Dodaj do ulubionych

Biegunki ,wymioty ...karma

09.11.09, 10:06
Jaka karmę polecacie na początek przy przewlekłych tego typu dolegliwosciach?To sugestia weta ,aby przejsc na leczniczą.Z tym ,że jeden sugeruje Royal intestinal ,drugi royal hypoallergenik...Czy ktos miał ten problem?Pies jest na indyku i ryzu z marchewką...Pozdrawiam!Ela
Obserwuj wątek
    • diego_8 Re: Biegunki ,wymioty ...karma 09.11.09, 11:13
      Wydaje mi się, że jeśli nie ma konkretnej diagnozy, to bez znaczenia, od której
      z tych karm zaczniesz. Trzeba zacząć ją podawać i obserwować psa.

Mieliśmy podobne problemy z naszym psem - głównie przewlekłe wymioty. Rozmaite
      badania niczego nie wykazywały, więc wet podejrzewał alergię pokarmową.
      Początkowo przeszliśmy na RC Intestinal, było trochę lepiej, ale też nie
      ustąpiły. Wreszcie weterynarz poradził nam z/d Hill's i od paru lat (ok. dwóch)
      Diego jest prawie wyłącznie na tej karmie. Wymioty ustąpiły jak ręką odjął.
      Przez te dwa lata wymiotował kilka razy, wcześniej - codziennie. Tyle że trzeba
      być twardym i dawać psu tylko i wyłącznie tę karmę, żadnych "przegryzek". Teraz,
      kiedy sytuacja się unormowała, dajemy czasem dodatkowo coś innego - troszkę
      chrupek RC Intestinal (bo drugi pies jest z kolei na Intestinalu właśnie),
      czasem trochę mięsa, ryżu itp. Ale główną "paszą" jest z/d.
    • albert.flasz1 Re: Biegunki ,wymioty ...karma 09.11.09, 12:47
      A jaka jest przyczyna biegunki i wymiotów?
      • ela9945 Re: Biegunki ,wymioty ...karma 09.11.09, 13:10
        Przyczyny nie mozemy dojsc.Pies nie jest 'Smieciarzem".Je miesko gotowane ,ryz ,marchewkę ,czasem jabłko.Stad propozycja karmy.
        • blue.berry Re: Biegunki ,wymioty ...karma 09.11.09, 16:24
          sunia moich znajomych z b. wrażliwym żołądkiem (i ogólnie z problemami przewodu
          pokarmowego) je Hills Sensitive Stomach - kiedyś wymiotowała dość często, teraz
          jest to opanowane.
          jeśli wymioty nie sa na tel alergii tylko problemów z przewodem pokarmowym ważne
          jest by pies jadł małe porcje (a częściej) i zaraz po posiłku nie opijał się
          mocno wodą.

a jakie badania były robione? wazne jest aby jednak wiedziec ską biora sie takie
          wymioty.
          • ela9945 Re: Biegunki ,wymioty ...karma 09.11.09, 23:09
            Badania to : pełna morfologia,wątroba ,nerki...badanie kału na pasożyty,mocz...Wyniki książkowe...
            • blue.berry Re: Biegunki ,wymioty ...karma 10.11.09, 09:31
              może warto zrobić usg jamy brzusznej? tak na wszelki wypadek? i ew enzymy trzustki.
              a w miedzyczasie rzeczywiscie przestawic na karmę lecznicza i zobaczyć czy
              pojawi sie jakas zmiana.
              • clicers87 Re: Biegunki ,wymioty ...karma 10.11.09, 11:55
                A w jakim wieku jest piesek?
                Mój miał podobne problemy,ale bez wymiotów.Wyniki badań miał dobre. Był 1 m-c na
                RC intestinal, teraz ( ma 8 m-cy) je PPP z jagnięciną. W zasadzie to mu samo
                przeszło. Po prostu układ pokarmowy dojrzał.
    • beben84 Re: Biegunki ,wymioty ...karma 10.11.09, 17:21
      Objawy jak przy zewnątrzwydzielniczej niewydolności trzustki. Proponuje zrobić
      test kliszowy, określić poziom amylazy i lipazy
    • nochenegra Re: Biegunki ,wymioty ...karma 28.11.09, 03:00
      Mój pies zaczął wymiotować i praktycznie przestał jeść. NIe poszłam z nim jednak
      do weterynarza, bo stwierdziłam, że to wina karmy. Podpytałam doradców na
      krakvet.pl i oni polecili mi Royal intestinal. To było jakieś trzy tygodnie
      temu, a teraz wszystko wróciło do normy.
    • sp9tcu Re: Biegunki ,wymioty ...karma 30.11.09, 20:51
      Moim zdaniem trzeba trafić na dobrego wetka on musi wiedzieć jaka karmę
      co do dawaqnia innych rzeczy do jedzenia Czarek je podgryzy i to dużo

w tygodniu uwielbia karmę
      natomiast w niedzielę nie chwyci się karmy tylko normalne jedzenie
      ( żebyście nie myśleli ze my jemy obiady tylko w niedzielę )
      w niedziele rano nie zje nic
      potem przed obiadem mięsko surowe
      potem obiad wcina
      a na kolacje coś słodkiego
      Czarek lubi się obżerać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka