Dodaj do ulubionych

fundusz remontowy

03.11.04, 16:54
wspolnota chce wprowadzic wplaty na fundusz remontowy w takiej samej kwocie
dla wszystkich mieszkan tzn.ja majac mieszkanie jednopokojowe wplacam na
fundusz remontowy 30zl i kolezanka ktora ma trzy pokoje tez bedzie placic. na
fundusz remontowy 30zl.Czy to jest zgodne z prawem.Zarzadzajaca wspolnota
pani twierdzi ze tak bedzie sprawiedliwie bo dlaczego wieksze mieszkania maja
wiecej placic przeciez nie uzywaja wiecej powierzchni np.klatki
schodowej.Prosze o wykladnie,dzieki
Obserwuj wątek
    • serafin666 Re: fundusz remontowy 03.11.04, 17:38
      zadajesz pytania nie zadawszy sobie trudu ( niewielkiego ) poczytania forum ;
      to będzie niezgodne z prawem
    • serafin666 Re: fundusz remontowy 03.11.04, 17:39
      zapomniałem dopisać : natychmiast tę osobe wyrzućcie
      • esmina1 Re: fundusz remontowy 03.11.04, 17:46
        serafin ja naprawde staralam sie cos znalesc na forum ale na nic nie
        trafilam,nie lajaj mnie tylko pomoz jak mozesz i wskaz gdzie to jest,takie rady
        jak -wyrzuccie ja-nic mi nie dadza,poradz mi gdzie moge to znalesc
    • djbogas Re: fundusz remontowy 03.11.04, 17:50
      esmina1 napisała:
      wspolnota chce wprowadzic wplaty na fundusz remontowy w takiej samej kwocie
      > dla wszystkich mieszkan tzn.ja majac mieszkanie jednopokojowe wplacam na
      fundusz remontowy 30zl i kolezanka ktora ma trzy pokoje tez bedzie placic. na
      fundusz remontowy 30zl.Czy to jest zgodne z prawem.<

NIE!

> Zarzadzajaca wspolnota pani twierdzi ze tak bedzie sprawiedliwie bo dlaczego
      wieksze mieszkania maja wiecej placic przeciez nie uzywaja wiecej powierzchni
      np.klatki schodowej.<

Zgodnie z Ustawą o Własności Lokali Art. 22 p.3 jest to czynność
      przekraczająca zwykły zarząd i pani owa może tylko sobie o tym pomażyć i w tym
      temacie nie ma nic do gadania. A owe uchwały podejmuje sie zgodnie z Art. 23
      ustawy o własności lokali.

Kolejny przykład bezczelności zarządcy ( administratora ).

Pozdrawiam
      • esmina1 Re: fundusz remontowy 03.11.04, 18:03
        to jest mala wspolnota malych mieszkan jest tylko 6 a reszta to mieszkania
        wieksze i ludzie te zmiany przeglosowali bo to na ich korzysc.Zostalo to
        zapisane w uchwale.Ja tylko pytam czy to jest zgodne z prawem bo mi sie na
        chlopski rozum wydaje ze nie ale moze uchwala mieszkancow to wyrocznia i tak
        musi byc.Ktos ma cztery pokoje i placi za remonty tyle co ja majac jeden
        pokoj.ale jak uchwalone to chyba tak ma byc prawda.jak mozesz to mi odpisz
        • agentmk Re: fundusz remontowy 03.11.04, 20:36
          Zgodnie z UOWL każdy ponosi koszty związane utrzymaniem nieruchomości wspólnej
          zgodnie z posiadanym udziałem w całości.
          Stwierdzenie nieruchomość wspólna jest wielce mylące, jeśli ktoś myśli, że
          chodzi tu tylko o klatki schodowe , dach i ściany zewnętrzne to jest to błędne
          rozumowanie.
          Zarząd wspólnoty ( wspólnota )jest zobowiązany dbać o całą nieruchomość, która
          składa się z poszczególnych lokali (i pomieszczeń przynależnych)a nie tylko o
          korytarz i strych.
          Ponieważ w aktach notarialnych określony jest % udział w nieruchomości, który
          stwierdza ,że dany właściciel posiada np. 5% udziału, natomiast inny 2%,
          oczywistym jest (i zgodnym z UOWL) ,że ten który jest właścicielem większej
          części budynku musi ponosić większe koszty, i wcale nie ma znaczenia , czy dany
          lokal zamieszkuje 1,2 lub więcej osób.
          Jesteś właścicielem całego budynku - ponosisz 100 % kosztów,
          posiadasz 3% budynku - płacisz stosownie do udziału - nie ma innej możliwości.
          Jeżeli jesteście dużą wspólnotą (7 i więcej lokali) to obowiązuje was UOWL i
          ponieważ ta kwestia jest tam jednoznacznie określona - uchwałę , która odbiega
          od tej zasady można bez problemu zaskarżyć.
          Oczywiście należy zwrócić uwagę na to ,że pożytki, czyli zarobione pieniążki
          np. za wynajem ściany pod reklamę- też muszą być dzielone zgodnie z udziałem,
          czyli ten kto ma 5% dostanie np. 5zł, a ten z 3% udziałem tylko 3 zł.
          Chyba nie będziecie takich pieniążków dzielić po równo , jak za komuny?!
        • ant777 Re: fundusz remontowy 18.01.05, 14:47
          esmina1 napisała:

> to jest mala wspolnota malych mieszkan jest tylko 6 a reszta to mieszkania
          > wieksze i ludzie te zmiany przeglosowali bo to na ich korzysc.Zostalo to
          > zapisane w uchwale.

Zaraz, zaraz jeśli to jest mała wspólnota, to jakim cudem podjęto uchwałe
          większością głosów? Chyba że to jednak duża wspólnota.

Czytając posty dochodzę do wniosku że niezgodnie z prawem zaproponowałem i
          zgodziłem sie na równe finansowanie wymiany dachu. W dodatku mam najmniejsze
          udziały w gruncie. Mam nadzieję że sprawa sie przedawni i mnie nie posadzą za
          złamanie prawa :)
    • agentmk Re: fundusz remontowy 03.11.04, 20:41
      esmina1 napisała:
      PS zapomniałem dodać ,że Pani która uważa za sprawiedliwe podział kosztów wg.
      jej pomysłu powinna jak najprędzej zostać odsunięta od zarządzania waszą
      wspólnotą, w przeciwnym wypadku , wcześniej czy później - popłyniecie.....
      a wystarczyłoby zapoznać się z treścia Ustawy o wł. lokali. pozdrawiam MK
      > wspolnota chce wprowadzic wplaty na fundusz remontowy w takiej samej kwocie
      > fundusz remontowy 30zl i kolezanka ktora ma trzy pokoje tez bedzie placic. na
      > fundusz remontowy 30zl.Czy to jest zgodne z prawem.Zarzadzajaca wspolnota
      > pani twierdzi ze tak bedzie sprawiedliwie bo dlaczego wieksze mieszkania maja
      > wiecej placic przeciez nie uzywaja wiecej powierzchni np.klatki
      > schodowej.Prosze o wykladnie,dzieki
    • mieszkanie.i.wspolnota Re: fundusz remontowy 03.11.04, 22:10
      esmina1 napisała:
      > wspolnota chce wprowadzic wplaty na fundusz remontowy w takiej samej kwocie
      > fundusz remontowy 30zl i kolezanka ktora ma trzy pokoje tez bedzie placic. na
      > fundusz remontowy 30zl.Czy to jest zgodne z prawem ?

NIE.
      Fundusz remontowy, przeznaczony na remonty w obrębie nieruchomości wspólnej,
      musi być naliczany proporcjonalnie do udziałów. Art.12, 13, 14 ustawy o
      własności lokali.
      Sposób określania zaliczek na fundusz remontowy należy do tzw. sposobu zarządu,
      czyli do zasad zarządzania.
      Sposób zarządu - więc i zasady tworzenia funduszu remontowego wspólnoty - można
      zmienić tylko uchwałą zaprotokołowaną przez notariusza. Art.18 UWL.
      • pawels713 Re: fundusz remontowy 18.01.05, 14:31
        A czy jest dopuszczalne żeby była to jednakowa kwota,
        jeżeli w nieruchomości są 4 mieszkania z powierzchnią
        lokali różniącą się nie więcej niż 0,5m2 (czyli poniżej 1% powierzchni)
        Bo wygodniej byłoby się rozliczać i brać po 100 zł od mieszkania
        a nie 99.68 i 100.32
        Pozdrawiam
        Paweł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka