Dodaj do ulubionych

Jaką kawę pijecie?

• japoneczka01 Re: Jaką kawę pijecie? 19.08.17, 13:33
      Proszę pomóżcie rozwiązać zagadkę z gatunkiem kawy jaką piją w Brazylii lub Kolumbii - podawana jest w miniaturowych filiżankach i po wypiciu takiej 1-nej porcyjki przechodzi uczucie głodu, pragnienia, zmęczenia upałem, a człowiek czuje się jakby wyszedł spod prysznica.
      Byłam dzieckiem kiedy o tym mówiła moja babcia (miała okazję spróbować), a teraz już nie mam kogo zapytać o nazwę i jak ją zaparzać.
      Dopiero sobie o tym przypomniałam jak upały na stałe wpisały się w nasz klimat (chyba?). Chciałabym gdzieś zdobyć taką kawę - tylko gdzie? Może ktoś widział, może ktoś wie...?
    • al.1 Kawa z hukiem 04.03.18, 20:27
      Piliście kiedy kawę z hukiem? Ja tak, i w zwiazku z tym

spostrzeżenie mam ciekawe
      w ciszy chciałem wypić kawę
      nagle pęka ściana nośna
      taka ta ma kawa głośna
      skąd w tej kawie był huk taki?
      ach... to przecież kawasaki!
    • nauick78 Re: Jaką kawę pijecie? 23.03.18, 11:29
      Ja uwielbiam z ekspresu ze świeżo zmielonych ziaren, moja ulubiona to Rizzi
    • alekswawr Re: Jaką kawę pijecie? 04.01.19, 11:42
      Przede wszystkim to nie rozpuszczalną, to sama chemia! brr.. Parzoną już lepiej, a najlepiej to są takie proste sprzęty jak były kiedyś taki lejek z kilkoma dziurkami dokupuje sie filtry za grosze do tego i przez to przelewa kawa o wiele smaczniejsza i czy ja wiem może ciut zdrowsza. A co do kaw na bank odpadają marketówki, są stare a kawa najlepiej świeżo palona, jest wiele stron, również internetowych które mają w ofercie świeżo robione kawki np taka www.gksponsor.pl/o_kawach.html i wiele więcej. Poczytaj sobie o profilach smakowych kaw, żeby dopasować pod twoje gusta :) Powodzenia! :D
    • czikita86 Re: Jaką kawę pijecie? 27.01.19, 21:10
      Zgadzam się z tym, że kawa nie powinna być rozpuszczalna! :) Każda inna jest dobra, a nawet może być zdrowa (oczywiście nie w dużych ilościach). Najlepsza ze średniej półki cenowej to Lavazza qualita oro. Najtaniej widziałam ją w Tesco , chyba 15 zł za paczkę już mielonej ;) Chociaż najlepiej mielić kawę w domu przed zaparzeniem, tylko nie każdy posiada młynek ;p No i zdecydowanie kwestia przygotowania ma wpływ na smak - najlepsza w domu jest z kawiarki! :)
    • judyta.lasek Re: Jaką kawę pijecie? 04.03.19, 17:42
      Czarną
    • cherrybomb Re: Jaką kawę pijecie? 07.03.19, 09:56
      Rozpuszczalna to syf i nie polecam. Z sypanych lubię Lavazzę albo trochę tańsze Tchibo niebieskie.
      • judyta.lasek Re: Jaką kawę pijecie? 15.03.19, 14:28
        Lavazzę również polecam
    • justynam Re: Jaką kawę pijecie? 21.03.19, 18:58
      tylko czarna - najlepiej podwójne espresso ;)
      patrzę na znaczki eko/fair trade/bio itp. ziarna kawy są dość zanieczyszczone, więc warto uważać na to skąd pochodzą
    • benjamintolmer Re: Jaką kawę pijecie? 28.05.19, 08:59
      I would like to have Double Espresso coffee which is made be Tekst linka
    • jestem_aneta Re: Jaką kawę pijecie? 07.06.19, 12:32
      Piję rozpuszczalną. Podobno zdrowa kawa to zielona, ale ma specyficzny smak i nie każdemu zasmakuje.
    • olsa542 Re: Jaką kawę pijecie? 21.06.19, 13:28
      W moim przypadku w grę wchodzi tylko i wyłącznie espresso i to gorące. Nie znoszę pić zimnej czy nawet letniej kawy i dlatego kupiłam sobie nawet na superwnetrze.pl specjalne termiczne szkalnki od blomus, a że udało si i trafiłam na promocje to wzięłam dwa komplety i drugi dałam siostrze w prezencie.
    • storqi Re: Jaką kawę pijecie? 18.12.19, 17:58
      Mam kilka ulubionych rodzajów kawy, które pijam jednak ostatnio eksperymentuję i dla przykładu wczoraj piłam kawę z przepisu kochamkawe.pl/pumpkin-spice-latte-dyniowa-latte-i-inne-kawy-na-jesien-zime/ czyli latte z puree z pieczonej dyni. Nie jest jej przyrządzenie skomplikowane wcale, a warto, bo smakuje wyśmienicie!
    • pwlk Re: Jaką kawę pijecie? 26.08.20, 13:06
      Jeśli chodzi o mnie to nie wyobrażam sobie życia bez kawy. Kiedyś piłem rozpuszczalną, ale odkąd dorobiłem się ekspresu do kawy to szybko przerzuciłem się na świeżo paloną kawę ziarnistą. Kupuję ją w palarni Blueberry Roasters i jestem całkowicie zadowolony z jej jakości. Smak i aromat bez zastrzeżeń :)
    • Gość: Ola Re: Jaką kawę pijecie? IP: *.centertel.pl 15.02.21, 12:26
      Moja ulubiona to sklep.coffeebaracademy.pl/produkt/rainforest-500g/ z certyfikatem Rainforest i niską zawartością kofeiny. A do tego jak pachnie.....
    • Gość: kawosz Re: Jaką kawę pijecie? IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.21, 13:54
      Tutaj masz wybór kaw prosto z palarni kawy. Przy zamówieniu wybierasz, czy chcesz zmieloną, czy ziarnistą. www.palarniablend.pl
      Dobre opisy każdej z kaw i dodatkowo można skontaktować się z palarnią. Podpowiedzą Ci co jest wyborem dla Ciebie. Zakupy ułatwiają ikonki przy każdej kawie, które wyjaśniają jaki profil smakowy ma każda z nich - czy lubisz klasyczny, słodki, owocowy, delikatny itp. Dla mnie bomba.
    • lovecoffee Re: Jaką kawę pijecie? 16.06.21, 10:20
      Rozpuszczalna jest niezdrowa, to sama chemia :( więc zdecydowanie odradzam. Co do pozostałych kaw, wszystko zależy od tego co komu smakuje i czego poszukuje w kawie. Ja wybieram kawy w 100% arabiczne. Kawy te są delikatne. Dla wielbicieli tzw. kopów polecam kawy z dodatkiem robusty. Takie mieszanki zawierają więcej kofeiny oraz są wyraźniejsze w smaku. Co do wyboru ziarnista czy mielona...kupując ziarnistą mieląc ją samodzielnie wiesz co kupujesz. Ja swoje zapasy uzupełniam w tym miejscu cafeina.eu/
      w tym miejscu mogę wybrać praktycznie wszystko ( ziarnista/ mielona, stopień palenia, gramatura, etykieta)
    • carameleq Re: Jaką kawę pijecie? 23.06.21, 13:09
      Mieloną na świezo z automatu albo rozpuszczalną.
    • marczelitka Re: Jaką kawę pijecie? 19.01.26, 10:19
      Ja robie sobie z ekspresu ciśnieniowego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka