Dodaj do ulubionych

Kotłownia

21.11.04, 17:26
Dzień dobry!
Chciałam zapytać o kwestię własności pomieszczenia kotłowni, która dostarcza
CO i ciepłą wodę do mieszkań w bloku z mieszkaniami własnościowymi.Czy jest
zgodne z prawem, żeby pomieszczenie kotłowni było własnością prywatną (w tym
przypadku znajduje się w posiadaniu dewelopera)i nie znajdowało się jako
pomieszczenie użytkowe w rękach wspólnoty mieszkaniowej? Pomieszcenie to
znajduje się w tym samym bloku (jest to mały blok jednoklatkowy z 19
mieszkaniami) na parterze. W środku znajdują się urządzenia kotłowni, będące
własnością prywatnej firmy, z którą deweloper (właściciel pomieszczenia)
podpisał umowę wynajmu i to ona dostarcza ciepło do w/w mieszkań. Na jej
wybór wspólnota nie miała żadnego wpływu-wybrał ją deweloper, a wspólnota
została od niej uzależniona wbrew woli. W budynku nie ma żadnego innego
pomieszcenia użytkowego, które mogłoby służyć jako kotłownia. Czy jest to
więc zgodne z prawem,żeby pomieszczenie gwarantujące podstawowe warunki
funkcjonowania mieszkań (CW I CO) było własnością dewelopera? Jeśli nie, to
gdzie i jak dochodzić swych praw?
Dziękuję.
Dorota.
Obserwuj wątek
    • serafin666 Re: Kotłownia 21.11.04, 19:33
      a co jest zapisane w aktach notarialnych ? czy to pomieszczenie jest wyłaczone
      zczęści wspólnych budynku ? jeżeli nie - jest Wasze
      • doduk Re: Kotłownia 22.11.04, 11:47
        Nie należy do części wspólnych budynku,bo jest własnością dewelopera.Tylko
        właśnie o to mi chodzi, czy pomieszczenie tego typu, bez którego mieszkania nie
        mogą normalnie funkcjonować wogóle może być potraktowane jako odrębne
        pomieszczenie i pozostać w rękach prywatnych.W moim akcie notarialnym nie ma
        słowa o kotłowni.
    • doduk Re: Kotłownia 29.11.04, 12:49
      Czy moge liczyc na opinię Ekspertow w tej sprawie? Juz od roku borykamy sie z
      tym problemem i trudno nam uzyskac konkretna odpowiedz.Byc moze znaja Państwo
      przepisy, które reguluja podobne sytuacje? Gdzie ich szukać?
      Dziękuję.
      D.
      • czajnik5 Re: Kotłownia 30.11.04, 18:19
        Przepisy prawa budowlanego, a w szczególności rozporządzenie MI z dnia 12
        kwietnia 2002 roku w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać
        budynki i ich usytuowanie (Dz.U. nr 75, poz. 690 ze zmianami).

Jeżeli nawet pomieszczenie należy do dewelopera, to i tak źródło ciepła, czyli w
        Waszym przypadku kotłownia, stanowi własność wspólnoty, ponieważ jest elementem
        wyposażenia technicznego budynku niezbędnym do zapewnienia właściwej temperatury
        w pomieszczeniach ogrzewanych, co wynika wprost m. in. z par. 49 przywołanego
        rozporządzenia.

Odrębny problem stanowi uzgodnienie pomiędzy stronami zasad korzystania z
        pomieszczenia technicznego. Należy zaprosić specjalistę na rozmowę do Waszej
        wspólnoty, ponieważ przez internet nie rozwiążecie tego problemu.
        • doduk Re: Kotłownia 13.12.04, 13:22
          Dziękuję za informację a propos przepisów. Tylko u nas problem dotyczy głównie
          kwestii własności pomieszczenia w którym jest kotłownia. Z lektury tego
          rozporządzenia które mi podałeś/ podałaś wynika tylko tyle(tzn w kwestii naszego
          problemu),że urządzenia kotłowni o takiej i takiej mocy mają znajdować się w
          pomieszczeniach techn. bądź oddzielnych budynkach przeznaczonych tylko na
          kotłownię. Tylko czyje może być to pomieszczenie? Czy może być prywatne?

Czy znasz przepisy regulujące kwestię pomieszczeń wspólnych, technicznych itp.
          Ja niestety nie jestem prawnikiem i nie umiem tego znaleźć.

Co do pomocy specjalisty- jakiego specjalistę masz na myśli? Kiedyś wynajęliśmy
          do tego celu prawnika, ale nie umiał nam pomóc.
          Ja jestem młodą osobą i pojęcia nie mam do kogo się zwrócić. Zresztą widzę,że
          ludzie we wspólnocie też są w tym zagubieni. Nie mogliśmy liczyć na pomoc
          Zarządcy, bo też nie umiał nam powiedzieć jak powinno być (za co zresztą w końcu
          został przez nas zwolniony).

Jakoś po prostu nie mogę sobie wyobrazić,żeby pomieszcenie od którego zależy
          ogrzewanie całego bloku mogło byc prywatne i decyzja a propos firmy świadczącej
          usługi w kwestii CO mogła nie należeć do Wspólnoty posiadającej blok. Wydaje mi
          się to absurdalne.
          Próbowaliśmy pozbyc się tej firmy, ale w takiej sytuacji zrezygnowanie z jej
          usług jest niemożliwe. Jest swego rodzaju monopolistą.Ostateczny argument
          przetargowy (którego już użyli, o zgrozo)to wyłączenie ogrzewania i ciepłej wody!
          Myslimy o odzyskaniu tego pomieszczenia (i właśnie to sedno problemu) i albo
          zakupieniu własnej kotłowni, albo negocjowaniu z istniejącą firmą, no ale wtedy
          już na zupełnie innych warunkach- z pozycji właściciela pomieszczenia.

Jeśli masz pomysł do jakiej "instancji" możnaby zwrócić się w tej sprawie, to
          bardzo proszę o podpowiedź.
          Dziękuję.
          Dorota.
          • czajnik5 Re: Kotłownia 14.12.04, 11:49
            Cześć Dorotka!

Szeroko rozumiane przepisy prawa budowlanego nie regulują kwestii własności
            pomieszczenia technicznego, natomiast w ustawie o własności lokali jest zapis,
            który mówi, że w przypadkach nieuregulowanych tą ustawą, zastosowanie mają
            przepisy kodeksu cywilnego. W takiej sytuacji chyba najbliższy prawdy jest
            serafin666 - dużo zależy od tego, co jest napisane w akcie notarialnym.

Mówiąc o specjaliście mam na myśli oczywiście prawnika, który specjalizuje się w
            tej dziedzinie. Wiesz, prawnik prawnikowi nierówny. Niestety, może się okazać,
            że zostaliście "wpuszczeni" w taki stan rzeczy. Są dwa wyjścia:

- starannie prześledzić zapisy aktu notarialnego i wywalczyć swoją rację na
            drodze prawnej, być może w sądzie - ta droga może być długa, wyboista i kręta,

- zainstalować własne źródło ciepła. Ta droga jest prosta, jasna i szeroka. W
            takiej sytuacji należy oczywiście spełnić pewne warunki, a przede wszystkim
            dysponować odpowiednim pomieszczeniem na kotłownię oraz środkami finansowymi.

Mogę Ci pomóć w drugiej drodze, jeżeli pójdziecie właśnie nią, wtedy poproszę
            Cię o podanie pewnych dodatkowych informacji. Co do pierwszej drogi, być może
            bardziej pomocny będzie serafin666 - wydaje się być oblatany w temacie.

Może pomogą również szanowni państwo eksperctwo? Chyba po to właśnie tu są,
            nieprawdaż? Mają dobrą okazję, żeby się wykazać i udowodnić, jakimi są ekspertami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka