Dodaj do ulubionych

ocieplenie piwnic

07.07.04, 10:14
Witam!W naszej wspólnocie wynikł problem zimnych podłóg na parterze.
Lokatorzy żądają ocieplenia piwnic.Czy nie powinni najpierw zadbać o
prawidłowe położenie i ocieplenie podłóg we własnych mieszkaniach? Czy ktoś
spotkał się z podobnym problemem?
Obserwuj wątek
    • jerzyroman Re: ocieplenie piwnic 07.07.04, 16:45
      Naturalnym zjawiskiem przyrody jest dążenie do wyrównania temperatur w
      pomieszczeniach przedzielonych przegrodą.
      Z opisu wnioskuję, że piwnice nie są ogrzewane.
      Jeżeli ocieplicie ściany piwnic to piwnice nadal będa ogrzewane ciepłem
      przenikającym przez podłogi.

Ma Pan całkowitą rację, że ocieplić należy podlogi.

Pytanie brzmi: kto ma zaplacić za ocieplenie podłóg?
      Nasuwa się odpowiedź, że należy to do obowiązków właściciela lokalu.

Ja nie byłbym jednak taki przekonany, że ta odpowiedź jest prawidłowa, bowiem w
      przypadku ocieplania ścian zewnętrznych a także stropodachu wentylowanego
      koszty finansowane są z funduszu remontowego wspólnoty.

Nie widzę powodu aby przegroda dolna pozioma miałaby byc dyskryminowana.

Proponowałbym wykonanie ocieplenia przez właścicieli lokali a wspólnota
      pokryłaby koszty materiału izolacyjnego i części robocizny.

Pozdrawiam.
      • asam11 Re: ocieplenie piwnic 07.07.04, 17:32
        jerzyroman napisał:

> Ma Pan całkowitą rację, że ocieplić należy podlogi.

Niezupełnie. Ocieplić należy nie tyle podłogi, co strop między nieogrzewaną
        piwnicą a lokalem mieszkalnym. Z różnych względów (fizyka przegrody, estetyka
        mieszkania i jego wartości użytkowej, koszt operacji) ocieplenia takiego
        dokonuje się zazwyczaj od strony piwnicy, od spodu (tak jak ocieplenia ścian od
        zewnątrz a nie w mieszkaniu). Jest naturalne, że taka inwestycja powinna być
        inwestycją wspólnoty, szczególnie wtedy kiedy za ciepło płaci się stawką za m2
        a nie wg liczników w lokalach, wtedy bowiem oszczędności w zużyciu ciepła
        odczują wszyscy użytkownicy lokali a nie tylko ci, którzy mieszkają
        bezpośrednio nad piwnicą.
        Pozdr.
        • jerzyroman Re: ocieplenie piwnic 07.07.04, 19:26
          Ma Pan całkowitą rację.
          Wyraził Pan precyzyjnie słowami moje myśli.

Dziekuję i pozdrawiam.
          • asam11 Re: ocieplenie piwnic 07.07.04, 19:38
            jerzyroman napisał:

> Ma Pan całkowitą rację.
            > Wyraził Pan precyzyjnie słowami moje myśli.

Miło mi. Dziękuję.
          • misiek98 Re: ocieplenie piwnic 07.07.04, 19:38
            Czyli mimo że ktoś nie zadbał o prawidłową izolację w swoim mieszkaniu,koszty
            powinna ponieść cała wspólnota?Czy ocieplając strop w piwnicy nie spowodujemy
            podniesienia w nich temperatury(rury cipłownicze),a efekt w mieszkaniach będzie
            mizerny? Pozdrawiam.
            • fachman1 Re: ocieplenie piwnic 07.07.04, 20:58
              1. Rozumując tym tokiem: właściciel szczytowego mieszkania nie zadbał o
              ocieplenie swojego kawałka elewacji szczytowej na zewnątrz swojego lokalu a
              właściciel lokalu na ostatnim piętrze powinien ocieplić stropodach nad swoim
              mieszkaniem na własny koszt.

Temperatura w pomieszczeniu powinna spełniać wymogi odpowiednich norm i powinna
              byc mierzona termometrem umieszczonym 1,2 m nad podłogą na środku pokoju.
              Subiektywne wrażenia odczuwania zimnej podłogi sa prywatna sprawą lokatora.

2. Czy ocieplając strop w piwnicy nie spowodujemy
              > podniesienia w nich temperatury(rury cipłownicze),a efekt w mieszkaniach
              będzie mizerny
              >

Proponuję przed zadaniem pytania sięgnąć do podręczników fizyki ze szkoły
              podstawowej.

• misiek98 Re: ocieplenie piwnic 07.07.04, 21:36
                OK.Cały blok jest ocieplony,również stropy.Mieszkałem w kilku blokach i po
                prostu nie spotkałem się z taką sytuacją.A wracając do fizyki to w piwnicy
                będzie ciepło,a jzeli ktoś położył plytki dalej będzie czuł zimno.
                • rk17 Re: ocieplenie piwnic 10.07.04, 16:38
                  ciekawe czy w przypadku nieszczelnych drzwi na klatke i zimna w przedpokoju
                  bede mogl zadac od wspolnoty wymiany okien na klatce i glownych drzwi
                  wejsciowych? raczej bede musial uszczelnic drzwi lub wstawic podwojne.podobnie
                  z podloga ,trzeba ja najpierw prawidlowo ulozyc.osobna sprawa ze parterowe
                  mieszkania kosztuja nawet 20% taniej i trzeba brac pod uwage pewne
                  niedogodnosci. rozdrawiam!
    • dozorca1 Re: ocieplenie piwnic 12.07.04, 16:22
      Jak widać z powyższej dyskusji sprawa nie jest jednoznaczna. Są bowiem zarówno
      argumenty za ociepleniem ( na zasadzie chociażby analogi do mieszkań z
      ostatniego piętra czy szczytowych), jak i przeciw (ktoś, kto kupował mieszkanie
      na parterze musiał się liczyć z pewnymi niedogodnościami. „Widziały gały co
      brały” - powiedziałby dozorca). A co na to ustawa o własności lokali ? Czy taką
      decyzję może podjąć zarząd/zarządca ? Czy przekracza ona decyzje w zakresie
      zwykłego zarządu ? Odpowiedzi „wprost” nie ma. Ale taki wydatek powinien być
      ujęty w rocznym planie gospodarczym, a więc powinien być poddany głosowaniu i
      ujęty w stosownej uchwale wspólnoty. Jednakże z prawdopodobieństwem graniczącym
      z pewnością można przyjąć, że właścicieli innych niż „parterowych” jest
      większość i „parterowcy” mogą być swobodnie przegłosowani na zebraniu i nie
      mają szans na załatwienie swojej sprawy wbrew interesowi tych z góry. Czyli
      prawo tu niespecjalnie pomaga.
      Poza tym wydatki z funduszu remontowego wymagają uchwały właścicieli, więc jest
      dodatkowe utrudnienie. (Wspólnoty, które nie wyodrębniły tego funduszu mają
      łatwiejszą sytuację, ale czy ona jest uczciwa względem właścicieli
      nieświadomych takich operacji ? Według mnie nie powinno to mieć miejsca, ale
      opinie na ten temat na tym forum są podzielone.)
      Ja więc kierowałbym się zdrowym rozsądkiem i jeśli rzeczywiście jest zimno na
      parterze i to znacząco bardziej niż w innych mieszkaniach, to starałbym się
      potraktować to jako usterkę budynku do naprawy ze środków własnych wspólnoty.
      Ale chciałbym mieć podkładkę na taką czynność w postaci odpowiedniej uchwały
      właścicieli (a przynajmniej pozytywną opinię komisji rewizyjnej).
      • asam11 Re: ocieplenie piwnic 13.07.04, 10:25
        dozorca1 napisał:

> Jak widać z powyższej dyskusji sprawa nie jest jednoznaczna. Są bowiem
        zarówno
        > argumenty za ociepleniem ( na zasadzie chociażby analogi do mieszkań z
        > ostatniego piętra czy szczytowych), jak i przeciw (ktoś, kto kupował
        mieszkanie
        >
        > na parterze musiał się liczyć z pewnymi niedogodnościami. „Widziały gały
        > co
        > brały” - powiedziałby dozorca). A co na to ustawa o własności lokali ? Cz
        > y taką
        > decyzję może podjąć zarząd/zarządca ? Czy przekracza ona decyzje w zakresie
        > zwykłego zarządu ? Odpowiedzi „wprost” nie ma.

Jak to "nie ma"? Decyzje o remoncie i modernizacji nieruchomości przekraczają
        czynności zwykłego zarządu. Wymagana jest uchwała wspólnoty.

• dozorca1 Re: ocieplenie piwnic 13.07.04, 11:18
          A gdzie jest to napisane w ustawie o własności lokali „wprost” ? Art. 22, p. 3,
          podpunkt 3 ? Wynika z tego punktu jednoznacznie, że ocieplenie komuś
          mieszkania na parterze stanowi koszt zarządu ? Czy przedstawione powyżej w tym
          wątku wątpliwości (argumenty za i przeciw) rozwiewa ten punkt ? Art. 14 mówi co
          to są koszty zarządu nieruchomością, ale czy odpowiedź na „nasze” pytanie jest
          oczywista i wynika „wprost” z zapisów ustawy ? Tak czy nie ? A może można
          odpowiedzieć jedynie: „RACZEJ tak” albo „RACZEJ nie” ?

Dla Pana jest to oczywiste. Ale – jak widać z powyższej dyskusji – nie dla
          wszystkich jest to oczywiste i argumenty można znaleźć za obiema opcjami. A
          skoro tak, to nie wynika o WPROST z ustawy.
          • asam11 Re: ocieplenie piwnic 13.07.04, 12:04
            dozorca1 napisał:

> A gdzie jest to napisane w ustawie o własności lokali „wprost” ? Ar
            > t. 22, p. 3,
            > podpunkt 3 ?

Może ten nie, ale art.22 ust. 3 p.2 tak. Ustalenie planu gospodarczego wymaga
            uchwały wspólnoty.

> Wynika z tego punktu jednoznacznie, że ocieplenie komuś
            > mieszkania na parterze stanowi koszt zarządu ?

Jeszcze raz ustalmy - ocieplamy komuś mieszkanie czy ocieplamy budynek. Mówimy
            o tym drugim przypadku. Ocieplenie stropu nad piwnicą daje skutek dla całego
            budynku.
            pozdr.
            • dozorca1 Re: ocieplenie piwnic 13.07.04, 14:59

>
              > Może ten nie, ale art.22 ust. 3 p.2 tak. Ustalenie planu gospodarczego wymaga
              > uchwały wspólnoty.

O planie i o szansach "parterowców" na uchwalenie tego planu po ich myśli
              pisałem wyżej.
            • dozorca1 Re: ocieplenie piwnic 13.07.04, 15:25

> Jeszcze raz ustalmy - ocieplamy komuś mieszkanie czy ocieplamy budynek.
              Mówimy
              > o tym drugim przypadku. Ocieplenie stropu nad piwnicą daje skutek dla całego
              > budynku.

Oczywiście jest to sprawa taktyki jak przedstawić sprawę ocieplenia mieszkań
              parterowych na zebraniu wspólnoty. Najlepiej – tak jak Pan mówi - jako usterkę
              budynku jako takiego, a nie, że się robi dobrze dwóm czy trzem właścicielom.
              Przypomina mi się historia jak zreperowano dach przeciekający nad jednym
              lokalem. Ale był to akurat lokal przewodniczącej zarządu. Potem zarzucano tej
              przewodniczącej, że za pieniądze wspólnoty zrobiła sobie "prywatny" remont;
              ktoś jej zarzucił, że jest złodziejką, ona to oddała to do sądu o zniesławienie
              itd., itp. Samo życie.
        • dozorca1 roztrząsamy niuansy ? 13.07.04, 11:30
          Czy różnica zdań w naszej dyskusji sprowadza się do tego czy:
          a)można mieć wątpliwości udzielając odpowiedzi na pytanie o ocieplenie
          mieszkania(mieszkań) na parterze, czy
          b)odpowiedź jest tak oczywista, że pozbawiona jakichkolwiek wątpliwości ?

Jeśli tylko o to chodzi, to ja wycofuję się z dalszej dyskusji, nic nowego nie
          mam do dodania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka