanie to alergia na lateks, wtedy można poszukać
            specjalnych gumek z poliuretanu.
            A Ty uważasz, że skoro ta para sądzi, że jest wystarczająco dojrzała do
            podjęcia współżycia, to nie zdołają sie nauczyć stosowania prezerwatyw?
            Bo z gumką to facetowi może być co najwyżej niewygodnie, a tabletki mogą być
            zródłem wielu problemów zdrowotnych, jeżeli zaczyna je brać niedojrzała
            dziewczynka.
            Jeżeli uważasz, że wypisanie recepty na pigułki załatwi sprawę, to polecam
            lekturę forum Zdrowie kobiety.

Watpie aby dziewczyna zmienila zdanie co do czasu
            > rozpoczecia wspolzycia,chyba lepiej byloby gdyby byla dobrze zabezpieczona i
            > odpowiedzialny lekarz wpadnie na to ze jak jej nie przepisze tabletek to moze
            > sie to skonczyc ciaza...

Ryzyko ciąży jest zawsze. Przy tabletkach też. Skoro chcą się bawić jak
            dorośli, to niech biorą też odpowiedzialność jak dorośli.
    • Gość: kidslayer Dziecko, zabierz się za ortografię IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 24.03.03, 01:49
      Dziecko, zabierz się za ortografię. Na seks masz jescze
      czas!
    • Gość: marta_k Re: pomocy IP: *.sieradz.mediaclub.pl 24.03.03, 22:06
      Ginekolog nie ma prawa badać dziewczyny poniżej 16 roku życia, jeśli na wizytę
      nie zgłosi się z nią matka i nie wyrazi na to badanie zgody. Jestem tego
      pewna, ponieważ mam znajomą, która jest ginekologiem. Oczywiście z pewnością
      jest wielu lekarzy, którzy bez problemu złamią etykę lekarską, więc pewnie uda
      Ci się zdobyć receptę na pigułki.
      Podpisuję się jednak pod tym, że powinnaś dobrze przemyśleć tą decyzję
      odnośnie rozpoczęcia współżycia. Ja uważam, że to zdecydowanie za wcześnie,
      możesz w przyszłości tego żałować.

PS. Medycynę można studiować również w Łodzi na Akademii Medycznej (nie tylko
      na UJ).
      • Gość: Richelieu* Re: pomocy IP: *.localdomain / 192.168.0.* 24.03.03, 22:34
        > PS. Medycynę można studiować również w Łodzi na Akademii Medycznej (nie tylko
        > na UJ).

Medycynę można studiować na każdej Akademii Medycznej w Polsce, ale tylko na
        jednym uniwersytecie UJ. A to nie jest Uniwersytet Szczeciński
    • Gość: iga Re: pomocy IP: 195.94.205.* 29.03.03, 14:40
      nie rozumiem jak możesz się bać?przecież tu chodzi o Ciebie!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka