26.11.08, 12:07
W protokołach przejęcia naszych lokali były również liczniki zw.,cw.,i
co.Kończy się ich ważność legalizacji.Co mamy zrobić,żeby je wymienić
wykorzystując środki zgromadzone na funduszu remontowym.
Obserwuj wątek
    • 13lale Re: liczniki 26.11.08, 13:07
      O ile nic się w UOWL nie zmieniło, to z FR nie możecie tego zrobić - wymienione
      przez Ciebie liczniki (opomiarowanie mieszkań) nie są częścią wspólną
      nieruchomości - wymiana (legalizacja) obciąża każdego z właścicieli.
      • andrzejc4 Re: liczniki 26.11.08, 13:14
        Tzn.,że nie możemy podjąć Uchwały o zaliczeniu ich do części wspólnych ?
        • andrzejc4 Re: liczniki 26.11.08, 15:34
          Nie pytałem.Legalizować czy nie.Pytałem, co zrobić żeby liczniki "wrzucić" do
          części wspólnych. W każdej wspólnocie znajdzie się jakiś artysta,który powie że
          rozliczenie roczne mediów jest do kitu bo liczniki nie mają aktualnej legalizacji.
          • andrzejc4 Re: liczniki 26.11.08, 15:36
            andrzejc4 napisał:

> Nie pytałem.Legalizować czy nie.Pytałem, co zrobić żeby liczniki "wrzucić" do
            > części wspólnych. W każdej wspólnocie znajdzie się jakiś artysta,który powie że
            > rozliczenie roczne mediów jest do kitu bo liczniki nie mają aktualnej legalizac
            > ji.
            pozdrawiam
          • xxxll Re: liczniki 26.11.08, 17:02
            andrzejc4 napisał:

> Nie pytałem.Legalizować czy nie.Pytałem, co zrobić żeby liczniki
            > "wrzucić" do części wspólnych. W każdej wspólnocie znajdzie się
            > jakiś artysta,który powie że rozliczenie roczne mediów jest do
            > kitu bo liczniki nie mają aktualnej legalizacji

A co macie zapisane o granicach części wspólnych . Kończą się na zaworze "przed" licznikiem czy "za" licznikiem?

Prawo, tworzycie Wy właściciele, i Ono obowiązuje, tylko w waszej wspólnocie.

----------------------------------------------------------------
            Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol).
            www.sn.pl/orzecznictwo/index.html wyroki sądowe - www.ebos.pl/
            • andrzejc4 Re: liczniki 26.11.08, 17:46
              Nic nie mamy napisane.Tylko w protokole odbioru lokalu wpisane są liczniki i ich
              stan.Liczniki zw.,i cz. mamy w lokalach,liczniki co. są na klatkach
              schodowych,czyli w częściach wspólnych.Wymianę liczników zw i cw pokrywamy
              indywidualnie.Wymianę liczników chcemy pokryć z funduszu remontowego.
              Pozdrawiam
              • xxxll Re: liczniki 26.11.08, 21:42

andrzejc4 napisał:

> Nic nie mamy napisane.

No to błąd. Trzeba jak najszybciej uregulować uchwałą właścicieli lokali sprawy związane z wyznaczeniem granicy nieruchomości wspólnej.

> Wymianę liczników zw i cw pokrywamy indywidualnie.Wymianę
                > liczników chcemy pokryć z funduszu remontowego.

A skąd takie rozdwojenie ... bo wodomierz kosztuje 50 zł, a licznik CO powyżej 600 zł? Partyzantka u was kwitnie na dobre...
                Dzisiaj wodomierz-licznik, a jutro sprawa "wymiany okien" stanie problemem?

Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol).
                • andrzejc4 Re: liczniki 27.11.08, 08:57
                  Dziękuję za pomoc.
                  Pozdrawiam
                  Jędrek
                • czajnik5 Re: liczniki 27.11.08, 13:25
                  xxxll napisał:

wodomierz kosztuje ..., a licznik CO powyżej ...

podczas gdy andrzejc4 napisał wcześniej:

> > Wymianę liczników zw i cw

Ponieważ jednak xxxll napisał również:

> Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka

to już jest dla mnie jasne, że dla xxxll zarządzanie to raczej sztuka, w żadnym
                  razie praktyka, przy czym jest to przede wszystkim sztuka improwizacji.

Wygląda na to, że xxxll ma problem z odróżnieniem licznika ciepłej wody od
                  licznika c.o.. Mam nadzieję, że odróżnia chociaż wodę pitną od czynnika
                  grzewczego, choć z drugiej strony, biorąc pod uwagę wybitne, złote wpisy - jakby
                  był właśnie po czynniku grzewczym - moje nadzieje mogą okazać się płonne.

Stosując tę buraczaną filozofię "czy-licznik-przed-czy-za-zaworem", należy dojść
                  do wniosku, że wodomierze główne nie powinny należeć do przedsiębiorstwa
                  wodociągowego, ale do właścicieli nieruchomości, bo tak się składa, że są
                  montowane za zaworem.

Rozważając dalej, należy stwierdzić, że gazomierze również powinny należeć do
                  właścicieli, a nie przedsiębiorstwa gazowniczego, bo również tak się składa, że
                  są za zaworem, który w tym wypadku nazywa się kurek główny.
                  • xxxll Re: liczniki 27.11.08, 18:37
                    czajnik5 napisał:

> Wygląda na to, że xxxll ma problem z odróżnieniem licznika ciepłej
                    > wody od licznika c.o.. Mam nadzieję, że odróżnia chociaż wodę
                    > pitną od czynnika grzewczego, choć z drugiej strony, biorąc pod
                    > uwagę wybitne, złote wpisy - jakby był właśnie po czynniku
                    > grzewczym - moje nadzieje mogą okazać się płonne.

Para w ruch... buch i buch ..

No i znowu czajnik5 daje "parę" ... w kanał, a nie w gwizdek.
                    Może u ciebie zawory odcinające stosuje się tylko "przed" urządzeniami
                    pomiarowymi. U mnie tak nie jest, ja mam zawory "przed" i "po" urządzniu
                    pomiarowym.

Granice nieruchomości wspólnej należy oznaczyć; czy czajnikowi 4,5 się to podoba
                    czy nie.

U mnie zawór "po" wyznacza granicę nieruchomości wspólnej i nie ma to nic
                    wspólnego z przyłączami jakie posiada wspólnota, które rządzą się swoim prawem.

Jak nie umiesz czytać ze zrozumieniem to nie wkładaj "palca" między drzwi, bo
                    ci "czynnik grzewczy" nie pomoże, nawet ten do użytku wewnętrznego.

Wesołych Świąt i niech "Samson" ci sprzyja.

Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla
                    osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol).
                    • czajnik5 Re: liczniki 27.11.08, 22:14
                      xxxzłotoustyll napisał:

> Jak nie umiesz czytać ze zrozumieniem
                      > to nie wkładaj "palca" między drzwi

Dla samego czytania tych złotych, inteligentnych sentencji warto czasem włożyć
                      palec między drzwi.

Gdzie indziej znalazłbym takiego inteligentnego, przystojnego erudytę? W moim
                      otoczeniu są tylko same głupki.
                      • xxxll Re: liczniki 28.11.08, 14:25
                        czajnik5podwrzątkiem napisał:

> xxxzłotoustyll napisał:
                        >
                        > > Jak nie umiesz czytać ze zrozumieniem
                        > > to nie wkładaj "palca" między drzwi
                        >
                        > Dla samego czytania tych złotych, inteligentnych sentencji warto
                        > czasem włożyć palec między drzwi.

...ale ten "paluszek" masz tylko jeden Panie inteligencie zaślepiony
                        własnym ego.

Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków
                        dla osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol).
                        www.sn.pl/orzecznictwo/index.html wyroki sądowe -
                        www.ebos.pl/
    • serafin666 Re: liczniki 26.11.08, 14:43
      w obrębie wspólnoty nie ma sprzedaży, nie ma potrzeby legalizacji
      sprawnych licznników ( nalezy tylko wymienić baterie zasilające ),
      ech... szkoda słów...
      • 13lale Re: liczniki 26.11.08, 15:05
        Masz rację drogi Serafinie, szkoda słów, weź tylko pod uwagę, że bywają jeszcze
        liczniki typowo mechaniczne, bez zasilania bateryjnego lub nakładek do zdalnego
        odczytu, a przy tym zużycie z tych liczników jakoś jest rozliczane, w stosunku
        do całej nieruchomości. Wolał bym by to się odbywało z legalnego i sprawnego
        urządzenia pomiarowego, (bo to daje domniemanie sprawności) niż z nielegalnego
        (bo któż mi zaręczy że urządzenie jest sprawne). A przy tym nie sądzę, aby każdy
        z właścicieli miał indywidualną umowę z dostawcą wody, ciepła etc, choć i takie
        rzeczy się zdarzają. Ale wtedy na pewno tenże dostawca będzie wymagał aby
        urządzenia były legalne - no cóż - szkoda słów.
        • joanna_w_z Re: liczniki 04.12.08, 08:10
          najprostrza jest wymiana liczników, przy okazji może na bardziej
          nowoczesne np. radiowe (kończą się problemy z wodą niebilansową)
          koszt ich jest około 150,00 zł, liczniki zwykłe antymagnetyczne
          kosztują około 100,00 zł, a legalizacja niewiele poniżej tej kwoty.
          Taka wymiana/legalizacja powinna być uwzglęgniona w planie
          gospodarczym i pokryta z funduszu remontowego WM.
      • czajnik5 Re: liczniki 26.11.08, 15:33
        serafin666 napisał:

> ech... szkoda słów...

Wreszcie pustogłowie666 napisało coś mądrego. Żeby tak jeszcze się do tego
        zastosowało...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka