clicers87 10.05.10, 17:14 Mam pytanie. Wczoraj pies został zakroplony Fiprexem po południu. Dzisiaj ranny spacer odbył się w deszczu. Czy ma to wpływ na działanie preparatu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
encephalon1986 Re: ochrona przed kleszczami 10.05.10, 18:03 Niestety może mieć. W ciągu 1-2 dni po zakropleniu nie powinno się psa kąpać, pozwalać mu taplać się w wodzie ani wystawiać na działanie deszczu. Większość preparatów spot on wchłania się w ciągu doby. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
clicers87 Re: ochrona przed kleszczami 10.05.10, 18:32 Czy to oznacza,że należy psa zakroplić ponownie czy też poczekać i zakroplić szybciej niż zwykle (dostaje raz na 4 tygodnie i jak na razie zero kleszczy) Odpowiedz Link Zgłoś
tenshii Re: ochrona przed kleszczami 10.05.10, 18:38 zakropić od nowa nam też tak kazali Odpowiedz Link Zgłoś
millena35 Re: ochrona przed kleszczami 11.05.10, 17:53 Normalnie zbankrutować można w takim klimacie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-na-drzewie Re: ochrona przed kleszczami 02.06.10, 13:37 klimat zmienny jest, w tym roku jest mokro w zeszlym bylo sucho, wiece nie ma sie co pieklic, mysle ze spokojnie mozna dwa dni przypilnowac psa, zeby nie zmokl, to nie az taka sztuka Odpowiedz Link Zgłoś
diorr Re: ochrona przed kleszczami 04.06.10, 14:15 malpa-na-drzewie napisał: > klimat zmienny jest, w tym roku jest mokro w zeszlym bylo sucho, wiece nie ma > sie co pieklic, > mysle ze spokojnie mozna dwa dni przypilnowac psa, zeby nie zmokl, to nie az > taka sztuka o jak ja bym chciał by maj był taki jak w zeszłym roku. mam już dośc tych deszczy. mój pies z resztą tez Odpowiedz Link Zgłoś
diorr Re: ochrona przed kleszczami 04.06.10, 14:14 millena35 napisała: > Normalnie zbankrutować można w takim klimacie ;) przecież to żadne pieniądze a preparaty takie jak fripex czy lepszy frontline naprawdę są skuteczne Odpowiedz Link Zgłoś
diorr Re: ochrona przed kleszczami 04.06.10, 14:13 clicers87 napisał: > Czy to oznacza,że należy psa zakroplić ponownie czy też poczekać i zakroplić > szybciej niż zwykle (dostaje raz na 4 tygodnie i jak na razie zero kleszczy) wydaje mi sie, że powinno się zakrpić ponownie ale nie wiem czy tą samą dawką Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-na-drzewie Re: ochrona przed kleszczami 07.06.10, 01:40 diorr napisał: > clicers87 napisał: > > > Czy to oznacza,że należy psa zakroplić ponownie czy też poczekać i zakrop > lić > > szybciej niż zwykle (dostaje raz na 4 tygodnie i jak na razie zero kleszc > zy) > wydaje mi sie, że powinno się zakrpić ponownie ale nie wiem czy tą samą dawką mysle ze ta systematyka co 4tyg jest ok, moze nawet wydluzyc to do 5tyg Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-na-drzewie Re: ochrona przed kleszczami 10.05.10, 23:37 clicers87 napisał: > Mam pytanie. Wczoraj pies został zakroplony Fiprexem po południu. Dzisiaj > ranny spacer odbył się w deszczu. Czy ma to wpływ na działanie preparatu? ja co prawda stosuje frontline ale to tak samo dziala, wiec te 2-3dni nie moze byc kontaktu z woda Odpowiedz Link Zgłoś
diorr Re: ochrona przed kleszczami 04.06.10, 14:15 malpa-na-drzewie napisał: > clicers87 napisał: > > > Mam pytanie. Wczoraj pies został zakroplony Fiprexem po południu. Dzisiaj > > ranny spacer odbył się w deszczu. Czy ma to wpływ na działanie preparatu? > > ja co prawda stosuje frontline > ale to tak samo dziala, wiec te 2-3dni nie moze byc kontaktu z woda a tak btw to czemu kropelki a nie spray? Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-na-drzewie Re: ochrona przed kleszczami 07.06.10, 01:42 diorr napisał: > malpa-na-drzewie napisał: > > > clicers87 napisał: > > > > > Mam pytanie. Wczoraj pies został zakroplony Fiprexem po południu. D > zisiaj > > > ranny spacer odbył się w deszczu. Czy ma to wpływ na działanie prep > aratu? > > > > ja co prawda stosuje frontline > > ale to tak samo dziala, wiec te 2-3dni nie moze byc kontaktu z woda > a tak btw to czemu kropelki a nie spray? mnie przekonuje prostota stosowanie kropelek, nad spray'em, i sposob docierania do skory, tutaj spray wg mnie gorzej wypada Odpowiedz Link Zgłoś
diorr Re: ochrona przed kleszczami 09.06.10, 00:51 no to ciekawe po co oba są na rynku... Odpowiedz Link Zgłoś
pulsoxymetr Re: ochrona przed kleszczami 09.06.10, 10:45 Zdecydowanie łatwiej jest dozować preparat w sprayu np. dla małych zwierząt,3-miesięczny york czy mały kot,1-3 naciśnięć na kilogram masy ciała. Druga sprawa to nośnik,są psy które mają podrażnienia skóry po zastosowaniu kropli,w przypadku sprayu tego nie ma. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-na-drzewie Re: ochrona przed kleszczami 15.06.10, 19:08 pulsoxymetr napisał: > Zdecydowanie łatwiej jest dozować preparat w sprayu np. dla małych > zwierząt,3-miesięczny york czy mały kot,1-3 naciśnięć na kilogram masy > ciała. > Druga sprawa to nośnik,są psy które mają podrażnienia skóry po > zastosowaniu kropli,w przypadku sprayu tego nie ma. > Pozdrawiam. no doslownie, a z drugiej strony sa psy o bardzo bujnej siersci i dla nich to wlasnie spot on jest skuteczniejszy Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-na-drzewie Re: ochrona przed kleszczami 15.06.10, 19:07 diorr napisał: > no to ciekawe po co oba są na rynku... moze odpowiem cytatem: z www.zabijkleszcza.pl * Zabija 98-100% pcheł obecnych na zwierzęciu przed upływem 12 godzin* * Zapewnia skuteczną ochronę przed inwazja pcheł u psów do 3 miesięcy a u kotów do 6 tygodni Zalecany w przypadkach: * Bardzo intensywnej inwazji pcheł, kleszczy i wszołów Odpowiedz Link Zgłoś
josoy Re: ochrona przed kleszczami 15.06.10, 11:10 poszukaj sobie na krakvet.pl preparatów na kleszcze - jest tam spray więc będzie można go używać częściej i przy deszczu itp. nie będziesz miała problemu czy można go spryskać jeszcze raz czy nie. A warto się w to zaopatrzyć bo teraz jest plaga jeżeli chodzi o kleszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz1 Re: ochrona przed kleszczami 15.06.10, 12:51 Tylko nie krakvet! Drogo i bywa, że niesolidnie. Preparaty na kleszcze w postaci spot-on można kupić w zwykłych sklepach zoologicznych, stosunkowo najtaniej - w TESCO, tylko trzeba dokładnie czytać opisy. Wiele preparatów, przez producentów zalecanych na kleszcze, jest opartych na związkach fosforoorganicznych, które na kleszcze nie działają. Odpowiedz Link Zgłoś
m2304 Re: ochrona przed kleszczami 15.06.10, 13:46 ale które nie działają ? konkretnie Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-na-drzewie Re: ochrona przed kleszczami 15.06.10, 19:12 albert.flasz1 napisał: > TESCO, tylko trzeba dokładnie czytać opisy. Wiele preparatów, przez producentów > zalecanych na kleszcze, jest opartych na związkach fosforoorganicznych, które n > a > kleszcze nie działają. dlatego warto jednak polegac na srodkach sprawdzonych, znanych, cenionych, a nie jak mowisz tescowych imitacjach Odpowiedz Link Zgłoś