Dodaj do ulubionych

awaria pionu a koszty remontu PILNE!!!!!!

06.05.08, 14:18
Witam wszystkich. Problem mam następujący i dość palący jak sami sie
przekonacie. W bloku zarządzanym przez wspólnotę jest awaria
instalacji kanalizacyjnej- jedno z mieszkan jest zalewane.
Administrator budynku wezwał hydraulików, którzy ustalili
prawdopodobne miejsce awarii pionu tj. mieszkanie piętro wyżej.
Niestety nie mogą do tego mieszkania wejść, gdyż lokator uzależnia
wpuszczenie ich od uzyskania na piśmie zobowiązania zarządu, że ten
pokryje koszty remontu łazienki.
Czy rzeczywiście wspólnota ma obowiązek pokryć koszty takiego
remontu - dojscie do pionu jest całkowicie zabudowane glazurą?
Obserwuj wątek
    • kopinska30 Re: awaria pionu a koszty remontu PILNE!!!!!! 06.05.08, 14:29
      dziwisz się ? zrobicie mu ruinę i tak chcecie to zostawić , żarty
      • junosko Re: awaria pionu a koszty remontu PILNE!!!!!! 06.05.08, 14:38
        Ależ wcale sie mu nie dziwie. Chciałabym tylko wiedzieć czy mogę mu
        odmówić. Inna sprawa jest taka, że jak odmówie to nie bedzie chciał
        mnie wpuścić do mieszkania. To z kolei jest niezgodne z uwl, ale
        cóż... Jeśli więc ktoś bedzie mógł merytorycznie wypowiedzieć się na
        ten temat to będę niezmiernie zobowiązana.
        • wiseman1 Re: awaria pionu a koszty remontu PILNE!!!!!! 06.05.08, 16:21
          junosko napisała:

> ...Jeśli więc ktoś bedzie mógł merytorycznie wypowiedzieć się na
          > ten temat to będę niezmiernie zobowiązana.

Jesli macie ubezpieczenie to zapytajcie ubezpieczyciela czy pokryje sasiadowi szkody wynikajace z naprawy pionu.

Teoretycznie sasiad powinien wposcic ale zycie ma niewiele wspolnego z teoria.
    • xxxll Re: awaria pionu a koszty remontu PILNE!!!!!! 06.05.08, 16:46
      > Niestety nie mogą do tego mieszkania wejść, gdyż lokator uzależnia
      > wpuszczenie ich od uzyskania na piśmie zobowiązania zarządu, że
      > ten pokryje koszty remontu łazienki.

- A spytajcie sie czy ma zgodę na trwałą zabudowę pionów
      kanalizacyjnych?
      Instalacja kanalizacyjna należy do części wspólnych.

- Pozostaje tylko wciągnąć go do "łańcuszka" i zacząć go zalewać , z
      góry , zobaczymy jak będzie wtedy śpiewał. ;)))

Myśleć trzeba było jak kładło się glazurę, a nie teraz "szantażować".

Pogadanie z ubezpieczycielem raczej nic nie da.
      • junosko Re: awaria pionu a koszty remontu PILNE!!!!!! 06.05.08, 19:09
        - A spytajcie sie czy ma zgodę na trwałą zabudowę pionów
        > kanalizacyjnych?
        > Instalacja kanalizacyjna należy do części wspólnych.

A mozesz napisac z czego wynika obowiazek ˛uzyskania zgody na taka zabudowe
        (czyli obowiazek pozostawienia dostępu do pionu). Niestety nigdzie nie moge
        trafić na odpowiedni przepis, a z tym lokatorem tylko w ten sposób mogę rozmawiac.
        • teyi Re: awaria pionu a koszty remontu PILNE!!!!!! 06.05.08, 19:33
          A może z tej bajki skorzystasz:

Art. 13. uowl

2. Na żądanie zarządu, właściciel lokalu jest obowiązany zezwalać na
          wstęp do lokalu, ilekroć jest to niezbędne do przeprowadzenia
          konserwacji, remontu albo usunięcia awarii w nieruchomości wspólnej,
          a także w celu wyposażenia budynku, jego części lub innych lokali w
          dodatkowe instalacje.
          • manifa do teyi 06.05.08, 20:08
            Owszem, właściciel musi udostępnić, ale pozostaje problem konieczności
            naprawienia szkód oraz kto koszty z tego wynikające ma ponosić?

Ponieważ u nas niedługo wystąpi ten sam problem (konieczność wymiany pionów -
            nie wmurowanych), prosiłabym o wskazówki jak rozwiązać problem j.w.
            Może należałoby tę sprawę rozwiązać stosowną uchwałą właścicieli?
            Czy ktoś z Państwa to "przerabiał"?
            • xxxll Re: do teyi 06.05.08, 20:32
              manifa napisała:

> Owszem, właściciel musi udostępnić, ale pozostaje problem
              > konieczności naprawienia szkód oraz kto koszty z tego wynikające
              > ma ponosić?

A co macie zapisane w Regulaminie Wspólnoty na ten temat.
              Przecież takie sprawy powinny być uregulowane przez właścicieli
              każdej wspólnoty.
              Prędzej czy później mogą mieć miejsce takie zdarzenia remontowe.

• manifa Re: do teyi 06.05.08, 20:38
                Takich przypadków w naszym regulaminie nie uwzględniono. WYdaje mi się, że
                podobnie jest w wielu wspólnotach. Dlatego pytam o praktyczne porady/rozwiązania.
                • xxxll Re: do teyi 06.05.08, 20:56
                  Z mojej praktyki wiem , że wiele wspólnot ma te sprawy uregulowane.

Naprawa obejmuje: odtworzenie szachtu + tynk + malowanie - bez
                  glazury (tzw. stan surowy zamknięty).
                  • ewa1125 Re: do teyi 07.05.08, 15:15
                    Moja wspolnota naprawia tylko rury,a dziury zamurowac musimy
                    sami+tynkowanie,malowanie,glazura we wlasnym zakresie.To samo bylo z
                    balkonami,kto mial plytki,to mu skuli i musi zrobic je teraz sam.Az
                    sie wybiore do administratorki i sie wypytam,bo czeka mnie
                    rozprucie sciany kuchnia/lazienka,a nie stac mnie na generalny
                    remont lazienki(wanne tez trzeba bedzie "wyniesc",bo lazienka to
                    klita).Gdzie powinny sie znajdowac zapisy o remontach czesci
                    wspolnych i odtworzeniu stanu pierwotnego?W regulaminie wspolnoty?Z
                    gory dziekuje za odpowiedz:)
                    • wiseman1 Re: do teyi 07.05.08, 15:26
                      ewa1125 napisała:

> Gdzie powinny sie znajdowac zapisy o remontach czesci
                      > wspolnych i odtworzeniu stanu pierwotnego?W regulaminie wspolnoty?Z
                      > gory dziekuje za odpowiedz:)

Zapis co ma byc zrobione w trakcie remontu moze byc glosowany na zebraniu i moze dotyczyc tylko tego remontu.
                      Roboty naprawcze i odtworzeniowe moga byc wykonane przez wykonawce i zaplacone z funduszu remontowego lub z kieszeni mieszkanca.
                      Umawianie sie z jednym wykonaca znakomicie obniza cene uslugi.

W naszym przypadku, kiedy remontowano balkony, wykonawca za dodatkowa oplata kladl plytki tym co chcieli. Jego cena byla o polowe nizsza od wykonawcow wolanych na indywidualne umowy.
                      • mark-56 Re: do teyi 07.05.08, 18:24
                        Witam
                        Prawo do kontroli i napraw instalacji wodno-kanalizacyjnej reguluje oprócz regulaminu rozliczeń świadczeń miedialnych, statutu, regulamiów także roz. MSWiA Dz.U. nr 74 poz.836 w sprawie warunków technicznych użytkowania budynków mieszkalnych §32 i §35 tego rozporządzenia.
                        W naszym regulaminie zostało to ujęte w następujący sposób:
                        pkt 2.Każdy właściciel obowiązany jest udostępnić lokal w celu dokonania montażu wodomierza oraz umożliwić swobodny dostęp do pionu wodno – kanalizacyjnego.
                        a)W przypadku zabudowy trwałej pionu wodno – kanalizacyjnego , właściciel zobowiązany jest do rozebrania zabudowy celem umożliwienia montażu wodomierza,wymiany pionu zimnej wody lub pionu kanalizacyjnego.
                        b)W przypadku odmowy rozebrania zabudowy, wykonawca dokona demontażu na koszt właściciela lokalu.
                        c)do wodomierza celem odczytu stanu licznika wodomierza, sprawdzenia stanu plomb, prawidłowego montażu.
                        Odpowiedzialność wspólnoty za remonty jest ustalona w statucie w następujący sposób:
                        pkt5. Odpowiedzialność Wspólnoty za stan techniczny instalacji stanowiących wyposażenie budynków obejmuje:
                        h)roboty poinstalacyjne murarskie i tynkarskie, bez odtwarzania glazury, nawierzchni ścian i podłóg oraz malowania.
                        Ponadto wszyscy właściciele znają te zasady jak i najemcy. Obecnie jesteśmy w trakcie wymiany pionów wodnych i właściciele rozbierają zabudowy bez żadnego protestu. Nie ma większych zgrzytów w tej materii.
                        Ważne aby wszystkie takie sprawy części wspólnych były uregulowane w regulaminach lub statuach.
                        Pozdrawiam
                        Marek

• wiseman1 Re: do teyi 07.05.08, 23:16
                          mark-56 napisał:

> a)W przypadku zabudowy trwałej pionu wodno – kanalizacyjnego , właściciel
                          > zobowiązany jest do rozebrania zabudowy celem...

A jezeli pion kanalizacyjny i wodny sa zamurowane w scianie to wlasciciel ma rozkuc sciane?
                      • manifa Re: do wiseman1 i mark-56 07.05.08, 18:35
                        Dziękuję
    • venarnarco Re: Ludzie, przestańcie kombinować! 15.06.14, 02:19
      Moje pytanie co to znaczy trwała zabudowa pionu? Co ja tam ścianę żelbetonowa stawiam? Pion był zamurowany jak tylko go pobudowano, czy płytka glazury to jest trwała zabudowa? Czy szanowny przemowca drzwi do pionu zrobił?
      • xxxll Re: Ludzie, przestańcie kombinować! 16.06.14, 12:48
        venarnarco napisał(a):

> Moje pytanie co to znaczy trwała zabudowa pionu?

Trwale to znaczy, że bez szkody właściciela lokalu, nie się się dobrać do rur nie niszcząc glazury- płytek.

> czy płytka glazury to jest trwała zabudowa?

Jak jej nie mozna zdemontować bez uszczerbku, to tak , jest to trwała zabudowa.

> Czy szanowny przemowca drzwi do pionu zrobił?

Drzwi nie robiłem, ale szacht z rurami zakryłem łatwo demontowanym re-gipsem z glazurą na magnesach (trzy elementy)...

Właśnie taki sposób zakrycia się w tym roku przydał , bo wymieniali piony wod-kan na plastyki ... żona nawet nie zauważyła, że zakrycie szachtu było ruszane :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka