januszrom 28.05.05, 08:45 W naszej wspólnocie Zarząd dokonał zwrotów za C.O.dla właścicieli mieszkań.Część mieszkań należy do Gminy,czy oni też mają prawo do zwrotów za C.O od Gminy? Jeśli tak to na bazie jakich przepisów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babczyk Re: zwrot za C.O we wspólnocie a Gmina? 28.05.05, 10:58 Gmina jest takim samym właścicielam jak pozostali właściciele. Więc, zwrot nie należy się najemcą, ale właścicielowi tych mieszkań. A jak on sie rozliczy z najemcami, to juz jego sprawa. Zwrot powinien byc wypłacony w ten sposób jaka była wnoszona opłata za C.O. Albo metrażem mieszkań albo udziałami. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_no Re: zwrot za C.O we wspólnocie a Gmina? 28.05.05, 14:49 no, nie wiem. Dlaczego wiec w Krakowie gmina od wielu lat zwraca najemcom nadpłaty z rozliczenia c.o. i wody? Prawdę mówiąc sama szukałam przepisu mówiącego o tym. Bardzo proszę o wskazówkę, bo nie znalazłam. A mam wrażenie, że można dochodzić zwrotów do 3 lat wstecz. Nawet gdy w międzyczasie nastąpił wykup lokalu. Odpowiedz Link Zgłoś
mrozik.jarek Re: zwrot za C.O we wspólnocie a Gmina? 28.05.05, 14:54 jagoda_no napisała: > no, nie wiem. Dlaczego wiec w Krakowie gmina od wielu lat zwraca najemcom > nadpłaty z rozliczenia c.o. i wody? Prawdę mówiąc sama szukałam przepisu > mówiącego o tym. Bardzo proszę o wskazówkę, bo nie znalazłam. A mam wrażenie, > że można dochodzić zwrotów do 3 lat wstecz. Nawet gdy w międzyczasie nastąpił > wykup lokalu. A zwykła ludzka uczciwośc to niewystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
januszrom Re: zwrot za C.O we wspólnocie a Gmina? 28.05.05, 18:04 Jak dla mnie wystarczy,ale wpisz to jako uzasadnienie dochodząc roszczeń. I do jagody : gdzie w Krakowie zwracają ? Ja się nie spotkałem. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_no Re: zwrot za C.O we wspólnocie a Gmina? 28.05.05, 18:57 januszrom napisał: > Jak dla mnie wystarczy,ale wpisz to jako uzasadnienie dochodząc roszczeń. Otóż to, nikt nie zna podstawy prawnej? > I do jagody : gdzie w Krakowie zwracają ? Ja się nie spotkałem. Pracuję w spólce, zarządzamy wieloma budynkami z udziałem gminy. We wszystkich tych nieruchomościach gmina robi zwroty. Odpowiedz Link Zgłoś
babczyk Re: zwrot za C.O we wspólnocie a Gmina? 28.05.05, 21:31 jagoda_no napisała: > Pracuję w spólce, zarządzamy wieloma budynkami z udziałem gminy. > We wszystkich tych nieruchomościach gmina robi zwroty. I tak powinno być skoro na owe opłaty wnoszą najemcy a nie gmina. W tym przypadku nikt nikomu nie robi łaski a zwykła uczciwość nakazuje aby oddać to co zostało nadpłacone . Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jolanda5 Re: zwrot za C.O we wspólnocie a Gmina? 29.05.05, 22:22 Witam Kiedyś trafiłem na ten artykuł, może w czymś pomoże. Wspólnota mieszkaniowa nie może przesunąć nadwyżek na fundusz remontowy, czyli na koszty zarządu nieruchomością wspólną. Sąd Apelacyjny w Warszawie orzekł (22.02.2001 r. I ACa 1309/00, OSA 2002/4/30), że nadwyżki, jakie posiadają właściciele lokali z tytułu wpłat na utrzymanie ich lokali powinny być im zwrócone lub zaliczone na poczet ich przyszłych świadczeń indywidualnych na następny rok kalendarzowy. Zgodnie z ustawą o własności lokali z dnia 24 czerwca 1994 r. (Dz. U. z 2000 r., Nr 80, poz. 903) oraz umową zarządu nieruchomości, przedmiotem uchwał właścicieli mogą być stawki na pokrycie kosztów zarządu nieruchomością wspólną, ale nie mogą one dotyczyć wydatków ponoszonych przez właściciela, które są związane z utrzymaniem jego lokalu. Opłaty te powinny być rozliczane pod koniec danego roku a nadwyżki, bądź zwracane właścicielowi lokalu, bądź zaliczone na przyszłe świadczenia indywidualne. Sąd Apelacyjny orzekł, że wspólnota mieszkaniowa ma tyle praw w zakresie decydowania o wspólnej nieruchomości oraz świadczeniach poszczególnych właścicieli, ile przewiduje prawo. Zatem może podejmować decyzje w formie uchwał w granicach wyznaczonych prawem. Właściciel lokalu obligatoryjnie: 1. pokrywa wydatki związane z kosztem zarządu nieruchomością wspólną, składają się na nie: • wydatki na remonty, • bieżącą konserwację, • opłaty za energię elektryczną, cieplną, • gaz, wodę, • opłaty za windę, antenę zbiorczą, • opłaty publicznoprawne, inne niż pokrywane przez poszczególnych właścicieli lokali, • podatki, ubezpieczenia, • wynagrodzenie członków zarządu, zarządcy, • utrzymanie porządku i czystości. 2. pokrywa wydatki związane z utrzymaniem wyodrębnionego lokalu, tu m.in.: 3. koszty zużytej przez właściciela energii cieplnej, 4. wody, 5. wywóz nieczystości. Pieniądze wpłacane przez poszczególnych właścicieli lokali na powyższe cele nie stają się środkami wspólnoty. Zarząd wspólnoty mieszkaniowej w zakresie dostawy energii cieplnej oraz wody do poszczególnych lokali jest tylko pośrednikiem między dostawcami a odbiorcami. Wspólnota mieszkaniowa w zakresie dysponowania środkami pieniężnymi właścicieli przekazanymi jej do rozliczenia nie ma żadnych uprawnień. pozd. Miro Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: zwrot za C.O we wspólnocie a Gmina? 30.05.05, 01:16 aktualnie musicie rozróżniać 2 kwestie : 1 - to zwrot dla najemców ich nadpłat ( zaliczka minus rzeczywiste koszty ), podstawę żądania zwrotu stanowi art. 2 pkt 8 ustawy o ochronie praw lokator; 2 - to zwrot dla najemców z tytułu pobieranego od nich przez gminy nielegalnego tzw. II VAT ; w Łodzi gmina musi zwrócić najemcom ładne parę milionów ; generalnie powinno byc tak , że najemcy i właściciele powinni płacić zaliczki na C.O. wg jednakowej stawki i powinni byc jednakowo rozliczani Odpowiedz Link Zgłoś
jolanda5 Re: zwrot za C.O we wspólnocie a Gmina? 30.05.05, 11:55 Witaj Napisałeś, że: "w Łodzi gmina musi zwrócić najemcom ładne parę milionów " z czego to wynikło, może jakiś wyrok był w tej sprawie Pozd. Miro Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: zwrot za C.O we wspólnocie a Gmina? 30.05.05, 12:58 jest to konsekwencja wykładni MF ( Pismo Podsekretarza Stanu z dnia 23 grudnia 2003r. Nr PP1-811/912/03/JW do wszystkich Dyrektorów Izb Skarbowych i Urzędów Kontroli Skarbowej w sprawie zasad rozliczania wspólnot mieszkaniowych ) Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_no serafinie 30.05.05, 13:58 wytłumacz mi jak dwuletniemu dziecku, bo nie znam ukrytego sensu artykułu z ustawy o ochronie praw lokat., który podałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: serafinie 30.05.05, 17:13 dwuletnie są mądre, tłumaczę oseskowi : opłaty za c.o. są niezależne od właściciela lokalu - wynikają z faktur za dostawy energii c.o. do budynku Odpowiedz Link Zgłoś