ewka1 14.12.04, 17:27 W tym roku nasza wspólnota zrobiła kapitalny remont dachu - nowa termozgrzewalna papa, pod nią wełna mineralna. Może ktoś wie, na ile lat na tego rodzaju prace wykonawca powinien udzielić nam gwarancji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
serafin666 Re: gwarancja na wyremontowany dach 14.12.04, 20:00 na tyle , na ile się umówiliście w POPRZEDZAJĄCEJ WYKONANIE PRAC umowie Odpowiedz Link Zgłoś
babczyk Re: gwarancja na wyremontowany dach 14.12.04, 20:20 serafin666 napisał: > na tyle , na ile się umówiliście w POPRZEDZAJĄCEJ WYKONANIE PRAC umowie A dodam jeszcze że od jakości wykonanego remontu jak i użytych materiałów jako że np.papa termozgrzewalna jest o grubościach od 3 do co najmniej 6 milimetrów. Tak samo od zakresu wykonanego remontu. Papa i wełna mineralna to nie wszystko. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
camillie Re: gwarancja na wyremontowany dach 18.12.04, 16:27 zależy od zawartej umowy.... moje wspólnoty zwykle mają gwarancję od 5 lat na takie prace. Odpowiedz Link Zgłoś
babczyk Re: gwarancja na wyremontowany dach 18.12.04, 20:11 Daj sobie spokój z gwarancjami. Jeśli nie odbierał tych robót ktoś z waszej wspólnoty kto się na tym zna, to pewne jak w banku że jesteście po prostu okradzeni. A gwarancje, kto jest je w stanie wykonać gdy powstaje problem. Z reguły nikt nie chce się wychylać, bo się na tym nie zna lub po prostu uważa, że tak powinno być. Dam przykład. U mnie wyremontowano dach i położono min. papę termozgrzewalną o gr. 3.2 mm ale w kosztorysie napisano że 4.4mm. A rzecz polega na tym że owa papa o gr.3.2 mm kosztowała ok.7 zł a ta o grubości 4.4mm ok.17 zł. W dodatku administrator mój z zarządem, notabene podobno wykształconym stwierdzili że ja się na tym nie znam. I nie interesowało ich to że w tym fach pracuję ponad 25 lat. Nikt we wspólnocie nie wie dokładnie co zrobiono i w jakim zakresie i w dodatku czy faktycznie są użyte te materiały które są na kosztorysie i za te a nie inną cenę. Tak więc jak jest z tymi gwarancjami. Jesli chcesz w tym temacie się zorientować dokładniej to służę adresem, babczyk@gazeta.pl Chętnie w miarę możliwości pomogę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś