Dodaj do ulubionych

Smart meter

06.07.24, 22:53
Macie? Dobrze działa? Osobiście wolę mój "normalny" licznik ale ostatnio dostaje wiadomości od mojego dostawcy energii, że mój licznik jest za stary i może nie mierzyc dokładnie itd i że muszą go wymienić ale dalej juz tylko wymieniają zalety smart meter. Nie bardzo da radę się dowiedzieć czy faktycznie jest obowiązek go wymienić czy tylko zależy im żeby wymieniać na smart meter. Mówią, że powinien być wymieniony jak najszybciej ale nie ma daty a chyba byłaby gdyby wymiana była konieczne. Jak jest u was z wymianą? W ogole wymieniają jeszcze na te tradycyjne, czy juz tylko smart meter?
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: Smart meter 10.07.24, 20:49
      Możesz poprosić o wymianę w dumb mode. Nie będzie wtedy wysyłał żadnych informacji, więc nie będzie Smart. Tradycyjnego licznika dostawca ci nie założy, bo mu się to nie opłaca. Można kupić samemu i zlecić założenie. Patrzyłam, że są do kupienia, tylko czy to się opłaca, to nie wiem.
    • botu Re: Smart meter 11.07.24, 08:32
      Też byłam nastawiona sceptycznie do liczników smart - zwłaszcza po doniesieniach że można je zdalaczynnie przeprogramować na przedpłacowe - ale końcu uległam kiedy odkryłam inteligentne taryfy w Octopusie. Jestem na Agile i płacę co najmniej 30% mniej niż wcześniej. Druga, mniej absorbująca taryfa też przynosząca ludziom oszczędności rzędu 10%-20% to Tracker.

Więc może namyśl się jeszcze, poczytaj o możliwościach jakie licznik smart przynosi. (Ale nie przepisuj się do Octopusa bez sprawdzenia kto ze znajomych/rodziny już ma u nich kontrakt, ta osoba może Ci udostępnić kod dzięki któremu oboje dostaniecie po £50 kiedy się przepiszesz.).
    • lisa_56 Re: Smart meter 11.07.24, 23:33
      Dzięki dziewczyny. Aż tak mi na tym tradycyjnym faktycznie nie zależy żeby kupować i instalować. To muszę jeszcze poczytać.
    • szpil1 Re: Smart meter 22.07.24, 19:51
      Mam. Założony w październiku. Pod koniec listopada okazało się, że nie przesyła danych. Dwa tygodnie wydzwaniania i pisania mejli zanim udało się naprawić. Teraz się okazało, że od maja znowu danych nie przesyła. Czekam na odzew od EDF co znowu się dzieje i kiedy usterkę usuną.
      Koleżanka założyła, przez pół roku zadowolona płaciła rachunki po czym dostała wyrównanie na ponad 300 funtów, bo wg firmy "licznik źle podawał dane". Także nie zawsze jest różowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka