08.04.06, 21:43
Z zimnym mlekiem i słomką? Czy powinno być gorące?
Obserwuj wątek
    • meetsue Re: Latte 09.09.06, 10:19
      tylko gorące! :) sama pracowałam w kawiarni i latte robiło się tak, że wlewało
      się gorące mleko, na to kilka łyżek mlecznej pianki i na koniec kawa espresso. w
      ten sposób powstawały piekne warstwy, a na górze pozostawała smakowita pianka :)
      mmm pycha! oczywiście może sie zdarzyc, że mleko jest słabo spienione i warstwy
      sie zmieszają, ale nie powinnno tak byc :)
    • Gość: dora Re: Latte IP: 86.42.23.* 13.09.06, 02:57
      Machiato jak ktos wspomnial nie wyroznia sie tym,ze sa warstwy tylko tym, ze w
      skladzie jest jeszcze czekolada(podobnie mozna robic caramel machiato). Szkoly
      parzenia sa rozne, albo syrop czekoladowy na dole, mleko, kawa,piana-4 warstwy
      albo mleko ubija sie juz z czekolada.
      Pare tipsow na temat warstw: kawa bedzie sie utrzymywala na gorze i nie
      mieszala z mlekiem, jesli bedzie roznica temperatur-mleko zimniejsze. Sama
      czesto tak robie, ochladzam nieco mleko w szklance i dodaje expresso. Warstwa
      pieknie sie utrzymuje
      • Gość: luu Re: Latte IP: *.tvk.torun.pl 21.10.06, 16:41
        Witam, dość dużo tu złych informacji, latte to po prostu kawa z ciepłym mlekiem
        i odrobiną piany, która powstaje podczas podgrzania mleka parą, jest to kawa na
        bazie espresso a nie expresso!!! to pierwsze, "machiatto" to po włosku plama
        więc prawidłowe machiatto to zwykłe espresso z odrobiną, łyżką piany z mleka
        wylaną do espresso. Latte machiatto to już kawa warstwowa, mleko, kawa
        (espresso) i piana z mleka, jeżeli jeszcze dodamy do tego syropu czekoladowego
        lub gorącej czekolady to już jest mocha, jeżeli inne syropy to latte maciatto
        smakowe, to wsio :)
        Pozdrowionka
        • Gość: bdzibdzionka Re: Latte IP: *.37-151.net24.it 21.10.06, 23:11
          Mogę się podzielić moim doświadczeniem, pracuję w hotelu we Włoszech.
          Sorki ale pierwsze słyszę o smakowym latte macchiato, albo caffé macchiato.
          Latte macchiato to gorące mleko z odrobiną kawy (jak wyjaśniła moja
          poprzedniczka - macchiato to poplamione), ładnie wygląda jeżeli mleko jest z
          pianą, to jak się dodaje kawy, nie rozlewa się ona po mleku, tylko zostaje mała
          plamka na pianie i reszta kawy spływa na dół. I różni się od caffellatte
          ilością kawy (do caffellatte dodaje się więcej kawy), no i warstwy nie są
          istotne. To tyle.
          • mon101 Re: Latte 28.10.06, 19:20
            Wyslalo mi sie za szybko;( Macchiato to po wlosku poplamione. Gorace, spienione
            mleko zalane malym espresso tak, ze na bialej powierzchni mleka sa dwie
            plamki.Latte to espresso z goracym mlekiem, mniej mleka niz w "poplamionej
            wersji". Kawa z zimnym mlekiem to po prostu... kawa z mlekiem.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka