niedo-wiarek Re: jak się MU oświadczyć? 03.09.07, 17:11 Klęknij, pocałuj go w rękę, a dalej wszystko się samo potoczy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: jak się MU oświadczyć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.07, 18:58 jestescie razem 4 lata i nigdy nie rozmawialiscie o przyszlosci, o malzenstwie? to nie jest chyba oznaka powaznego zwiazku opartego na zaufaniu, w ktorym mozna o wszystkim zawsze porozmawiac... Porozmawiaj z nim o slubie, o przyszlosci, zapytaj czego on chce. Moze ta rozmowa skloni go oswiadczyn. Nie rob tego sama. To jest mezczyzna. Jezeli bedzie tego chcial, zrobi to bez watpienia. Taka juz rola kobiety, ze pozostalo nam cierpliwie czekac na oswidczyny a nie wybijac sie samej... pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takijeden Re: jak się MU oświadczyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.07, 00:03 Typowe łapanie nogawek. Pewnie Mamusia przekazała wzorce?! Nieważne jaki, byle był! A co po ślubie? Twoja Mamusia i dzieciątko ponad wszystko, a ten do niedawna "Książe" do roboty. On musi zapie.rdalać a Ty na ploty: kto z kim, ile razy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fanta Re: jak się MU oświadczyć? IP: *.piaseczno.robbo.pl 04.09.07, 11:39 Pomijajac Twoj wiek, uwazam, ze w oswiadczynach w II strone nie ma nic zlego. Ja bylam z moim ex lat 10, takie dwa single, koniec koncow postawilam sprawe na ostrzu noza i powiedzial nie. A bylam juz wtedy po 30. I zaluje ze wczesniej tego tak nie rozwiazalam. Bron Boze nie chodzilo o welon, wesele i pierdzionki, ale poczucie stabilizacji. Bedziemy razem, czy nie O dziwo decyzja o slubie wg mnie jest wazniejsza dla mezczyzn - to oni bardziej sie pod jego wplywem zmieniaja. Ja chcialam jakiejs deklaracji:zamieszkajmy razem, sprzedajmy jedno mieszkanie, zacznijmy sie starac o dziecko. Nowy facet, choc 5 lat mlodzy oswiadczyl sie po pol roku - sam z siebie. I strasznie mnie zestresowal. Reasumujac: nie cisnieniuj bo masz czas, ale jakbys kiedys chciala sie oswiadczyc zrob to. Zreszta zawsze mozesz ustawic to tak, ze bedzie myslal, ze to jego pomysl byl. Odpowiedz Link Zgłoś
hanaemori Re: jak się MU oświadczyć? 04.09.07, 21:41 Wcale. Poczekaj cierpliwie, jezeli naprawde go kochasz brak formalizacji zwiazku nie powinien byc problemem. Swoja droga, macie na slub jeszcze troche czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i love cherries Re: jak się MU oświadczyć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.07, 22:12 nie chodzi o to czy mu coś dasz czy nie... chodzi o sam fakt że go tak bardzo kochasz i chcesz spędzic z nim reszte życia.. może on tez boi sie że TY odmówisz? jesli naprawde go kochasz to nie masz sie nad czym zastanawiać.. kup nieduże ciasteczko w kształcie serduszka, daj mu je, wez głęboki oddech i powiedz to!bedzie tak słodko...:) życze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kr_kap Re: jak się MU oświadczyć? 06.09.07, 11:30 Może On nie ma pojęcia, że chciałabyś wyjść za mąż i że właśnie za niego? Może, skoro dobrze mu tak, jak jest, w ogóle nie pomyślał o zmianie tej sytuacji, a nie czuje na przykład nakazu "odgórnego" (nie jest praktykującym katolikiem, na przykład), żeby sformalizować związek. Jeśli chcesz, żeby był Twoim mężem, to powiedz mu o tym. Najwyżej odmówi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doswiadczona 30tka Nie oswiadczaj sie! IP: *.pool.terralink.de 07.09.07, 15:39 Absolutnie nie! Jezeli dobrze interpretuje twoj nick, jestes jeszcze o wiele za mloda na malzenstwo! Studiuj, rozwijaj zainteresowania, poznawaj nowych ludzi! Nie trac najpiekniejszych lat mlodosci na kombinowanie jak go zlapac za meza. Jak zobaczy ze masz wlasne zaintzeresowania i mu sie wymykasz, to sam sie o to zatroszczy zeby Cie zatrzymac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Nie oswiadczaj sie! IP: *.range86-141.btcentralplus.com 08.09.07, 22:19 ja jestem z moim mezczyzna ponad 8 lat i mimo, ze po kilkumiesiecznej znajomosci wiedzialam ze to ten, do slubu mi sie nie spieszy. mieszkamy razem, tworzymy na razie 2 osobowa rodzine, ale rodzine. oprocz milosci laczy nas przyjazn. mamy wspolne plany, wspolnie je realizujemy a rozmowa o tym, ze chcemy byc ze soba do konca, przyszla zupelnie naturalnie. on sam mi powiedzial, ze to ja mam sie oswiadczyc ;] ale jego oswadczyny sa dla mnie bardziej ekscytujace i wole na nie poczekac, bo wiem ze nastapia - wtedy kiedy bedzie gotowy. dla obydwojga ludzi to powazny krok - krok do przodu - z tym, ze kobieta czuje sie wspaniale, gdy ma oparcie w mezczyznie, a mezczyzna? chyba glownie w sobie.. zycze powodzenia w milosci autorce watku. m. Odpowiedz Link Zgłoś
vickydt Re: jak się MU oświadczyć? 09.09.07, 22:07 Droga Autorko: moim zdaniem (mam 33 lata) osoba 22 letnia powinna poczekać z tą decyzją. Po prostu pamiętam siebie w tym wieku. Nie powiem Ci, na czym polega dojrzałość jednym zdaniem. Za to powiem, na czym nie polega: dojrzałość to nie dążenie za ciekawością i ekstrawaganckimi zachowaniami, i myślenie "jakoś to będzie, przecież JA mam dobre intencje". Polega na akceptacji i zrozumieniu SIEBIE ale też drugiego człowieka. jeśli wiec on nie jest gotowy, to nie przymuszaj go tylko dlatego, że TY chcesz już związku na całe zycie. Szanując jego decyzję pamiętaj również o sobie. Jeśli więc rozminiecie się w oczekiwaniach nie miej pretensji, tylko idź własną drogą. Nie chodzi tu o ośmieszenie, bo nawet, jeśli to zrobisz, on byłby niebywałym palantem, jeśli by Cię wyśmiał. Nie ryzykujesz śmieszności, za to pamiętaj o różnicy płci (przecież nie chcesz poślubić kobiety czy ...kastrata) i nie odbieraj mu tego, co męskie. A do mężczyzny należy oświadczenie się (a decyzja o wspólnym życiu jest wspólna). Pozdrawiam, życzę Ci szczęścia, czymkolwiek dla Ciebie ono jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meliska Re: jak się MU oświadczyć? IP: *.lomza.mm.pl 10.09.07, 11:41 ja też miałam podobny dylemat a dziś jestem szczęśliwą żoną i przyszłą matką :) ale zrezygnowałam z typowych oświadczyn. postanowiłam wypożyczyć film w którym pokazywane było cudne wesele i podczas oglądania tego filmu (oczywiście z ukochanym) wspomniałam że też marzę o takim ślubie i weselu. następnego dnia kamil przyszedł do mnie z bukietem róż i pierścionkiem. moja metoda zadziałała. a kiedy zapytałam kamila czemu własnie w tym momencie mi się oświadczył powiedział że wczoraj dałam mu wyraźny sygnał że pragnę być z nim na dobre i złe tak samo mocno jak on ze mną. a wcześniej bał się odrzucenia. życzę Tobie żebyś znalazła sposób żeby to on się tobie oświadczył. tak będzie romantyczniej :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margolcia Re: jak się MU oświadczyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 00:33 nie ma reguły, warto jednak rozmawiać o takich rzeczach, jeżeli ludziom na sobie zależy bo może sie okazać po kilku latach związku, że nie wiedza nic o swoich marzeniach czy planach ...w moim przypadku(K25/M28)po czterech latach, dowiedziałam sie, że mojego faceta legalizacja związku nie interesuje, dręczona telefonami od szczęśliwych panien młodych,zmęczona łapaniem bukietów i podwiązek zapytałam go żartobliwie, czy za mnie wyjdzie. Bardzo mnie rozczarował tym swoim poważnym "dla mnie to nie jest ważne" ...poczułam sie okropnie:( Porozmawialiśmy poważnie, on mnie bardzo kocha i tak mu wygodnie a ja ... zastanawiam sie gdzie sie podział mój bohater. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malinka matko co za kretynka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.07, 08:38 jak w tytule, szczyt głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alinka Re: jak się MU oświadczyć? IP: *.net-partner.pl 14.09.07, 00:10 myślę, że spokojnie możesz, moim zdaniem nic w tym dziwnego. Jesteście parą i tak na dobrą sprawę to każde z Was może podjąć trud i stres oświadczyn. To przecież nie jest tak, że kledy oświadcza się facet to jest pewien że dziewczyna mu nie odmówi... Takie ryzyko istnieje zawsze, ale nic nie stoi na przeszkodzie żebyś je podjęła, skoro jesteście ze sobą długo i się kochacie to nie powinno ono być wysokie :) A na marginesie, to moja mama oświadczyła się mojemu tacie i są ze sobą szczęśliwi :) Po prostu zapytała się go kiedyś na spacerze czy się zamierza z nią ożenić czy tak tylko chce do niej przychodzić :) No i tato kupił pierścionek :) Pozdrawiam i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: millusia23 Re: jak się MU oświadczyć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.07, 16:50 Ja czekam już 3,5 roku i też się nie mogę doczekać. Też czasami się zastanawiam czy tego nie zrobić,ale stwierdziłam,że się postrzymam i dam mu szansę się wykazać. Przecież to On ma być głową rodziny,to decyzja o zaręczynach jest pierwszym krokiem do tego. Jeśli wyrazi taką inicjatywę to będę pewna,że jest gotowy na poważne "kroki". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaudia Re: jak się MU oświadczyć? IP: *.cpe.marton.net.pl 02.10.07, 21:30 Ale kto tu mówi o śoubie ? Ona chce sie tylko oświadczyć ... Zbluzgajcie mnie, bo widze, ze to lubicie, ale ja skonczyłam niedawno 18 lat i za dwa dni oświadczam się swojemu chłopakowi. Jesteśmy razem 7 miesięcy i 2 dni ... A do autorki, zrób to, on to doceni :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia do odwarznych swiat nalezy IP: 86.85.83.* 07.10.07, 17:43 do odwarznych swiat nalezy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jesli czujesz ze chcesz mu sie oswiadczyc to zrob to bo wtedy bedziesz wiedziec na czym stoisz.bo mozesz czekac kolejne 4 lata a potem jeszcze 4 lata i moze bedzie tak jak jest dzis-niewiadoma. jesli sie zgodzi bedziesz najszczesliwsza laska pod sloncem a w przyszlosci moze jakis slub, natomiast jesli odmowi bedziesz wiedziala na czym stoisz i zaczniesz ukladac zycie inaczej.co by niebylo niewiadoma bedzie cie dusic i dlawic w gardle. i wiek niema nic do rzeczy tak jak co niektorzy tu pisza ze jeszcze za wczesnie-to moze zareczyny 60 latki beda na miejcu bo to juz taki sedziwy wiek hehe.w koncu mowimy tutaj o zareczynach a nie o slubie. mozecie sie zareczyc o ile oboje tego chcecie a w wieku 30 lat dopiero sie hajtnac. co do oswiadczyn z twojej strony uwazam ze teraz sa juz takie czasy ze obie strony moga to robic.kiedys owszem tylko faceci sie oswiadczali ale wtedy role byly dokladnie podzielone-kobieta matka domowego ogniska a maz pracowal na utrzymanie domu i rodziny.a dzis jak jest kobiety zapie....po tyle samo jak faceci nawet wiecej i na glowie maja jeszcze dom i porodowki niestety.prawda taka ze prawdziwi faceci wygineli i teraz my przejmujemy role w spodniach, dlatego nie dziwi mnie fakt oswiadczyn ze strony kobiet:) calym serduszkiem jestem z toba teraz tylko kwestia jak to zrobisz? trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
