rhubarbe 08.06.07, 21:09 jaka jest różnica między stwoerdzeniami "zakochałem się w Tobie" i "kocham cie"? Dla mnie są prawie równoważne, ale mogę się mylić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bankier Re: kochać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 21:12 masz racje- te pierwsze mowi facet przed seksem, to drugie mówisz Ty po Odpowiedz Link Zgłoś
jablko_adama Re: kochać 08.06.07, 21:31 polski jezykk jest zbyt ubogi jesli idzie wyrazenie uczuc,w zasadzie nie jest to to samo,gdyz kazda forma wypowiedzi to zwiazek przyczynowo skutkowy,w tym przypadku istnieje hierachia wyraznia uczuc,najpier ktos mowi o tym ze sie zakochal,a potem ze kocha,ochodzi oto ze ma to znaczenie,na jakim etapie to mowimy ************************************* Niech każdy ptak ,śpiewa własną pieśń Odpowiedz Link Zgłoś
resentment Re: kochać 08.06.07, 21:36 Nie uwazam zeby polski jezyk byl ubogi w kwestii wyrazania uczuc. W niektorych jezykach jak np.rosyjskim uzywa sie tego samego slowa by powiedziec "kocham cie" i "lubie cie". Wtedy to dopiero mozna sie zastanawiac co to znaczy:P A jesli chodzi o roznice pomiedzy "zakochalem sie" a "kocham cie" to popieram autorke watku, dla mnie jst rowniez niewielka. Wg. mnie skoro sie w kims zakochujesz tzn. ze go kochasz. Proste;) Odpowiedz Link Zgłoś
rhubarbe Re: kochać 08.06.07, 21:46 no właśnie. niby proste. ale jednak powiedzenie "kocham cię" przechodzi facetom przez gardło o wiele trudniej niż "zakochałem się w tobie" Odpowiedz Link Zgłoś
jablko_adama Re: kochać 08.06.07, 21:47 ja jeszcze nikomu tego nie powiedzielm,watpie ze kiedys powiem,bo jeszcze nikt taki sie nie urodzil:) ************************************* Niech każdy ptak ,śpiewa własną pieśń Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sowa Re: kochać IP: *.76.classcom.pl 08.06.07, 22:16 nie tylko facetom, ja nigdy nie odważyłam sie powiedzieć "kocham cie" a "zakochałam sie w tobie" tak. sama nie wiem z czego to wynika:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rab Re: kochać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 22:36 wydaje mi sie, ze "kocham cie" bardziej zobowiazuje Odpowiedz Link Zgłoś
resentment Re: kochać 08.06.07, 23:58 > wydaje mi sie, ze "kocham cie" bardziej zobowiazuje To fakt! Popieram! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: kochać 09.06.07, 00:43 Róznica jest ogromna! Zakochać można sie każdym ślicznym, sympatycznym facecie ale prawdziwa miłość to coś o wiele więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
whereisnemo Re: kochać 09.06.07, 13:38 wg mnie zakochiwanie jest bardziej fizyczne. Kochanie jest duchowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: kochać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 13:41 to troche przypomina mi present perfect continuous niby cos robiłam, ale nie wiadomo czy zrobiłam:P wiecie niby się zakochałam, ale nie wiadomo czy kocham:P Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_to_ja Re: kochać 09.06.07, 13:50 Tak naprawde wszystko zalezy od osoby, ktora to mowi.. niektorzy traktuja tekst "kocham cie" jak "dzien dobry" - bo np. im to ulatwia zdobycie panienki i zaciagniecie jej do lozka... I takie "kocham cie" jest niewiele warte. A sa osoby, ktore mowia to tylko jednej osobie w zyciu... i swoim dzieciom... i mocno dawkuja te slowa, bo wiedza, jak ono jest cenne i powazne. Dla mnie "zakochale(a)m sie" to takie "wstep" do milosci, cos wiecej niz zauroczenie, niz "spodobale(a)s mi sie baaaaaardzo".. to wedlug mnie sformulowanie mniej zobowiazujace niz "kocham cie". Odpowiedz Link Zgłoś