Gość: wlodarek IP: *.acn.waw.pl 08.10.02, 18:05 No to panowie z SLD: leeecimyyyyyyyyy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ola z Natolina Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: *.ub.uni / 172.20.6.* 10.10.02, 20:26 no wlasnie czy ma sens uczenie sie do tego konkursu, skoro przewazaja opinie, ze i tak pojada chlopcy i dziewczynki z bojowek SLD. Znowu Polske beda reprezentowac partyjni nie znajacy ani jezykow ani polityki Unii Europejskiej, kierujacy sie wlasnym interesem a nie Polska, a dobrzy ludzie po europejskich studiach podyplomowych, znajacy swietnie francuski, angielski i nierzadko jeszcze dwa dodatkowe jezyki Unii (tak, tacy istnieja) nie przejda konkursu. Nie konkurs lecz chce szczera zrobi z Ciebie urzednika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monotonia Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: nchobo* / *.kabel.telenet.be 10.10.02, 22:34 a ja juz tu czekam na ta posada i skie skrzetnie przygotowywuje!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trigger Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 11.10.02, 08:05 Bywałem w Brukseli w instytucjach unijnych i wiem jakie wymagania muszą spełnić tamtejsi pracownicy (oczywiście abstrahuję od sprzątaczek, kierowców etc.). Te wymagania to znajomość co najmniej dwóch języków urzędowych unii, odpowiednie wykształcenie, przy czym na wyższym się z reguły nie kończy, a także doświadczenie. Dochodzi do tego niezwykle ostra weryfikacja, często dokonywana przez niezależne firmy consultingowe. Mitem więc jest najazd SLD na stanowiska w Brukseli, przynajmniej na te merytoryczne. Inną sprawą jest oczywiscie mandat deputowanego w Parlamencie Europejskim i niektóre stanowiska polityczne w innych instytucjach. Znam wielu ludzi pracujących w instytucjach unijnych i wiem, że układy polityczne i kumoterstwo w polskim stylu nie pomagają tam w zdobyciu stanowiska merytorycznego, a tych jest ponad 90% ogółu. I to też jest jedną z zalet naszego wejścia do Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Praca dla Polaków w Brukseli IP: *.uni / *.urz.uni-heidelberg.de 11.10.02, 15:57 Czesc, mam nadzieje, ze tak bedzie jak mowi tigger, ze wezma osoby przygotowane merytorycznie, niech nawet beda z SLD ale ze znajomoscia jezykow i takich co nie beda kompromitowac Polski. Jestem bardzo ciekawa tego konkursu, skonczylam studia wyzsze w Polsce i Niemczech, podyplomowe we Francji z zakresu europeistyki i stosunku miedzynarodowych. Znam bardzo dobrze francuski, niemiecki, angielski i hiszpanski. Przygotowuje sie do tego konkursu i zobaczymy. Jesli odpadnie duzo osob, ktore konczyly Natolin, Brugge i naprawde dobre europejskie studia ( nie te w wiekszosci miast Polski, odbywajace sie w soboty, gdzie za ogromne pieniadze wydaje sie jakis papierek) to mam nadzieje, ze UE sie o tym dowie. Bylam na praktyce w Komisji i wiem, ze tam wiedza, ze moga byc problemy z korupcja w Polsce i z polskim podejsciem, ze "na sposoby sa sposoby". Podobnie bylo we Wloszech i anulowali caly konkurs. Mam nadzije, ze odbedzie sie to naprawde na zasadach fair i wybora najlepszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monotonia??? Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: nchobo* / *.kabel.telenet.be 12.10.02, 15:24 studia w brugge????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: *.ub.uni / 172.20.6.* 12.10.02, 18:49 Gość portalu: monotonia??? napisał(a): > studia w brugge????? tak, ta sie nazywa ta miejscowosc po holendersku, po francusku bruges, po niemiecku brügge, a po polsku brugia. Milego weekendu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monotonia Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: nchobo* / *.kabel.telenet.be 12.10.02, 20:29 po holendersku powiadasz????? a nie czasem po flamandzku?????? a czy tam niby jest uniwersytet???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiacynta Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: *.109-200-80.adsl.skynet.be 12.10.02, 22:41 Gość portalu: monotonia napisał(a): > po holendersku powiadasz????? > a nie czasem po flamandzku?????? > a czy tam niby jest uniwersytet???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: *.109-200-80.adsl.skynet.be 12.10.02, 22:43 Gość portalu: monotonia napisał(a): > po holendersku powiadasz????? > a nie czasem po flamandzku?????? > a czy tam niby jest uniwersytet???? Ani po holendersku ani po flamandzku a po niderlandzku. Po studiach w **Brugge** to sie chyba powinno wiedziec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monotonia Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: nchobo* / *.kabel.telenet.be 13.10.02, 02:21 nie konczylam studiow w brugge.....:(((( uniwerytet w brugge mi nie odpowiadal....... no i nie znam sie rzecz jasna na tyle merytorycznie zeby stwierdzic ze jednak bregge nie jest czescia holandii........ to jest jezyk kurna NIDERLANDZKI i jak merytorycznie sie tego nie zna, to siem niestety bede denerwowac...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: *.107-200-80.adsl.skynet.be 13.10.02, 11:15 Brugge lezy w Belgii, we flamandzkiej czesci kraju a mowi sie w Brugge po niderlandzku. I z czym Ty do Europy jak pojecia o geografii nie masz? Takich *superwizorow* jak Ty to ja nie chce....................! Lola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monotonia Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: nchobo* / *.kabel.telenet.be 14.10.02, 16:28 we Flamancji to mowia po flamandzku, a niderlandzki to dopiero pozniej ten jezyk sie nazywa, jak dialekty usuna i takie tam, a juz na pewno Brugge jest w czesci Flamandzkiej Belgi, bo to jest West-Vlaams....:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: *.179-200-80.adsl.skynet.be 14.10.02, 18:46 Gość portalu: monotonia napisał(a): > we Flamancji to mowia po flamandzku, a niderlandzki to dopiero pozniej ten > jezyk sie nazywa, jak dialekty usuna i takie tam, a juz na pewno Brugge jest w > czesci Flamandzkiej Belgi, bo to jest West-Vlaams....:)) We Flandrii!!!!!! Lola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jona Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: *.114-200-80.adsl.skynet.be 28.10.02, 19:10 Gość portalu: monotonia napisał(a): > we Flamancji to mowia po flamandzku, a niderlandzki to dopiero pozniej ten > jezyk sie nazywa, jak dialekty usuna i takie tam, a juz na pewno Brugge jest w > czesci Flamandzkiej Belgi, bo to jest West-Vlaams....:)) Oficjalnie mowi sie tu w Brugge po niderlandzku-tak to jest nazwa oficjalna,a vlaams-flamandzki to mowia flamandowie potocznie i flamandzki ma jeszcze 24 dialekty,malo ktory w Brugii mowi ABN (chyba moj maz jest nielicznym wyjatkiem,ale i tak slychac akcent) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monotonia Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: nchobo* / *.kabel.telenet.be 13.10.02, 02:23 nie konczylam studiow w brugge.....:(((( uniwerytet w brugge mi nie odpowiadal....... no i nie znam sie rzecz jasna na tyle merytorycznie zeby stwierdzic ze jednak bregge nie jest czescia holandii........ to jest jezyk kurna NIDERLANDZKI i jak merytorycznie sie tego nie zna, to siem niestety bede denerwowac...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jona.Nawet moje dz Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: *.114-200-80.adsl.skynet.be 02.03.03, 10:16 Gość portalu: monotonia napisał(a): > nie konczylam studiow w brugge.....:(((( > > uniwerytet w brugge mi nie odpowiadal....... > no i nie znam sie rzecz jasna na tyle merytorycznie zeby stwierdzic ze jednak > bregge nie jest czescia holandii........ > > to jest jezyk kurna NIDERLANDZKI i jak merytorycznie sie tego nie zna, to siem > niestety bede denerwowac...... A ja tam bardzo dlugo mieszkalam i zapewniam cie,ze nikt tam nie mowi ABN tylko po flamandzku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monotonia Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: nchobo* / *.kabel.telenet.be 13.10.02, 02:24 nie konczylam studiow w brugge.....:(((( uniwerytet w brugge mi nie odpowiadal....... no i nie znam sie rzecz jasna na tyle merytorycznie zeby stwierdzic ze jednak bregge nie jest czescia holandii........ to jest jezyk kurna NIDERLANDZKI i jak merytorycznie sie tego nie zna, to siem niestety bede denerwowac...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monotonia Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: nchobo* / *.kabel.telenet.be 13.10.02, 02:26 nie konczylam studiow w brugge.....:(((( uniwerytet w brugge mi nie odpowiadal....... no i nie znam sie rzecz jasna na tyle merytorycznie zeby stwierdzic ze jednak bregge nie jest czescia holandii........ to jest jezyk kurna NIDERLANDZKI i jak merytorycznie sie tego nie zna, to siem niestety bede denerwowac...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monotonia Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: nchobo* / *.kabel.telenet.be 13.10.02, 02:28 nie konczylam studiow w brugge.....:(((( uniwerytet w brugge mi nie odpowiadal....... no i nie znam sie rzecz jasna na tyle merytorycznie zeby stwierdzic ze jednak bregge nie jest czescia holandii........ to jest jezyk kurna NIDERLANDZKI i jak merytorycznie sie tego nie zna, to siem niestety bede denerwowac...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monotonia Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: nchobo* / *.kabel.telenet.be 13.10.02, 02:40 nie konczylam studiow w brugge.....:(((( uniwerytet w brugge mi nie odpowiadal....... no i nie znam sie rzecz jasna na tyle merytorycznie zeby stwierdzic ze jednak bregge nie jest czescia holandii........ to jest jezyk kurna NIDERLANDZKI i jak merytorycznie sie tego nie zna, to siem niestety bede denerwowac...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: proxy / 194.88.103.* 14.10.02, 10:59 Po polsku Brugencja - jezeli sie nie myle. Co tam w Heidelbergu, tez tam konczylem studia - piekne to byly czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: *.132-136-217.adsl.skynet.be 14.10.02, 11:33 Gość portalu: Peter napisał(a): > Po polsku Brugencja - jezeli sie nie myle. > > Co tam w Heidelbergu, tez tam konczylem studia - piekne to byly czasy. Oj, chyba jednak sie mylisz z ta **Brugencja**. W Heidelbergu widocznie innych rzeczy uczyli? Lola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: proxy / 194.88.103.* 14.10.02, 14:14 Moze tak a moze nie, tak jak Gent to Gandawa, w ktorej przezylem duza czesc mojego zycia (a to tylko "pare metrow" od Brugencji). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monotonia Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: nchobo* / *.kabel.telenet.be 14.10.02, 16:20 jasne, Brugencja, Gentencja i Brukselencja.....:)))) sa jeszcze Ostendencja, Antwerpencja a ja mieszkam w Mechelencji.....:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: *.179-200-80.adsl.skynet.be 14.10.02, 18:44 Gość portalu: monotonia napisał(a): > jasne, Brugencja, Gentencja i Brukselencja.....:)))) > sa jeszcze Ostendencja, Antwerpencja a ja mieszkam w Mechelencji.....:))) No to koniecznie musimy sie odwiedzic bo ja mieszkam w Luksemburgencji....:))) Lola Huberland Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: proxy / 194.88.103.* 15.10.02, 11:22 Nie zartuj, ja wlasnie jestem w Mechelen. Jestem tu zreszta codziennie - w glownym budynku de Lijn zaraz przy dworcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: *.169-136-217.adsl.skynet.be 15.10.02, 12:08 Gość portalu: peter napisał(a): > Nie zartuj, ja wlasnie jestem w Mechelen. Jestem tu zreszta codziennie - w > glownym budynku de Lijn zaraz przy dworcu. Czyli jestes w *Malinensji*??? Ja nie zartuje, wcale mi nie do smiechu jak czytam te niektore wypowiedzi. To naprawde nie jest smieszne zeby ludzie, ktorzy o geografii Europy pojecia nie maja, nawet nie chce im sie sprawdzic w guglu jak ktos madrzejszy uwage im zwraca, ze to nie tak, mieli jeszcze jakies roszczenia zeby w KE pracowac. Pozdrawiam Lola, dzisiaj z Liegencji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: proxy / 194.88.103.* 15.10.02, 13:34 A co tam robisz w tym Liege? Tez tam mieszkalem, a raczej studiowalem przez jakis czas. Nie przepadam za tym miastem ale musze przyznac, ze jest tam pare interesujacych miesc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JONA Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: *.114-200-80.adsl.skynet.be 02.03.03, 10:17 Gość portalu: peter napisał(a): > Moze tak a moze nie, tak jak Gent to Gandawa, w ktorej przezylem duza czesc > mojego zycia (a to tylko "pare metrow" od Brugencji). Dobre pare metrow 50 km Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jona Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: *.114-200-80.adsl.skynet.be 28.10.02, 19:04 Gość portalu: Peter napisał(a): > Po polsku Brugencja - jezeli sie nie Chyba mylisz sie,chyba chodzi ci o Brugge-po polsku Brugia (mieszkam tu w weekendy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Brugge IP: *.unknown.uunet.be 18.11.02, 11:21 Witam :-))) Tez mieszkam w Brugge, nie tylko w weekendy :-) Od stycznia przeprowadzam sie do Gent. Co tu porabiasz? A swoja droga mam pytanie. Czy ktos na forum studiowal/studiuje moze w Gent. Ja bede studiowac od lutego 'Media i komunikacje spoleczna'. Pozdrawiam polla@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wieniek Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: proxy / *.azdata.net 12.10.02, 21:47 Praca w instytucjch Unii to kwestia incydentalna - dotyczy tysiaca, gora dwoch tysiecy osob. A przystapienie do Unii zdecyduje o losie calego narodu na najblizsze 20 lat. Tyle Unii daje. Ani dnia wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yellow Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: *.man.polbox.pl 13.10.02, 11:18 Czerwoni w tego typu organizacjach czują się jak "ryby w wodzie". Wreszcie powrót do opiekuńczej komuny, tym razej nazwanej UE, a nie ZSRR, ale o mniejszej swobodzie gospodarczej, ekonomicznej, itp. Yellow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pegi Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 14.10.02, 10:16 Yellą co ty pieprzysz jacy czerwoni??? - czerwoni to rządzili pod płaszczykiem słynnej "Solidarności" - może jesteś zbyt młody i nie pamiętasz jak to bylo na prawdę!!!!!!!!! - uwierz włosy by ci się zjerzyły!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
obazine Re: Praca dla Polaków w Brukseli 15.10.02, 17:55 Ale tu nie chodzi o znajomosc rosyjskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: packa Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: *.in-addr.btopenworld.com 14.11.02, 17:50 jeseli beda to testy specjalistyczne z dziedziny prawa lub finansow to dlaczego ludzie ktorzy koncza studia europejskie nie maja tego w zakresie studiow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: supermario Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.02, 23:43 jestem tlumaczem przysięglym niemieckiego i angielskiego co mam zrobic by startować do konkursu mgrc@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAPAP Re: Praca dla Polaków w Brukseli IP: *.wloclawek.cvx.ppp.tpnet.pl 03.03.03, 09:24 Nasza szkapa w Unii Europejskiej W związku ze zbliżającą się datą przystąpienia naszego kraju do Unii Europejskiej rząd przystąpił już do przetargu o fotele z oparciami. Przede wszystkim zażądaliśmy stanowiska komisarza Wspólnej Polityki Rolnej dla Konrada Wallenroda. Uważamy również, że wiceprzewodniczącą Europejskiej Komisji Konstytucyjnej powinna zostać posłanka Emilia Plater, natomiast na czele Komisji Bezpieczeństwa Morskiego powinien stanąć obywatel Skawiński. Doszły nas słuchy, że ta ostatnia propozycja już wywołała jakieś protesty. Jest to dla nas zupełnie niezrozumiałe, gdyż obywatel Skawiński posiada praktykę zagraniczną i włada językiem. Zaszłości, o których wspomina prasa zachodnia powinny być już dawno przedawnione i skreślone z rejestru wykroczeń (jeśli czytanie "Pana Tadeusza" można uznać za wykroczenie). Twierdzenia o karygodnej nieodpowiedzialności obywatela Skawińskiego traktujemy jako polityczną napaść na nasz kraj i w przypadku dalszego sabotowania naszych postulatów możemy wycofać nasze poparcie. Oczekujemy również, że nie później niż z dniem pierwszego kwietnia 2005 roku we wszystkich szkołach państw Unii Europejskiej "Iliada" Homera zostanie zastąpiona właśnie "Panem Tadeuszem" Adama Mickiewicza. Homer był zalecany, ze względu na fakt, że dotychczas to Grecja była krajem zasługującym na szczególne wsparcie jej osiągnięć kulturalnych. Z chwilą wstąpienia Polski do Unii Europejskiej jest rzeczą zrozumiałą, że większą uwagę należy poświęcić literaturze nowych członków, a przede wszystkim literaturze polskiej. PAPAP Odpowiedz Link Zgłoś