yagiennka ?:D 08.10.07, 00:16 A potem kupisz mu pierścionek zaręczynowy a po ślubie przeniesiesz przez próg???:))) Kobieto, oświadczyny należą do faceta! Jedyne co możesz zrobić to po prostu porozmawiać z nim na ten temat, bez oświadczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atka Re: jak się MU oświadczyć? IP: *.range217-44.btcentralplus.com 10.09.08, 19:22 nie uważam żeby to był przepis na katastrofę! popieram, bo to ze sie nie oświadczył do choinki nie świadczy ze nie ma odpowiedzialności!! może po prostu nie wie jak? ja tam popieram i trzymam kciuki!! Odpowiedz Link Zgłoś
majulka77 Re: jak się MU oświadczyć? 13.09.08, 18:47 Zamiast sie oswiadczac po prostu go zapytaj jakie ma plany co do Was na przyszlosc i co sadzi o slubie. Przynajmniej zobaczysz co o tym sadzi. Nie wyskoczylabym od razu z oswiadczynami bo mozesz go przestraszyc albo moze sie okazac, ze on wcale nie mysli o slubie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agiee1988 Re: jak się MU oświadczyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.08, 00:02 zgodze sie. powinno sie rozmawiac z facetem o przyszlosci. ja tak robie, chociaz to krotki zwiazek,paromiesieczny (9 miech). ale u mnie to jest tak : oswiadczyn nie potrzeba ;P moj chlopak moglby mi sie oswiadczyc, gdybym chciala, na powaznie, prawdziwie, przy rodzinie. rodzina i tak wie ze jestem z kims o takim i takim imieniu wiec ja nie widze sensu, niektorzy z nich go i tak widuja. a pozatym jak zalatwiam jakies nasze wspolne sprawy, badz tez ide cos zalatwiac do urzedu/banku czy w sprawie komorki, w jego imieniu to zawsze mowie babce/gosciowi.. Bo moj narzeczony.. cos tam chcial, albo mowie ; przychodze w imieniu mojego narzeczonego. zeby to zalatwic... albo wczoraj mowie : prosze pani to sa rachunki mojego narzeczonego i chcialabym zeby mi pani powiedziala cos tam :P jak moj K wyjezdzal to rozmawialam z konsultantem bankowym przez telefon, w sprawie mojej karty (mogl sobie pomyslec ze ktos probuje placic za nia) i mowie : tak prosze pana,chce zaplacic przez internet nia bo ja chcialam rezerwowac bilety lotnicze dla mojego narzeczonego (nie mialam ustalonego limitu i ilosci transakcji) Odpowiedz Link Zgłoś
ona-o-nim-o-sobie Re: jak się MU oświadczyć? 14.09.08, 15:39 tutaj każdy atakuje wiek ''przyszłego narzeczonego''..że chłopak ma dopiero 21 lat..moim zdaniem dziewczyna dobrze robi, że chce konkretów (choć po 4 letnim zwiazku na pewno wie na czym stoi).. Dziewczyna nie chce bawić się w dom, tylko ten dom stworzyć. Po 4 latach nie musi już testować ukochanego wspólnym mieszkaniem, bo JEST pewna że to jego widzi przy swoim boku. Więc to jest objawem dojrzałości czy niedojrzałości?? Sama wyszłam za mąż w wieku 20 lat, mój mąż miał 24. Byłam na studiach, na początku, mieliśmy pustą lodówkę, pensja ledwo starczałam na opłacenie wynajmu, jeździliśmy maluchem, każdy dziwił się: czemu nie chcecie najpierw pomieszkać razem, być narzeczeństwem 2 lata a potem dopiero wspólne rachunki i szara rzeczywistość?? Ja nie chciałam się w to bawić. Byliśmy razem 4 lata, oświadczył mi się sam spontanicznie na starówce w Krakowie - podjeliśmy decyzję, wzięliśmy ślub i po 10 latach jeszcze nie zażyliśmy tej szarości o której tak słyszeliśmy przed ślubem. Dzieci nie mieliśmy od razu, tak wyszło, ale nawet gdyby się pojawiły wcześniej potrafilibyśmy zapewnić im szczęśliwe dzieciństwo nawet z tymi studenckimi warunkami.. Wspólne życie wiele nas nauczyło, jeszcze bardziej zbliżyło do siebie, pokazało prawdziwą wartość bycia razem... Mam znajomych ''bardziej rozsądnych i zapobiegliwych'' którzy wiązali się będąc ustawieni oraz po tym okresie ''zabawy'' (że się wyszumieli niby) i zwykle są już po rozwodach, a ich dzieci więcej czasu spędzają z niańkami niż z nimi.. Kochacie się - bierzcie ślub. Twórzcie rodzinę a nie bawcie się w duletnie narzeczeństwa na rachunek własnych rodziców. A jak mu się oświadczyć? Zapytaj co myśli o przyszłości. I przede wszystkim duuużo rozmawiajcie. Bo może Wasze plany nie są zbieżne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądrala ala Re: jak się MU oświadczyć? IP: *.acn.waw.pl 20.09.08, 08:39 jak znowu "związek"??? poznali się jak chłopaczyna miał 17 lat, to jaki to był twoim zdaniem "związek"? że się na randki raz w tygodniu umawiali a czasem ją bzyknął? ze na dyskotekę czy do klubu razem szli??? powinien być prawny zakaz ślubów przed trzydziestką!i rozmnażania się też;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Kobiety które oświadczają się facetom poniżająsie IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.08, 05:30 Przez oświadczenie same się poniżacie. Taka kobieta która musi się sama oświadczyć to dno. Odpowiedz Link Zgłoś
stacha302 Oświadczyłam sie! I nie żałuję! 07.12.08, 04:06 Moje drogie panie, ja się oświadczyłam mojemu narzeczonemu i nie żałuję! Oboje nie raz rozmawialiśmy na temat małżeństwa i dochodziliśmy do wniosku że warto i oboje tego chcemy... Tak wiec Daniel szukał, planował i chciał wymyślić coś wyjątkowego i oryginalnego ale...:) Ale postanowiłam mu pomóc i go ubiegłam w jego zamiarach... Nie drogie panie, nie btylancik i kwiaty:P ale JAJKO NIESPODZIANKA słynne jajo z czekolady dla dzieci z zabawką w środku! Rozłożyłam owe jajo na dwie części (podgrzewając) wyjęłam zabawkę a do plastikowego pojemniczka włożyłam złoty łańcuszek z pierwszą literą mojego imienia ( S ), do tego dołączyłam mała ozdobna karteczkę z napisem: "CZY ZOSTANIESZ MOIM MĘŻEM?" i Złożyłam jajko tak że wyglądało na nienaruszone:) A dla tych bardziej ciekawych: Pewnego popołudnia powiedziałam mu że mam coś dla niego, ale że dam mu to dopiero wtedy kiedy spełni moją prośbę... Poprosiłam go żeby wyniósł śmieci!!! Z ciekawości nawet nie zaprotestował- jak nigdy, a po jego powrocie pocałowałam go czule, podziękowałam i dałam mu KINDER NIESPODZIANKĘ... Na początku zaczął się śmiać ale później ujrzałam prawdziwe łzy wzruszenia... Na same wspomnienie pociągam nosem;) Dziewczyny jeśli wiecie że on tego chce tak bardzo jak WY to nie wahajcie się! Naprawdę czasami warto zaryzykować, choćby dla ciekawych wspomnień;) Pozdrawiam:* Odpowiedz Link Zgłoś
hania-asia Re: jak się MU oświadczyć? 30.09.08, 13:44 Nie ma co podpierać się romantyzmem, tylko brać sprawy w swoje ręce. Mężczyźni boją się zmian. Gdybym 25 lat temu pierwsza nie oświadczyła się mojemu obecnemu mężowi do dziś byłby starym kawalerem, a tak jest mi za to dozgonnie wdzięczny:-) Odpowiedz Link Zgłoś