Dodaj do ulubionych

łupież u kota

05.03.04, 23:41
cześć
u mojego kota zaobserwowałam w sierści drobne, białe płatki wyglądające jak
łupież. czy koty miewają taką przypadłość? jeśli tak to jak sobie z nią
radzić i co może ją wywoływać? Kitek jest czteroletnim, wykastrowanym
kocurem, jada tylko suchą karmę - dotychczas był to IAMS light, od jakiegoś
czasu Royal light, ostatnio Royal Hair&Skin, lubi jogurt, nie jada właściwie
innych pokarmów bo nawet nie bardzo wie co się z nimi robi(naprzykład ryba w
misce stanowi dużą zagadkę, wątrobka wywołuje długi namysł i rezygnację,
kiełbasa jest zaś świetną zabawką do odbijania. proszę o jakąś radę.
Obserwuj wątek
    • surferka Re: łupież u kota 06.03.04, 12:18
      Witaj! Moja roczna kicia miala lupiez i wypadala jej siersc teraz w zimie.Nasza
      pani weterynarz dala kotce kapsulki z tranem i witaminami.Kotka bardzo polubila
      ten lek.Ma tez do przegryzania trawke dla kotow.Prosze poradz sie w swojej
      lecznicy dla zwierzat i spytaj o "kapsulki z tranem z witaminami".Pozdrawiam i
      trzymam kciuki!Surferka
    • jul-kot Re: łupież u kota 08.03.04, 17:13
      Witaj!
      Nie obraź się, Joasiu, ale gdybyś Ty przez cztery lata jadła tylko suchą karmę,
      to miałabyś nie tylko łupież. W każdym rozsądnym "kocim" podręczniku jest
      napisane, że suchy pokarm może stanowić tylko dodatek do pożywienia, a nie
      danie główne (i jedyne). Takie karmienie prędzej czy później musi doprowadzić
      do ciężkiej choroby nerek, wskutek niedoboru wody w organizmie. Niektórzy
      autorzy, doświadczeni weterynarze, podają, że kot tak żywiony musiałby wypijać
      nawet dziesięciokrotnie więcej wagowo wody, niż je tego suchego. Takiego kota w
      życiu nie widziałem (i pewnie nikt nie widział), widziałem za to sporo
      schorowanych kotów po kilku miesiącach takiej diety. Twój kot i tak ma
      szczęście, że jeszcze żyje. Piszesz, że kot nie chce jeść nic innego i nie wie
      co się z tym robi. Nie chce, bo karmy przemysłowe mają dodatki uzależniające. A
      czy nie wie, co się z tym robi, przekonasz się, jeśli dasz mu kawałek surowej
      wołowiny albo kurczaka. Kiełbasą ani wędlinami nie powinno się kotów karmić,
      zawierają substancje konserwujące i przyprawy, szkodliwe nie tylko dla kotów.
      Ja bym jednak radził zmianę diety, nawet, jeśli miałoby to Cię kosztować sporo
      pracy. To nieprawda, że suche jedzenie jest "zbilansowane". Zdegenerowane
      wysoką temperaturą białko, mączka mięsno-kostna, skrobia i trochę syntetycznych
      witamin to nie jest pełnowartościowe pożywienie dla kota. Poczytaj forum, to
      i "zwierzęta" , na temat żywienia było już dużo wypowiedzi. Może i ten łupież
      świadczy o niedoborach.
      A co do samego łupieżu - kot może mieć łupież, zdarza się. Powinna pomóc zmiana
      diety na bardziej urozmaiconą, miejscowo, jeśli poza tym skóra nie wygląda na
      chorą, może chwilowo pomóc kąpiel w nizoralu, albo, co jest łatwiejsze do
      stosowania, przeczesywanie kota co jakiś czas grzebieniem zwilżonym w wodzie
      lekko zakwaszonej octem (lekko kwaśny smak). W zakwaszonym środowisku
      drobnoustroje powodujące łupież nie rozwijają się.
      Pozdrawiam, Juliusz.

• joannaxf Re: łupież u kota 08.03.04, 18:49
        cześć
        nie obrażam się, wiem że w podręcznikach jest napisane o karmieniu kota nie
        tylko suchą karmą, ale Kitek naprawdę nie chce jeśc nic innego, dawałam mu
        surowe mięsko, rybę, drób - z tego wszystkiego ewentualnie,czasami ryba i to
        też odpowiednia, kot chętnie jadłby tuńczyka z puszki ale to uważam też nie
        jest odpowiednie. tak na marginesie to oprócz tego łupieżu Kitek czuje się
        świetnie, ma błyszczącą sierść, bawi się i dokazuje. jeżeli chodzi o ilość wody
        to wypija chyba nawet więcej niż zjada. bardzo rygorystycznie przestrzegam
        zalecanych dawek ponieważ rok zajęlo mi odchudzenie kota, teraz waży około 8 kg
        i nie jest już gruby, ale był i przez prawie rok dostawał karmy light. trudne
        jest zbilansowanie naormalnego żywienia tak aby kota nie utuczyć. ale dziękuję
        za wskazówki.
      • mar.gajko Re: łupież u kota 03.04.04, 16:34
        jul-kot. Wiesz.............mój 8 letni kot wielkiej urody i wspaniałego wyglądu
        je TYLKO SUCHĄ KARMĘ marki hills. Jeżeli chcesz mogę ci przesłąć zdjęcia lub
        film video. Moja 7 letnia koteczka wyglądu wspaniałego i takiejż urody je
        hillsa. Polecanie surowego mięsa jest idiotyzmem mój drogi. Mięso powinno byc
        przynajmniej sparzone wrzątkiem. Piszesz jak byto byłó w biesczadzkiej wsi w
        latach 70-tych. Nie wiem o jakim suchym piszesz, że jest kiepski i
        niezbilansowane. No cóż. Mamy odmienne zdanie. Można. Pa
        • jul-kot Re: łupież u kota 06.04.04, 14:40
          Witam!
          Mar.gajko. Wiem. ........ Wiedzą też doświadczeni weterynarze, miłośnicy kotów
          i autorzy podręczników. Myślę, że oni nie są idiotami, jak łaskawie raczyłaś to
          nazwać, chociaż też polecają karmienie kota pokarmem urozmaiconym, również
          mięsem. Dziękuję za zdjęcia, mam swoje. Ale jeśli chcesz, mogę Ci przesłać parę
          zeskanowanych stron, związanych z tematem żywienia.
          Każde suche jest niezbilansowane, tyle że gorszych firm jest bardziej trujące.
          I każde jest kiepskie, bo jest SUCHE. Ciekawe, ile Ty byś wytrzymała na suchej
          karmie albo i konserwach, chociaż raczej nie jesteś drapieżnikiem.
          Życzę Twoim kotkom zdrowia i długich lat życia. Pa.
    • bell_a Re: łupież u kota 22.03.04, 21:53
      Powiem tak, jeżeli chce Pani pozbyć się od razu łupieżu, to powinna Pani kupić
      Nizoral (dostępny tylko w aptece). Jest drogi, ale efekty są bardzo
      zadowalające. Musi Pani też upewnić się czy zwierzę ma łupież czy po prostu
      chorobę skóry podobną do łupieżu. Wtedy leczy się to troszkę inaczej. Powinien
      jednak zobaczyć to spcejalista.
    • adam.pietron Re: łupież u kota 07.04.04, 10:39
      Pojawienie się łupieżu może wynikać z przesuszenia skóry, ale nie tylko.
      W związku z tym dobrze byłoby go pokazać lekrzowi a jeśli ten potwierdzi ten
      fakt dodać do diety dodatkową porcję witaminy A+E i nienasyconych kwasów
      tłuszczowych np oleju z pestek winogron - łyżeczka codziennie do jedzenia -
      efekt nie pojawi się od razu.
      Jeśli natomiast twój kot nie boi się wody i był już kiedyś kąpany - polecam
      szampony dla skóry suchej jest ich spory wybór w lecznicach dla zwierząt.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka