IP: *.dip.t-dialin.net 23.04.03, 00:26
Wiekszosc Polaków opowie sie w referendum przeciwko wejsciu naszego kraju do
Unii Europejskiej - wynika z prognoz Osrodka Badan Wyborczych. OBW
prognozuje, ze tylko 49% obywateli polskich opowie sie za integracja z Unia
Europejska zas 51% w referendum zaglosuje przeciw.

Szef Osrodka Badan Wyborczych Marcin Palade podkreslil, ze ich prognoza
zostala wykonana na podstawie kilku przeprowadzonych wczesniej sondazy.

"Uwzglednilismy uwarunkowania regionalne a takze osoby, które w sondazach
mówia, ze nie maja zdania bo na karcie referendalnej nie bedzie takiej
pozycji" - powiedzial Palade.

Wiekszosc socjologów jednak z duzym dystansem wypowiada sie o prognozach
Osrodka Badan Wyborczych. Ich zdaniem, bardziej wiarygodne sa badania
przeprowadzone przez duze firmy badawcze.

Jerzy Gluszynski z PENTORA twierdzi, ze to sondaze pokazuja obecne nastroje
spoleczne. Jego zdaniem prognozy to jedynie przewidywanie przyszlosci.

"W przypadku prognoz OBW nie wiadomo nawet na jakich przeslankach sie
oparto" - powiedzial Gluszynski. Podkreslil, ze takim prognoza mozna wierzyc
lub nie ale niestety nie mozna ich zweryfikowac.

Wedlug sondazy wiekszosci renomowanych firm badajacych opinie publiczna ponad
60% Polaków popiera integracje z Unia Europejska. Przeciwnicy wejscia naszego
kraju do Unii to mniej niz 30%.(IAR/WP.pl)
Obserwuj wątek
    • Gość: JAN Re: D... Jaś IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 23.04.03, 07:59
      A jak było z sondażami wyborczymi? Czy się sprawdziły np.wyniki o ilości głosów
      na LPR?
    • Gość: kai Re: D... Jaś IP: 213.76.135.* 23.04.03, 08:10
      Zastanawia mnie tylko dlaczego w "sondażach" OBW od roku co najmniej proporcja
      ustaliła się na poziomie 49% za i 51% przeciw. I ani drgnie, nawet 0,1%. W
      sondażach innych ośrodków widać pewne wahania poziomu poparcia, a tu nic. 49 i
      51. Zastanawiające....
      • Gość: rado Re: D... Jaś IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.04.03, 10:52
        nie ma co dyskutowac o tych badaniach. nie maja nic wspolnego z metodologia
        badan. nie badaja pytaniem czy jest pna za lub przeciw ale na podstwie poparcia
        partii politycznych. a co do tego co pisal kai. to nadal spada poparcie dla sld
        i u nich powinno tez spadac poparcie dla ue. ale chyba sie orientuja ze jak
        wyjdzie im 70 proc na nie. to skompromituja sie zupelnie. ot taka rydzykowa
        propaganda. dziwie sie ze koles podpisuje sie pod tym nazwiskiem
        p[ozdrawiam rado
      • Gość: BRvUngern-Sternber Brawo Kai!!! IP: *.bg.am.lodz.pl 23.04.03, 15:03
        Gość portalu: kai napisał(a):

> Zastanawia mnie tylko dlaczego w "sondażach" OBW od roku co najmniej
        proporcja
        > ustaliła się na poziomie 49% za i 51% przeciw. I ani drgnie, nawet 0,1%. W
        > sondażach innych ośrodków widać pewne wahania poziomu poparcia, a tu nic. 49
        i
        > 51. Zastanawiające....--->No Kai zaczynasz myslec a to sie chwali.Jest to
        bardzo cenna uwaga.Sa jeszcze szanse ze cos z ciebie bedzie.W nagrode zdradze
        ci pare tajemnic socjologii.W badaniu stosuje sie probe im wieksza proba tym
        wieksza dokladnosc.Np.1000 osob jak robia to przewaznie osrodki nie daje duzej
        dokladnosci moze jednak wskazywac tendencje.Jest taka zasada MALE PROBY ZE
        WZGLEDU NA NISKA REPREZENTATYWNOSC DAJA DUZE WACHANIA BO BLAD JEST
        DUZY.WIARYGODNE PROBY ZE WZGLEDU NA WIEKSZA REPREZENTATYWNOSC DAJA MNIEJSZE
        WAHANIA BO SA DOKLADNIEJSZE.I dlatego OBW zasluguje na wiare ze wzgledu NA TE
        MALE WAHANIA.I nie jest to 0,1% ale 1-4% zeby byc scislym.Wiecej nie
        zdradze.Ale zaczynasz myslec a to sie chwali.
        • Gość: kai Re: Brawo Kai!!! IP: 213.76.135.* 23.04.03, 15:23
          Problem w tym, że w sondażach OBW nie ma nawet małych wahań. W ogóle nie ma
          wahań. Podana jest proporcja 49/51, która utrzymuje się od półtora roku. Nie
          podaje się nawet daty badań. Po prostu, kiedy eurofobi chcą podebrzeć się
          argumentem sondaży podają te wyniki. Nie jest to więc dla mnie wiarygodne, tym
          bardziej, że nic nie wskazuje na to, że OBW stosuje większą niż 1000-osobową
          próbę. Zresztą przyznał to ich przedstawiciel, bodajże we wczorajszym programie
          na TV4 kiedy mówił, że badania prowadzili na 1000-osobowej próbie. Życzę więc
          dalszego owocnego studiowania socjologii. Ja zacząłem myśleć. Mam nadzieję, że
          eurofobi zrobią w końcu to samo.
          • Gość: BRvUngern-Sternber No nie jest tak dobrze z toba... IP: *.bg.am.lodz.pl 23.04.03, 15:43
            Gość portalu: kai napisał(a):

> Problem w tym, że w sondażach OBW nie ma nawet małych wahań. W ogóle nie ma
            > wahań. Podana jest proporcja 49/51, która utrzymuje się od półtora roku.---
            >Problem w tym Kai ze ty nie wiesz co mowisz.To chyba nie ten OBW ten o ktorym
            ja mysle podaje nawet wykresy z zaznaczonymi wahaniami.
            Nie
            > podaje się nawet daty badań. Po prostu, kiedy eurofobi chcą podebrzeć się
            > argumentem sondaży podają te wyniki. Nie jest to więc dla mnie wiarygodne,
            tym
            > bardziej, że nic nie wskazuje na to, że OBW stosuje większą niż 1000-osobową
            > próbę. Zresztą przyznał to ich przedstawiciel, bodajże we wczorajszym
            programie
            >
            > na TV4 kiedy mówił, że badania prowadzili na 1000-osobowej próbie. Życzę więc
            > dalszego owocnego studiowania socjologii. Ja zacząłem myśleć. Mam nadzieję,
            że
            > eurofobi zrobią w końcu to samo.--->No stary ale idzie ci to ciezko.Nadal nie
            odrozniasz SONDAZU od SZACUNKU.Nie mam tu czasu ci dluzej wyjasniac.Poza tym
            nie wszystkie tajemnice sie zdradza.A na dodatek OBW wyjasnia wystarczy
            poczytac.Aha i jeszcze jedno Eurofobi to przeciez wy.Ani ja ani nikt z tej
            strony nie boi sie UE.To wy bredzicie ze nie ma alternatywy ale to juz szczegol.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka