Dodaj do ulubionych

jack russel teriery - szczekanie

23.08.10, 19:44
Witam
interesuję się tą rasą - bardzo mi się podobają, ale wiem, jak potrafią hałasować.
Obecnie mam psa, który w ogóle nie szczeka i zastanawiam się czy wytrzymam
hałaśliwy psem. Wiem co nieco o tresurze, ale nigdy nie miałam do czynienia z
odzwyczajaniem psa od szczekania.
Odpiszcie czy to możliwe u tej rasy i do jakiego stopnia (całkiem?)
Z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • etta2 Re: jack russel teriery - szczekanie 23.08.10, 21:02
      Jeśli nie chcesz szczekania, to sobie kup kota, szczura, żółwia,
      rybki lub co inne. Przecież psy szczekają i JEST TO NORMALNE, czego
      więc chcesz? Albo...pluszak będzie dobrym rozwiązaniem.
      • polly Re: jack russel teriery - szczekanie 24.08.10, 08:01
        wiecie co...
        nie bylam na tym forum dobrych pare lat
        pomyslalam ze moze juz jest fajnie
        otoz nie
        nie mozna zadac pytania zeby ktos na czlowieka nie naskoczyl i
        opie***lil.
        Moze rozladujcie swoje napiecie gdzie indziej a nie wydzierajac sie
        na ludzi ktorzy chca sie czegos dowiedziec.

żenada
      • polly Re: jack russel teriery - szczekanie 24.08.10, 12:13
        A po co wyprowadzasz psa na spacery?
        Jak nie chcesz mieć gó**wien w domu to kup sobie pluszowego psa.
        Wszystkie psy SR**ją i musisz się z tym pogodzić!
        • etta2 Re: jack russel teriery - szczekanie 24.08.10, 20:37
          Ja się nie skarżę na konieczność wychodzenia z psem na spacer, nie
          skarżę się również na to, że pies szczeka - mam yorka, to też
          terier. Daruj więc sobie te uwagi podyktowane fantazją. Chyba jesteś
          niedojrzałą osobą, skoro wybierasz rasę, bo ci się podoba z wyglądu.
          A znasz potrzeby tej rasy? Jesteś w stanie je zaspokoić? Znasz cechy
          psychiczne pieska, którego sobie upatrzyłaś? Próbowałam ci to
          uświadomić, pewnie trochę nieudolnie, bo na skróty, ale...pomyśl
          chwilę chociaż o TYCH sprawach, bo są naprawdę NAJISTOTNIEJSZE. Nie
          wygląd, nie szczekliwość, nie moda i uroda. Jak cię na to nie stać,
          to daruj sobie psa, kup kota lub innego zwierza. I przede wszystkim
          kochaj go!!!!
          • tenshii Re: jack russel teriery - szczekanie 24.08.10, 20:41
            Etto, chyba odrobinę przesadzasz. Już sam fakt, że pyta o szczekliwość świadczy o tym, że myśli, żeby dobrze dobrać psa.
            Mogła po pierwszej myśli o psie polecieć na targ i kupić coś w typie.

Poza tym mogą człowiekowi przeszkadzać pewne cechy. Na na przykład nie mam yorka bo jest za mały i potrzebuje znaczącego wkładu w dbanie o włosie...
            • etta2 Re: jack russel teriery - szczekanie 24.08.10, 21:10
              > Poza tym mogą człowiekowi przeszkadzać pewne cechy.

A nie warto zapytać, czy CZŁOWIEK jest w stanie spełnić wymagania
              konkretnego psa? O tym już nie myślisz? Przecież to chyba jasne, że
              nalezy wybrać takiego psiaka, z którym NAM będzie dobrze i JEMU z
              nami też. Pies to żywa i czująca istota, a nie zabawka do
              zaspokojenia ludzkich potrzeb posiadania. Myslę, że nie przesadzam w
              ten sposób traktując zwierza, a że to TY bagatelizujesz ważne
              sprawy. Zanim kupiłam swojego łobuza, bardzo dużo naczytałam się o
              rasie, poradziłam osoby bezstronnej (fryzjerki) i wycisnęłam
              wszystko, co się dało od hodowczyni.
              • tenshii Re: jack russel teriery - szczekanie 24.08.10, 22:19
                Myślę, że pytanie o szczekanie to jedno z wielu.
                Ja nic nie bagatelizuję.
                I tak jestem pełna podziwu, że po prostu nie poszła i nie nabyła, a potem nie założyła wątku oddam psa bo szczeka, albo co zrobić, bo szlag mnie trafia.
                Widzisz jedno pytanie a rzucasz się jakby pytała o szczekanie i adres najbliższej hodowli.
                Spokoju trochę...
          • majenkir Re: 24.08.10, 21:18

etta2 napisała:
            > mam yorka, to też
            > terier. Daruj więc sobie te uwagi podyktowane fantazją. Chyba
            jesteś niedojrzałą osobą, skoro wybierasz rasę, bo ci się podoba z
            wyglądu
            .

Po co tak ostro?
            Nie czarujmy sie - na "dzien dobry" wlasnie wyglad sie liczy. Czy to
            w wyborze psa czy meza ;)).
            A Ty czemu kupilas akurat yorka? Mialas szczury do wylapania czy po
            prostu spodobala Ci sie "laleczka"?
            • etta2 Re: 24.08.10, 23:25
              Ja "ostro", a ty to niby "delikutaśnie".....
              Nie mam szczurów do wyłapania, nie mam myszy, choć czasem się jakas
              zabłąka, bo mieszkam w szeregowcu z ogródkiem. Nie kierowałam się
              modą ani urodą (zabaweczka...hmmm...terier....ciekawe). To był
              czysty przypadek, że mam tego yorka. Mąż był w sanatorium i poznał
              hodowczynię, która tez tam była ze swoją "hodowlą" - szt. 3. Po pół
              roku odeszła nasza ukochana sunia, pudelka...rozpacz jak zwykle....i
              bez mojej wiedzy mój chłop widząc, że dostaję fiksum
              dyrdum...zadzwonił (miał wizytówkę), akurat jedna z suczek miała
              młode....no i sie zaczęło. Wymiana email, zdjęcia, uwagi o rasie
              i....mamy yorczycę. Kochaną, wspaniałą, niesamowitą. Bylismy odebrać
              maleństwo po przejechaniu całej Polski (Gdańsk-Rzeszów), gdy
              zobaczyłam stadko, byłam przekonana, że TO JEST TO. Temperament,
              psychika, po prostu - 10/10!!!!
              Więc nie truj mi o łapaniu szczurów.
              • rezurekcja ja w kwestii szczur a sprawa yorka 25.08.10, 19:31
                to poczatkowo byla rasa uzytkowa
                pl.wikipedia.org/wiki/Yorkshire_terrier#Rys_historyczny
    • semi-dolce Re: jack russel teriery - szczekanie 23.08.10, 21:31
      Tak, teriery - właściwie wszystkie - sa szczekliwe. Oduczyc sie nie da.
    • majenkir Re: jack russel teriery - szczekanie 24.08.10, 13:47

polly napisała:
      > zastanawiam się czy wytrzymam z hałaśliwy psem.

"My" nie wiemy, czy Ty wytrzymasz.
      Ja bym nie wytrzymala ;).
      A poza tym, pomysl o sasiadach i wspoldomownikach.
      • polly Re: jack russel teriery - szczekanie 24.08.10, 17:44
        Dokładnie o tym myślę :)
        Nie posiadam domu jednorodzinnego, tylko mieszkanie.
        uważam że nie powinnam kupować dużego psa do mieszkania (chociaż to nie jest
        zasada).
        Wolałabym, żeby to był mały pies, ale nie kanapowiec i z charakterem i właśnie
        jack russel byłby w sam raz.
        Jednak hałaśliwe psy nie najlepiej nadają się, jeśli ma się sąsiadów :)
        A może macie propozycje innych podobnych ras?
        Nie musi to być całkiem mały pies, ale bez przesady :)

Z góry dzięki za odpowiedzi
        • semi-dolce Re: jack russel teriery - szczekanie 24.08.10, 17:58
          > A może macie propozycje innych podobnych ras?

A do czego jest ci potrzebny pies? Do towarzystwa, sportu, pracy, szkolenia?
          Jaki prowadzisz tryb życia? Czy długo pracujesz, jak lubisz spędzać wolny czas?
          Ile czasu dziennie możesz poswiecić psu? Czy interesują cię psy wymagajace
          szczególnej pielęgnacji (sierści, skóry)? Czy masz dzieci (ile, w jakim wieku)?
          Jaka sume możesz regularnie miesiecznie przeznaczać na utrzymanie psa?
          • polly Re: jack russel teriery - szczekanie 24.08.10, 19:18
            Do towarzystwa - to chyba dotyczy większości ras :)
            Szkolenie jak najbardziej, bardzo chętnie np. agility
            W tygodniu nie mam wiele czasu, ale prawie każdy wekend spędzam na działce -
            chętnie przeznaczę ten czas psu - w zależności od rasy, na bieganie, wyjście nad
            jezioro (dla psów lubiacych pływać), aportowanie, ćwiczenia agility itp.
            dzieci nie mam.
            Wiem co nieco o szkoleniu więc biorę pod uwagę psy wymagające szkolenia. Gorzej
            z psami wymagającymi codziennej dużej ilości ruchu. Pracuję do 17, więc w
            tygodniu mogę psu zapewnić ruch w postaci np aportowania, lub biegania z innymi
            psami. Trzgodzinna wycieczka do lasu odpada w dni powszednie :)
            Wolałabym psa nie wymagającego wiele pielęgnacji. Wizyta u fryzjera raz na 2
            miesiące może być, ale wolę wolny czas przeznaczyć na aktywność niż szczotkowanie :)
            Jeśli chodzi o finanse to nie mam specjalnie ograniczonego budżetu.
            Nie wiem ile wymagają najbardziej wymagające rasy, ale na dobrą karma + fryzjera
            mnie stać. Rasy np. bez sierści wymagające drogiej i codziennej pielęgnacji
            skóry to już dla mnie za dużo :)

Dzięki za zaintersowanie :)
            • majenkir Re: 24.08.10, 21:06
              Dwa whippety.
            • semi-dolce Re: jack russel teriery - szczekanie 24.08.10, 21:11
              Mam psa dla ciebie, ale jest kundelkiem. Natomiast charakter ma idealny do
              pracy, szkolenia, sportu. Aportować kocha. Ma krótka sierść, jest wysokości
              owczarka niemieckiego, ale drobniejszej (dużo drobniejszej) budowy. Czarny. Ma z
              10 miesięcy. Zdrowy. Służę mu za dom tymczasowy, bo własciciel chciał zarabac
              siekiera lub utopic, coby się pozbyć. I nie szczeka ;) Zainteresowana? Pisz na
              gazetowy.

A jesli nie, to przychodzą mi do głowy border i beardet collie i inne pokrewne
              australijskie. Albo retreivery. Albo bokser.
              • majenkir Re: jack russel teriery - szczekanie 24.08.10, 21:23
                semi-dolce napisała:
                > A jesli nie, to przychodzą mi do głowy border i beardet collie i
                inne pokrewne australijskie. Albo retreivery. Albo bokser
                .

Semi, z calym szacunkiem, ale te wszystkie psy sa high energy ;), a
                ona wyraznie napisala, "W tygodniu nie mam wiele czasu,"
                • semi-dolce Re: jack russel teriery - szczekanie 24.08.10, 22:01
                  Napisała także, że w tygodniu może psu zapewnić bieganie z innymi psami albo
                  aportowanie itd. To pomyślałam, że jak codziennie sobie pies pobiega a w
                  weekendy popracuje więcej - potrenuje choćby wymienione rzez Polly agility to
                  będzie ok. Taka mi sie high energy Polly własnie wydała, stąd takie rasy.
                  • polly Re: jack russel teriery - szczekanie 25.08.10, 12:20
                    dzięki za zainteresowanie :)
                    Ja jednak nie szukam psa "na już"
                    Teraz pracuję. Biorąc szczeniaka muszę z nim być w domu przez
                    pierwsze tygdonie, więc najwcześniej wprzyszłym roku będę miała
                    więcej urlopu.
                    Nie zależy mi na wyglądzie psa. Jack Russel'e odpowiadają mi z
                    charakteru - lubię psy żywiołowe. Wydaje mi się, że jestem w stanie
                    zapewnić im wystarczającą ilość ruchu. Czytałam już o tej rasie i
                    wydaje mi się odpowiednia. Jedynym misunem jest właśnie szczekanie.
                    Uważam, że każdy podiadacz psa dostosowuje go do siebie za pomocą
                    tresury. Począwszy od załatwiania się na dworze, oduczania od
                    gryzienia butów, wersalek i innych, na szczekaniu skończywszy.
                    Wszystkie te rzeczy leżą w psiej naturze, ale przez tresurę można je
                    dostosować do życia w danym otoczeniu.
                    Nie widzę różnicy między ograniczeniem szczekania a ograniczeniem
                    gryzienia mebli.

Co do Pani etta2, to mam serdeczą prośbę, aby nie odpowiadała więcej
                    na moje posty.
                    Po prostu nie chcę rad od niej - zajrzałam w jej starsze wypowiedzi -
                    jest osobą która często się irytuje, a ja jestem osobą spokojną i
                    nie po to wchodze na forum o zwierzętach żeby mnie krew zalewała
                    czytając czyjeś odpowiedzi.
                    Może sobie Pani wytłumaczyć to w taki sposób, że jestem głupia i nie
                    znoszę krytyki - wszystko mi jedno, byle się Pani więcej do mnie nie
                    odzywała.

Z góry bardzo dziękuję
                    • etta2 Re: jack russel teriery - szczekanie 25.08.10, 15:33
                      Żałuję Polly, ale nie mogę obiecać, że nie odpowiem na GŁUPOTY, bo
                      głupotą jest pytanie "co zrobić, by pies nie szczekał". To jest
                      publiczne forum, a nie twoje prywatne i wypowiadając się publicznie
                      możesz oczekiwać różnych odpowiedzi, niekoniecznie takich, które ci
                      się podobają. Zwróć się po poradę prywatnie do psiego psychologa,
                      wtedy z pewnością się nie odezwę....
                      EOT!
                      • minniemouse Re: jack russel teriery - szczekanie 26.08.10, 00:32
                        Żałuję Polly, ale nie mogę obiecać, że nie odpowiem na GŁUPOTY, bo
                        głupotą jest pytanie "co zrobić, by pies nie szczekał".

To nie jest zadna "glupota".

Owszem, nie da sie calkiem tak zeby pies w ogole nie szczekal,
                        bo to jego naturalny odruch.

ale rzeczywscie mozna psa wytresowac tak aby nie szczekal bez sensu
                        czyli zawsze, czesto i na wszystko. czyli po prostu ograniczyc.

Mozna nauczyc ze np nie szczeka sie na kazdego przechodzacego czlowieka, kota, psa. to zreszta dotyczy kazdego psa, nie tylko Russela. ze nie szczeka sie DLUGO, tylko szczeknie kilka razy jak ktos zapuka do drzwi albo przyjdzie do domu itp.
                        Ze za to np mozna poszczekac dluzej jak jestesmy gdzies gdzie nie ma ludzi - ale tez bez przesady zeby znowu nie ploszyc niepotrzebnie zwierzyny, np w lesie.

Polly - rzeczywscie nie mozna komus zakazac pisac,
                        forum jest dla kazdego- ale TY nie musisz czytac jej postow.
                        kiedys byla opcja ze mozesz wciagnac kogos liste, zdaje sie, nieprzyjaciol
                        tak ze tej osoby postow dla ciebie nie widac. popatrz w ustawieniach.

Minnie
                        • majenkir Re: jack russel teriery - szczekanie 26.08.10, 15:05

minniemouse napisała:
                          > Owszem, nie da sie calkiem tak zeby pies w ogole nie szczekal,
                          > bo to jego naturalny odruch.
                          (...)
                          > to zreszta dotyczy kazdego psa, nie tylko Russela. ze nie szczeka
                          sie DLUGO, tylko szczeknie kilka razy jak ktos zapuka do drzwi albo
                          przyjdzie do domu itp.

Ale sa rasy mniej i bardziej szczekliwe. U mnie w domu np. jest
                          cisza i spokoj, a nikt nikogo niczego nie uczyl ;).
                          • minniemouse Re: jack russel teriery - szczekanie 27.08.10, 00:14
                            Ale sa rasy mniej i bardziej szczekliwe. U mnie w domu np. jest
                            cisza i spokoj, a nikt nikogo niczego nie uczyl ;).

no oczywscie ze tak jest, ale a propos czego to piszesz?

Minnie
                        • polly Re: jack russel teriery - szczekanie 08.09.10, 13:26
                          Nie zakazuję tylko grzecznie proszę.
                          ta Pani mnie wyzywa od "głupich" a ja zwracam się do niej grzecznie.
                          Widać nie reaguje na tego typu argumenty i grzeczność.
                          Mogłabym spróbować ją powyzywać - pewnie na to by zareagowała, bo to jej żywioł (ja widać w innych jej postach w innych tematach), ale wolę po prostu znaleźć sobie inne forum na którum otrzymam fachową poradę, a nie wyzwiska.
                          Życzę wszystkim Państwu miłej zabawy w przekrzykiwanie się.

Pozdawiam
              • listekklonu Re: jack russel teriery - szczekanie 27.08.10, 05:59
                > A jesli nie, to przychodzą mi do głowy border i beardet collie i inne pokrewne
                > australijskie. Albo retreivery. Albo bokser.

Bearded collie nie znam, natomiast border collie zdecydowanie odradzam przy
                takim trybie życia. Ten pies będzie zwyczajnie nieszczęśliwy zostając wiele
                godzin sam w domu. Nie mówiąc o tym, że potrzebuje zdecydowanie więcej zajęcia
                niż godzina rzucania piłki po pracy.
                • minniemouse Re: jack russel teriery - szczekanie 28.08.10, 09:48
                  Ten pies będzie zwyczajnie nieszczęśliwy zostając wiele
                  godzin sam w domu. Nie mówiąc o tym, że potrzebuje zdecydowanie więcej zajęcia
                  niż godzina rzucania piłki po pracy.

Popieram! zreszta boksery - tak samo - to sa sprezynujace sprezynki.

jesli nie Russel, to polecam bardziej 'pokojowe' rasy np sredniej
                  wielkosci pudel. nie gubi siersci, akurat raz na trzy tygodnie do fryzjera (jak
                  pisalas), trzeba tylko tak co dwa dni wyczesac - ale jak czeszesz regularnie to
                  to idzie raz dwa. i odpowiednia szczotka.

jak rano zapewnisz mu 45 min szybkiego spacerku to do piatej spokojnie wytrzyma
                  na reszte dnia na agility.

Minnie
    • thea19 Re: jack russel teriery - szczekanie 26.08.10, 23:35
      mam na pietrze roczna suczke russelke i nigdy nie slyszalam, zeby szczekala
      to najbardziej ulegly terrier jakiego poznalam
      gdy widzi moja westie (moja suczka nigdy jej nic nie zrobila), kladzie sie na
      plecach z podkulonym ogonkiem i przepraszajaca mina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka