gatta13 08.04.06, 21:43 Z zimnym mlekiem i słomką? Czy powinno być gorące? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gatta13 Re: Latte 03.05.06, 21:28 Ja wolę gorące. ;) Chodziło mi o to, czy mogę w kawiarni domagać się gorącego, czy może oryginalny przepis jest z zimnym. :) Odpowiedz Link Zgłoś
pokahontas6 Re: Latte 04.05.06, 14:42 Latte robi się z ubitej z mleka piany, podczas ubijania mleka (gorącą parą) ono się grzeje, tak więc parząc świeżą gorącą kawę + świeżo ubita piana mleczna = ciepłe latte ;) ps. polecam z jakimś syropem, np. kokos, cynamon, mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
gatta13 Re: Latte 05.05.06, 19:11 Taaaa, a jeżeli ja widzę, jak panienka przygotowując moje latte leje do szklanki najpierw kawę z ekspresu, a potem dopełnia mlekiem prosto z kartonu? Zmienić lokal? ;) Z syropami zapewne pyszne, jeden tylko problem, nie lubię słodkiej kawy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
pokahontas6 Re: Latte 06.05.06, 15:55 To jest to poprostu kawa z mlekiem ;) Latte musi mieć widoczne warstwy mleka i kawy, dlatego są specjalne szklaniki do latte ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martab Re: Latte IP: *.icpnet.pl 06.05.06, 22:08 Widoczne warstwy mleka, kawy(espresso) i piany ma Latte Macchiato. Latte to espresso z dużą ilością gorącego,spienionego mleka.Zimne to to więc nie bedzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cinamonnek Re: Latte IP: *.gessel.com.pl / *.gessel.com.pl 01.06.06, 11:32 a czy ktoś może mi podac jakiś domowy sposób na spienianie mleka, bo ten domowy "bzyczek" to daje taki słaby efekt:( Odpowiedz Link Zgłoś
ella111 Re: Latte 26.09.06, 11:51 ja mam ustrojstwo firmy bodum, szklany dzbanek z ubijaczka, robis super piane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrv Re: Latte IP: 62.121.129.* 22.08.06, 19:44 Zlituj sie damo ! Kazda kawa z wyjątkiem mrożonych jest podawana na gorąco. Ciepło wydobywa jej aromat i głebię smaku. Po co to łamac zimnym mlekiem ? Gdzie logika ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrv Re: Latte IP: 62.121.129.* 22.08.06, 19:45 a tą słomkę to wetknij sobie w... frape Odpowiedz Link Zgłoś
meetsue Re: Latte 09.09.06, 10:19 tylko gorące! :) sama pracowałam w kawiarni i latte robiło się tak, że wlewało się gorące mleko, na to kilka łyżek mlecznej pianki i na koniec kawa espresso. w ten sposób powstawały piekne warstwy, a na górze pozostawała smakowita pianka :) mmm pycha! oczywiście może sie zdarzyc, że mleko jest słabo spienione i warstwy sie zmieszają, ale nie powinnno tak byc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora Re: Latte IP: 86.42.23.* 13.09.06, 02:57 Machiato jak ktos wspomnial nie wyroznia sie tym,ze sa warstwy tylko tym, ze w skladzie jest jeszcze czekolada(podobnie mozna robic caramel machiato). Szkoly parzenia sa rozne, albo syrop czekoladowy na dole, mleko, kawa,piana-4 warstwy albo mleko ubija sie juz z czekolada. Pare tipsow na temat warstw: kawa bedzie sie utrzymywala na gorze i nie mieszala z mlekiem, jesli bedzie roznica temperatur-mleko zimniejsze. Sama czesto tak robie, ochladzam nieco mleko w szklance i dodaje expresso. Warstwa pieknie sie utrzymuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luu Re: Latte IP: *.tvk.torun.pl 21.10.06, 16:41 Witam, dość dużo tu złych informacji, latte to po prostu kawa z ciepłym mlekiem i odrobiną piany, która powstaje podczas podgrzania mleka parą, jest to kawa na bazie espresso a nie expresso!!! to pierwsze, "machiatto" to po włosku plama więc prawidłowe machiatto to zwykłe espresso z odrobiną, łyżką piany z mleka wylaną do espresso. Latte machiatto to już kawa warstwowa, mleko, kawa (espresso) i piana z mleka, jeżeli jeszcze dodamy do tego syropu czekoladowego lub gorącej czekolady to już jest mocha, jeżeli inne syropy to latte maciatto smakowe, to wsio :) Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bdzibdzionka Re: Latte IP: *.37-151.net24.it 21.10.06, 23:11 Mogę się podzielić moim doświadczeniem, pracuję w hotelu we Włoszech. Sorki ale pierwsze słyszę o smakowym latte macchiato, albo caffé macchiato. Latte macchiato to gorące mleko z odrobiną kawy (jak wyjaśniła moja poprzedniczka - macchiato to poplamione), ładnie wygląda jeżeli mleko jest z pianą, to jak się dodaje kawy, nie rozlewa się ona po mleku, tylko zostaje mała plamka na pianie i reszta kawy spływa na dół. I różni się od caffellatte ilością kawy (do caffellatte dodaje się więcej kawy), no i warstwy nie są istotne. To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
mon101 Re: Latte 28.10.06, 19:20 Wyslalo mi sie za szybko;( Macchiato to po wlosku poplamione. Gorace, spienione mleko zalane malym espresso tak, ze na bialej powierzchni mleka sa dwie plamki.Latte to espresso z goracym mlekiem, mniej mleka niz w "poplamionej wersji". Kawa z zimnym mlekiem to po prostu... kawa z mlekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bdzibdzionka Re: Latte IP: *.37-151.net24.it 29.10.06, 21:40 Latte to espresso z goracym mlekiem, mniej mleka niz w "poplamionej > wersji". Mylisz sie, mleka jest wiecej. O wiele wiecej. Jest go tyle, ze caffelatte podaje sie w szklance a nie w filizance. ps. caffe macchiato moze byc rowniez z zimnym mlekiem, wystarczy to wtedy zaznaczyc : caffe macchiato freddo. Odpowiedz Link Zgłoś
mon101 Re: Latte 31.10.06, 21:33 Racja, mialam na mysli latte macchiato. Tez w szklance z dwoma kropkami kawy na mleku. Latte macchiato to mleko poplamione kawa, macchiato to kawa poplamiona mlekiem, uswiadomil mnie dzis moj przyjaciel Salvatore:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bdzibdzionka Re: Latte IP: *.42-151.net24.it 03.11.06, 01:31 O! Przyjaciele są potrzebni :) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiakalina90 Re: Latte 19.09.20, 16:08 Najlepiej ze szklaną słomką albo bombillą, bo się nie nagrzewają, a bombilla ma dodatkowo filtr. Polecam te: Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś