30.01.07, 23:44
Dowiedziałem się, że wspólnota zamierza sprzedać strych położony m. in. nad
moim mieszkaniem (dokładnie jego powierzchnia obejmuje trzy sąsiadujące ze
sobą mieszkania).

Chciałbym wykupić ten strych.

Podobno są już dwie oferty złozone przez osoby spoza wspólnoty. Ja jestem
członkiem wspólnoty. Czy mam jakieś peferencje przy tym wykupie?

W administracji powiedziano mi, że kryterium będzie zaproponowana przez
chętnego cena. Czy może to być jedyny argument (jeśli cena będzie taka sama
to czy moje członkostwo we wspólnocie może przeważyć?)

I jeszcze jedno.

Strych jest bardzo duży i najbardziej odpowiadałby mi układ polegający na
wykupieniu tylko części. Czy jeśli zgłoszę chęć wykupu części, a np inwestor
z zewnąrz chciałby wykupić całość, to przemawia to na jego korzyść?

Chodzi o Warszawę. Sorry, ale o sprawie dowiedziałem się dziś, a na zebrania
wspólnoty po prostu nie chodziłem (nie bijcie!).
Obserwuj wątek
    • adwisnie Re: strych 31.01.07, 07:52
      Szansa na jakieś szczególne potraktowanie Twojeje oferty są małe, ale powalczyć
      warto. Jak duża jest Wspólnota? czy masz szanse zdobyc poparcie 20% jeżeli tak
      to razem możecie przedstawić projekt uchwały o wyrażeniu zgody na wykup części
      strychu położonej nad Twoim mieszkaniem. I dodaj argument, że gdy Ty wykupisz
      bedzie mniej współwłścicieli a przeciez nigdy nie wiadomo kto nowy przyjdzie,
      jakie beda z nim kłopoty. Jeżeli to nie wchodzi w grę napisz ofertę a w
      uzasadnieniu przedstaw argument, że także dla Wspólnoty będzie lepiej jeżeli Ty
      wykupisz strych nad swoim mieszkaniem bo zagwarantujesz, we własnym interesie,
      właściwe wykonanie adaptacji.
      • mayta Re: strych 31.01.07, 12:11
        Dzięki za odpowiedź! Wspólnota jest raczej chyba mała - dwie klatki po
        kilkanaście mieszkań, ale tylko część jest wykupiona.

Problem w tym, że nie dałem sie poznać tym ludziom, raczej od układów
        sąsiedzkich byłem jak najdalej. Oni są starzy i zasiedziali, ja dla nich chyba
        nie jestem godnym zaufania obywatelem... Słowem, nie liczę na ich sympatię.

Oj, widzę, że będzie ciężko. Sądziłem, że może istnieje coś takiego jak prawo
        pierwokupu dla mieszkań sąsiadujących ze sprzedawanym strychem...
        • adwisnie Re: strych 31.01.07, 17:25
          jeżeli mało lokali jest wykupionych to znaczy, że dotychczasowy właściciel ma
          zdecydowaną wiekszość zatem istnieje możliwość głosowania nad uchwałą o
          sprzedaży strychu wg. zasady 1 właściciel 1 głos a to daje Ci szanse.
          Porozmawiaj z Zarządem, popros o przychylne załatwienie Twojej prosby - pozatym
          bedziesz musiała prędzej czy poźniej stanąć u notariusza dla zmiany udziałów w
          nieruchomości wspólnej i Zarząd musi sie liczyc z tym, że możesz stopowac
          sprzedaż zarówno na etapie procedury budowlanej jak i przy przekazaniu
          własności strychu osobie którą Zarząd wybierze. Walcz !!!
          • andrzej_bdg Re: strych 31.01.07, 19:03
            Jesli strych stanowi wspólna własność, to w mysl art. 34 ustawy o gospodarce
            nieruchomościami, każdy z lokatorów (właścicieli mieszkań) ma pierszeństwo w
            zakupie przed osobami drugimi.
            Ponadto, zakup strychu przez Ciebie powoduje zachowanie staus quo w dostawie
            mocy energetycznej do budynku (bardzo ważne), w bezpieczeństwie pożarowym (dla
            Ciebie będzie to najprawdopodobniej sypialnia, a dla innych całe mieszkanie ze
            wszystkimi instalacjami, w tym gazową oraz energetyczna z tablicą).
            Podałem wskazówki. Powodzenia
            • mayta Re: strych 31.01.07, 22:58
              Dziekuję wam!

Andrzej, ale mnie podbudowałes prawnie, a Ty Adwisnie - moralnie!

Będę walczył!
            • j666 Re: strych 31.01.07, 23:26
              Ja tak się tylko zastanawiam - nie zaglądając do ustawy z uwagi na późną już
              porę - czy wspólnota może sprzedać strych osobie trzeciej jako taki (jako
              co ??), czy musiałaby najpierw wyodrębnić lokal.
              Właścicielowi ze wspólnoty o tyle łatwiej sprzedać strych, że można go
              potraktować jako pomieszczenie przynależne.
              W obydwu przypadkach konieczna będzie zmiana udziałów, co teoretycznie pociąga
              za sobą korekty we wszystkich ksiegach wieczystych...
              JaC
              • nowak66 Re: strych 01.02.07, 00:06
                Najpierw konieczna jest uchwała zmieniająca przeznaczenie części wspólnej i
                zgoda na to wszystkich właścicieli.
                Potem szczegółowa umowa z przyszłym nabywcą co do zakresu, terminu i kosztu
                robót - w zamian przyrzeczenie sprzedaży lokalu, który powstanie.
                Nabywca musi przygotować strych tak, aby był gotowy do wyodrębnienia, czyli ze
                strychu musi powstać samodzielny lokal mieszkalny.

Art. 2 ust. 2 UWL
                Samodzielnym lokalem mieszkalnym, w rozumieniu ustawy, jest wydzielona trwałymi
                ścianami w obrębie budynku izba lub zespół izb przeznaczonych na stały pobyt
                ludzi, które wraz z pomieszczeniami pomocniczymi służą zaspokajaniu ich potrzeb
                mieszkaniowych. Przepis ten stosuje się odpowiednio również do samodzielnych
                lokali wykorzystywanych zgodnie z przeznaczeniem na cele inne niż mieszkalne.
                3. Spełnienie wymagań, o których mowa w ust. 2, stwierdza starosta w formie
                zaświadczenia.

Potem lokal trzeba wyodrębnić, co wiąże się ze zmianą wszystkich aktów
                notarialnych na koszt nabywcy /co należy zapewnić w umowie wstępnej/.

Po wydrębnieniu można sporządzić akt notarialny sprzedaży.
                • budak1 Re: strych 01.02.07, 08:24
                  Nowak66 napisał:
                  "Nabywca musi przygotować strych tak, aby był gotowy do wyodrębnienia, czyli ze
                  strychu musi powstać samodzielny lokal mieszkalny."
                  A jak to wygląda w sytuacji, kiedy chcę powiększyć mieszkanie o dodatkową
                  powierzchnię (strych, suszarnia), która z racji technicznych i wielkości nie
                  może stanowić odrębnego lokalu?
                  • andrzej_bdg Re: strych 01.02.07, 10:41
                    Oczywiście przeznaczenie części strychu na samodzielny lokal lub powiększenie
                    obecnego lokalu mieszkalnego przez adaptację części strychu musi poprzedzić
                    decyzja administracyjna o zmianie sposobu uzytkowania (prawo budowlane)
                    uzyskana na podstawie decyzji o warunkach zabudowy (ustawa o planowaniu
                    przestrzennym).
                    Na etapie opisanym powyżej nie ma jeszcze zastosowania ustawa o.w.l.
                    Więcej nie mogę pisać, bo wykonywanie między innymi w/w doradztwa jest jednym z
                    elementów mojej działalności gospodarczej.
                    • hanka_m Re: strych 01.02.07, 12:10
                      Właśnie przeczytałam ten art. 34 ustawy o gosp. nieruchomościami, ale moim
                      zdaniem nie ma to nic wspólnego z sytuacją adaptacji czy zakupu strychu przez
                      jednego z właścicieli mieszkania. Może ktoś się jeszcze wypowie na temat prawa
                      pierwokupu w takiej sytuacji?
                  • kajak75 Re: strych 10.04.07, 14:21
                    tak jak pisza powyze i ponizej. Musisz wystapic do wspolnoty,zeby wyrazila
                    zgode, ze gdy uzyskasz zgode wydzialu architektury - po zakonczeniu przebudowy -
                    bedziesz mogl wykupic ten strych czy suszarnie.
    • lucky_9 do: mayta 10.04.07, 12:06
      Witam,
      mam do Pana wielką prośbę o kontakt - na adres gazetowy lub lucky9@buziaczek.pl.
      Chciałabym skonsultować się z osobą orientującą się w sprawie wykupu strychu od
      wspólnoty, będę wdzięczna za pomoc.
      Pozdrawiam
      Magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka