Dodaj do ulubionych

EURONAIWNOŚCI

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 15:25
Biznesowy portal INTERIA.PL >>> link.interia.pl/f170c Propaganda w
szkołach Adam, W szkołach mnóstwo plakatów naiwnie ukrywających prawdę o
poniżeniu Polaków, podając, iż w parlamencie UE jest 54 europosłów, a nie
pisze się prawdy, że prawie drugie tyle(99) zasiada tam Niemców!!! W ulotkach
napisano, że "wszyscy" wyjadą! Czyli pustynia albo puszcza tu będzie!
Czytamy wielokrotnie powtórzone wyrazy; "Dzięki integracji"...a nie "dzięki
komu!" Unikanie odpowiedzialności, jak w stylu gomułkowskim- socjalistyczna
mowa trawa!!! Konkursy w szkołach o Brukseli organizują byli członkowie TPPR.
Nawet testy im się pomyliły, jak mówił mi jeden uczeń, wszak cały czas
pytania dotyczyły Moskwy i XXII Zjazdu KPZR! Musiałem, bronić autorytetu
nauczycielskiego i udowodniłem, że zadania tego zjazdu realizuje UE! Chłopak
mi przytaknął i spostrzegł, że wie dlaczego przedtem była jedna gwiazda na
fladze ZSRR a teraz ich kilkanaście. Bo tak jak w nocy; „im noc ciemniejsza,
to więcej się gwiazd pokazuje”.Z boku nas rozpłakała się dziewczynka, że nie
chce być gwiazdą. Spojrzałem w górę, aby wskazać jej, na niebie piękne
gwiazdy, a dostrzegłem transparent, i nie z napisem , jak dawniej:”Obóz
socjalistyczny naszym domem”, ale "UE naszym domem". Młodzież w postawie
zasadniczej z chorągiewkami UE; recytowała utwory na akademii
uświadamiając "niedouczonych rodziców" np.; "O UE- wiecznej żywej i jak raj
szczęśliwej!" Cała szkoła pełna gazetek i plakatów o UE, przy których
nauczyciele robili sobie pamiątkowe zdjęcia, potrzebne do awansu
nauczycielskiego! W wypracowaniach domowych też realizuje się ścieżkę
europejską. Oto tematy:, „Dlaczego kochamy UE?!" W przedszkolu dziecko
recytując wiersz swojej wychowawczyni; -"Kiedy powiesz słowo Unia..., będzie
brzmiało jak mama!!!" - rozpłakało się. I nie dokończyło. Tylko krzyczało:
-"Ja chcę do mamy!!! "Nauczycielka, aby nie stracić posady, skarciła dziecko
słowami; -"Mały karzeł reakcji nam rośnie! Eurosceptyk!!!"
Obserwuj wątek
    • zorianx UniaEURONiemiecka czyli Mitteleurop w akcjii 08.07.04, 09:10
      Cel niemiecki: zmniejszyć pomoc dla Polski?

"Jeśli nie podwyższycie u siebie opodatkowania przedsiębiorczości, nie pozwolimy wam skorzystać z unijnej pomocy finansowej..."

Już po raz drugi w ciągu minionych kilku tygodni kanclerz Niemiec Gerhard Schröder wezwał Polskę i inne nowo przyjęte kraje członkowskie UE do podniesienia podatku dochodowego od przedsiębiorstw. Te żądania zostały ostro skrytykowane przez polską opinię publiczną oraz polskich publicystów. Niepokojące jest, że polski rząd w ogóle nie zareagował.

kiosk.onet.pl/art.asp?DB=162&ITEM=1174037&KAT=238
    • Gość: pereop Re: EURONAIWNOŚCI IP: *.teleton.pl 08.07.04, 10:00
      powinni też napisać w tych broszurach o poniżeniu malty cypru...mają tak mało
      głosów...nie wiem jak oni przetrwają ;)
      • tankard Re: EURONAIWNOŚCI 08.07.04, 11:27
        NIe znam ich sytuacji - czy też przekazali swoje głosy silniejszym państwom (
        czytaj Niemcom)
        • Gość: pereop Re: EURONAIWNOŚCI IP: *.teleton.pl 08.07.04, 11:44
          nasza broszura nic o tym nie mówi - skandal
          • tankard Re: EURONAIWNOŚCI 11.07.04, 15:50
            Więc sprawdź jak wygląda rozkład naszej siły w UE według metody
            Shapleya-Schubika według Nicei i według planowanej konstytucji, a potem zabieraj
            głos.
            Niemcy zyskają po wprowadzeniu w życie konstytucji UE 7% dzięki takim frajerom
            jak Polska.
            • pereop Re: EURONAIWNOŚCI 12.07.04, 09:28
              > Niemcy zyskają po wprowadzeniu w życie konstytucji UE 7% dzięki takim frajerom
              > jak Polska.
              nic nie pisałem o stratach i zyskach w liczbie głosów - pisałem o brakach
              informacji w naszej broszurze o innych krajach nie tylko niemcach
              ========================
              Are you there?
              • tankard Re: EURONAIWNOŚCI 12.07.04, 10:16
                Wątek dotyczy właśnie strat i zysków siły danych państw a nie broszury.
                Nie zmieniaj tematu.
                • tankard Re: EURONAIWNOŚCI 12.07.04, 10:21
                  Przpraszam, mój bład- rzeczywiście rozmawiamy o broszurkach, i na 100% nie piszą
                  w nich o tym, że pozbywamy się naszych wynegocjowanych uprawnień.
                  • pereop Re: EURONAIWNOŚCI 12.07.04, 10:29
                    tankard napisał:

> Przpraszam, mój bład- rzeczywiście rozmawiamy o broszurkach, i na 100% nie
                    piszą
                    > w nich o tym, że pozbywamy się naszych wynegocjowanych uprawnień.

na 100 % nie ma też porównania do innych krajów...nie tylko niemców - ale nie
                    będe sie powtarzał

i jeśli już - nie pozbawiliśmy się uprawnień tylko paru głosów ( uprawnienia
                    mamy niezmienne)
                    pereop
                    ========================
                    Are you there?
                    • tankard Re: EURONAIWNOŚCI 12.07.04, 11:13
                      > i jeśli już - nie pozbawiliśmy się uprawnień tylko paru głosów ( uprawnienia
                      > mamy niezmienne)

"Tylko paru głosów", jakże spokojnie to brzmi - dzięki takiemu podejściu Niemcy
                      uzyskały 7% więcej siły w stanowieniu prawa UE.
                      Oczywiście, nie pozbyliśmy się uprawnień - dalej je posiadamy, a że są one mniej
                      warte, to taki nieistotny szczegół, w końcu zyjemy w jednym wielkim europejskim
                      domu, czas zapomnieć o niepotrzebnych waśniach i skupić się na wspólnej budowie
                      naszego nowego świata.
                      • Gość: pereop Re: EURONAIWNOŚCI IP: *.teleton.pl 12.07.04, 11:22
                        niemcy same nie stanowią prawa w Unii Europejskiej - jesli polscy
                        przedstawiciele będą umieli odpowiednio znajdywać partnerów we wspólnych
                        interesach w unii to te pare głosów i tak nie będą miały znaczenia - liczą się
                        większe koalicje i jeśli polska bedzie się umiała znaleźć w takiej unii to
                        dobrze na tym wyjdzie - oczywiście pozostaje straszenie niemcami i francją -
                        ale są 22 państwa - jeśli nawet nie bedziemy umieli się dogadać z Niem I
                        francją - to są jeszcze inni partnerzy do rozmów - ale oczywiście to nie jest
                        na temat bo wątek jest o broszurze

pzdr
                        • tankard Re: EURONAIWNOŚCI 12.07.04, 11:28
                          Piękne. Niemcy nie stanowią prawa same, więc nie zaszkodzi jak będa miały
                          dodatkowe 7%. A my musimy się dogadać i wspólnie pracować dla lepszego jutra,
                          tak trzymać !
                          • Gość: pereop Re: EURONAIWNOŚCI IP: *.teleton.pl 12.07.04, 11:36
                            a co mamy się nie dogadywać i siedzieć cicho jak nam radził prezydent Chirac?
                            • tankard Re: EURONAIWNOŚCI 12.07.04, 14:30
                              Dla mnie właśnie oddawanie głosów i rezygnacja z wynegocjowanych zapisów w imię
                              wspólnego europejskiego dobra jest siedzeniem cicho i potakiwaniem Niemcom i
                              Francuzom.
                              • pereop Re: EURONAIWNOŚCI 12.07.04, 15:41
                                nie mielieśmy sojuszników nie mogliśmy wynegocjować innych zapisów - no
                                ewentualnie mogliśmy zostać buntownikiem...zaprzeć się i powiedzieć nie i
                                kropka - my mamy racje reszta europy jest w błedzie...ja nie robie tragedii -
                                raz na wozie raz pod wozem - jest jeszcze wiele ważnych głosowań przed nami

========================
                                Are you there?
                                • tankard Re: EURONAIWNOŚCI 12.07.04, 16:10
                                  Piękna ideologia - reszta europy w błędzie, Polaki buntowszcziki....
                                  Dobrze że nasi bohaterscy rządzący oddali Niemcom i innym światłym
                                  jewropejczykom nienależne nam głosy, w końcu tyle ważnych głosowań przed nami,
                                  smutne tylko że w tych ważnych głosowaniach mamy już mniej do powiedzenia.
                                  • pereop Re: EURONAIWNOŚCI 12.07.04, 16:20
                                    tankard napisał:

> Piękna ideologia - reszta europy w błędzie, Polaki buntowszcziki....
                                    > Dobrze że nasi bohaterscy rządzący oddali Niemcom i innym światłym
                                    > jewropejczykom nienależne nam głosy, w końcu tyle ważnych głosowań przed nami,
                                    > smutne tylko że w tych ważnych głosowaniach mamy już mniej do powiedzenia.

ty wierzysz w tą ideologię - ja nie - ja nie boję się tych 7% - poza tym minie
                                    jeszcze sporo czasu zanim ten system zacznie funkcjonawać - ale to już inna
                                    bajka
                                    pzdr
                                    Pereop

========================

Are you there?
                                    • tankard Re: EURONAIWNOŚCI 12.07.04, 16:46
                                      > ty wierzysz w tą ideologię - ja nie - ja nie boję się tych 7% - poza tym minie
                                      > jeszcze sporo czasu zanim ten system zacznie funkcjonawać - ale to już inna
                                      > bajka

Chcę zwrócić uwagę, że ideologia z której się naśmiewam to główna zawartość
                                      twoich postów.
                                      Co do mnie, to nie wierzę w ideologię, tylko realną siłę poszczególnych krajów,
                                      której to siły właśnie się pozbyliśmy.
                                      • pereop Re: EURONAIWNOŚCI 13.07.04, 07:48
                                        tankard napisał:

> Chcę zwrócić uwagę, że ideologia z której się naśmiewam to główna zawartość
                                        > twoich postów.
                                        > Co do mnie, to nie wierzę w ideologię, tylko realną siłę poszczególnych
                                        krajów,
                                        > której to siły właśnie się pozbyliśmy.

wierzysz w ideologie i nawet nie wiesz - idealogie że my mamy racje reszta nie -
                                        przykro mi tak z twoich postow wynika - my sami się tej siły nie pozbyliśmy -
                                        zadecydowało o tym 25 krajów - więc może zamiast mieć pretensje do naszego
                                        rządu miejmy pretensje do całej europy - ciekawe tylko jak daleko zajedziemy z
                                        takim podejściem

========================
                                        Are you there?
                                        • tankard Re: EURONAIWNOŚCI 13.07.04, 20:38
                                          > wierzysz w ideologie i nawet nie wiesz - idealogie że my mamy racje reszta nie

Masz zamiar podważyć tezę, że dzięki wprowadzeniu zmiany w stosunku do Nicei
                                          Polska traci na znaczeniu w UE, natomiast Niemcy zyskują 7% , jeżeli tak, to
                                          proszę o jakieś merytoryczne argumenty a nie zasłanianie się ideologią plus
                                          rozmydlającymi opowieściami o tym jak to nie naszego rządu to "zasługa".
                                          • pereop Re: EURONAIWNOŚCI 14.07.04, 08:22
                                            tankard napisał:

> > wierzysz w ideologie i nawet nie wiesz - idealogie że my mamy racje reszt
                                            > a nie
                                            >
                                            > Masz zamiar podważyć tezę, że dzięki wprowadzeniu zmiany w stosunku do Nicei
                                            > Polska traci na znaczeniu w UE, natomiast Niemcy zyskują 7% , jeżeli tak, to
                                            > proszę o jakieś merytoryczne argumenty a nie zasłanianie się ideologią plus
                                            > rozmydlającymi opowieściami o tym jak to nie naszego rządu to "zasługa".

a czy gdzieś ją podważyłem ??? człowieku straciliśmy 7% zyskaliśmy możliwość
                                            zablokowania. Natomiast działanie całego systemu głosowania pozostaje na razie
                                            niewiadomą - zresztą na razie bedzie funckjonował wedle nicejskich zasad a
                                            dopiero po ewentualnym wejściu konstytucji okażę się jak funkcjonuję drugi
                                            system. oczywiście zaraz pewnie pojawią się przykłady że ta możliwość
                                            zablokowania jest nieprzydatna i wolimy mieć te 7%. OK wasze prawo. Obie
                                            koncepcje nie były jeszcze przetestowane w praktyce. Nie możesz w żaden sposób
                                            obiektywnie ocenić że lepiej wypadniemy w systemie nicejskim niż w tym z
                                            konstytucji(i na odwrót). a jeśli twierdzisz że możesz to jesteś najzwyklejszym
                                            demagogiem i fantastą. oczywiście pozostaje straszenie niemcami - ale to tylko
                                            świadczyłoby o twojej fobii wobec nich. Zresztą do momentu wejścia konstytucji
                                            do UE mogą wejść nowe kraje które po raz kolejny zmienią układ sił (
                                            szczególnie jeśli to będzie turcja)

========================
                                            Are you there?
                                            • tankard Re: EURONAIWNOŚCI 14.07.04, 17:16
                                              pereop napisał:

> a czy gdzieś ją podważyłem ??? człowieku straciliśmy 7% zyskaliśmy możliwość
                                              > zablokowania.

Nie rozumiesz o czym pisałem - utrata siły Polski oznacza utratę możliwości
                                              wpływania na decyzje UE zarówno poprzez głosowanie na "Tak", jak i blokowanie
                                              niewygodnych ustaw.

> Natomiast działanie całego systemu głosowania pozostaje na razie
                                              > niewiadomą

To co zapisano w konstytucji UE :"działanie całego systemu głosowania pozostaje
                                              na razie niewiadomą", czy też może ustalono jakieś zasady ?

> dopiero po ewentualnym wejściu konstytucji okażę się jak funkcjonuję drugi
                                              > system. oczywiście zaraz pewnie pojawią się przykłady że ta możliwość
                                              > zablokowania jest nieprzydatna i wolimy mieć te 7%. OK wasze prawo. Obie
                                              > koncepcje nie były jeszcze przetestowane w praktyce. Nie możesz w żaden
                                              sposób
                                              > obiektywnie ocenić że lepiej wypadniemy w systemie nicejskim niż w tym z
                                              > konstytucji(i na odwrót). a jeśli twierdzisz że możesz to jesteś
                                              najzwyklejszym
                                              >
                                              > demagogiem i fantastą. oczywiście pozostaje straszenie niemcami - ale to
                                              tylko
                                              > świadczyłoby o twojej fobii wobec nich. Zresztą do momentu wejścia
                                              konstytucji
                                              > do UE mogą wejść nowe kraje które po raz kolejny zmienią układ sił (
                                              > szczególnie jeśli to będzie turcja)

Podałem konkretne współczynniki opierające się na powszechnie znanych,
                                              naukowych sposobach mierzenia siły głosu danego państwa - tzw wartośc Schapleya-
                                              Schubika. Jeżeli twierdzisz, że naukowcy badający tego typu zagadnienia
                                              to "demagodzy i fantaści", to gratuluję pięknego podejścia do problemu .
                                              • pereop tankard 15.07.04, 08:10
                                                tankard napisał:

> pereop napisał:
                                                >
                                                > > a czy gdzieś ją podważyłem ??? człowieku straciliśmy 7% zyskaliśmy możliw
                                                > ość
                                                > > zablokowania.
                                                >
                                                > Nie rozumiesz o czym pisałem - utrata siły Polski oznacza utratę możliwości
                                                > wpływania na decyzje UE zarówno poprzez głosowanie na "Tak", jak i blokowanie
                                                > niewygodnych ustaw.
                                                >
                                                >
                                                > > Natomiast działanie całego systemu głosowania pozostaje na razie
                                                > > niewiadomą
                                                >
                                                > To co zapisano w konstytucji UE :"działanie całego systemu głosowania
                                                pozostaje
                                                >
                                                > na razie niewiadomą", czy też może ustalono jakieś zasady ?
                                                >
                                                > > dopiero po ewentualnym wejściu konstytucji okażę się jak funkcjonuję dru
                                                > gi
                                                > > system. oczywiście zaraz pewnie pojawią się przykłady że ta możliwość
                                                > > zablokowania jest nieprzydatna i wolimy mieć te 7%. OK wasze prawo. Obie
                                                > > koncepcje nie były jeszcze przetestowane w praktyce. Nie możesz w żaden
                                                > sposób
                                                > > obiektywnie ocenić że lepiej wypadniemy w systemie nicejskim niż w tym z
                                                > > konstytucji(i na odwrót). a jeśli twierdzisz że możesz to jesteś
                                                > najzwyklejszym
                                                > >
                                                > > demagogiem i fantastą. oczywiście pozostaje straszenie niemcami - ale to
                                                > tylko
                                                > > świadczyłoby o twojej fobii wobec nich. Zresztą do momentu wejścia
                                                > konstytucji
                                                > > do UE mogą wejść nowe kraje które po raz kolejny zmienią układ sił (
                                                > > szczególnie jeśli to będzie turcja)
                                                >
                                                > Podałem konkretne współczynniki opierające się na powszechnie znanych,
                                                > naukowych sposobach mierzenia siły głosu danego państwa - tzw wartośc
                                                Schapleya
                                                > -
                                                > Schubika. Jeżeli twierdzisz, że naukowcy badający tego typu zagadnienia
                                                > to "demagodzy i fantaści", to gratuluję pięknego podejścia do problemu .

na początek cytat z początkąwego postu tego watku ( autor Zygmunt)

W szkołach mnóstwo plakatów naiwnie ukrywających prawdę o
                                                pisze się prawdy, że prawie drugie tyle(99) zasiada tam Niemców

w tej całej rozmowie troszeczke się zapędziłem i zapomniałem co jest istotą
                                                sprawy (zakładając że jest nią wątek początkowy) - wszystko co na początku
                                                pisałem odnosniło się do tego stwierdzenia że w PARLAMENCIE UE jest 54 naszych
                                                posłów a Niemców 99 - kolega tankard najwyraźniej nie zadał sobie trudu by
                                                zaznajomić się treścią postu Zygmunta ( w zasadzie tylko początek jest godny
                                                uwagi - reszta to propaganda rodem z naszego dziennika) - kolega tankard jak
                                                gdyby nigdy nic przeszedł do faktu że straciliśmy 7% - zakładając że rozumiesz
                                                tekst zygmunta sugerujesz że w PE straciliśmy 7%. Czy uważasz (podobnie jak
                                                zygmunt) - że 54 posłow to za mało. A może na samym początku powinieś napisać
                                                że chodzi ci o RUE a nie parlament. Choć w wyniku kolejnego twojego
                                                uproszczenia wyszło że straciliśmy w Unii Europejskiej 7% - całej Unii? w
                                                każdym z organów Unii straciliśmy po 7%.Wyjaśnij. Prosiłbym aby nie używać
                                                takich uproszczeń na przyszłość - i chciałbym też abyś na przyszłość trzymał
                                                się wątku początkowego a nie w sposób tak banalny manipulował faktami. (choć
                                                swoją drogą zygmunt czasami ma tak zagmatwane wątki że aż szkoda odpisywać)

- a odpowiadając na twoje pytanie - założenia są funkcjonowania systemu w RUE
                                                są oczywiście - wyliczenia też ok - z tym że często praktyka weryfikuję każde
                                                założenie - czasami na korzyść a czasami nie - na razie założenia
                                                funckjonowania RUE są w oparciu o 25 państw - wszystkie założenia mogą się od
                                                razu zmienić choćby po wejściu nowych członków(co może się stać zanim jeszcze
                                                system praktycznie wejdzie w życie)

pereop
                                                ========================
                                                Are you there?
                                                • tankard Re: tankard 15.07.04, 10:11
                                                  o tego stwierdzenia że w PARLAMENCIE UE jest 54 naszych
                                                  > posłów a Niemców 99 - kolega tankard najwyraźniej nie zadał sobie trudu by
                                                  > zaznajomić się treścią postu Zygmunta ( w zasadzie tylko początek jest godny
                                                  > uwagi - reszta to propaganda rodem z naszego dziennika) - kolega tankard jak
                                                  > gdyby nigdy nic przeszedł do faktu że straciliśmy 7% - zakładając że rozumiesz
                                                  > tekst zygmunta sugerujesz że w PE straciliśmy 7%. Czy uważasz (podobnie jak
                                                  > zygmunt) - że 54 posłow to za mało. A może na samym początku powinieś napisać
                                                  > że chodzi ci o RUE a nie parlament. Choć w wyniku kolejnego twojego
                                                  > uproszczenia wyszło że straciliśmy w Unii Europejskiej 7% - całej Unii? w
                                                  > każdym z organów Unii straciliśmy po 7%.Wyjaśnij. Prosiłbym aby nie używać
                                                  > takich uproszczeń na przyszłość - i chciałbym też abyś na przyszłość trzymał
                                                  > się wątku początkowego a nie w sposób tak banalny manipulował faktami. (choć
                                                  > swoją drogą zygmunt czasami ma tak zagmatwane wątki że aż szkoda odpisywać)

Napisałem o zmianie siły Polski wynikającej z rezygnacji z ustaleń nicejskich,
                                                  nie wiem czego w tym przypadku nie zrozumiałeś ?
                                                  Owo 7% nie jest akurat uproszceniem, tylko wyliczeniem zmian w realnej sile
                                                  poszczególnych krajów, co jak widze z uporem maniaka starasz się zbagatelizować.
                                                  Oczywiście wszystko może się zmienić, lecz w tym wypadku rozmawiamy o faktach i
                                                  aktualnym stanie bazującym na projekcie konstytucji uzgodnionym przez nasz rząd.
                                                  Wychodząc z twoich założeń dowolny akt prawny ma niewielkie znaczenie, gdyż
                                                  kiedyś tam może się zmienić. Niesty realpolitik ma to do siebie, że dzieje się
                                                  naprawdę a nie w sferze twoich domysłów i przypuszczeń.
                                                  • Gość: tankard Re: tankard IP: *.teleton.pl 15.07.04, 14:22
                                                    te 7% to strata w RUE...a nie całej UE. Jest to uproszczenie bardzo powszechne.
                                                    Ja odnosiłem się do cytatu zygmunta o PE - ty mówisz o 7% co do parlamentu nie
                                                    ma odniesienia. zygmunt nie poruszył kwestii utraty 7% w RUE. to chodzi o
                                                    rozumienie tekstu - a nie przenoszenie kwestii dowolnie wedle własnego wdzenia
                                                    na inne wątki bo tak ci wygodniej. Każdy akt prawny ma swoje znaczenie - to nie
                                                    ulega wątpliwości. Co do konstytucji - jest zatwierdzona...uchwalona zostanie
                                                    za jakiś czas...a wejdzie jeszcze później. Oczywiście można zakładać takie a i
                                                    inne warianty jednak wszystko zwerifikuje działalność według założeń
                                                    konstytucji. Praktyka tankardzie jest najlepszym przykładem funkcjonowania
                                                    każdego aktu prawnego. Polska jest nadal silnym ważnym członkiem wspólnoty i
                                                    masz racje nie przykładam większej uwagi do tych 7% w RUE. Założenie że Niemcy
                                                    zdominują UE poprzez to że polska bedzie miała mniej głosów jest objawem
                                                    zwykłej fobii i niczego wiecej. Kolega zygmunt w innym wątku stwierdził że nasz
                                                    głos bedzie minimalny w unii. A co ma powiedzieć taka malta czy cypr. Jesteśmy
                                                    5,6 siłą w europie. Spośród 25 państw. I możemy dużo nawet mimo tych
                                                    nieszczęsnych 7%. Ale straszenie czasami wychodzi łatwiej. Ale to już wola
                                                    każdego z osobna.

Pzdr
                                                    Pereop
                                                  • pereop wyjaśnienie odnośnie postu wyżej !!! 15.07.04, 14:25
                                                    coś technika zawiodła i niewiedzieć czemu podpis brzmi jako tankard zamiast
                                                    oczywiscie PEREOP

wybaczcie ten błąd ;)

wybacz tankard - to nie miała być żadna prowokacja:)

========================
                                                    Are you there?
                                                  • tankard Re: tankard 15.07.04, 22:23
                                                    > masz racje nie przykładam większej uwagi do tych 7% w RUE. Założenie że Niemcy
                                                    > zdominują UE poprzez to że polska bedzie miała mniej głosów jest objawem
                                                    > zwykłej fobii i niczego wiecej.

To proponuję odwrócić sytuację i zabrać Niemcom to, co zyskały na konstytucji
                                                    europejskiej, czy też, gdy bedą protestować nazwiesz to fobią ? Skoro to nic nie
                                                    znaczy, to przecież wystarczyło zostać przy nicejskim systemie liczenia głosów.

>Jesteśmy
                                                    > 5,6 siłą w europie. Spośród 25 państw. I możemy dużo nawet mimo tych
                                                    > nieszczęsnych 7%. Ale straszenie czasami wychodzi łatwiej. Ale to już wola
                                                    > każdego z osobna.

Straszenie ? - dobrowolnie pozbawiliśmy się naszego wpływu na UE, zyskały na tym
                                                    Niemcy - ty nazywasz to straszeniem ? To są niestety fakty.
                                                  • pereop Re: tankard 16.07.04, 07:42
                                                    tankard napisał:

> > masz racje nie przykładam większej uwagi do tych 7% w RUE. Założenie że N
                                                    > iemcy
                                                    > > zdominują UE poprzez to że polska bedzie miała mniej głosów jest objawem
                                                    > > zwykłej fobii i niczego wiecej.
                                                    >
                                                    > To proponuję odwrócić sytuację i zabrać Niemcom to, co zyskały na konstytucji
                                                    > europejskiej, czy też, gdy bedą protestować nazwiesz to fobią ? Skoro to nic
                                                    ni
                                                    > e
                                                    > znaczy, to przecież wystarczyło zostać przy nicejskim systemie liczenia
                                                    głosów.
                                                    >
                                                    > >Jesteśmy
                                                    > > 5,6 siłą w europie. Spośród 25 państw. I możemy dużo nawet mimo tych
                                                    > > nieszczęsnych 7%. Ale straszenie czasami wychodzi łatwiej. Ale to już wol
                                                    > a
                                                    > > każdego z osobna.
                                                    >
                                                    > Straszenie ? - dobrowolnie pozbawiliśmy się naszego wpływu na UE, zyskały na
                                                    ty
                                                    > m
                                                    > Niemcy - ty nazywasz to straszeniem ? To są niestety fakty.

dobrowolnie? długo walczyliśmy o utrzymanie zapisów nicejskich mieliśmy
                                                    poparcie Hiszpanii i jeszcze paru krajów...niestety sytucja zmieniła się w
                                                    sposób znaczący jak zapewne pamietasz. Koniec końców zostalismy sami na placy
                                                    boju. Podczas ustalania kompromisu obie strony popełniły błędy dzięki którym
                                                    teraz między innymi polska ma pretensje. ( jeden z użytkowników tego forum,
                                                    niestety nie pamietam dokładnie kto, zauważył że najlepszym rozwiązaniem byłoby
                                                    zaczęcie wszystkiego od zera w tych negocjacjach - a nie trwanie w zaparte przy
                                                    propozycjach które nie satysfakcjonują wszystkich.) - to są jednak tylko
                                                    przypuszczenia i nic więcej.
                                                    Wzajemne animozje i fobie w stosunkach polsko niemieckich są bardzo duże - my
                                                    straszymy że niemcy wykupią nam ziemie że nas zdominują - niemcy zaprzeczają. Z
                                                    kolei za naszą zachodnią granicą straszą że zaleje ich ogrom polskiej taniej
                                                    siły roboczej i pozbawi się tym samym niemcow pracy - my oczywiście uważamy to
                                                    za absurd i protestujemy przeciwko nierównemu traktowaniu - ale oczywiście
                                                    naszą ziemie trzeba chronić. Gdyby odjąć niemcom te 7% to oczywiscie żeby
                                                    protestowali (przecież głupi nie są) - ale argumenty byłyby bardzo podobne jak
                                                    nasze - że nasza siła jest za duża, że w przypadku sojuszy bylibyśmy w stanie
                                                    zaszkodzić niemcom w UE itd itd. Takie argumenty po prostu mają zawsze duże
                                                    poparcie. A opierają się przede wszystkim na strachu przed obcymi. Strach jest
                                                    potężną siłą. A jest takie będzie podejście to faktycznie UE może daleko nie
                                                    zajechać

pzdr
                                                    Pereop

========================
                                                    Are you there?
                                                  • tankard Re: tankard 16.07.04, 20:11
                                                    Gdyby odjąć niemcom te 7% to oczywiscie żeby
                                                    > protestowali (przecież głupi nie są) - ale argumenty byłyby bardzo podobne jak
                                                    > nasze - że nasza siła jest za duża, że w przypadku sojuszy bylibyśmy w stanie
                                                    > zaszkodzić niemcom w UE itd itd. Takie argumenty po prostu mają zawsze duże
                                                    > poparcie. A opierają się przede wszystkim na strachu przed obcymi. Strach jest
                                                    > potężną siłą. A jest takie będzie podejście to faktycznie UE może daleko nie
                                                    > zajechać

No właśnie, więc teraz wylądowaliśmy w sytuacji w której my mamy kompromis a
                                                    NIemcy 7% - to są fakty a nie żadne fobie, czy też uprzedzenia.
                                                  • pereop Re: tankard 16.07.04, 20:15
                                                    tankard napisał:

> Gdyby odjąć niemcom te 7% to oczywiscie żeby
                                                    > > protestowali (przecież głupi nie są) - ale argumenty byłyby bardzo podobn
                                                    > e jak
                                                    > > nasze - że nasza siła jest za duża, że w przypadku sojuszy bylibyśmy w st
                                                    > anie
                                                    > > zaszkodzić niemcom w UE itd itd. Takie argumenty po prostu mają zawsze du
                                                    > że
                                                    > > poparcie. A opierają się przede wszystkim na strachu przed obcymi. Strach
                                                    > jest
                                                    > > potężną siłą. A jest takie będzie podejście to faktycznie UE może daleko
                                                    > nie
                                                    > > zajechać
                                                    >
                                                    > No właśnie, więc teraz wylądowaliśmy w sytuacji w której my mamy kompromis a
                                                    > NIemcy 7% - to są fakty a nie żadne fobie, czy też uprzedzenia.

kompromisem było blokowanie postanowień - niezależnie od tego czy ci się to
                                                    podoba czy nie

========================
                                                    Are you there?
                                                  • tankard Re: tankard 17.07.04, 00:22
                                                    > kompromisem było blokowanie postanowień - niezależnie od tego czy ci się to
                                                    > podoba czy nie

Osiągnęliśmy kompromis, w myśl którego Niemcy zyskały 7%, to 7% wynika z
                                                    wyliczenia ogólnej siły danego państwa biorąc pod uwage wszystkie jego
                                                    możliwośći, łącznie z blokowaniem postanowień.
                                                    Czyli my mamy "kompromis" a Niemcy 7% - to nie kwestia upodobań, tylko fakty
                                                    oparte na wyliczonym indeksie siły
                          • pereop Re: EURONAIWNOŚCI 12.07.04, 11:40
                            tankard napisał:

> Piękne. Niemcy nie stanowią prawa same, więc nie zaszkodzi jak będa miały
                            > dodatkowe 7%. A my musimy się dogadać i wspólnie pracować dla lepszego jutra,
                            > tak trzymać !

A swoją drogą ostanimi czasy zmiany w systemach głosowania były bardzo częste -
                            i nie zdziwię się że wkrótce zmieni się on znowu - chociażby z powodu
                            ewentualnego wejścia turcji i kolejnych krajów do UE
    • Gość: Sentencius czy kult Eurokolchozu zastapil...Stalina? IP: *.introweb.nl 12.07.04, 11:48
      Gość portalu: Zygmunt napisał(a):
      Biznesowy portal INTERIA.PL >>> link.interia.pl/f170c Propaganda w
      szkołach Adam, W szkołach mnóstwo plakatów naiwnie ukrywających prawdę o
      pisze się prawdy, że prawie drugie tyle(99) zasiada tam Niemców!!! W ulotkach ..

Znany jest przypadek maturzystki ,ktora piszac na temat "Swiadomosc
      europejska" zaprzeczyla istnieniu takowej udowadniajac,ze wspolnym mianownikiem
      narodow europejskich bylo i jest chrzescijanstwo.Oczywiscie dostala lage ,jak
      stad do Bruxeli i dopiero widmo skandalu zmusilo kuratorium do powtorzenia
      pisemnego,ale juz na inny neutralny temat.
      • snajper55 Re: czy kult Eurokolchozu zastapil...Stalina? 12.07.04, 12:12
        Gość portalu: Sentencius napisał(a):

> Znany jest przypadek maturzystki ,ktora piszac na temat "Swiadomosc
        > europejska"zaprzeczyla istnieniu takowej udowadniajac,ze wspolnym mianownikiem
        > narodow europejskich bylo i jest chrzescijanstwo.

A kto jej takich bredni do głowy nakładł ? Pewnie katecheta ?

S.
    • Gość: Cham Propagande to masz tu..... IP: *.adsl.hansenet.de 12.07.04, 16:55
      ...w Niemczech kolego.

Te media tak szczuja przeciwko Ameryce i przeciwko polskiej polityce
      zagranicznej, ze leb boli.

A Chirac to istna primadonna, uwielbiany , wprawdzie nikt nie wie dlaczego, ale
      tak im kaza w telewizji, wiec tak robia.

wiecej na:

www.trybuna.de

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka