Dodaj do ulubionych

wynajem lokalu

31.03.06, 13:16
witam serdecznie,jestem tutaj pierwszy raz.
Mam dość poważny problem:otóż wynająłem lokal użytkowy ,który jest w budynku
należącym częściowo do wspólnoty- lokal do wspólnoty nie należy,wynająłem go
bezpośrednio od właścicieli.Okazało się,że na mocy uchwał W S mam płacić za
eksploatację części wspólnej-fundusz remontowy.Mimo iż w lokalu są liczniki
na wodę ,za wodę mam płacić ryczałt do rąk firmy,która zarządza
budynkiem.Ponieważ lokal wynajmowałem od właścicieli,a nie od wspólnoty
uważam,że nie dotyczą mnie absolutnie żadne przepisy,czy
uchwały wspólnoty,do której nie należę.Z części wspólnej,np klatka schodowa
nie korzystam,nie widzę więc powodu,bym miał fundować remont.Uważam,że jest to
niezgodne z przepisami.Czy ktoś wie może ,jak traktują to przepisy ? Będę
wdzięczny za odpowiedż.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • serafin666 Re: wynajem lokalu 31.03.06, 14:11
      to jakieś bzdury : płacisz właścicielowi umowny czynsz oraz opłaty "medialne"
      wynikajace z zawartej umowy ; rozliczenia właściciela ze wspólnotą Ciebie nie
      interesują
      • celticmag Re: wynajem lokalu 31.03.06, 16:07
        Witam serdecznie i dziękuję za podpowiedż. Otóż w umowie napisane
        jest-cytuję:"Najemca będzie uiszczał miesięcznie wszelkie koszty związane z
        używaniem przedmiotu najmu,a w szczególności z tytułu opłat eksploatacyjnych
        ustalanych przez zarządcę,dostaw c.o i c.w,korzystania z instalacjiwod-kan,energii
        w wysokościnależności wystawionych przez odpowiednich
        dostawców"Energia,owszem,przychodzą f-ry które płacę,ale za wodę od początku
        najmu,tj 6 m-cy nie dostałem ŻADNEJ f-ry .Sama umowa skonstruowana jest dość
        dziwnie ,pytałem przy podpisywaniu,otrzymałem odpowiedż,że chodzi o niewielką
        opłatę.Tymczasem teraz okazuje się,że "niewielka opłata" to 100 zł funduszu
        remontowego,ustalonego przez wspólnotę i nieco ponad 150 zł za wodę i śmieci.
        Ponieważ lokal ma ok.20 m2 ,z wody korzystam normalnie,nie piorę itd,nie śmiecę
        na potęgę,uważam,że to wszystko to ceny kosmiczne.No i tak to w skrócie wygląda-
        do wspólnoty nie należę,z części wspólnej nie korzystam,o uchwałach wspólnoty
        nic nie wiem,bo i z jakiej racvji ?Mój błąd,bo należało chyba na piśmie zarządać
        wyszczególnienia.Ażeby było jeszcze śmieszniej, o powstałej niedopłacie
        poinformowano mnie w dn 28.03 informując jednocześnie,że wwzrastają opłaty z
        dniem 1.03 !.W piśmie nie ma żadnego wyszczególnienia ,za co i ile,ani za jaki
        okres.Tak więc totalna niedoróbka.Budynkiem zarządza firma,
        ale ja nie mam zamiaru dokładać do nich.Dlatego pytam o przepis prawny,bo
        rozmowa zarówno z właścicielem ,jak i zarządcą przypomina rozmowę z małym
        dzieckiem.Pozdrawiam serdecznie,czekam na podpowiedzi i odpowiedzi.
        • bykira Re: wynajem lokalu 31.03.06, 17:53
          Zmień umowę z włascicielem niech on ci wystawia fakturę co miesiac za wynajem w
          przeciwnym razie jak sobie odliczysz koszty wystawiane na niego wspołnota nie
          ma prawa obciązac cie jakimikolwiek kosztami nic jej do ciebie oni powinni
          rozliczac sie z włascicielem na podstawie rachunku wystawionego na niego .Na
          jakiej podstawie żądaja od ciebie pieniędzy? wystawiaja rachunek na twoja firmę
          twój nip i regon?ciebie uchwały wm nie dotycza
          • celticmag Re: wynajem lokalu 31.03.06, 18:17
            Witam serdecznie.Chodzi o to,że gdy podpisywałem umowę z właścicielem nikt nie
            poinformował mnie o wspólnocie,wiedziałemtylko,że sprawami" mediów" typu woda i
            ścieki,zajmuje się zarządca nieruchomości.Tymczasem,po pół roku po raz pierwszy
            dostałem pismo ,wczwśniej nikt ani nie przyszedł,ani nie poinformował żadnym
            pismem.Ponieważ robiony jest remont budynku,i pewnie brakuje im kasy,każdy grosz
            się liczy.A co mnie obchodzi wspólnota,i część wspólna budynku nie wiem,ani
            zarządca ,ani właściciel nie potrafią tego wytłumaczyć.Przecież w ramach opłaty
            eksploatacyjnej nie będę np.jeśdził po poręczy na klatce schodowej ! Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka