Dodaj do ulubionych

Wspolnoty a podatek dochdowy

06.03.06, 18:05
Mam pytanie...
Jedna z lokatorek naszej Wspólnoty twierdzi ze od 2006 r. powinnismy placic
podatek dochodowy od wplat na fundusz remontowy
Zarzadca twierdzi ze to nie prawda, ale nie potrafi podac zadnych art w
Ustawie mowiace o jakims zwolnieniu
a Przeciez Wspolnota to wkoncu osoba prawna, wiec chyba podpada pod ustawe o
podatku dochodowym od osob prawnych?

Bylbym wdzieczny gdyby ktos mi to wyltumaczyl

Marek
Obserwuj wątek
    • kikibobo Re: Wspolnoty a podatek dochdowy 06.03.06, 18:15
      troche znajdziesz w wątku nr 5749
      tutaj uwaga - informacje na temat mego stanu zdrowia są mocno przesadzone.
      • xxxll Re: Link do wątku 5749 .. 11.03.06, 10:15
        Link do wątku 5749

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=37357497&v=2&s=0
    • niedociekliwy Re: Wspolnoty a podatek dochdowy 06.03.06, 22:03
      Wspolnota nie posiada osobowości prawnej.Koszty jakie ponoszą własciciela na
      utrzymanie nieruchomosci wspólnej nie są dochodem i jako takie nie podlegają
      opodatkowaniu.
      • grandy Re: Wspolnoty a podatek dochdowy 06.03.06, 22:24
        1.Wspólnota jest jednostką organizacyjną nie posiadającą osobowości prawnej.

2.Zaliczki wpłacane przez członków wspólnoty są przychodem wspólnoty.

3.Dochód wspólnoty, czyli nadwyżka przychodów nad kosztami, jest zwolniony z opodatkowania podatkiem dochodowym od osób prawnych do 31 grudnia 2006 r., o ile zostanie przeznaczony lub wydatkowany na:
        a) cele dotyczące utrzymania zasobów mieszkaniowych (tj. utrzymania lokali przeznaczonych wyłącznie na cele mieszkaniowe, a więc takich które służą zaspokajaniu potrzeb bytowych i mieszkaniowych ludzi),
        b) rzecz członków wspólnoty.
    • mieszkanie.i.wspolnota olać!, nt. 06.03.06, 22:39

• mieszkanie.i.wspolnota Re: olać!, wyjaśnienie 06.03.06, 23:33
        To są nasze, współwłaścicieli, pieniądze, zbierane na utrzymanie NASZEJ
        WŁASNOŚCI w należytym stanie (art.140 kpc), i fiskusowi NIC DO TEGO !!!
        • mieszkanie.i.wspolnota Re: olać!, wyjaśnienie, poprawka 06.03.06, 23:36
          mieszkanie.i.wspolnota napisał:
          > To są nasze, współwłaścicieli, pieniądze, zbierane na utrzymanie NASZEJ
          > WŁASNOŚCI w należytym stanie (art.140 kpc), i fiskusowi NIC DO TEGO !!!

Błąd się wdał.
          Oczywiście art.140 kc (kodeksu cywilnego).
          • grandy Re: olać!, wyjaśnienie, poprawka 06.03.06, 23:46
            Czyżby art. 140 kc zwalniał z płacenia podatków?
            • mieszkanie.i.wspolnota Re: olać!, wyjaśnienie, poprawka 07.03.06, 00:40
              grandy napisał:
              > Czyżby art. 140 kc zwalniał z płacenia podatków?

A czy to nie jest oczywiste?
              Jeżeli odkładam pieniądze na naprawę MOJEGO samochodu, to czy od tego FUNDUSZU
              REMONTOWEGO mam płacić podatek?
              A jeśli ten samochód jest współwłasnością moją, mojej matki i mojego syna?
              A jesli jest współwłasnością moją i sąsiada - bo taką podpisaliśmy umowę i tak
              go zarejestrowaliśmy?
              Od kiedy to współwłaściciele rzeczy (kodeks cywilny) są osobą prawną?
              Dlaczego więc mieliby płacić podatek od osób prawnych? Dlatego, że przełożyli
              część swoich pieniędzy z jednego konta na drugie, czyli z lewej kieszeni do
              prawej?
              • grandy Re: olać!, wyjaśnienie, poprawka 07.03.06, 06:38
                Art. 140 kc:
                "W granicach określonych przez ustawy i zasady współżycia społecznego właściciel może, z wyłączeniem innych osób, korzystać z rzeczy zgodnie ze społeczno-gospodarczym przeznaczeniem swego prawa, w szczególności może pobierać pożytki i inne dochody z rzeczy. W tych samych granicach może rozporządzać rzeczą."

Ja w tym przepisie zwolnienia podatkowego od dochodów wspólnot doszukać się nie mogę.

Z wywodem zgadzam się, co nie zmienia sytuacji, że jak nie potrząśniemy naszymi Wybrańcami Narodu Z Ulicy Wiejskiej - to od 2007 roku podatki będziemy płacić!
                • jarastel Re: olać!, wyjaśnienie, poprawka 07.03.06, 10:27
                  Bardziej prawdopodobne jest to że zarządzanie nieruchomościami będzie obłożone
                  Vatem
        • grandy Re: olać!, wyjaśnienie 06.03.06, 23:42
          Dziwne to wyjaśnienie jak na eksperta tego forum, bowiem sprzeczne z ustawą o podatku dochodowym od osób prawnych.

Jeżeli nie zorganizujemy się i nie doprowadzimy do zmiany przepisów, to po 1 stycznia 2007 zapłacimy podatek od dochodów wspólnoty, a takim dochodem będzie nawet nadwyżka wpłat na fundusz remontowy nad kosztami poniesionymi z tego funduszu. Olewacze obudzą się z ręką w nocniku.
          • qweasdzxc123 Re: olać!, wyjaśnienie 07.03.06, 00:09
            czyzby jedynym rozwiazaniem wtedy bylo dnia 31-12 rozliczyc wszystkich do zera i
            dac nadplaty, a 1-01 podjac Uchwale o wplatach na FR w kwotach zwroconych w
            poprzednim roku? :))
          • kilovolt Re: olać!, wyjaśnienie 07.03.06, 16:30
            Nie wiem skąd ty wziąłeś to, że nadwyżki od wpłat na FR są dochodem? Są to tak
            jak ekspert pisze, twoje odłożone środki na remont. Przecież tak jak one do tej
            pory były twoje tak są i nadal. Przedtem były na twoim koncie, a teraz są na
            koncie wspólnoty czyli również twoim, jako jednego z członków wspólnoty. Jesteś
            współwłaścicielem tego konta, nikt ci tych pieniędzy nie podarował, to nie jest
            żaden dochód. Te pieniądze tak jak były są nadal nasze, przecież wspólnota to
            jesteśmy my wszyscy właściciele mieszkań.
            • grandy Re: nie olewać! 07.03.06, 18:24
              Ja jestem tylko posłańcem złych wiadomości i to nie mnie trzeba przekonywać o absurdalności opodatkowania wspólnot mieszkaniowych. Obecny stan prawny jest taki, że wspólnoty już są objęte opodatkowaniem, ale do końca 2006 roku korzystają ze zwolnienia przedmiotowego. Jeżeli przepisy nie ulegna zmianie, to od 2007 roku fiskus będzie nas łupił bez litości. Szczególy w wątku nr 5749.
              • znir Re: nie olewać! 09.03.06, 20:49
            • znir Re: olać!, wyjaśnienie 09.03.06, 20:57
              Pieniądze wpłacone na konto bankowe wspólnoty stają się własnością wspólnoty, a
              nie twoją. Właścicielem konta bankowego jest wspólnota a nie członkowie tej
              wspólnoty. Dysponentem konta jest osoba na karcie wzorów podpisów złożona w
              banku i to ona może dokonywac wypłat z rachunku bankowego - z reguły jest to
              zarząd wspolnoty. Niestety ale jak nic sie nie zmieni to od 1.01.2007 WM będzie
              płacić podatek dochodowy od osób prawnych. Pragne dodać, że ostatnie zwolnienie
              ( na rok 2005 i 2006 ) znalazło sie w ustawie w ostatniej chwili.
              • serafin666 Re: olać!, wyjaśnienie 09.03.06, 21:46
                bzdura totalna , współczuję Ci
                • grandy Re: olać serafina666 09.03.06, 22:37
                  Pisze bzdury, a jak mu udowodnić pomyłkę to idzie w zaparte, wkleja interpretacje podatkowe sprzed 10 lat, albo połowę sentencji wyroku Sądu Najwyższego. To wszystko w gęstym sosie chamstwa i manii wielkości.
                  • antyserafin666 Re: olać serafina666 10.03.06, 11:12
                    grandy napisał:

> Pisze bzdury, a jak mu udowodnić pomyłkę to idzie w zaparte, wkleja
                    interpretac
                    > je podatkowe sprzed 10 lat, albo połowę sentencji wyroku Sądu Najwyższego. To
                    w
                    > szystko w gęstym sosie chamstwa i manii wielkości.

Zgadzam sie z Toba

Przychodami Wspolnoty sa rowniez zaliczki na FR (bez tej czesci zaliczki, ktora
                    nie zostala "wydana" w trakcie danego okresu), bowiem zgodnie z art. 12 ust. 4
                    pkt. 1 Ustawy o podatku dochodowym od osob prawnych do przychodow nie zalicza
                    sie pobranych wplat lub zarachowanych należności na poczet dostaw towarów i
                    usług które zostaną wykonane w następnych okresach sprawozdawczych.

antyserafin666
                    www.wspolnota.net.pl
              • mieszkanie.i.wspolnota Podatek od FR: tylko Belkowe 10.03.06, 01:09
                znir napisał:
                > Pieniądze wpłacone na konto bankowe wspólnoty stają się własnością wspólnoty,
                > a nie twoją.

Tak, na konto eksploatacyjne.
                Z kontem FR jest inaczej. Pieniądze wpłacone na FR pozostają własnością
                właściciela lokalu; wspólnota jedynie dysponuje nimi - zgodnie z uchwałą
                właścicieli. Wpłacenie tych pieniędzy do banku niczego nie zmienia. Pozostają
                one pieniędzmi właścicieli, nie są ich przychodem (ani przychodem wspólnoty).
                Przychodem są tylko naliczone odsetki, i od nich tylko można pobrać podatek
                (tzw. podatek Belki, choć ja, zgodnie z nową modą, wolałbym mówić: Belkowe).
                • grandy nie zgadzam się z tą opinią 10.03.06, 10:20
                  Nie zgadzam się z tą opinią i chętnie poznam jej podstawę prawną.
                  Zdaniem kilku izb skarbowych - z woli naszego Genialnego Ustawodawcy wyrażonej w art. 12 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych - wszelkie pieniądze otrzymane przez wspólnotę mieszkaniową stanowią jej przychód.
                  • serafin666 Re: nie zgadzam się z tą opinią 11.03.06, 09:30
                    no cóż, Wy macie własne opinie a ja mam dokumenty :

z ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych :
                    Art. 2. 1. Przepisów ustawy nie stosuje się do:
                    3) przychodów wynikających z czynności, które nie mogą być przedmiotem
                    prawnie skutecznej umowy.

z wyjaśnienia ministra finansów: ( adresat : prezydent m. Łodzi, data:
                    05.11.2002, znak:PP1-811/899/BM6-11457/02/JW)
                    „czynności polegające na ściąganiu opłat przez wspólnotę od członków wspólnoty
                    nie mogą być przedmiotem prawnie skutecznej umowy”
                    • kikibobo Re: nie zgadzam się z tą opinią 11.03.06, 13:21
                      Szanowny Kolego serafinie 666
                      proszę o wyjaśnienie "czy czynności polegające na ściąganiu opłat przez
                      wspólnotę od członków wspólnoty "
                      znaczą to samo co zapis w uowl art. 15 ust.1. Na pokrycie kosztów zarządu
                      właściciele lokali uiszczają zaliczki w formie bieżących opłat, płatne z góry
                      do 10 każdego miesiąca ?
                    • grandy Re: nie zgadzam się z tą opinią 11.03.06, 13:42
                      Serafinie, masz rację twierdząc, że wspólnoty mieszkaniowe nie powinny być opodatkowane jak podmioty gospodarcze. Nie lekceważę też posiadanych przez Ciebie interpreatcji z lat poprzednich, bo zawarte tam argumenty mogą być przydatne w sporze z fiskusem.

Problem w tym, że organy skarbowe jednoznacznie twierdzą, że obecnie wspólnoty są objęte obowiązkiem podatkowym i jedynie do końca 2006 r. korzystają ze zwolnienia przedmiotowego. Z analizy treści ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych wynika, że niestety, takim interpretacjom izb skarbowych nie można zarzucić niezgodności z prawem. Z tego co Ty piszesz wynika jedynie to, że kilka lub kilkanaście lat temu były inne interpretacje, ale od tego czasu w ustawach podatkowych wprowadzono kilkaset zmian.

Nie lekceważmy tego problemu i nie udawajmy, że go nie ma. On istnieje!
                      • kikibobo Re: nie zgadzam się z tą opinią 11.03.06, 14:03
                        A może spróbujmy od strony pożytków.
                        Moim zdaniem tylko pożytki powiny być przychodem podatkowym we wspólnocie a
                        kosztami podatkowymi koszty które z tych pożytków się pokrywa.
                        Serafin w którymś z wątków wskazał mi, że istnieją wspólnoty w których pożytki
                        przewyższają koszty . I właśnie nadwyzka tych pożytków byłaby dochodem
                        podatkowym - do opodatkowania.
                        Jeszcze nie występowałam do swojego US, ale przedstawione tutaj interpretacje
                        trochę mnie zasmuciły.
                        Zaliczki z art. 15 ust.1. nie powinny stanowić dla fiskusa przychodu
                        podatkowego.
                        A jeżeli już nie uda się przekonać fiskusa to widzę, moim zdaniem, inne sposoby:
                        - zwrócić na koniec roku nadwyżkę- niech wtedy nawet powstanie strata podatkowa,
                        - albo nadwyżkę zaliczyć na przychody przyszłych okresów, jeżeli uchwała
                        wspólnoty mówi o takim sposobie rozliczenia zaliczek.
                        A miesięcznie też na przychody przyszlych okresów - bo rzeczywiście są to
                        zaliczki .
                        Warto dyskutować.
                        • grandy zgadzam się z Kikibobo 11.03.06, 14:21
                          Przede mną zebranie roczne, a później zajętych kilka tygodni na wdrożenie uchwał wspólnoty, ale temat trzeba drążyć. Myślę, że będzie trzeba nawiązać bliższą współpracę z kilkoma osobami z tego forum i podyskutować w węższym gronie. Oprócz szukania luk w obecnie obowiązujących przepisach, nie wykluczałbym akcji nacisku na Wybrańców Narodu w celu zmiany niekorzystnych zapisów w ustawie o podatku dochodowym od osób prawnych.
                          • serafin666 Re: zgadzam się z Kikibobo 11.03.06, 14:44
                            2004.03.25 wyrok WSA w Warszawie III SA 2864/02 M.Podat. 2004/6/43
                            Tzw. opinie klasyfikacyjne organów statystycznych nie są wiążące zarówno dla
                            organu podatkowego, jak i podatnika.
                            to powyżej - to tak przy okazji ;
                            przestańcie bronić swoich przegranych racji ; ta wymiana opinii dotyczy wpłat
                            zaliczek przez członków wspolnot i kwestii opodatkowania nadwyżki ; taki
                            podatek nie istnieje ; ewentualnym opodatkowaniem nadwyżki w trybie
                            u.o.p.d.o.o.p. zainteresowane są oczywiście służby fiskusa - takie nieudane
                            próby podejmowali już w roku 1995 ; cytowane przeze mnie stanowisko ministra
                            finansów jest z listopada 2002 roku i jest jak najbardziej aktualne
                            • grandy Re: zgadzam się z Kikibobo 11.03.06, 15:46
                              Serafinie, ja Cię bardzo proszę - cytuj urywki uzasadnień do wyroków w taki sposób aby była z tego korzyść dla czytających.

WSA stwierdził bowiem, że:
                              "Tzw. opinie klasyfikacyjne organów statystycznych nie są wiążące zarówno dla organu podatkowego, jak i podatnika. Stanowią jedynie dowód w postępowaniu dotyczącym ewentualnego wymiaru podatku VAT i jak każdy dowód podlegają swobodnej ocenie organu podatkowego, a w razie skargi – ocenie sądu administracyjnego."

Czytając tylko pierwsze zdanie można byłoby odnieść wrażenie, nie mają żadnego znaczenia np. w sprawach podatkowych. Gdy przeczyta się jednak oba zdania - wniosek należy wyciągnąć wręcz przeciwny: opinie klasyfikacyjne mogą być dowodem w postępowaniu skarbowym, a nawet sądowym.

--------------

Co do opodatkowania wspólnot, to zapewne wiesz, że stosując wykładnię prawa przyjmuję się, że ustawodawca działa w sposób racjonalny (nawet wówczas, gdyby powszechna ocena faktów temu przeczyła).

Skoro więc ustawodawca w ustawie o podatku dochodowym od osób prawnych:

- zamieścił w art. 17 ust. 1 punkt 4m w brzmieniu: (Wolne od podatku są:) "dochody wspólnot mieszkaniowych utworzonych zgodnie z odrębnymi przepisami - w części przeznaczonej na cele związane z utrzymaniem zasobów mieszkaniowych oraz wydatkowanej na rzecz członków wspólnoty," (wprowadzone ustawą z dnia 21 listopada 1996 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych)

a następnie:

- wykreślił ten punkt z ustawy (przepis uchylony z dniem 1.01.2004r. na podstawie art. 1 pkt 13 lit. a) tiret pierwszy ustawy z dnia 12.11.2003r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych oraz niektórych innych inych ustaw),

a następnie:

- przedłużył do 31.12.2006 r. czas obowiązywania zwolnienia obejmującego dochody wspólnot mieszkaniowych na dotychczasowych zasadach (ustawą z dnia 18.11.2004r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych oraz niektórych innych ustaw)

to nie można z tego wyciągnąć innego wniosku niż ten, że wolą ustawodawcy jest, aby dochody wspólnot mieszkaniowych po 1 stycznia 2007 były opodatkowane.

Weź też pod uwagę, że minister mógł stwierdzić w 2002 roku, że dochody wspólnot nie podlegają opodatkowaniu - bo wówczas obowiązywał jeszcze przepis art. 17 ust. 1 punkt 4m. Przepis ten został uchylony z mocą od 1 stycznia 2004 i pismo ministra finansów w tej sprawie sporządzone w 2002 roku - można wyrzucić do kosza.

Poza sporem bedzie chyba też to, że w Polsce źródłem prawa jest ustawa, a nie pismo ministra finansów.

Serafinie, bardzo Cię proszę, zakończmy jałowe spory o to co jest jednoznacznie zapisane w ustawie i zacznijmy szukać wyjścia z tej sytuacji.
                              • serafin666 Re: zgadzam się z Kikibobo 11.03.06, 16:02
                                kręcisz, kręcisz i nic nie wykręcisz ; art. 17 ust. 1 punkt 4m nie dotyczył
                                wpłat zaliczek przez właścicieli ; jeżeli odprowadzisz kiedykolwiek podatek od
                                nadwyżki zaliczek nad kosztami - to okradniesz właścicieli ( do spółki z
                                fiskusem ), z możliwymi konsekwencjami cywilnymi i karnymi
                                • grandy interpretacja Izby Skarbowej 11.03.06, 16:19
                                  Art. 17 ust. 1 punkt 4m dotyczył dochodów wspólnot.

Chyba poza sporem jest, że dochód do nadwyżka przychodów nad kosztami.

Resztę już zrobił fiskus, a nie ja!
                                  ------------------------------
                                  Izba Skarbowa w Opolu - decyzja w sprawie interpretacji prawa podatkowego PDI-42190/J/6/BA/05 z 2 sierpnia 2005 r.:
                                  "W myśl art. 12 ust. 1 tej ustawy przychodami są w szczególności otrzymane pieniądze i wartości pieniężne. Bez znaczenia jest tutaj źródło pochodzenia tych środków, tzn. czy zostały one wypracowane wskutek prowadzenia działalności gospodarczej, uzyskane jako pożytki zrealizowane przez wspólnotę z nieruchomości wspólnej bądź też otrzymane w inny przewidziany tą ustawą sposób.

Oznacza to, że wszystkie środki pieniężne jakie wpływają na rachunek wspólnoty stanowią w rozumieniu ustawy podatkowej przychód. Dotyczy to również uiszczonych przez jej członków zgodnie z art. 15 uowl, zaliczek w formie bieżących opłat na pokrycie kosztów zarządu, o których mowa w art. 14, a do których zalicza się m.in. wydatki na remonty i biężącą konserwację, opłaty za dostawę energii elektrycznej i cieplnej, gazu i wody, wydatki na utrzymanie porządku i czystości itp. Przedmiotowe zaliczki są więc dla wspólnoty mieszkaniowej przychodem podatkowym.

Z kolei kosztami podatkowymi, w myśl art. 15 ust. 1 w/w ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych, w przypadku wspólnoty, uzyskującej przychody wyłącznie z tytułu wpłat zaliczek, będą wszelkie wydatki ponoszone na uregulowanie kosztów zarządu nieruchomością wspólną oraz związane z utrzymaniem lokali, w tym opłaty eksploatacyjne (za zużycie wody, ogrzewania, oświetlenia, itp.).

Jeżeli po potrąceniu od uzyskanego przychodu kosztów jego uzyskania powstanie dochód, to będzie on podlegał podatkowi."

----------------------------

Podkreślę, to jeszcze raz: to nie mnie należy przekonywać, że opodatkowanie wspólnot mieszkaniowych jest niesprawiedliwe.
                                  • serafin666 Re: interpretacja Izby Skarbowej 11.03.06, 16:34
                                    jak już sie tak upierasz - to ja mam też stanowisko ( adresowane do mnie ,
                                    dyrektora - nie izby , bo organem jest dyrektor ) łódzkiej izby skarbowej z
                                    dnia 25.02.2004 ( PB/II-1/423-5/04/MD ) i - dla zakończenia zbednej dyskusji -
                                    je zacytuję :
                                    "zaliczki nie stanowią przychodu w świetle postanowień u.o.p.d.o.o.p.; powyższe
                                    wynika z wyjaśnień Ministerstwa Finansów zawartych w piśmie z dnia 30.06.1997r.
                                    Nr PO 3-IP-722-429/97"
                                    cytowane ostatnie pismo minister finansów skierował do mnie imiennie
                            • kikibobo Re: zgadzam się z Kikibobo 11.03.06, 16:12
                              do serafina
                              gdybym uważała, że mam rację to nie dyskutowałabym na tym forum.
                              Tak więc nie bronię racji tylko przedstawiam swoje zdanie.
                              A gdybyś tylko chciał pomóc to Twoja wiedza prawnicza i umiejętności
                              ułatwiłyby przekonanie naszych urzędów skarbowych do których każdy musi
                              wystąpić z indywidualnym wnioskiem o wydanie interpretacji.
                              Dlatego zawsze podkreślam: każdy osobiście odpowiada za swoje podatki.
                              Interpretacje Urzędów skarbowych są wiążące tylko dla podatnika , który o nie
                              wystąpił w trybie bodajże art. 14a ustawy ordynacja podatkowa .
                              Dla wszystkich byłaby dobra interpretacja Ministra Finansów z art. 14 ustawy
                              ordynacja podatkowa kierowana do organów podatkowych, wprawdzie nie wiążąca dla
                              tych organów, ale napewno przez nie stosowana.
                              Taka jaka istnieje w zakresie stosowania przez wspólnoty mieszkaniowe przepisów
                              ustawy o podatku VAT.

• serafin666 Re: zgadzam się z Kikibobo 11.03.06, 16:22
                                o VAT - ja ją sam wywoływałem ; cytowane przeze mnie wyjaśnienie ministra
                                finansów jest wiążące ( ale księgowi nie mają o tym pojęcia )
                                • kikibobo Re: zgadzam się z Kikibobo 11.03.06, 16:38
                                  serafin napisał:

"...ale księgowi nie mają o tym pojęcia )"

Księgowy nie odpowiada za podatki - pojęcie musi mieć podatnik.
                                  Pozostanę jednak przy swoim zdaniu.
                                  Jeżeli przepisy o podatku dochodowym się nie zmienią każda wspólnota w 2007 r.
                                  musi się zmierzyć z problemem podatku dochodowego.

• serafin666 Re: zgadzam się z Kikibobo 11.03.06, 16:42
                                    bidula jesteś ; dla dyrektora izby skarbowej stanowisko ministra finansów jest
                                    wiążace a dla Ciebie nie ; od lat tłumaczę ludziom - trzymac księgowych jak
                                    najdalej od wspólnot
                          • asam11 Re: zgadzam się z Kikibobo 11.03.06, 15:59
                            grandy napisał:

>temat trzeba drążyć. Myślę, że będzie trzeba nawiązać bliższą
                            > współpracę z kilkoma osobami z tego forum i podyskutować w węższym gronie.
                            Opró
                            > cz szukania luk w obecnie obowiązujących przepisach, nie wykluczałbym akcji
                            nac
                            > isku na Wybrańców Narodu w celu zmiany niekorzystnych zapisów w ustawie o
                            podat
                            > ku dochodowym od osób prawnych.

Przestań straszyć i siać panikę. Wspólnoty istnieją już 11 lat i ich przychody
                            nie były nigdy opodatkowane. Nie jest wymagana zmiana ustawy o podatkach bo
                            wielokrotnie zwolnienie od podatku wynikało z rozporządzenia Ministra Finansów -
                            i nadal Minister może zwalniać. Wprowadzenie podatku wprowadziłoby niezły
                            bałagan i niektórzy w ministerstwie o tym wiedzą. Pytanie tylko czy to ci,
                            którzy zostają czy ci którzy przychodzą.
                            Zagadnienie podatku wspólnot istniało od początku ich istnienia i w swoim
                            czasie było już gruntownie przedyskutowane na tym forum. Nowelizacji ustawy o
                            podatku było wiele ale nic złego na razie z nich nie wyniknęło.
                            pozdr
                            • serafin666 Re: zgadzam się z Kikibobo 11.03.06, 16:05
                              należałoby to ująć krócej :
                              zagadnienie opodatkowania nadwyżek z wpłaconych przez członków wspólnot
                              mieszkaniowych zaliczek nie istnieje
                              • asam11 Re: zgadzam się z Kikibobo 11.03.06, 18:22
                                serafin666 napisał:

> należałoby to ująć krócej :
                                > zagadnienie opodatkowania nadwyżek z wpłaconych przez członków wspólnot
                                > mieszkaniowych zaliczek nie istnieje

piszemy o czym innym, ja o przychodach, ty o zaliczkach
                          • mieszkanie.i.wspolnota "Wybrańcy Narodu" 13.03.06, 01:23
                            grandy napisał:
                            > nie wykluczałbym akcji nacisku na Wybrańców Narodu

Dopóki ordynacja jest "proporcjonalna" czyli partyjniacka, to nie są wybrańcy
                            narodu, tylko wybrańcy partii.
                        • asam11 Re: nie zgadzam się z tą opinią 11.03.06, 16:03
                          kikibobo napisała:

I właśnie nadwyzka tych pożytków byłaby dochodem
                          > podatkowym - do opodatkowania.

Dlaczego tak źle życzysz członkom wspólnot. Dziś również przychody przeznaczone
                          na rzecz właścicieli lokali, a więc również im wypłacone, są wolne od podatku,
                          przynajmniej podatku płaconego przez wspólnotę. Czy podatku dochodowego
                          płaconego przez własciciela otrzymującego dochód od współnoty? Chyba nie, ale
                          są i przeciwne poglądy.
                          pozdr
                          • kikibobo Re: nie zgadzam się z tą opinią 11.03.06, 16:25
                            asam 11 napisał:
                            > Dlaczego tak źle życzysz członkom wspólnot.

nikomu nigdy żle nie życzyłam.
                            I nie namawiam do stosowania mojego widzimisię.
                            Ważne są przepisy podatkowe i ich stosowanie przez podatnika.
                            To naprawdę ważny problem jeżeli przepisy podatkowe nie utrzymają zwolnień.

• mieszkanie.i.wspolnota Problemu nie ma 13.03.06, 01:17
                        grandy napisał:
                        > Problem w tym, że organy skarbowe jednoznacznie twierdzą, że obecnie
                        > wspólnoty są objęte obowiązkiem podatkowym i jedynie do końca 2006 r.
                        > korzystają ze zwolnienia przedmiotowego.

To, co twierdzą organy skarbowe, NIE JEST PRAWEM. To tylko interpretacja.
                        Ja, Ty, Serafin mamy prawo przedstawić i stosować inną interpretację.
                        Która z nich lepsza - może ocenić tylko sąd.
                • asam11 Re: Podatek od FR: tylko Belkowe 11.03.06, 16:13
                  mieszkanie.i.wspolnota napisał:

> znir napisał:
                  > > Pieniądze wpłacone na konto bankowe wspólnoty stają się własnością wspóln
                  > oty,
                  > > a nie twoją.
                  >
                  > Tak, na konto eksploatacyjne.
                  > Z kontem FR jest inaczej. Pieniądze wpłacone na FR pozostają własnością
                  > właściciela lokalu; wspólnota jedynie dysponuje nimi - zgodnie z uchwałą
                  > właścicieli.

Drogi ekspercie. Jaka jest różnica prawna między funduszami gromadzonymi na
                  różnych kontach w oparciu o różne uchwały wspólnoty - eksploatacyjny, remontowy
                  i jeszcze jaki kto chce. To wszystko wedle prawa są pieniądze na pokrycie
                  kosztów zarządu i tak samo są przez prawo traktowane. Takich pojęć jak fundusz
                  eksploatacyjny, remontowy w prawie nie ma. Uchwałą, która stworzy fundusz
                  remontowy będziemy zwodzić fiskusa, niezłe, tylko, że fiskus nie da się zwieść.

).
                  > Przychodem są tylko naliczone odsetki, i od nich tylko można pobrać podatek
                  > (tzw. podatek Belki, choć ja, zgodnie z nową modą, wolałbym mówić: Belkowe).
                  >

Ciekawe, że banki tego podatku nie potrącają. Może nie znają interpretacji
                  naszego eksperta i uznają, że rachunki wspólnot to nie rachunki osób fizycznych
                  a tylko tam podatek Belki funkcjonuje.
                  • serafin666 Re: Podatek od FR: tylko Belkowe 11.03.06, 16:36
                    szkoda tracić czas na dalszą z nimi dyskusję
                    • grandy szkoda czasu 11.03.06, 16:55
                      serafin666 napisał:
                      > szkoda tracić czas na dalszą z nimi dyskusję

Chyba masz rację - dzisiaj, w sprawie marnowania czasu na powyższą dyskusję.

Wszystkie argumenty zostały już wymienione i nie ma sensu powtarzać je wielokrotnie. W ciagu kilku następnych miesięcy nasz spór i tak zostanie rozstrzygnięty. Przez fiskusa.

Mam nadzieję Serafinie, że gdy od czasu do czasu wymienimy z Kikibobo opinie w tej sprawie na tym forum, to potraktujesz nas pobłażliwie.

• serafin666 Re: szkoda czasu 11.03.06, 16:58
                        ależ ja wszystkich traktuję życzliwie ; nie wszyscy to widzą
                        • kikibobo Re: szkoda czasu 11.03.06, 17:21
                          do serafina
                          odpowiada bidula
                          W sprawie interpretacji ministra :
                          Dz.U. 2004 nr 122 poz. 1288
                          Wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 11 maja 2004 r. sygn. akt K 4/03

opierałam się na artykule w rzepie cytuję:
                          ...Nadal minister będzie mógł, dla zapewnienia jednolitego stosowania prawa
                          podatkowego przez organy podatkowe oraz organy kontroli skarbowej, dokonywac
                          jego interpretacji, z tym, że nie będą one dla tych organów wiążące .
                          Trybunał Konstytucyjny bowiem w wyroku z 11 maja 2004 r. uznał art.14 ordynacji
                          za niekonstytucyjny z powodu nadania urzędowym interpretacjom ministra mocy
                          wiążącej w stosunku do tych organów."
                          I jeszcze jedno, księgowa i inni , którzy szukają prawnych rozwiązań
                          wspólnocie nie szkodzą.
                          W jednym z wątków cytowałeś Napoleona.
                          Coś tam było o tych co mają własne zdanie.Bardzo mi się podobało. A Tobie?
                          pozdrawiam
                          • serafin666 Re: szkoda czasu 11.03.06, 18:41
                            w tym wyroku TK stwierdził też :"Trybunał Konstytucyjny pragnie przy tym
                            podkreślić, iż zastosowanie się podatnika do takiej interpretacji – nawet nie
                            mającej prawnie wiążącej dla organów podatkowych mocy – winno być nadal objęte
                            gwarancjami wynikającymi z „zasady nieszkodzenia” określonej w art. 14 § 3
                            ordynacji podatkowej."
                            przeczytaj sobie cały wyrok ( 54 strony ) i nie cytuj pochopnie gazety
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka