rudy_kot1 21.09.09, 07:53 pies - owczarek niemiecki długowłosy ma w tej chwili 7 i pół m-ca , jest psem podwórzowym ( oczywiście spacery , pielęgnacja , nasze towarzystwo codziennie itp ) ma ocieploną budę - da radę w zimie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiek195 Re: pies i zima 21.09.09, 09:29 A nie można go wziąść do domu podczas zimy ??? Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: pies i zima 21.09.09, 09:38 Zależy jak porządna jest buda i jaka dieta psa. Powinien dać radę, ale nastawcie się psychicznie na to, że w razie dużych mrozów może zajść potrzeba zabrania go do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: pies i zima 21.09.09, 11:31 Tłusta, wysokokaloryczna. Dodawaj do codziennego jedzenia tak z centymetr sześcienny zwykłej, surowej słoniny. Przy czym słoninę nalezy stopniowo wprowadzać, zaczynając od tak 1/4 cm szesciennego, żeby nie spowodować rewolucji żołądkowych. Przy okazji słonina w takiej ilości cudownie wpływa na okrywe włosową. Ponadto nie może w diecie zabraknąc tłuszczy roslinnych - dodawaj łyzkę oleju rzepakowego niskoerukowego lub lnianego lub z oliwek lub winogronowego (a najlepiej zmieniac co jakiś czas olej). Jedzenie podaje się ciepłe zima, ale nie gorące. Ponadto do picia kilka razy dziennie tez ciepława woda. Odpowiedz Link Zgłoś
moonshana Re: pies i zima 21.09.09, 09:54 teoretycznie powienien - owczarki nie są jakieś specjalnie delikatne. a na 100% to Ci nikt nie powie. ja przez długie lata myślałam że owczarek w ocieplonej porządnej budzie krzywdy nie zazna. a dla naszej suki krótkowłosej ( nasza - powiedzmy) zima dwa lata temu zakończyła się reumatyzmem, niedowładem kończyn, porażeniem mieśni. buda ocieplona, suka wtedy 5-letnia, dieta prawidłowa i wielka tragedia. teraz pozostał lekki niedowład - i aż się cholerka, coś robi. wet. stwierdził że to nie miało prawa się zdarzyć, że predyspozycje, ble,ble, ble. faktem jest że gdyby była w domu - to by się nie zdarzyło. dlatego : jeśli tylko możecie weźcie psa do domu. to młody pisak a zima może być cięzka. Odpowiedz Link Zgłoś
szwagier.ignaca Re: pies i zima 21.09.09, 10:02 Ma budę, ale nie łańcuch, prawda? tiny.pl/hq98s Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_kot1 Re: pies i zima 21.09.09, 10:31 jeśli napisałam że ma spacery , pielęgnację i nasze towarzystwo przez pół dnia to chyba jasne że nie ma łańcucha ......... Odpowiedz Link Zgłoś
shecat Re: pies i zima 21.09.09, 11:45 nie powinno być problemu. warto jednak oprócz diety kontrolować sierść psa, bo jeśli nagle zacznie coś złego się dziać lepiej wziąć do domu. sierść powinna być gęsta i musi być podszerstek. oprócz tego przy mrozach większych niż -15 na pewno psa należy wziąć do domu - pamiętając, że nie należy go z kolei przegrzewać i zbytnio przyzwyczaić do ciepła, czyli w domu ale niekoniecznie tuż przy kaloryferze. oprócz tego w budzie mogłaby znaleźć się np. słoma która fajnie dociepla. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_kot1 Re: pies i zima 21.09.09, 12:20 słoma będzie na pewno , plus jakieś koce , stare kołdry itp - jak się sprawdzą , sierść już teraz ma jakby gęstszą niż latem ale co z dietą ? jaka będzie najlepsza ? i jeszcze jedno - przy mrozach poniżej -15 od razu zakładałam wpuszczenie go do domu , w przedsionku jest tak ok +15 stopni więc chyba w sam raz . ale - raz jeszcze pytam - jak dieta przy zimnej pogodzie ???? Odpowiedz Link Zgłoś
shecat Re: pies i zima 23.09.09, 11:18 mysle ze to co napisano wyzej jest poprawne - czyli wiecej tluszczow, ale jesli do tej pory ich nie bylo, to ich dawke zwiekszac stopniowo, oprocz tego jedzenie na pewno nie prosto z lodowki, ale tez nie gorace, mysle, ze mozna tez nieco zwiekszyc dzienna dawke zywieniowa (nieco!- 10-15%). tak samo z woda - wiadomo, na dworze zamarznie, dlatego nalezy pamietac o podaniu psu wody - swiezej i letniej (nie cieplej) conajmniej przy kazdym posilku, najlepiej kilka razy dziennie. aha, wogole w zime uwazac na lapy - jesli ma sporo siersci to szczegolnie miedzy pazurami moga powstawac takie grudki lodu, sopelki - nieprzyjemne dla psa. taka siersc najlepiej nieco podciac na dole lap jak sie bedzie cos takiego pojawiac. bedzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_kot1 Re: pies i zima 23.09.09, 11:53 tłuszcze dostaje regularnie - łyżeczkę czy dwie oleju do karmy (gotowanej przeze mnie) tak więc jest do nich przyzwyczajony , dodam w zimie słoninki jak radziła semi i będzie ok.. mam jeszcze tylko jedno pytanie - czy dawać mu przez całą zimę makaron? jest bardziej kaloryczny niż kasza i ryż ale boję się by mi się chłopak nie spasł :)i może nie nabawił jakichś chorób .... co wy na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: pies i zima 23.09.09, 15:25 Kaszy to ja bym nie dawała wcale, bo kiepsko strawna jest. Makaron lub ryż, możesz stosowac zamiennie, możesz też podawać płatki takie gniecione (tzn. nie kukurydziane tylko takie jeczmienne, pszenne i inne, z całego gniecionego ziarna, je się zalewa goracą woda i zostawia do napecznienia). Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: pies i zima 21.09.09, 12:28 > oprócz tego w budzie mogłaby znaleźć się np. słoma która fajnie > dociepla. To ważne - w budzie na zimę umieszcza się dużo dużo słomy, a nie jakiekolwiek posłanie czy koce. Słoma nie łapie wilgoci i nie zamarza, a dobrze grzeje. No i buda musi mieć przedsionek chroniacy przed wiatrem. Odpowiedz Link Zgłoś
mist3 Re: pies i zima 21.09.09, 20:20 oprócz słomy można też dać ścinki polarowe - wypróbowane na bezdomnych kotach, które mają swoje budki. Ścinki można zrobić z bylejakich kurtek czy spodni kupowanych na wagę. Ważne by co pewien czas je wymieniać - bo prać się nie opłaca. Potwierdzam, że koce, stare ręczniki nie sprawdzają się w budzie - łapią wilgoć, zamarzają i zamiast pomagać, szkodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
easyblue Re: pies i zima 26.09.09, 18:36 To nie jest rasa "kanapowa":) Nic mu się nie stanie. Jest naprawdę niewiele ras, które się do tego nie nadają. I nie zdziw się, gdy pies zamiast w budzie będzie wolał na śniegu czy na betonie spać:) Tak robiły moje psy - zwyczajnie było im za ciepło /także owczarki długowłose/. Odpowiedz Link Zgłoś
kautzky Re: pies i zima 27.09.09, 17:16 jak się obawiasz, że może nie wytrzymać możesz mu kupić specjalny materac (ja swojemu sprawiłem taki www.delazoo.pl/prod_id_1802.html). Jednak jak mrozy są duże przenoszę Saszę do garażu. No, ale Sasza to nie owczarek niemiecki, więc Twój powinien dać radę. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_kot1 Re: pies i zima 04.11.09, 18:40 dlaczego nie korzysta z budy ??? ma ją ocieploną wyłożoną grubo słomą z wejściem osłoniętym od wiatru a ten .....lata cały dzień po ogrodzie mokry jak ściera , nie przeziębi mi sie chłopak ? Odpowiedz Link Zgłoś
moonshana Re: pies i zima 05.11.09, 09:29 rudy, zajrzyj no do budy, oblukaj czy nie ma tam nic nieprzyjemnego:) jak wszystko jest ok. oznacza to że ... psiak nie ma na razie zapotrzebowania na siedzenie w budzie, jest mu ciepło i woli latać po ogrodzie. jak zmarznie, to poszuka schronienia, nie ma obawy. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_kot1 Re: pies i zima 05.11.09, 10:16 dzięki moon :)) buda jest ok zaglądam tam codziennie jak jemy z młodym kolację , w nocy w niej śpi (sprawdzałam) a wyszedł dziś z niej suchutki i ciepły :) chyba jestem przewrażliwiona Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_kot1 Re: pies i zima 20.12.09, 20:40 Dexter śpi teraz w przedsionku gdzie jest ok +15 stopni a oprócz tego puszczam go do niego co jakis czas by się ugrzał - nie przeziebi mi sie przez te zmiany temperatur ? Odpowiedz Link Zgłoś
wujek-leszek Re: pies i zima 06.11.09, 09:12 rudy_kot1 napisała: > pies - owczarek niemiecki długowłosy ma w tej chwili 7 i pół m-ca , > jest psem podwórzowym ( oczywiście spacery , pielęgnacja , nasze > towarzystwo codziennie itp ) ma ocieploną budę - da radę w zimie ? No nie wierzę własnym oczom. Taki obrońca zwierząt, a zamierza Owczarka Niemieckiego zostawiać na dworze na mrozach! Nie - to nie jest rasa przystosowana do takich warunków? Powiedz jeszcze że jest na łańcuchu.... :( Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_kot1 Re: pies i zima 06.11.09, 17:49 oczywiście że jest na łańcuchu , my na wsi psów inaczej nie trzymamy , karmiony suchym chlebem , jak sie komuś przypomni a jego buda to parę desek , łańcuch od krowy bo walał sie taki na podwórzu , i codziennie bejsbolem przez łeb by słuchał . zadowolony jesteś ????????? to był mój ostatni post do ciebie biedny frustracie nie mam zamiaru dyskutowac z kimś takim jak ty Odpowiedz Link Zgłoś