Dodaj do ulubionych

Apel do Polaków w USA

IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.03, 18:03
Doszly mnie sluchy , ze Polacy w USA w duzej czesci beda glosowac przeciwko
wejsciu Polski do UE. Dlaczego chcecie nam- Polakom w kraju- to zrobic?! Czy
chcecie nas pozbawic lepszego jutra, nadziei, ze i u nas bedzie mozna godnie
pracowac i byc za te prace uczciwie wynagradzanym, pozbawic nas dostepu do
najnowszych technologii, a nasze dzieci wstepu na europejskie uczelnie?
Obserwuj wątek
    • Gość: , Ty zartujesz prawda? IP: *.dsl.anhm01.pacbell.net 20.04.03, 18:20
      Jaja sobie robisz czy z imprezy piszesz?
      Urwalas sie z ksiezyca?!

Nie do wiary!
    • Gość: rado Re: Apel do Polaków w USA IP: 111.111.51.* 20.04.03, 18:23
      Gość portalu: kaja napisał(a):

> Doszly mnie sluchy , ze Polacy w USA w duzej czesci beda glosowac przeciwko
      > wejsciu Polski do UE. Dlaczego chcecie nam- Polakom w kraju- to zrobic?! Czy
      > chcecie nas pozbawic lepszego jutra, nadziei, ze i u nas bedzie mozna godnie
      > pracowac i byc za te prace uczciwie wynagradzanym, pozbawic nas dostepu do
      > najnowszych technologii, a nasze dzieci wstepu na europejskie uczelnie?

ciezko powiedziec jak bedzie glosowala wiekszosc. w kanadzie niezle oszolomy
      mieszkaja w kazdym razie te co na forum pisuja. ale co najwazniejsze to wydaje
      mi sie ze glosowac mozna tylko w polsce. poza tymjesli poloni w usa przewodzi
      pan moskal to co tu sie spodziewac. pozdrawiam rado
      • Gość: USAaa Re: Apel do Polaków w USA IP: *.phil.east.verizon.net 20.04.03, 21:21
        > ale co najwazniejsze to wydaje
        > mi sie ze glosowac mozna tylko w polsce.

Naprawde???
        Cholera....

• Gość: Odpowiadam Odpowiadam: IP: *.client.attbi.com 21.04.03, 00:42

> wejsciu Polski do UE. Dlaczego chcecie nam- Polakom w kraju- to zrobic?!

Dlatego, że będąc człowiekiem dość przyzwoicie wykształconym, który trochę
      świata widział, widzę większe szanse dla Polski poza UE, niż w niej.
      Pomieszkałem nieco i w UE, i w USA. Te "technologie" z UE to, w porównaniu z
      USA, dziadostwo. Podobnie standard życia ludzi. A wynika to z fundamentalnych
      różnic w modelu gospodarczym - bardziej w USA sprzyjającym rozwojowi. I o ile
      Niemcom czy Francuzom może to za bardzo nie przeszkadzać, to nam - powinno. Oni
      się już dorobili i stać ich na obniżenie tempa wzrostu do rzędu 1% rocznie. Nas
      nie stać, a przynajmniej mam nadzieję, że mamy wyższe aspiracje. Jeśli
      przyjmiemy ich rozwiązania gospodarcze i społeczne, to i nasza gospodarka
      będzie działać podobnie "sprawnie", a my nie mamy oszczędności do przejadania.

UE można porównać do domu spokojnej starości dla zamożnych rentierów.
      Pensjonariusze kiedyś się dorobili, teraz spokojnie korzystają ze zgromadzonych
      środków i żyją spokojniejszym, a wciąż dostatnim życiem. Ale czy to jest życie
      dla człowieka młodego, na dorobku? Starzy, jak się okazało, wcale się z nami
      zawartością swoich kont nie podzielą, a regulamin domu starców nie pozwoli nam
      zarobić.

Szansa dla Polski to robienie tego, co kraje obecnie bogate robiły wtedy, kiedy
      się dorabiały. Produkowanie, handlowanie. A nie zamykanie się w zsocjalizowanej
      organizacji, której regulacje zamkną nam drogę do rozwoju.
      Gdyby chodziło o wstąpienie do EWG - poparłbym natychmiast. UE - nie.
      Oczywiście, nie jestem jedyny, inni mogą mnie przegłosować i Polska wpakuje się
      w europejskie bagno. W takim przypadku zostanę sobie chyba na zawsze w tych USA.
      S.W.
    • Gość: grafiti Apel do Polaków w polsce IP: *.lu.dl.cox.net 21.04.03, 02:57
      powiedzcie waszemu prezydentowi (Saddamowi Kwasniewskiemu)zeby przestal nasz
      szykanowac i nie robil takich trudnosci z pozbywaniem sie polskiego
      obywatelstwa! zcywilizowane kraje takich trudnosci ludziom nie robia!!! tylko
      w zacofanej polsce tak jest.
    • Gość: podroznik Re: Apel do Kaji !!! IP: *.dip.t-dialin.net 21.04.03, 04:28

> wejsciu Polski do UE. Dlaczego chcecie nam- Polakom w kraju- to zrobic?! Czy
      > chcecie nas pozbawic lepszego jutra, nadziei, ze i u nas bedzie mozna godnie
      > pracowac i byc za te prace uczciwie wynagradzanym, pozbawic nas dostepu do
      > najnowszych technologii, a nasze dzieci wstepu na europejskie uczelnie?

Obudz sie kobieto -
      na zachodnich uczelniach mozesz studiowac juz teraz, co ty myslisz ze dopiero
      po akcesie di UE dostaniesz "deputat uniwesytecki" na np. Sorbone,Oxford !??
      Ucz sie jezyka - np. Angielskiego w Londynie i zapisz sie na uczelnia - Fertig.
      "podroznik"

PS.
      CZY NAPRAWDE JESTES ZDANIA ZE TRZEBA SPRZEDAC 40 MILIONOWY KRAJ ZEBY 10.000
      ZACZELO STUDIOWAC !??
      • Gość: , rany, co wy sie tak przejmujecie, to normalna IP: *.dsl.anhm01.pacbell.net 21.04.03, 04:43
        wypucha jest.

Siedzi sobie taki jeden w W-wie i kombinuje jakby tu Poloni zrobic przykrosc.
        I wymyslil sobie kaje. Przygnebiajace.

Natomiast wyrazone powyzej zdania popieram.
    • Gość: kaja Re: Apel do Polaków w USA IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.03, 16:06
      "Taki jeden" siedział sobie za świątecznym stołem z kuzynem , ktory po 15
      latach odwiedził nasz kraj rodzinny. Ów przybysz z bogatego kraju zaczął
      wygłaszać opinie, które -krótko mówiąc-pokrywają się z tymi głoszonymi przez
      np. ligę polskich rodzin. I tu szlag mnie trafił. Po prostu- odbieram Polonii
      prawo o decydowaniu o moich losach. Zyjecie dostatnio, pozwólcie i nam ciężko
      pracować i dostawać za pracę godziwe pieniądze.
      Kto wymieni choć jedno państwo, w którym po wejściu do UE żyje się biedniej,
      cięzej niż przed wejściem?
      (By the way, I'm quite fluent in English...)
      • Gość: ¥ Re: Apel do Polaków w USA IP: 213.199.199.* 21.04.03, 16:17

> Kto wymieni choć jedno państwo, w którym po wejściu do UE żyje się biedniej,
        > cięzej niż przed wejściem?

DDR.
      • Gość: rafal Re: Apel do Polaków w USA IP: *.proxy.aol.com 21.04.03, 16:19

> "Taki jeden" siedział sobie za świątecznym stołem z kuzynem , ktory po 15
        > latach odwiedził nasz kraj rodzinny. Ów przybysz z bogatego kraju zaczął
        > wygłaszać opinie, które -krótko mówiąc-pokrywają się z tymi głoszonymi przez
        > np. ligę polskich rodzin. I tu szlag mnie trafił. Po prostu- odbieram Polonii
        > prawo o decydowaniu o moich losach. Zyjecie dostatnio, pozwólcie i nam ciężko
        > pracować i dostawać za pracę godziwe pieniądze.
        > Kto wymieni choć jedno państwo, w którym po wejściu do UE żyje się biedniej,
        > cięzej niż przed wejściem?
        > (By the way, I'm quite fluent in English...)

Austria np.
      • Gość: , Re: Apel do Kaji. IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 21.04.03, 17:24
        "By the way, I'm quite fluent in English.."
        Good 4U.

Sluchaj, dobrze jest szukac opinii, nie jest zas dobrze z gory zakladac, ze
        ktos nie ma racji.

Argumenty LPR sa BEZNADZIEJNE. To jest taka wsiowa partia, ktora cos tam wie,
        cos tam mowi, ale tak naprawde to nie wiadomo co i po co.

Kaja, ja zakladam, ze ty mowisz prawde i faktycznie jestes oburzona bredzeniem
        o niepodleglosci, tyle ze to chodzi o ew. bezrobocie i wplywy podatkowe na
        terenie Generalnej Guberni. He he he.

Wejscie do UE to KATASTROFA. Wedlug mojego, prywatnego i wlasnego zdania.
        Nie wejscie do uni generalnie, ale wejscie do unii teraz i w ramach
        wynegocjowanych warunkow.

Wiec jezeli chce ci sie wyjsc dalej poza to cale bredzenie o sojuszach z rosja
        i glupotach zwiazanych z wyprzedaza jakiejs ziemi, to zapraszam do dyskusji.
        Zreszta poprzegladaj sobie kilka watkow tutaj. To nie bedzie zbyt trudne.
        Tyle, ze jest duzo czytania. O Alternatywach pisze niejaki robert_de_molesome
        czy jakos tak. Jego poczytaj. warto.

I potem dopisz nam sie tutaj, ze poczytalas i wtedy przejdziemy do meritum.
        A goscie z Ameryki, nie sa z gory skazani na glupote. Choc czasem, przyznaje,
        ciezko sie z nimi gada. Natomiast zauwazylem, ze zdecydowanie najciezej sie
        gada z osobami stojacymi na stanowisku "udowodnij, ze bedzie gorzej".
        Takimi jak Ty, Kaju. Pokaz nam, ze jestes ciekawa innych opinii, poczytaj i
        wroc. Z zakutymi palami nie ma sensu gadac.

Pa.

• Gość: Deni Re: Polonia jeszcze nie zgłupiała IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.03, 16:39
      jak na kwasniewskiego i sld nie glosowali to i uni powiedza NIE .
      Chwała wam rodacy z zagranicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka