IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.03.13, 16:51
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • nazimno Komentarz. 26.03.13, 17:08
      Ankiety tego rodzaju sa calkowicie bez sensu.

NIKT ze zwyklych obywateli nie dysponuje szczegolowym rozeznaniem w sytuacji finansowej kraju.

Podobnie, NIKT, nie dysponuje aparatem wiedzy, pozwalajacym racjonalnie uzasadnic stanowisko w tej sprawie.

Kilkadziesiat procent obywateli nie potrafi przyswoic sobie tekstu pisanego, np.
      instrukcji obslugi samochodu.

Wynik tej ankiety bedzie skorelowany wylacznie ze stanem emocji pytanych,
      a dokladniej mowiac, ze stanem rozeznania wynikajacym z glebokosci zmanipulowania
      swiadomosci przez media.

Robienie tgo rodzaju ankiet, a potem poslugiwanie sie ich wynikami jest manipulacja
      stwarzajaca pozory slusznosci podjetych decyzji.

Inteligentny czlowiek zrozumie, co napisalem.

• snajper55 Re: Komentarz. 27.03.13, 02:48
        nazimno napisał:

> Ankiety tego rodzaju sa calkowicie bez sensu.
        >
        > NIKT ze zwyklych obywateli nie dysponuje szczegolowym rozeznaniem w sytu
        > acji finansowej kraju.
        >
        > Podobnie, NIKT, nie dysponuje aparatem wiedzy, pozwalajacym racjonalnie uzasadn
        > ic stanowisko w tej sprawie.
        >
        > Kilkadziesiat procent obywateli nie potrafi przyswoic sobie tekstu pisanego, np
        > .
        > instrukcji obslugi samochodu.
        >
        > Wynik tej ankiety bedzie skorelowany wylacznie ze stanem emocji pytanych,
        > a dokladniej mowiac, ze stanem rozeznania wynikajacym z glebokosci zmanipulowania
        > swiadomosci przez media.
        >
        > Robienie tgo rodzaju ankiet, a potem poslugiwanie sie ich wynikami jest manipulacja
        > stwarzajaca pozory slusznosci podjetych decyzji.
        >
        > Inteligentny czlowiek zrozumie, co napisalem.

Masz rację ale nie do końca. W zasadzie nieprawdziwe jest tylko jedno zdanie - zdanie przedostatnie ( za to w pełni prawdziwe jest to trzecie od końca). Z kilku powodów.

1. Takie ankiety nie służą do tego, aby się posługiwać ich wynikami i stwarzać pozory słuszności decyzji. Takie ankiety nie służą do niczego. Może poza zaliczeniem jakiegoś egzaminu lub uzyskaniem tytułu magistra (raczej licencjata).

2. Posługiwanie się prawdziwymi badaniami opinii zwykłych obywateli (nie taka zabawa internetowa), badaniami ich stanu emocjonalnego nie jest żadną manipulacją. Bo niby kim miano by w ten sposób manipulować? Podając prawdziwe wyniki opinii zwykłych ludzi? Taka jest właśnie ich opinia i nie ma znaczenia, iż jej źródłem są media. Źródłem twoich opinii też są media a wielce sobie te swoje opinie zapewne cenisz i uważasz je za jedynie słuszne. Nie odmawiaj tego prawa innym.

S.
        • nazimno Tak czy inaczej wynik takiego badania jest... 27.03.13, 12:42
          bezwartosciowy.

Moja opinia jest MOJA opinia.
          Zwrocilem jedynie uwage na absurdalnosc wynikow ankiety.

Nie uwazam wcale, ze ta moja opinia jest "jedynie sluszna",
          napisana ona zostala jako ostrzezenie o wadach.

Patrzac na skutki pracy wszelakiego pismactwa (dziennikarstwa) dochodze do wniosku, ze
          ludzie ci juz dawno stracili poczucie obiektywizmu, a jedynym kryterium formulowania
          opinii jest zyczenie platnika wynagrodzenia.

• snajper55 Re: Tak czy inaczej wynik takiego badania jest... 28.03.13, 02:50
            nazimno napisał:

> bezwartosciowy.

Nie jest bezwartościowy. Wynik ankiety pokazuje opinię społeczeństwa.

> Moja opinia jest MOJA opinia.
            > Zwrocilem jedynie uwage na absurdalnosc wynikow ankiety.

Wyniki można nazwać absurdalnymi jedynie z tego powodu, że próba odpowiadających nie jest reprezentatywna i nie daje wiedzy o opinii całego społeczeństwa. Gdyby nie to, to ankieta jest jak najbardziej sensowna.

> Nie uwazam wcale, ze ta moja opinia jest "jedynie sluszna",
            > napisana ona zostala jako ostrzezenie o wadach.

E tam. Każdy swoje opinie uważa za słuszne. :) Jeszcze nie spotkałem człowieka, który by powiedział:
            - Ja uważam tak i tak ale nie mam racji.

> Patrzac na skutki pracy wszelakiego pismactwa (dziennikarstwa) dochodze do wniosku, ze
            > ludzie ci juz dawno stracili poczucie obiektywizmu, a jedynym kryterium formulowania
            > opinii jest zyczenie platnika wynagrodzenia.

Nikt nie jest obiektywny. A mediom nie zależy na prawdzie, tylko na oglądalności (słuchalności, czytalności) i wszelkimi metodami starają się odbiorców przyciągnąć. Są też media czysto propagandowe, których zadaniem jest propagowanie konkretnego punktu widzenia (RM, ND, GP itp) i tu już mamy skrajną stronniczość.

S.
            • nazimno Media s ajak pszczolki.... 28.03.13, 05:29
              Produkuja miodek, aby przciagnac misia o malym rozumku, czyli Kubusia Puchatka.
              Tak toczy sie swiatek (ten swiatek).
              Amen.
              • kaszebe12 O ! 28.03.13, 07:55
                -Snajperek sie odezwal ! - Skoro mowa o miodzie , pragne tylko zapytac , czy ile dostajesz za "cenzurowanie"...
                • snajper55 Re: O ! 28.03.13, 12:26
                  kaszebe12 napisał:

> -Snajperek sie odezwal ! - Skoro mowa o miodzie , pragne tylko zapytac , czy il
                  > e dostajesz za "cenzurowanie"...

Niestety nic. Michnik mi nie płaci, ani Walter, Solorz czy inni potentaci. :)

S.
                  • nazimno <Dorzuce> 28.03.13, 17:17
                    Gdy nie mysla o zaplacie,
                    to za co kupisz chlopie gacie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka