Dodaj do ulubionych

wymiana rur w mieszkaniu

25.07.06, 15:58
czeka mnie wymiana rur gazowych w mieszkaniu. obawiam się,że mogą wyniknąć
problemy związane z umeblowaniem w moim mieszkaniu. Moje pytanie brzmi tak -
w razie uszkodzenia umeblowania od kogo mogę wymagać odszkodowania? od
wykonawcy robót?
Obserwuj wątek
    • wprost5 Re: wymiana rur w mieszkaniu 25.07.06, 16:14
      Oczywiście, odpowiada zgodnie z kodeksem cywilnym ten, kto szkodę wyrządził!
      Warto wykonawcy przed wpuszczeniem go do mieszkania zwrócić na to uwagę!
      Zapewne w kosztorycie policzy sobie za tzw. utrudnienie czyli pracę w już
      zagospodarowanym mieszkaniu i koniecznośc szczególnej uwagi, aby nie wyrządzić
      szkody.
    • java9 instalacja c.o. 25.07.06, 16:22
      ja przy okazji wymiany rur zapytam :
      jeśli instalacja c.o. w mieszkaniu prywatnym jest traktowana jako
      część wspólna nieruchomości, to koszt wymiany rur w mieszkaniu pokrywa
      Wspólnota (kazdy swoim udziałem) czy Właściciel mieszkania ?

Rozumiem, że te rurki stanowią element całej budynkowej instalacji
      i np zdjęcie kaloryfera w domu wymaga zgody wspólnoty, bo w jakimś
      stopniu wpływa na przepływ ciepła w całym budynku,ale czy w tej
      sytuacji wymiana takich rur jest na koszt Wspólnoty ?

• xxxll Re: instalacja c.o. 25.07.06, 18:58
        Zazwyczaj takie inwestycje są robione ze środków FR wspólnoty i to wspólnota
        jest stroną umowy (obniża to koszty, prace są wykonywane pod nadzorem w
        jednakowym czasie).

Choć są wspólnoty, w których górę bierze tzw. *sprawiedliwość* i płacą wtedy
        właściciele "po równo" lub każdy z osobna, takie rozwiązania to naciąganie
        prawa.
        Instalacja CO jest częścią nieruchomości wspólnej i to wspólnota jako ogół
        ponosi koszty jej utrzymania tak stanowi prawo.
        • java9 Re: instalacja c.o. 26.07.06, 11:16
          > Instalacja CO jest częścią nieruchomości wspólnej i to wspólnota jako ogół
          > ponosi koszty jej utrzymania tak stanowi prawo.

a masz może podstawę prawną ?
          • xxxll Re: instalacja c.o. 26.07.06, 17:13
            java9 napisała:

> > Instalacja CO jest częścią nieruchomości wspólnej i to wspólnota jako ogó
            > ł
            > > ponosi koszty jej utrzymania tak stanowi prawo.
            >
            >
            > a masz może podstawę prawną ?

No, choćby Sygn. akt II CK 98/04 (99/04)
            Napisz do serafina on ma narzedzia do szukania w postanowieniach sądowych
            serafin666@gazeta.pl

• xxxll Re: instalacja c.o. 26.07.06, 17:40
              ...albo :

W wyroku Sądu Najwyższego z 28 sierpnia 1997 r. (sygn. akt III CZP 36/97, OSNC
              z 1998 r. nr 1, poz. 4) sąd stanął na stanowisku, że instalacja grzewcza jest
              urządzeniem, które nie służy wyłącznie do użytku właścicieli lokali.

Z urządzeń takich korzystają wszyscy właściciele lokali, zarówno w ten sposób,
              że ciepło doprowadzane jest do przedmiotu ich własności, jak i w ten, że
              ogrzewane są wspólne części budynku. Składnikiem tzw. współwłasności
              przymusowej są zarówno elementy instalacji znajdujące się poza poszczególnymi
              lokalami, jak też te, które znajdują się w wydzielonych lokalach.

Właściciel lokalu jest obowiązany korzystać z nieruchomości wspólnej w sposób
              nieutrudniający korzystanie z niej przez innych współwłaścicieli. Odłączenie
              lokalu od wspólnej instalacji centralnego ogrzewania i zainstalowanie innego
              systemu ogrzewania utrudnia zazwyczaj pozostałym współwłaścicielom korzystanie
              z nieruchomości wspólnej, co może skutkować np. ponoszeniem zwiększonych opłat
              za dostarczane ciepło z powodu niedogrzania lokalu osoby odłączającej się oraz
              nieuczestniczenia przez nią w ogrzewaniu części wspólnej nieruchomości lub też –
              ewentualnie – koniecznością poniesienia kosztów zainstalowania liczników
              pobieranej energii cieplnej.

Oznacza to, że działania jednego ze współwłaścicieli, polegające na zmianie
              sposobu ogrzewania jego lokalu, pozostają poza granicami przysługującego mu
              prawa. Możliwość ich podjęcia zatem jest uzależniona od uzyskania zgody
              właścicieli pozostałych lokali.
            • xxxll Re: instalacja c.o. 26.07.06, 18:23
              Czy mogę odłączyć ogrzewanie

Mieszkam w starej kamienicy, w której system centralnego ogrzewania jest w
              fatalnym stanie. Chciałbym odłączyć się od sieci i grzać oddzielnym piecykiem,
              bo wyjdzie to taniej i zdrowiej. Wspólnota jednak odmówiła zgody na
              przeprowadzenie prac. Czy nie jest to niezgodne z prawem?
              Przemuś G

Nie. Właściciel nie może swym działaniem zwiększać obciążeń pozostałych
              lokatorów na ogrzewanie lub zainstalowanie dodatkowych liczników. Jak wskazał
              Sąd Najwyższy w uchwale z 28 sierpnia 1997 r. (sygn. akt III CZP 36/97, OSNC z
              1998 r. nr 1, poz. 4) po wejściu w życie ustawy o własności lokali właściciel
              lokalu nie może bez zgody pozostałych właścicieli odłączyć swojego lokalu
              mieszkalnego od zainstalowanej w budynku sieci centralnego ogrzewania i przy
              jej wykorzystaniu zastosować inny rodzaj ogrzewania. Niestety, prawo własności
              doznaje w tym zakresie ograniczenia.

PODSTAWA PRAWNA • Art. 13 ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali
              (t.j. Dz.U. z 2000 r. nr 80, poz. 903 z późn. zm.).
              • dyzio61 Re: instalacja c.o. 26.07.06, 18:58
                Bardzo ciekawy temat
                • xxxll Re: instalacja c.o. 27.07.06, 07:10
                  Możesz, ale będziesz ponosił koszty centralnego ogrzewania już istniejącego
                  (choćby koszty stałe) oraz koszty prądu do ogrzewania.

Właściciele mogą się na to zgodzi podejmując stosowna uchwałę , ale czy
                  podjecie takiej uchwały jest realne?
                  Czy pozostali członkowie wspólnoty zgodzą się ponosić wyższe koszt CO (te które
                  przypadające na ciebie?
                  I czy *sprawiedliwość społeczna* nie weźmie góry i nie będzie szukać innych
                  przeszkód np: że ty tylko będziesz dogrzewał to mieszkanie a ciepło
                  będziesz "pozyskiwał poprzez ściany". Udowodniono, że osoby które sąsiadują z
                  lokalami nie ogrzewanymi ponoszą koszty wyższe o ok 15%.
                  • dyzio61 Re: instalacja c.o. 27.07.06, 16:33
                    Chyba nie masz racji albo nie zrozumiałeś co napisałem przez ciebie przemawia
                    sędzia opłacany przez pzpr ja napisałem że założe ogrzewanie swoje np.
                    elektryczne i jaka strata 15% dla sąsiada chyba dla mnie strata bo sąsiad
                    zakręci grzejniki i wyjedzie do szwagra który mieszka w afryce a ja będę ponosił
                    koszt w związku ze stratą ciepła przez jego nieogrzane ściany to można tłumaczyć
                    w obie strony ale jak jest naprawdę bo same przepisy nie są w stanie rozwiązać
                    tej kwestii. A gdzie w tym wszystkim jest miejsce na demokracje skoro wszystkiie
                    przepisy są pod komune
                    , sąsiad decyduje jak i czym ja mam ogrzewać mieszkanie a ia jestem mors i lubie
                    zimno a komuna nówi nie żyj w cieple i płać a jak nie to na sybir.
                    • teyi Re: instalacja c.o. 27.07.06, 18:54
                      Poczytałem i... punkt widzenie zależy od punktu siedzenia.
                      Nie czekaj, że ktoś ci poda odpowiedziedź jaką chciałbyś usłyczeć a tego
                      sedziego to sobie daruj.
                      Gdzieś tu czytałem, że wspólnoty wprowadzają tzw opłaty cyrkulacyjne , zgłoś
                      taki wniosek i nie bedziesz płacił za tego co wyjeżdza do afryki lecz to on ci
                      zapłaci- pośrednio .
                      • dyzio61 Re: instalacja c.o. 27.07.06, 23:10
                        A dlaczego komuś mam płacić albo ktoś dla mnie, nie chce cudzych pieniędzy i
                        komuny niech każdy żyje na swój rachunek. Skończmy z tymi wspólnymi rurami i
                        grzejnikami to wszystko było dobre w komunie. Nie mogę zgodzić się z tym, że
                        ktoś twierdzi, że wyłączony grzejnik zakłóca cyrkulacje (dodany owszem może)
                        takie jest moje zdanie i myślę, że wszystko się zmieni jak wszyscy ludzie będą
                        wynagradzani za swoją pracę należycie i problem sam zniknie. Z tym sędzią może
                        nie tak przepraszam jak jesteś sędzią ale chodziło o to, że wyroki wydaje się w
                        zależności od tego kto stoi przed trybunałem. Jestem za tym żeby nie niszczyć
                        tego co jest zbudowane ale jednocześnie przeciwny żeby dostawca ciepła był
                        traktowany inaczej jak dostawca prądu czy wody lub gazu . Nie chcę gazu to mi
                        wyłączają. Jak na razie to chyba jest tak że jak cię nie stać płacić to zamień
                        się na mieszkanie z piecami kaflowymi albo na domek na wsi i problem z rurami
                        odpadnie.
                        • xxxll Re: instalacja c.o. 28.07.06, 07:11
                          To pozostaje CI, zmiana obowiązującgo prawa, może na takie jakie obowiązywało
                          na Dzikim Zachodzie
                          - Tam rodziła się się demokracja jakiej oczekujesz.
                          • dyzio61 Re: instalacja c.o. 28.07.06, 10:57
                            Trochę za daleko mnie chcesz wysłać bo na bliskim zachodzie u angoli we
                            wieżowcach gdzie mieszka po kilkaset rodzin każdy ma swoje ogrzewanie gazowe lub
                            elektryczne i jest dobrze . Wiem zaraz powiesz wyjedź do Anglii ale to nie oto
                            chodzi. U nas najgorsze jest to że ciągle się mówi że ktoś za coś za kogoś płaci
                            i przez to są ciągle jakieś niesnaski i o to chodzi żeby to jakoś naprawić a nie
                            ciągle mówić takie są przepisy i kropka. Nie da się wszystkiego naprawić co było
                            psute przez 50 lat ale może pomału trzeba jakoś się starać żeby było normalnie.
            • java9 Re: instalacja c.o. 27.07.06, 16:14
              A co w sytuacji, gdy przed przejęciem budynku od developera
              część Właścicieli zdemontowała kaloryfery ?
              Na pewno cyrkulacja ( czy jak to się tam nazywa) została zaburzona
              i na pewno w jakimś stopniu wpływa to na całą instalację.

Co mozna w tej sytuacji zrobić ?
      • dobud Re: instalacja c.o. 25.07.06, 19:55
        Właściciel mieszkania poprzez wpłaty na fundusz remontowy ;-) części wspólnych.

Stawiasz retoryczne pytania, w których jest już zawarta odpowiedź.....
    • xxxll Re: wymiana rur w mieszkaniu 25.07.06, 16:27
      A czemu juz zakładasz, że zostaną zniczone meble.

Obowiązkiem własciciela lokalu jest udostępnienie lokalu w celu dononania
      niezbędnych napraw, itd.

Jezeli zabudowałaś rury gazowe meblami to jest twój problem, bo złamałaś prawo.
      Podbnie ma się z szachtami, do których dostęp jest utrudniony przez ...kafelki.

Do ciągów instalacji zaliczanej do nieruchomosci wspólnej ma byc wolny dostęp.

Myslę, że jeżel jest tak jak piszę , to tylko od siebie możesz rządać
      odszkodowania.

• mengxia Re: wymiana rur w mieszkaniu 01.08.06, 14:26
      Jeśli uszkodzenie mebli miałoby wynikać z faktu, że są one zabudowane "na"
      rurach gazowych, żadanie odszkodowania byłoby bezzasadne (do instalacji musi
      być dostęp), za uszkodzenie mebli z każdego innego powodu należy pociągnąć do
      odpowiedzialności osobę, która w/w zniszczeń dokonała.
    • babczyk [...] 01.08.06, 15:02
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka