Dodaj do ulubionych

Pytanie do księgowych

18.02.03, 21:40
Witam. W mojej wspóonocie mam taką oto sytuację: zarządca wystawia wspólnocie
za zarządzanie fakturę vat- z drugiej strony jest upoważniony przez wspólnotę
do odbioru faktur vat- czy normalnym jest aby wystawiającym fakturę i
odbierającym ją była ta sama osoba / zarządca / ?? czy nie ma tu sprzeczności
z obowiązującymi przepisami - proszę o pomoc praktyków . pozdrawiam Gosia Maj
Obserwuj wątek
    • marrtta Re: Pytanie do księgowych 20.02.03, 18:23
      Mam jeszcze jedno pytanie: czy zarządca ma prawo prowadzić księgowość
      wspólnoty bez posiadania licencji MF ? czy może wystarczy mu do tego licencja
      zarządcy?? Proszę o wypowiedź zarządców - pomóżcie !
      • abcd17 Re: Pytanie do księgowych 20.02.03, 19:59
        marrtta napisał(a):

> Mam jeszcze jedno pytanie: czy zarządca ma prawo prowadzić księgowość
        > wspólnoty bez posiadania licencji MF ? czy może wystarczy mu do tego licencja
        > zarządcy?? Proszę o wypowiedź zarządców - pomóżcie !

Po pierwsze - wspolnota nie ma obowiazku prowadzenia ksiegowosci, a tylko
        pozaksiegowa ewidencje. Co sie kryje pod tym slowem okreslaja sami wlasciciele,
        oczywiscie zarzadca powinien im zaproponowac dobry sposob ewidencji i rozliczen
        i najczesciej zgodny jest on z softwarem na ktorym pracuje zarzadca.

Poniewaz wspolnoty nie maja obowiazku prowadzic ksiegowosci a tylko ewidencje
        wplywow i wydatkow, temat licencji MF praktycznie we wspolnotach nie istnieje.

Jezeli wspolnota zazyczy sobie (bo moze) prowadzenie pelnej ksiegowosci zgodnie
        z ustawa o rachunkowosci ma kilka mozliwosci. Po pierwsze zlecenie ksiegowosci
        do biura ksiegowego lub zatrudnienie ksiegowej (wszystko wiec poza zarzadca).
        Moze rowniez zlecic zarzadzanie zarzadcy ktory ma odpowiednie uprawnienia MF.
        Jesli zarzadca nie ma uprawnien, a wspolnota chce miec pelna ksiegowosc -
        wspolnota moze zarzadce zatrudnic zgodnie z art. 2 KP, a wiec na etacie. Wtedy
        kwity MF rowniez nie obowiazuja - ale za bledy w ksiegowosci odpowiadac bedzie
        zarzad wspolnoty ("kierownik jednostki").

Jezeli wspolnota powierza zarzadzanie firmie zarzadzajacej nieruchomosciami i
        jednoczesnie domaga sie prowadzenia pelnej ksiegowosci (bo np. jest to
        olbrzymia wspolnota, ma sporo pozytkow itp.) dopuszczalne jest nastepujace
        rozwiazanie - wspolnota zatrudnia na ulamkowa czesc etatu (i minimalnym
        wynagrodzeniem) glownego ksiegowego firmy zarzadzajacej nieruchomosciami. Wtedy
        sprawa jest czysta - ma zarzadce i pelna ksiegowosc prowadzona przez pracownika
        zarzadcy i jednoczesnie swojego.

Oczywiscie licencja zarzadcy nieruchomosciami nie wystarcza do uslugowego
        prowadzenia ksiag rachunkowych. Podobnie jak licencja zarzadcy nie uprawnia
        zarzadcy do swiadczenia uslug w zakresie posrednictwa w obrocie
        nieruchomosciami. Ustawodawca po to rozdzielil ww. zawody, ze nie byloby
        logiczne uznawac, ze jedna licencja zezwala posiadacza do wykonywania kilku
        zawodow.

Pozdrawiam,
    • ghik Re: Pytanie do księgowych 20.02.03, 19:28
      Witam . Odnoszę wrażenie że na tym forum nie pojawiają się zarządcy którzy
      kompleksowo obsługują nieruchomość osobiście - mam tu na myśli obsługę łącznie
      z księgowością. często poruszane są problemy księgowe i prawie nigdy nie
      pojawia się odpowiedź która wyczerpująco wyjaśnia temat. - Panowie Zarządcy
      pomóżcie tym którzy zwracają się o pomoc w sprawach księgowych - przecie każdy
      z was mając licencję powinien znać zagadnienia związane z księgowością we
      wspólnotach.POZDRAWIAM - obserwator
      • abcd17 Re: Pytanie do księgowych 20.02.03, 20:02
        ghik napisał(a):

> - Panowie Zarządcy
        > pomóżcie tym którzy zwracają się o pomoc w sprawach księgowych...

Za przeproszeniem, to juz Pań zarzadcow nie ma w zawodzie? :-)

Pozdrawiam,
    • ghik Re: Pytanie do księgowych 20.02.03, 20:07
      Oczywiście- przepraszam wszystkie Panie które zarządzają . ziękuję abcd1234 -
      po raz kolejny pokazał że jest facetem z j... mi w pozytywanym znaczeniu-
      błyskawiczna i pełna odpowiedź - dziękuję w imieniu tych którzy pytają
    • abcd17 Re: Pytanie do księgowych 20.02.03, 20:08
      gosikkk1 napisał(a):

> Witam. W mojej wspóonocie mam taką oto sytuację: zarządca wystawia wspólnocie
      > za zarządzanie fakturę vat- z drugiej strony jest upoważniony przez wspólnotę
      > do odbioru faktur vat- czy normalnym jest aby wystawiającym fakturę i
      > odbierającym ją była ta sama osoba / zarządca / ?? czy nie ma tu sprzeczności
      > z obowiązującymi przepisami - proszę o pomoc praktyków . pozdrawiam Gosia Maj

Jezeli upowazniajacy ma swiadomosc co robi i kogo upowaznia, nie sadze by prawo
      zabranialo takiego procederu. Po to wymyslono instytucje "powierzenia zarzadu"
      zarzadcy, by maksymalnie zwolnic wlascicieli lokali od spraw proceduralnych
      zwiazanych z zarzadzaniem. Jezeli istnieje jakis przepis, ktorego nie jestem
      swiadomy, to czynilby on powierzenie zarzadu narzedziem nielogicznym.

Wspolnota jest w pewnym sensie "odbierajacym" usluge w trakcie rocznego
      zebrania, kiedy przyznaje zarzadcy absolutorium. Prawo nie zabrania by
      wspolnota brak przyznania absolutorium zwiazany z niedolozeniem przez zarzadce
      nalezytej starannosci w sprawach ksiegowych (udowodniony) powiazala z karami
      finansowymi. Zapis stosowny o karach powinien znalezc sie w umowie o
      powierzeniu zarzadu.

pozdrawiam,

Pozdrawiam,
    • partner2003 Re: Pytanie do księgowych 21.02.03, 15:42
      Zgodnie z Rozporządzeniem MF z dnia 22.03.2002 w sprawie wykonania przepisów
      ustawy o podatku od towarów i usług oraz podatku akcyzowym (DZ. U. 27 po. 268,
      Nr. 46 poz. 438, nr.155 poz. 1290, Nr. 216 poz 1828.
      (dokładnej treści nie będę w tym miejscu przytaczać - chyba, że istniej taka
      konieczność). Paragraf 34 i 35 z rozdziału 10 stanowią :
      - paragraf 34 - zasady wystawiania faktur
      - paragraf 35 - treść faktury
      W punkcie 13 w/w paragrafu 35 widnieje treść : "czytelne podpisy osób
      uprawnionych do wystawinia i otrzymania faktury lub podpisy oraz imiona i
      nazwiska tych osób"
      Jednakże nigdzie nie ma zapisu mówiącego, że osoba uprawniona do wystawienia
      faktury Vat nie może być jednocześnie osobą uprawnioną do odbioru faktury VAT.
      Tak naprawdę to przepisy ustawy o podatku od towarów i usług stosuje się do
      podatników podatku od towarów i usług a czy Pani Wspólnota jest płatnikiem
      podatku VAT ? Myślę, że racej nie jest tylko korzysta z usług Zarządcy który
      jest płatnikiem podatku VAT i tak naprawdę to On powinien zastanowić się nad
      faktem składania podpisów po dwóch stronach tego samego dokumentu.
      Mała podpowiedź dla Zarządcy jak rozwiązać problem dwóch takich samych podpisów.
      Na kopii faktury - dokument ten pozostaje u Zarządcy należy umieścić
      zapis "upoważnienie" po stronie osoba upoważniona do odbioru faktury Vat.
      Na oryginale faktury - dokument ten wpływa do Zarządu Wspólnoty nie musi
      znajdować się podpis osoby upowaznionej do odbioru faktury Vat. - na odwrocie
      dokumentu należy tylko umieścić zapis : wpłynęło dnia ...... i podpis.
      Konieczność potwierdzania podpisem faktur Vat nakłada Ustawa o podatku od
      towarów i usług ( brak podpisu faktury jest podstawą do NIE odliczenia podatku
      naliczonego, może być zakwestionowane przez U.S w przypadku odliczenia podatku
      z faktury nie podpisanej lub podpisanej przez osobę do tego nie uprawnioną) jak
      również zgodnie z Ustawą o podatku dochodowym : koszt nie potwierdzony nie może
      być kosztem uzyskania przychodu.
      Jak widać nie dotyczy to Wspólnot Mieszkaniowych ponieważ Wspólnoty - w
      większości nie są płatnikami podatku Vat - oczywiście są wyjątki oraz nie
      prowadzą działalności gospodarczej w rozumienu Ustawy o podatku dochodowym -
      oczywiście i w tym wypadku też są wyjątki.

Pozdrawiam
      B.P.
      • gosikkk1 Re: Pytanie do księgowych 21.02.03, 15:55
        Myślę że mamy tu do czynienia z dwoma tematami .:
        1. Zarządca jako osoba wystawiająca wspólnocie fakturę vat za świadczone
        usługi - zarządzanie
        2. Zarządca jako osoba odbierająca fakturę w imieniu wspólnoty np. za media.

w przypadku nr 1 zarządca musiałby być upoważniony do wystawiania faktury vat
        bez podpisu odbiorcy , a w przypadku nr 2 zarządca musiałby mieć upoważnienie
        do podpisywania faktur vat w imieniu wspólnoty.
        Pytanie moje brzmi - jak to funkcjonuje w innych wspólnotach zarzadzanych przez
        zarządców wystawiających faktury vat . Podzielcie się doświadczeniami .
        POZDRAWIAM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka