Dodaj do ulubionych

Drogi monopol Poczty

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 03:02
niech się zajmą pocztą, tepsą, energetyką, gazowniami itp. wszystkim wyjdzie to na dobre :-)
Obserwuj wątek
    • taglinda Re: Drogi monopol Poczty 23.02.05, 07:44
      niezły przykład... Jakiś czas temu tepsa oferowała nielimitowany dostęp do netu
      przez modem za niecałą stówę miesięcznie. W tym samym czasie deutsche telekom
      robił to za 20 marek (tj. mniej niż za pół ceny tepsy). Tak więc - deutsche
      telekom, deutsche bahn (tam nie wyrzucają ludzi z pędzącego pociągu, a
      konduktorzy nie okradają pasażerów) - racz nam zesłać, Panie... i wszyskie inne
      konkurencyjne firmy również...
    • task2 Re: Drogi monopol Poczty 23.02.05, 07:46
      Co? Unia ma dbac o konkurencje? Panie kochany,
      przeciez tam w Brukseli sa tylko Zydy, masony
      i cyklisty, panie kochany!
    • Gość: boguś Poczta to monopolista IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.05, 07:54
      przez 15 lat reform ta instytucja nic się nie zmieniłą.
    • adop Re: Drogi monopol Poczty 23.02.05, 08:04
      No nareszcie zaczynacie coś sensownego pisać na temat jawnego rozboju TVP i Poczty Polskiej. Sposób sciągania abonamentu i pobierane za to opłaty są skandaliczne, a nie ma sposobu żeby uiścić abonament w jakiś tańszy sposób, chociaż takich sposobów jest wiele. Np. nie rozumię dlaczego TVP nie poda jakiegoś konta na które można by wpłacać zwyczajową daninę na jej rzecz. Nie rozumię również dlaczego mam płacić taką daninę, chociaż 90% programu TVP oglądać się nie da. Jeżeli z mojej daniny mają być finansowane pensje Krajowej Rady i licznych Rad Nadzorczych, to ja stanowczo protestuję. A jek posłowie chcą pokazywać swoje fizjonomie w telewizji, to nie sobie to sami zafundują. Opowiadanie o misji publicznej PR I TVP jest normalnym nadużyciem. Niech mi ktoś pokaże gdzie ta misja występuje, bo ja tego nie mogę wypatrzyć.
      • jachay Re: Drogi monopol Poczty 23.02.05, 08:17
        Bez problemu mozna zaplacic przelewem, ja tak robie.
        • Gość: tolo Re: Drogi monopol Poczty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.05, 09:12
          Nie rozumiesz istoty sprawy.POCZCZTA rznie TVP a ty za to płacisz przelewem.
      • Gość: weronika Re: Drogi monopol Poczty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 15:50
        Pan nie masz racji, placisz abonament abys mogl ogladac wszyskie reklamy. Przez
        sciagniecie oplaty abonamentowej business ma pewnosc ze trafi do odbiorcy. Ja
        proponuje: Place abonament, mam tv i radio wolne od reklam. Kto pisze sie za?
    • Gość: R. Re: Drogi monopol Poczty IP: *.poczta.poznan.pl 23.02.05, 08:47
      Do tego artykułu to ktoś słabo sie raczej przyłozył ... Sugeruje ze te 50 mln
      to na koszty tych 450 kontrolerów, zdaje się że Panom K.Nikielewiczowi i
      V.Makarenko umknął taki drobiazg jak koszty przyjmowania wpłat, rozlicania,
      przelewów, prowadzenie ewidencji, rozliczanie poszczególnych książeczek
      (których jest kilkanaście milionów !) i korespondencji z klientami. To daje
      zaledwie klika złotych na książeczkę rocznie - przy możliwych 12 wpłatach i
      kilku upomnieniach listownych. Ktos kto stanąłby do przetargu za te pieniądze
      musiałby byc nienormalny.
      • kurna_felek Re: Drogi monopol Poczty 23.02.05, 09:18
        Drogi (a czasem bardzo drogi) R. z Poczty Polskiej w Poznaniu, jeśli prawdą
        jest, że twoja firma PP dokłada do interesu to powinna przyklasnąć pomysłowi,
        by to od niej zabrać. Po twoim wpisie i reakcji PP widzę, że bronicie interesu,
        więc jak to jest?
        W mieszkaniu średnio mieszka ok. 3 os. 39 mln rodaków / 3 os. = 13 mln
        książeczek. Podobno połowa nie płaci. Nijak mi się nie zgadza te kilkanaście
        mln książeczek. Poza tym dam twojej firmie radę - za darmo - tworzysz
        odpowiednią liczbę rachunków bankowych lub subkont i niczego na piechotę
        rozliczać nie musisz. Nie lamentuj więc, że twoja kochana firma przeżera
        dochody, a nie inwestuje w nowoczesne technologie.
    • Gość: Adam Koszty przelewu IP: *.postdata.pl / 212.122.214.* 23.02.05, 08:50
      Jeżeli użytkownik telewizora wpłaca te 180 złotych w 12 ratach to koszty
      przelewy w banku komercyjnym idąc za przykładem autora wyniosą 12*(2-4zł),
      czyli od 24 do 48 zł, a poczta bierze 10,80 zł.
      Jeżeli już autor chciałby się do czegoś porównac, to proponuje np.
      3% jakie biorą domyślnie za karty kredytowe.
      • niki27 Re: Koszty przelewu 23.02.05, 10:13
        A po kiego diabła te wszystkie książeczki, papierki? Może jeszcze liczydła
        będzie poczta używać, wówczas jeszcze drożej wyjdzie...
        Kilka postów wcześniej ktoś już zaproponował: każdemu obywatelowi subkonto,
        żadnych "książeczek" - i wówczas realny koszt przyjmowania miesięcznej raty
        można zbić do kilkunastu groszy. Nic nie trzeba rozliczać (robi to system
        informatyczny).
        Na ale niestety nasza kochana PP zainkasowała pół dużej bańki, ale na system
        pożałowała.

Czy zauważyliście, że za usługe pocztową do dziś nie można zapłacić kartą
        Maestro/Visa Electron? W byle warzywniaku są już terminalne, a na Poczcie nie.

Wstyd i hańba, żyjemy w XXI wieku...
        Jeżeli Poczcie zbieranie abonamentu się nie opłaca, to zabierzmy jej
        ten "obowiązek" i niech robi to ktoś, komu się opłaca.

PS. Ja już na pocztę chodzę tylko wtedy, kiedy list polecony dostaję. Ale
        właśnie zamierzam podpisać umowę, by poleceone zostawały w skrzynce, na moje
        ryzyko.
        • Gość: DEDER Re: Koszty przelewu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 21:21
          Ja juz to zrobilem. Nie mam czasu stac w GIGANT kolejkach i liczyc numerki na
          wyswietlaczu.

Pozdrawiam wszystkich pocztowcow!
    • Gość: Herman Re:Zlikwidować ten IP: *.crowley.pl 23.02.05, 09:31
      pie...... podatek?
      • Gość: Karol Precz z bezprawnym haraczem!Nie oglądam tvp-więc.. IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 23.02.05, 11:16
        ..za co do cholery mam płacić? Za 35zł mam 55 kanałów i dobrze mi z tym! Nie mam zamiaru płacić haraczu! Tvp nie podpisywała ze mną żadnej umowy i nie muszę się z tego wywiązywać. Nie mam zamiaru płacić za coś,z czego nie korzystam!!!! Złodzieje i matacze!!!!
        • Gość: pieniazek Re: Precz z bezprawnym haraczem!Nie oglądam tvp-w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 13:08
          Ależ mój drogi nie wiesz za co płacisz?
          Ano za to abyś w lipcu, sierpniu, we wrzesniu a czasem i w listopadzie mógł
          obejrzeć imprezkę sylwestrową z TVP; ano za to aby pani Szabłowska z całą
          anonimową ekipą pojechała sobie na targi płytowe Midem w styczniu do Cann
          (Warszawa jest taka zimna w styczniu) ; ano za to aby pani Torbicka z ekipą
          pojechała sobie do Wenecji na festiwal filmowy ; a także za wspaniałe luksusowe
          biura ; idealne warunki pracy i płacy itp itd. Może wreszcie się ktoś opamięta
          i podejmie męska decyzję o nieutrzymywaniu tego gniota pt. TVP? A jeśli już to
          przecież to chore państwo ściąga juz tyle różnych podatków Vat Pit PCC od
          spadków i darowizn , od zysków z lokat , od nieruchomości , od psów ,
          klimatyczne od srodków transportu cięzarowych, akcyza od środków czystości,
          akcyza od wódeczki , akcyza od papierochów, opłata za prawo jazdy, opłata za
          dowód rejestracyjny, opłata za zarejestrowanie działalnosci gospodarczej,
          opłata za zmianę wpisu do dz. gospodarczej , itp itd że jak juz to pazerne
          państwo koniecznie chce miec telewizje to niech sobie ją utrzymuje z w.w.
          podatków. Dążymy do absurdu takiego że za chwile będziemy płacic "abonament" =
          podatek na usługi Policji, Straży Pożarnej, Pogotowia i innych ogólnych
          instytucji państwa.
          --------
          Biblijne PIEKŁO to Polska w XXI wieku.
        • Gość: weronika Re: Precz z bezprawnym haraczem!Nie oglądam tvp-w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 15:56
          Nie ogladam tvp. Nie place i placic nie bede zadnego abonamentu. Nie bede
          placic za faszerowanie mnie reklamami. Ludzie, gdzie ten kraj zmierza z tymi
          wszystkim platami, oplatami,abonamentami. To jest parodia.

P.s wkladam rachunek i check do koperty, naklejam znaczek i tyle mnie obchodzi
          rata czy platnosc. Jak daleko jeszcze Polsce do takiego rozwiazania?
    • Gość: szary Pracownik POCZCIWA POCZTOWA IDYLLA MONOPOLISTY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 10:02
      Kasiorka z opłat (które moim zdaniem są zbyt wysokie) z ciezkich toreb
      listonoszy, z wytrwałej żonglerki tysiącami złotych przez kasjerki (które w
      wyniku nacisków mas rządzących mają sprawnie obsługiwać polskiego nie
      wychowanego klienta, a za tym idą niekiedy pomyłki finansowe)pensje, które są
      skrojone do najniższej krajowej, to wszystko zasila tych biednych dyrektorów.
    • andrzejno Re: Drogi monopol Poczty 23.02.05, 10:59
      to nic dziwnego, że taką mamy TV jaką mamy, abonamenet się płaci, a w skutek
      czego wszystko musi iść do podziału, jednym słowem płacimy na KRRiTV, a także
      Pocztę Polską, to nie dziwo teraz że takie drogie mamy abonamenty, a w skutek
      tego nic nie ma w TV, sama polityka, lub jakieś programy nie wiadomo skąd
      wzięte, albo seriale głupie, jednym słowiem coraz więcej monopolistów, mało
      tego TPSA, to na dodatek poczta polska
    • Gość: stachu Re: Drogi monopol Poczty IP: *.elk.mm.pl 23.02.05, 11:03
      A mnie cieszy wydajność "kontrolerów" jeśli 454 znalazło 7576 ludzi nie
      płacących to znaczy że na 1 kontrolera przypada około 15 znalezionych
      niepłacacych - te dane są za rok ?
      To powinni dostawać 0.01 % za taką skuteczność.
    • toja3003 Unio ratuj nas przed państwowymi monopolistami! 23.02.05, 11:07
      bo sami się jakoś nie potrafimy uratować.

Po co w ogole media tzw. publiczne?

Ilez w nich marnotrawstwa podatniczych pieniedzy
      nie mowiac juz o nonsensownosci abonamentu
      radiowo-telewizyjnego.

Przeciez media papierowe (prasa, ksiazki)
      znakomicie sobie radza bez wtracania sie
      panstwa. Czy rzad ma zaczac drukowac
      publiczne gazety, publiczne ksiazki
      i sciagac za to abonament prasowo-ksiazkowy?

A coz takiego jest w RTV publicznym czego
      nie ma na kanalach prywatnych? Na ekranie ten sam
      Rambo tu i tam biega z karabinem a w radio
      leca te same "hity z satelity".

Szczytem kuriozalnosci jest utrzymywanie
      telewizji "Polonia".

Proponuje: zlikwidowac abonament RTV
      i zredukowac liczbe panstwowych kanalow radiowych
      do 1-go, telewizyjnych do 1-go i oplacac to
      z budzetu; zamiast dotychczasowego profilu TV Polonia
      (odgrzewane kotlety z innych kanalow) nadawac
      profesjonalny program w obcych jezykach promujacy
      Polske.

• Gość: Loco Re: Unio ratuj nas przed państwowymi monopolistam IP: *.chello.pl 23.02.05, 12:23
        > A coz takiego jest w RTV publicznym czego
        > nie ma na kanalach prywatnych?

Bardzo dobre pytanie - kanaly prywatne sa nastawione na zysk i nie moga
        pozwalac sobie na np. durne debaty, durnych politykow, poza tym nie mozna nimi
        tak manipulowac jak publicznymi. Ogolnie wiadomo, ze rzadzacym szczegolnie
        zalezy na posiadaniu "tuby medialnej" - jak sie ma media, najlepiej jak jest to
        TV publiczna, to zawsze mozna troche spoleczenstwem zakrecic, np. jak cos
        pojdzie nie tak lub krecic nim caly czas, jesli ktos ma taki cel!
        To spoleczenstwo powinno doprowadzic do zniesienia tej paranoicznej opłaty,
        ktora zaprzecza zasadom wolnego rynku i de facto jest reliktem socjalizmu,
        jakich jeszcze niemalo mozna znalezc w naszym zyciu.
        • toja3003 bardzo rozsądny i wyważony głos Loco - popieram!!! 23.02.05, 14:10
      • Gość: pieniążek Re: Unio ratuj nas przed państwowymi monopolistam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 13:13
        toja3003 napisała:

> A coz takiego jest w RTV publicznym czego
        > nie ma na kanalach prywatnych? Na ekranie ten sam
        > Rambo tu i tam biega z karabinem a w radio
        > leca te same "hity z satelity

No nie bez jaj!
        W komercyjnym radiu nie ma przecież niezwykle wartościowych audycji Pani Marii
        Szabłowksiej!!! Muzyka dla dorosłego człowieka czy cus
        • toja3003 prawda, więc niech sobie ten człowiek to kupi 23.02.05, 14:12
          za s w o j e pieniądze i słucha
          tej Szapołowskiej...
      • Gość: Bacz Właśnie, abonament zlikwidować, TVP sprywatyzować! IP: *.pl / 193.24.200.* 23.02.05, 15:00
        Abonament powinien byc zniesiony a TVP sprywatyzowana. Jeśli rząd uzna że
        jakieś treści dla dobra państwa i narodu powinny być emitowane to powinien
        urządzać konkursy kto najlepiej i najtaniej te treści wyemituje. Rząd USA
        żadnych tam większych zleceń telewizjom nie daje a naród i państwo mają się
        tak dobrze, że aż ich to skłania do złych imperialistycznych praktyk.
        • toja3003 świetna wypowiedź Bacz - słuszne uwagi. 23.02.05, 16:38
    • Gość: Stan Re: Drogi monopol Poczty IP: *.jetstream.xtra.co.nz 23.02.05, 11:35
      Zniesc abonament. Tak jest w tym kraju gdzie mieszkam.
      • Gość: ff Re: Drogi monopol Poczty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 16:01
        I w tym kraju historia siega tylko 200 lat a w naszym? 1000 lat i do tej pory
        nie mozna sie odlac w czystej toalecie. Ile jeszcze wiekow potrzeba aby
        wreszcie to przelamac?
    • Gość: pawel Re: Drogi monopol Poczty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 12:04
      Dziwne? Mają takie zyski, a urzędy pocztowe wyglądają jak stragany. Dyrekcja
      każe naczelnikom sprzedawać kawę, myło, soki, papier toaletowy (kartofli tylko
      nie widziałem). Listonosze maja taki sam obowiazek targać ten asortyment i
      wciskać go w rejonach doręczania poczty. Biedacy sami go kupują lub wciskają
      rodzinie i znajomym, bo są przez dyrekcje szczegółowo rozliczani z wyrobionej
      normy. Tak samo naczelnicy, którzy staja na uszach, żeby sprostać chorym
      pomysłom wierchuszki. To wszystko to jakiś cyrk pt. Poczta Polska.
    • Gość: Loco Bojkotuj abonament! To nic innego jak jeszcze je- IP: *.chello.pl 23.02.05, 12:13
      den podatek, tym razem za posiadanie TV czy radia, zeby takie dziury bez dna
      jak poczta, czy telewizja białoruska, oddział przy Woronicza, mogly pasc swoj
      kołdun na naszych pieniadzach! A co z ludzmi ktorzy nie ogladaja tej syfnej
      telewizji publicznej? Dlaczego maja placic za to czego nie ogladaja? Dlaczego
      nie moga tu dzialac zasady wolnego rynku? Co to za wyjatek?
      • Gość: pieniązek Re: Bojkotuj abonament! To nic innego jak jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 13:16
        Gość portalu: Loco napisał(a):
        >Bojkotuj abonament! To nic innego jak jeszcze jeden podatek, tym razem za
        >posiadanie TV czy radia, zeby takie dziury bez dna
        > jak poczta, czy telewizja białoruska, oddział przy Woronicza, mogly pasc swoj
        > kołdun na naszych pieniadzach! A co z ludzmi ktorzy nie ogladaja tej syfnej
        > telewizji publicznej?

Bojkotuję.

Pozdr.
    • Gość: gorant Re: Drogi monopol Poczty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 13:27
      Ja juz nic nie rozumiem poczta w oczy mowi ze to dzialalnosc
      niedochodowa wiec skad te kilkadziesiat mln zlotych prowizji z kolei
      telewizja tez oglasza z jednej strony ze rok konczy wielomilionowym
      zyskiem a tu i owdzie przebakuje sie o tzw misji radia i telewizji
      wniosek jesli ta dzialalnosc niedochodowa to niech poczta sie wycofa sie
      z niej a radio i telewizja sama zacznie zarabiac na swojej dzialalnosci
      i miedzy bajki wlozy slowo "misja"
      • Gość: Lo Re: Drogi monopol Poczty IP: 217.153.6.* 24.02.05, 16:29
        Poczta Polska S. A. to instytucja starej daty, która się reformuje tak aby
        wszystkim było jak dotychczas. Ta firma nadal jest właścicielem mieszkań tzw.
        zakładowych, których najemcy nie mają umów najmu a Poczta S. A. ani myśli o
        sprzedaży tych lokali bo Departamenty d/s nieruchomości nie miałyby co robić a
        ludzie w nich zatrudnieni musieliby zostać przerzuceni do innej pracy a może by
        nawet protestowali. I tak oto grupa najemców męczy się z archaicznym
        właścicielem, którego ekipy mają fundusze na to by raz w tygodniu zmieniać
        kradzioną przez zbieraczy złomu klamke do drzwi a dział administracyjny rozsyła
        masowe informacje o nowym zakazie wyrzucania śmieci większych niż pojemność
        wiadra........
    • Gość: piotr Re: Drogi monopol Poczty IP: *.man.rsk.pl 23.02.05, 18:01
      TVP stanowcz za dużo trwoni pieniędzy,dlaczego taki Kamil czy Monika biorą po60-
      siąt czy 80-siąt tysięcy miesięcznie-ludzieto można czytać za 3000tys.skoro
      mamy zaciskać nadal pasa to kto mgr.bez pracy a ten to gips,a odnośnie poczty
      to jest tak,że rekin zżera wszystkie ryby.
    • Gość: henia Re: Drogi monopol Poczty IP: *.man.rsk.pl 23.02.05, 18:12
      TVP sprywatyzować,skoro socjalizm już dawno minął wielu ludzi wyrzucono na
      bruk,to co jakaś ostoja ma dominować,biedakami nikt się nie przejmuje,a oni
      chcą żyć jak królowie za składkowe.
    • Gość: jerzyt Re: Drogi monopol Poczty IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.02.05, 21:21
      Przeciez to nasi poslowie w imieniu abonentow tak kiedys postanowili aby
      pocztowcy bez wysilku mieli zyski. Moze Bruksela nas zmusi do naprawienia tego
      kumoterstwa bo my sami chyba nigdy. Moze i za chleb warto by bylo placic na
      poczcie ?
    • andrzejno Re: Drogi monopol Poczty 02.03.05, 06:45
      a dlaczego to rząd nie płaci abonamentu, tylko najlepiej szarego człowieka
      gonić do płacenia, w ministerstwie nic nie płacą, i tym sposobem dają przykład
      narodowi, jak to można nie płacić za telewizję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka