Dodaj do ulubionych

Duszczyk "na zywca" w TVP1 - Sob. 22/03 o 13h00

20.03.03, 11:43
Krajowcom polecam mozliwosc rozmowy na zywo w TVP1 z naszym ulubionym
ekspertem M. Duszczykiem: sobota, 22 marca 2003 (13h00-15h00).

Warunki starcia nierowne bo reprezentacja jednostronna (sami pro-unijni, zero
anty-unijnych, redaktor i moderator tez z TVSLD), ale ja wyznaje zasade ze
nalezy przeciwnika gnebic na kazdym polu, na jego wlasnym tez. Osobiscie
chyba nie bede mogl wziac udzialu w dyskusji bo TV Polonia raczej takich
rzeczy nie transmituje, a szkoda.

RdM

www1.ukie.gov.pl/uk.nsf/0/7355971764ACB54FC1256CE9004ADAFA?Edit

Telewizyjna Jedynka daje swoim widzom możliwość uzyskania odpowiedzi na
szczegółowe i osobiste pytania o Unię Europejską.

Z pytaniami zmierzą się eksperci ds. europejskich:
- Maciej Duszczyk, Urząd Komitetu Integracji Europejskiej;
- Rafał Kunaszyk, prezes Małopolskiego Forum Edukacji Europejskiej;
- Andrzej Trybusz, Główny Inspektor Sanitarny Kraju.

Autorzy programu czekają na pytania pod numerem telefonu: (0-22) 50-70-170.
Zapraszają również do telefonowania do studia w trakcie nagrania pilotowego
odcinka programu "Za pięć dwunasta – pytania o Unię" (22.03.2003 w godz.
13.00-15.00) i zadawania pytań ekspertom. Tematy, jakie będą poruszone w
odcinku pilotowym to: edukacja, rynek pracy i bezpieczeństwo żywności.

Redakcja zaprasza również do wzięcia udziału w czacie w trakcie nagrania
pilotowego odcinka, tj. 22 marca 2003 roku w godzinach od 13.00 do 15.00,
adres strony - www.tvp.pl/pytaniaounie (strona zostanie uruchomiona w
nadchodzącym tygodniu). Internauci będą mieli możliwość zadawania pytań
ekspertom, wymiany poglądów i doświadczeń. Autorzy programu liczą na Państwa
opinie i komentarze. Moderator będzie Państwa informował o przebiegu dyskusji
w studio.

Fragmenty czata oraz pytania, jakie się wtedy pojawią, będą wyemitowane w
programie "Za pięć dwunasta – pytania o Unię" w poniedziałek, 31 marca ok.
godz. 22.30.

Obserwuj wątek
    • robert_de_molesme Do legal alien'a 20.03.03, 12:03
      LA

Masz jeszcze gdzies ten text Bieleckiego?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=522&w=4588064&a=4588064&v=2&strona=0

Z giewu zniknal, a latwo moznaby wykazac ze projeky ustaw wcale nie sa
      kompatybilne z acquis communautaie i ze UKIE nie wykonuje swoich podstawowych
      zadan.

RdM
      • legal.alien Re: Do legal alien'a 20.03.03, 12:19
        Niestety nie mam, a za archiwum GW nie bede placil - wszystkie inne pozadne
        gazety Rzeczpospolita, Wprost maja darmowe archiwum internetowe.
        Ja bym sie jednak zajal zgodnoscia traktatu z Konstytucja RP. Wyglada na to, ze
        eurofederasci boja sie tego jak diabel wody swieconej.
        Polskie prawo jesli chodzi o cudzoziemcow, a szczegolnie malzenstwa z
        obcokrajowcami jest chyba jednym z najbardziej restrykcyjnych w Europie.
        Praktycznie nie daje zadnych praw malzonkowi bedacemu cudzoziemcem. Zezwolenie
        na pobyt czasowy nie daje nawet prawa do darmowej opieki medycznej, ani prawa
        do pracy.
        • robert_de_molesme Re: Do legal alien'a 20.03.03, 12:30
          legal.alien napisał: Polskie prawo jesli chodzi o cudzoziemcow, a szczegolnie
          malzenstwa z obcokrajowcami jest chyba jednym z najbardziej restrykcyjnych w
          Europie. Praktycznie nie daje zadnych praw malzonkowi bedacemu cudzoziemcem.
          Zezwolenie na pobyt czasowy nie daje nawet prawa do darmowej opieki medycznej,
          ani prawa do pracy.

RdM: Wiem, wiem: szanse ze ze polowica i corkami zamieszkam w Polsce sa nikle.

Do tego, nie wiem czy wiesz, w ostatnim roku zmienily sie przepisy paszportowe
          dotyczace dzieci urodzonych poza terytorium Polski. Przekonalem sie o tym
          niedawno, kiedy chcialem wyrobic paszport mojej 8 tygodniowej pannie. Dawniej
          nie bylo wiekszego problemu: miejscowy akt urodzenia, zdjecia, wniosek, podpisy
          obojga rodzicow i do przodu. (tzn. 3 miesiace czekania "i do przodu" ale
          mniejsza).

Teraz trzeba legalizowac cudzoziemski akt urodzenia w polskich ksiegach stanu
          cywilnego, i o paszport mozna wystepowac dopiero z polskim aktem urodzenia w
          reku. I czekac 6 miesiecy, bo paszporty teraz wystawiane sa w kraju a nie w
          konsulatach.

(jest deska ratunku: paszport tymczasowy na rok - wystawiany od reki w
          konsulacie, ale tak czy owak na podstawie POLSKIEGO aktu urodzenia)

Europejczycy, pozal sie boze, z Koziej Wolki!
          • legal.alien Re: Do legal alien'a 20.03.03, 12:59
            Wiem, wiem!!! Sam w zeszlym roku wyrabialem polski paszport dla mojej tez 8
            tygodniowej corki. Mialem ciezkie awantury z konsulatem w Oslo. Chcieli ode
            mnie jeszcze sciagnac characz z uwiarygodnienie norweskiego aktu urodzenia,
            ktore z reszta prawnie nie jest wymagane. Zaczely sie cyrki ze zdjeciami.
            Zdjecie dziecka ma byc w formacie 4x5cm na cienki swicacym papierze i bron Boze
            z Polaroidu. Oblecialem wszystkie zaklady fotograficzne, a tu robia wszedzie
            zdjecia Polaroidem, albo cyfrowo i to w formacie miedzynarodowym 3.5x4.5 cm!!!
            Do tego jeszcze ma byc koniecznie widac LEWE UCHO - u niemowlaka!!!!!!
            Zadzwonilem do Konsulatu i poprosilem o podanie mi adresu w Norwegii zakladu
            fotograficznego, ktore robi wymagane przez nich zdjecia. Pani byla bardzo
            zdziwiona" To nikt nie robi!!!" Wreszcie zmarnowalem film, polozylem corke na
            bialym przescieradle i zrobilem pare zdjec i pare odbitek, wybralem najlepsze i
            wycialem do formatu. Po 3 miesiacach dostalem paszport ze zdjeciem przycietym
            do formatu 3.5x4.5 cm!!!!!!!!!!!!!!!!!
            Pytalem sie pani w konsulacie, co mam zrobic gdybym musial natychmiast z
            dzieckiem jechac do Polski. Nic! Takiej mozliwosci nie ma!!!!! Dopoki nie ma
            aktu urodzenia (polskiego) dziecko nie moze opuscic kraju, w ktorym sie
            urodzilo!!!!!!!!!!!!!! To jest ochrona i dbanie o interesy rodakow zagranica.
            Ja bym najchetnie wyrzucil wszystkich z polskich placowek dyplomatycznych i
            zrobil nabor od nowa.

Lecialem kiedys ze znajomym Norwegiem do Londynu. Na lotnisku przy wsiadaniu do
            samolotu zorientowal sie, ze nie ma paszporu. Zadzwonil do norweskiej amasady w
            Londynie, a cie 2 godziny pozniej czekali na niego na lotnisku z tymczasowym
            paszportem. Wyobrazacie sobie cos takiego w Amabasdzie RP????
            Inna historyjka. Corka mojego znajomego Polaka z norweskim paszportem studiuje
            w Polsce. Wracala z wakacji w Norwegii do polski, na lotnisku okazalo sie, ze 2
            dni temu jej paszport stracil waznosc. Poszla na Policje na lotnisku i w ciagu
            15 minut maila nowy wazny paszport.
            W Polsce paszport jest traktowany jak nagroda.

Mieszkam w miescie portowym. Bywa tu sredni raz do roku z wizyta Dar Mlodziezy.
            Ani razu niktn nie zaprosi Polakow mieszkajacych tu na spotkanie, za to
            urzadzane sa imprezy suto zakrapiane dal lokalnych bonzow, bo miasto daje im za
            darmo paliwo!!! Zebracy!!! Kiedys bylem wyrzucony z pokladu przez pijanego
            oficera.
            Pare lat temu moje miasto goscilo Cutty Sark Race - zlot zaglowcow z calego
            swiata. Wieczorem mozna bylo wszystkie zwiedzac, rozmawiac z ludzmi - pelna
            gala i dobra impreza. Bylo pare polskich zaglowcow. Wszedzi chamstwo, z jednego
            z zaglowcow znowu wyrzucil nas znowu pijany w sztok i chamski zalogant.

Kiedys byl w porcie brytyjski lotniskowiec. Brytyjska ambasada zaprosila
            wszystkich brytyjczykow tu mieszkajacych na bankiet na pokladzie.

I tu jest roznica. Zadna Europa tego nie zmieni, a jesli juz to zwiekszy
            bezczelnosc i chamstwo urzednikow, a korupcja ta dto dopiero wzrosnie.
    • Gość: robi Re: Duszczyk 'na zywca' w TVP1 - Sob. 22/03 o 13 IP: *.waw1.bptnet.pl 20.03.03, 12:46
      Na pewno będzie można wykorzystać ten artykuł.

www.bankier.pl/wiadomosci/article.html?article_id=669275&pub_id=5
    • robert_de_molesme Re: Duszczyk 'na zywca' w TVP1 - Sob. 22/03 o 13 21.03.03, 15:03
      Zajzalem na wskazana strone TVP1 i szczena mi opadla.

Widnieje tam taka o to informacja:

Za pięć dwunasta;
      pytania o Unię

Czy będziemy mierzyć polskie jabłka? Czy po wejściu Polski do Unii Europejskiej
      ceny w sklepach wzrosną?
      I czy polska kiełbasa zmieni kolor?

Na te i na inne Państwa pytania odpowiemy w nowym programie na żywo:
      „Za pięć dwunasta; pytania o Unię”.

Odpowiedzi będą udzielać eksperci ds. europejskich. Pytania można przekazywać
      przez cały tydzień. Pytania za pomocą telefonu, sms-ów, poczty elektronicznej,
      czata i innych środków komunikacji. Program będzie emitowany w poniedziałki w
      godzinach wieczornych.

Autorem programu jest Waldemar Kosiński.

Przez cały tydzień czekamy na Państwa pytania pod numerem telefonu:
      (22) 50 – 70 - 170

dla mniej rozgarnietych jeszcze raz (tym razem w skondensowanej formie):

"na pytania odpowiemy w nowym programie na żywo" i zaraz potem "Pytania można
      przekazywać przez cały tydzień"

INNYMI SLOWY: Dzwoncie teraz, my nagramy pytania, wybierzemy te co nam
      aktualnie pasuja, eksperci przygotuja sobie odpowiedzi zeby nie wyjsc na
      idiotow, a potem w sobote my "na zywo" puscimy te wasze pytania, i Pan Duszczyk
      i inni eksperci w glorii wykaza sie erudycja i kompetencja.

Mam prosbe : niech ktos obejrzy ten program (ja sam nie moge, sprawdzilem TV
      Polonia tego nie transmituje) i przekaze mi czy urzadza show zeby wygladalo ze
      program jest "na zywo".

Panie Macieju - z gory gratuluje talentow aktorskich.

RdM

• maciej.duszczyk Re: Duszczyk 'na zywca' w TVP1 - Sob. 22/03 o 13 21.03.03, 18:28
      Panie Robercie,

wpadłem na chwile na forum i patrzę, że nadal nie "spadłem" z afisza. Spieszę z
      wyjaśnieniami. Byłem wczoraj w telewizji i powiedzieli mi o co chodzi. Program
      jutrzejszy będzie nagrywany jako zajawka, która ma pokazać czy wogóle ma on
      sens. Kolejne będą na "żywo". Poproszono mnie abym odpowiedział na pytania,
      które będą spływac do telewizji. Będą to prawdopodobnie pytania zadawane w
      czasie nagrywania programu, które będą zbierane na czacie, w kórym zachęcam
      może Pan uczestniczyć. Ze swej strony, jeżeli zada mi Pan pytanie, dzisiaj lub
      jutro z z samego rana to ja na nie odpowiem na antenie (o 12 muszę być już TV).
      Może tak Pana przekonam, że nie jestem chłopcem na posyłki SLD, a poprostu
      staram się, żeby ludzie w Polsce coś więcej wiedzieli o UE. Emisja programu
      będzie 31 marca i będzie zamieszczona w internecie i w ten sposób będzie mógł
      Pan sprawdzić, że dotrzymam słowa.

Pozdrawiam

Maciej Duszczyk
      • robert_de_molesme uderz w stol, a nozyce sie odezwa 21.03.03, 22:55
        maciej.duszczyk napisał:

Panie Robercie,

Program jutrzejszy będzie nagrywany jako zajawka, która ma pokazać czy wogóle
        ma on sens. Kolejne będą na "żywo". Poproszono mnie abym odpowiedział na
        pytania, które będą spływac do telewizji. Będą to prawdopodobnie pytania
        zadawane w czasie nagrywania programu, które będą zbierane na czacie, w kórym
        zachęcam może Pan uczestniczyć. Ze swej strony, jeżeli zada mi Pan pytanie,
        dzisiaj lub jutro z z samego rana to ja na nie odpowiem na antenie (o 12 muszę
        być już TV).

Może tak Pana przekonam, że nie jestem chłopcem na posyłki SLD, a poprostu
        staram się, żeby ludzie w Polsce coś więcej wiedzieli o UE. Emisja programu
        Pan sprawdzić, że dotrzymam słowa.

Pozdrawiam

Maciej Duszczyk

Panie Macieju

Witam po przerwie. Musi Pan przyznac ze zbieranie przez tydzien pytan do
        programu "na zywo", to sa kpiny z widowni. Jezeli jeszcze moderator bedzie
        sugerowal ze program jest na zywo to juz bedzie jawna manipulacja.

Zadawanie pytan w takiej sytuacji jest co najmniej srednio celowe, bo:

- wybor pytan nalezy do moderatora,
        - pytajacy nie ma zadnej szanse na riposte. Tak czy owak wyjdzie ze pytajacy
        jest glupi i oszolom, a odpowiadajacy to kompetencja i erudycja.

Panskie zapewnienia ze bierze Pan udzial w tej hucpie bo "po prostu
        stara się (Pan), żeby ludzie w Polsce coś więcej wiedzieli o UE" mysle ze malo
        kogo przekonaja. Jezeli chce Pan rzetelnej debaty na temat UE (i moze Pan
        przekonac wlodarzy TVSLD o celowosci rzeczowej wymiany pogladow), to osobiscie
        jestem w stanie podac Panu nazwiska wielu kompetentnych przeciwnikow akcesji,
        ktorzy bda w stanie wziac udzial w dyskusji. (Od redaktora Milosza Marczuka
        poczynajac, poprzez apostate Bedermanna, przez ludzi z Miedzynarodowej Koalicji
        Ochrony Polskiej Wsi i tak dalej i tak dalej). Zaproszenie li tylko jednej
        strony debaty to - przepraszam za wyrazenie - zalosna prop-agitka w stylu,
        ktorzy niektorzy z nas jeszcze dobrze pamietaja.

Na marginesie: moze mnie pan oswiecic: kto i wedle jakiego kryterium dokonuje
        naboru publicznosci do studia?

Teraz co do meritum: bierze Pan na siebie zobowiazanie "Emisja programu
        Pan sprawdzić, że dotrzymam słowa." ktorego moze nie byc Pan w stanie
        dotrzymac. O tym co zostanie wyemitowane (program nie bedzie na zywo)
        zadecyduja wlodarze z TVSLD i moze sie zdarzyc, ze nawet jezeli odpowie Pan ma
        to czy inne pytanie w studiu, decydenci telewizji zwanej dla zmylki "publiczna"
        zdecyduja o wycieciu tego czy innego kawalka. Tak, ze moze Pan (bez wlasnej
        winy) slowa nie dotrzymac.

Rozumiem ze moge zadac panu pytania dotyczace prawa wspolnotowego dotyczacego
        wolnego przeplywu osob? ( bo w sprawie prawa podejmowania pracy nie ma miedzy
        nami roznicy zdan, jak wiadomo w EOG, ta "wolnosc" obowiazuje jak najbardziej).

Kolejna sprawa: jako iz program nie bedzie na zywo, pytajacy nie jest w stanie
        kontrolowac w jaki sposob zostanie zaprezentowane zadane przez niego pytanie.
        Jezeli nie bedzie Pan w stanie odczytac pytania W CALOSCI, BEZ ZMIANY CHOC
        JEDNEGO WYRAZU to moze Pan nie fatygowac sie z reszta odpowiedzi. (Jeszcze raz
        pozwoli Pan ze zwroce uwage na fakt ze pytajacy nie ma prawa do riposty.
        Dlatego choc to jedno mu sie nalezy by pytanie zostalo zadane tak jak on/ona je
        przedstawil.)

Jezeli jest pan w stanie przyjac te warunki, to ja z checia zadam Panu dwa, czy
        trzy pytania.

Pozdrawiam

RdM

• robert_de_molesme Pytanie 1 21.03.03, 23:36
          Pytanie do Pana Duszczyka:

Artykul 21 Europejskiej Karty Praw Podstawowych zakazuje wszelkiej
          dyskryminacji osob ze wzgledu na (miedzy innymi) ich orientacje seksualna. W
          jakim terminie planowane sa zmiany w polskim ustawodastwie majace na celu
          zrownanie praw osob homoseksualnych i heteroseksualnych w prawie do adopcji?
          Innymi slowy od kiedy osoby homoseksualne z Panstw Unii Europejskiej beda mogly
          adoptowac polskie dzieci?
        • robert_de_molesme Pytanie 2 21.03.03, 23:38
          Kolejne pytanie do Pana Duszczyka:

System prawa Unii Europejskiej gwarantuje zwierzchniosc prawa wspolnotowego nad
          ustawodastwem panstw czlonkowskich. Dotyczy to takze podrzednej pozycji
          konstytucji panstw czlonkowskich, ktorych tresc musi byc dostosowana do "acquis
          communautaire" czyli do prawa wspolnotowego. Biorac pod uwage zakaz
          dyskryminacji osob ze wzgledu na ich orientacje seksualna zapisany w Artykule
          21 Europejskiej Karty Praw Podstawowych - na kiedy planowana jest zmiana zapisu
          w Konstytucji mowiacego ze "malzenstwo to zwiazek kobiety i mezczyzny". Taka
          cenna inicjatywa podjeta juz zostala przez kilku poslow, ale obecnie o niej
          jakby ucichlo.

Robert
        • robert_de_molesme Pytanie 3 21.03.03, 23:40
          Ostatnie pytanie do Pana Duszczyka

Urzad ktory Pan reprezentuje zobowiazany jest do harmonizacji polskiego prawa z
          ustawodastwem unijnym. Pan Duszczyk odpowiada w studio na pytania dotyczace
          wolnego przeplywu osob. Jak wiadomo do przekraczania granicy potrzebny jest
          paszport. Polskie dzieci urodzone za granica, musza taki dokument wyrobic przed
          przekroczeniem granicy. Jeszcze w 2001 roku nie bylo z tym problemu - konsulaty
          wystawialy paszporty na podstawie zagranicznych, w tym unijnych aktow
          urodzenia. Jak jest to mozliwe, ze w 2002 doszlo do takich zmian w przepisach
          paszportowych, w ramach ktorych akt urodzenia musi "umiejscowiony" (innymi
          slowy legalizowany) w polskich ksiegach stanu cywilnego przed wydaniem dziecku
          paszportu.

Innymi slowy Polska przestala w 2002 uznawac unijne akty urodzenia. O tym ze
          taka procedura trwa i kosztuje nie musze chyba nikogo przekonywac.

Czy polscy urzednicy sa gotowi mentalnie do integracji?

Pyta "ojciec dziecka urodzonego za granica"

• robert_de_molesme Przypis 21.03.03, 23:54
          Jezli moze Pan odpowiedziec tylko na jedno pytanie to prosze na pierwsze. Jak
          na 2 to na pierwsze i drugie.

Dla pelnej jasnosci: mnie mniejszosci seksualne ani ziebia ani grzeja.

Zadalem takie wlasnie pytania bowiem jak wiadomo mniejszosci sa w Polsce
          dyskryminowane (patrz raporty Komisji) i to do tego stopnia ze obawiaja sie
          nawet upomniec o swoje prawa.

Postanowilem im pomoc.

:)))

Robert
          • maciej.duszczyk Re: Przypis 22.03.03, 21:51
            Panie Robercie,

niestety nie odpowiedziałem na Pańskie pytania. Po pierwsze formuła programu
            ogranicza problematykę tylko do pytań, w której specjalizują się eksperci.
            Pytania nadsyłane w czasie programu są gromadzone w grupy, na które później
            odpowiadają zaproszeni eksperci. Moim zdaniem to poroniony pomysł bo z
            formułą "na żywo" ma niewiele wspólnego. Prawdopodobieństwo, że jakieś pytanie
            przebije się w czasie 25 minutowego programu jest jednak niewielkie, choć
            dzisiaj było takich kilka. Nie wróżę programwi sukcesu, bo zrobiony jest w
            typowym stylu programu publistycznego. Ma jedną zaletę pytania nie dotyczą
            jakiś wydumanych problemów tylko kwestii, które interesują ludzi (moja opinia
            na podstawie spotkań z tzw. "terenie").

Po drugie Pańskie pytania zawierają tezę "kiedy rząd zamierza coś zrobić".
            Bardziej zapytałbym czy zamierza to zrobić, a z moich informacji nie zamierza,
            bo nie ma takiej potrzeby. Bardzo dba (i dobrze) o te kwestie kościół
            katolicki. Artykuł 21 Karty odnosi się zasadniczo do zatrudnienia. Ponadto
            Karta nie ma formuły wiążacej, tak więc jej zapisy nie muszą być wdrażane do
            prawa krajowego. Co innego z powstającą konstytucją europejską, która da
            podstawę do kolejnego Traktatu. Jeżeli byłoby tak jak Pan pisze to po prostu
            zapisy, o których Pan wspomina można było wdrożyć do negocjowanego wówczas
            Traktatu Nicejskiego, który już wszedł w życie. Tak się przecież nie stało.
            Proszę wskazać mi kraj, który pod wpływem obowiązującej już 2 lata Karty
            zmienił swoje ustawodawstwo? Ja takiego nie znam. Muszę przyznać, że dziwi mnie
            ta Pańska obawa o narzucanie nam zmian światopoglądowych. Dyskutowaliśmy już o
            tym. Ja po prostu mam w tym temacie całkowicie inne zdanie.

Pozdrawiam

Maciej Duszczyk
            • robert_de_molesme Pytania i odpowiedzi 23.03.03, 07:02
              maciej.duszczyk napisał:

> Panie Robercie,
              >
              > niestety nie odpowiedziałem na Pańskie pytania. Po pierwsze formuła programu
              > ogranicza problematykę tylko do pytań, w której specjalizują się eksperci.
              > Pytania nadsyłane w czasie programu są gromadzone w grupy, na które później
              > odpowiadają zaproszeni eksperci. Moim zdaniem to poroniony pomysł bo z
              > formułą "na żywo" ma niewiele wspólnego. Prawdopodobieństwo, że jakieś
              pytanie
              > przebije się w czasie 25 minutowego programu jest jednak niewielkie, choć
              > dzisiaj było takich kilka. Nie wróżę programwi sukcesu, bo zrobiony jest w
              > typowym stylu programu publistycznego. Ma jedną zaletę pytania nie dotyczą
              > jakiś wydumanych problemów tylko kwestii, które interesują ludzi (moja opinia
              > na podstawie spotkań z tzw. "terenie").

Jednym slowem kolejna SLDowska hucpa i pic na wode. To dobrze.

>
              > Po drugie Pańskie pytania zawierają tezę "kiedy rząd zamierza coś zrobić".
              > Bardziej zapytałbym czy zamierza to zrobić, a z moich informacji nie
              zamierza,
              > bo nie ma takiej potrzeby. Bardzo dba (i dobrze) o te kwestie kościół
              > katolicki. Artykuł 21 Karty odnosi się zasadniczo do zatrudnienia.

Raczy Pan ekspert zartowac.

Ponadto
              > Karta nie ma formuły wiążacej, tak więc jej zapisy nie muszą być wdrażane do
              > prawa krajowego. Co innego z powstającą konstytucją europejską, która da
              > podstawę do kolejnego Traktatu. Jeżeli byłoby tak jak Pan pisze to po prostu
              > zapisy, o których Pan wspomina można było wdrożyć do negocjowanego wówczas
              > Traktatu Nicejskiego, który już wszedł w życie. Tak się przecież nie stało.

Tak sie nie stalo w Niceji. Traktat wejdzie do "Konstytucji Europejskej " tym
              razem.
              > Proszę wskazać mi kraj, który pod wpływem obowiązującej już 2 lata Karty
              > zmienił swoje ustawodawstwo? Ja takiego nie znam.

Francja i Pacte de Solidarite Civil (PACS).

Muszę przyznać, że dziwi mnie
              >
              > ta Pańska obawa o narzucanie nam zmian światopoglądowych. Dyskutowaliśmy już
              o
              > tym. Ja po prostu mam w tym temacie całkowicie inne zdanie.

To znczy owszem, dyskutowalismy i zniknal Pan z forum w 12h po tym jak zadalem
              Panu pare niewygodnych pytan.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=522&w=4321797&a=4743352
              Ja rozumiem ze w telewizji nie rozmawia sie o kwestiach ktore "dotyczą
              jakiś wydumanych problemów tylko o kwestiach, które interesują ludzi". Jak Pan
              i TV SLD mysla ze te kwestie nie interesuja ludzi - to dobrze. Brak debaty na
              niewygodne tematy to najlepsze przyznnie ze cos jest nie tak.

Moze wygodniej jest nie dostrzegac ze Unia to takze pewien projekt
              ideologiczny, ale obrazanie sie na realia tych realiow nie zmienia.

>
              > Pozdrawiam
              >
              > Maciej Duszczyk

Pozdrawiam

RdM
              • Gość: niki Re: Pytania i odpowiedzi IP: *.stacje.agora.pl 24.03.03, 21:08
                > > Proszę wskazać mi kraj, który pod wpływem obowiązującej już 2 lata Karty
                > > zmienił swoje ustawodawstwo? Ja takiego nie znam.
                >
                > Francja i Pacte de Solidarite Civil (PACS).

Panie Robercie,

nerwy mi nie wytrzymały i wlacze sie do sporu.
                Otoz wedle mojej wiedzy PACS nie ma nic wspolnego z unijna Karta - jest
                wynikiem wieloletnich staran Parti Socialiste, m.in. takich politykow jak Weil,
                Duhamel itp.
                PACS jest "produktem" prawnym ktory - owszem - pomaga parom homoseksualnym, ale
                glownie przeznaczony jest do ochrony prawnej luznych (nie slubnyc)zwiazkow
                heteroseksualnych. We Francji, o ile mnie pamiec nie myli, ponad 1/3 dzieci
                rodzi sie w takich wlasnie zwiazkach.

Moze przesadze z porownaniem, ale twierdzenie, ze PACS zostal stworzony dla
                wygody par homoseksualnych to tak jakby twierdzic, ze w tym samym celu (AIDS
                itp.) zostala wymyslona prezerwatywa. Bo przeciez geje tez z niej korzystaja.
                Ba, wiekszosc prezerwatyw jest tak "skonstruowana", by w pelni zabiezpieczala w
                stsounku hetereseksualnym. Przepraszam za te doslownosc.

Reasumujac: 1.PACS nie ma nic wspolnego z Karta, tylko z wewnatrz-francuska
                ideologia PS (zktora mamy prawo sie nie zgadzac)
                2.PACS zostal stworzony dla par heterseksualnych, homoseksualisci moga z niego
                korzystac - i jest to "produkt uboczny", ktory prawie nikomu nad Sekwana nie
                przeszkadza.

Pozdrawiam
                niki

• kimmjiki A tak nawiasem mowiac... 24.03.03, 22:08
                  ...PACS zostal przyjety w roku 1999, czyli PRZED Karta Praw Podstawowych.
                • robert_de_molesme s zwiazkach luznych i kaftanikach 25.03.03, 11:33
                  Gość portalu: niki napisał(a):

>
                  > Panie Robercie,
                  >
                  > Otoz wedle mojej wiedzy PACS nie ma nic wspolnego z unijna Karta - jest
                  > wynikiem wieloletnich staran Parti Socialiste, m.in. takich politykow jak
                  Weil, Duhamel itp.
                  > PACS jest "produktem" prawnym ktory - owszem - pomaga parom homoseksualnym,
                  ale glownie przeznaczony jest do ochrony prawnej luznych (nie slubnyc)zwiazkow
                  > heteroseksualnych.

Drogi p. Niki

Najpierw dygresja: skoro zwiazek ma byc luzny to po co mu PACSowy kaftanik? He?
                  Jak luzny - to luzny. Jak formalny - to slub. Formalnosci te same - to sie w
                  merostwie robi, i papiery do zlozenia sa takie same. N'est-ce pas?

Co do meritum: Mozemy sie spierac co jest starsze jajo czy kura. Pozostaje
                  faktem pod rzadami anciene regime'u przyjeto PACS (fakt jesien 1999 - mea
                  culpa) i w tym samym czasie w ramach najblizszej prezydencji francuskiej
                  przyjeto w Nicei KPP (grudzien 2000). Jest to ten sam projekt gloszenia Jeszcze
                  Lepszej Nowiny i budowania Nowego Poprawionego Swiata. Brawo.

A Parlament Europejski wezwal w lutym tego roku do legalizacji zwiazkow
                  homoseksyualnych we wszystkich Panstwach Unii. I swietnie!

W KONCU O TO TU WALCZE Z HOMOFOBICZNYM EKSPERTEM DUSZCZYKIEM.

I to jedno co bym chcial zebysmy tu sobie wyjasnili : ze Artykul 21 KPP bedzie
                  swietnym instrumentem realizacji swietych i slusznych praw spolecznosci
                  gejowskiej w Polsce. Do malzenstwa, do adopcji i wszelkich innych praw obecnie
                  dyskryminujaco przyznanych heterooszolomom. Tylko tyle.

(Pan MD upiera sie ze Art 21 KPP dot. stosunkow pracy. Ja czytac jeszcze
                  potrafie i jak widze "any discrimination" to jeszcze rozumiem ze chodzi
                  o "wszelka dyskryminacje" a nie bynajmniej "any discrimination in the
                  workplace".

Jako iz Niki podjales sie w czynie spolecznym kontynuowania dziela MD i jestes
                  jak widze zorientowany w temacie - znajdz mi prosze jakies zrodlo, ktore
                  potwierdzi teze ze nie mamy do czynienina w Art 21 z "wszelka dyskryminacja" a
                  jedynie z "wszelka dyskryminacja w miejscu pracy". Bede zobowiazany

Takie ograniczenie to bylby skandal. Niegodny postepowej i niedyskryminujacej
                  Europy

A teraz przepraszam - znikam z forum za dni kilka.
                  (moge nie miec dostepu i czasu. ale wroce)

Pozdrawiam

RdM
    • legal.alien Panie Macieju, apel. 24.03.03, 09:49
      Panie Macieju,
      Zaapelowalem o uczciwa debate i rzetelna informacje o Unii.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=522&w=5050295
      Mam nadziej, ze ma Pan jakis wplyw na to co nasi rzadzacy nazywaja "kampania
      informacyjna".
    • Gość: Robert de Molesme Re: Duszczyk w TVP1 dzis wieczorem IP: 212.248.151.* 31.03.03, 11:45
      Z przyczyn technicznych nie mam dostepu do TV-SLD1 (tymczasowo bawie w UK).

Czy moze ktos obejrzec dzis o 22h30 wystepy Dr Duszczyka i przekazac pozostalym
      forumowiczom na jakie to pytania nasz ulubiony ekspert odpowiadal?

Z angielskim pozdrowieniem hal-du-ju-du

Robert de Molesme
      • legal.alien Re: Duszczyk w TVP1 dzis wieczorem 31.03.03, 18:19
        Postaram sie obejzec.
        • legal.alien Kpina 31.03.03, 22:56
          Wlasnie ogladam te wyrezyserowane "reality show" z magnetowidu.
          Pytania sa "mocne"_
          Czy bede mogl podrozowac z dowodem osobistym po Europie?
          Czy bede mogla kupic zsiadle mleko?
          Czy jako pielegniarka bede mogla pracowac w UE?
          Koncze studia medyczne. Czy bede mogla pracowac w innych krajach UE?
          Na to pytanie odpowiedz p.Duszczyka byla skandaliczna: "oczywiscie, ze tak"
          bez zadnych komentarzy. Czyzby p.Duszczyk zapomnial, ze w zawodzie lekarza do
          wykonywania zawodu konieczna jest biegla znajomosc jezyka kraju, w ktorym sie
          pracuje. To samo tyczy sie pielgniarek. Tak beda mogly pracowac o ile naucza
          sie jezyka!!! Tu sam np. angielski nie wystarczy.
          • Gość: RdM Tylko pol godzinki wyrezyserowali? IP: 212.248.151.* 01.04.03, 09:57
            No, ale grunt ze bylo na zywo.

RdM
            • legal.alien Re: Tylko pol godzinki wyrezyserowali? 01.04.03, 10:12
              Wedlug mnie nie bylo to na zywo. Program mial sprawiac wrazenie, ze jest na
              zywo, ale np. napisu program na zywo nie bylo. Poziom zenujacy. Prowadzacy
              entuzjastyczni. Eksperci odpowiadali standardowe formulki. Po 15 minutach
              przestalem ogladac zrobilo mi sie niedobrze. Odnioslem wrazenie, ze wszyscy
              bardzo by sie ucieszyli, gdyby wszyscy Polacy wyjechali z Polski. Wtedy to
              bylby kraj - dotacje Uni tylko na rzadzacych, a jak latwo byloby rzadzic!!!
              Panie Macieju robcie tak dalej. Wybrane pytanka dla naiwnych, zadnych
              rzeczywistych problemow. Napewno wygramy referendum. Szczerze dziekuje Panu
              bardzo.
              Ostatnio po obejzeniu tej "kampani" w TVP moi rodzice zmienili zdanie i
              stwierdzili, ze beda glosowac na NIE, mimo, ze do niedawna twierdzili, ze nie
              ma wyjscia i trzeba glosowac na TAK. Jest bardzo wdzieczny. Mam nadziej, ze
              takich nawroconych bedzie duzo wiecej. Ludzie, ktorzy pamietaja komune maja
              alergie na te chamska propagande. Mozecie kupic na to szczeniakow, ale oni i
              tak maja wyprane mozgi.
            • legal.alien Re: Tylko pol godzinki wyrezyserowali? 01.04.03, 12:40
              Ja bym chcial sie dowiedziec nastepujacych rzeczy:

-Unia proponowala nam limit produkcji mleka w wysokosci 8.875 mld litrow
              patrz: www.rp.pl/gazeta/wydanie_021106/ekonomia/ekonomia_a_16.html?
              k=on;t=2002010120021219

Zakladajac gestosc mleka 1028 kg/m3, daje to 9.1 mln ton mleka.

A nasi negocjatorzy wywalczyli w Kopenhadze limit 8.500 mln. ton.

-Czy ktos moglby wyjasnic, jak to sie stalo, ze zmniejszenie limitu zostalo
              ogloszone za SUKCES???

-Co sie dzieje z ustawa o obrocie ziemia?? Czy rzeczywiscie jest to problem i
              trzeba bylo ja uchwalic przed podpisaniem traktatu?

- Czy Rzad wogole wie co wynegocjowal??
          • Gość: Tom Re: Eurobełkot IP: 213.77.14.* 01.04.03, 10:46
            legal.alien napisał:

> "Wlasnie ogladam te wyrezyserowane "reality show" z magnetowidu.
            > Pytania sa "mocne"_
            > Czy bede mogl podrozowac z dowodem osobistym po Europie?
            > Czy bede mogla kupic zsiadle mleko?
            > Czy jako pielegniarka bede mogla pracowac w UE?..."

Oni chyba nie udają tego Euroorgazmu - są wyprani jak z Amwaya...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka