Dodaj do ulubionych

jak długo kot może zostać sam w domu?

27.04.11, 14:37
Mam ogromny w moim mniemaniu problem. Przez 6 lat kot jeździł z nami na wakacje (cała Polska). Jednak przyszło co do czego i mój M chce mnie zabrać w podróż poślubną do Włoch.
Pomysł był taki aby kocur został na ten czas zakwaterowany w domu mojej mamy. No i zrobiliśmy próbę na jedną dobę. (od razu mówię, że kot zna dom mojej mamy bo często w nim bywa, zna również rodziców. Jest ogólnie "samolubem" ale z rodzicami zdążył się oswoić). No i katastrofa. Telefon o godzinie 15, że kot syczy, rzuca się na domowników, nie można wejść do pokoju w którym przebywa. Nie jadł, nie pił. Postanowiliśmy go przeciągnąć do rana. No i finał był taki, że na mnie syczał i nie chciał dać wziąć się na ręce. Dopiero po 20 minutach mogłam go podnieść.
Więc jedynym rozwiązaniem jest pozostawienie go w domu. Mam osobę, która może do niego przychodzić na kilka godzin dziennie (mój brat). Jednak po takim wyskoku ja nie mam zielonego pojęcia jak on to zniesie. Nigdy nie bywał sam tak długo. (mowa o wyjeździe tygodniowym).
Proszę powiedzcie co o tym sądzicie. Jak on może zareagować? Czy może być tak, że z tęsknoty przestanie jeść? Co Wy robicie ze swoimi kotami gdy wyjeżdżacie na wakacje?
Obserwuj wątek
    • asfo Re: jak długo kot może zostać sam w domu? 27.04.11, 15:02
      Co roku zostawiam koty same w domu, z opieką dochodzącą co drugi dzień, na 10-14 dni i nigdy nic się nie stało. Dostają zapas suchej karmy i stawiam im kilka dodatkowych misek z wodą, w tym jedną sporą miednicę.

Instruuję też osobę dochodzącą, aby nie otwierała okien, daję telefon do kogoś z rodziny na wszelki wypadek, zostawiam trochę kasy jakby była potrzeba skorzystać z weterynarza albo coś kotom dokupić.

Bywa, że koty potem są przez kilka dni nieco obrażone i nie przychodzą na głaskanie, ale potem to mija.
    • semi-dolce Re: jak długo kot może zostać sam w domu? 27.04.11, 15:23
      Jeżeli brat może przychodzić codziennie to nie ma problemu. A może masz kogoś, kto zamieszka na ten czas w twoim mieszkaniu?
      • aaaniula Re: jak długo kot może zostać sam w domu? 27.04.11, 15:30
        bardzo dziękuję za odpowiedzi. Już kilka osób mnie przekonywało, że lepiej zostawić go w domu z pełną miską niż wlec 1000 km w i zostawiać samego w obcym miejscu.
        Niestety nie mam nikogo na stałe :-(
        Jednak brat jest bardzo dyspozycyjny, myślę, że będzie mógł z nim przebywać jakieś 6- 7 godzin dziennie. Ma głowę na karku więc będzie czujny.
        Wiem tylko, że kot nie będzie go prawdopodobnie akceptował sam na sam. Ale raz chcę jechać na te wakacje.... I tak się biję z myślami...
        • deszcz.ryb Re: jak długo kot może zostać sam w domu? 27.04.11, 15:40
          To może póki co niech brat najpierw przez parę dni przychodzi, jak będziecie w domu, a później przez parę dni, jak was w domu nie będzie [jak będziecie np. w pracy]? Może kot się łatwiej przyzwyczai, że jak przychodzi brat, to wszystko jest ok, nie znikacie i nie ma powodu agresywnie reagować.
          • putka2 Re: do asfo 28.04.11, 14:12
            Podłanczam się pod wątek.

Ile maksymalnie dni kot może być sam ?

Proszę powiedz mi jak rozwiązałaś problem kuwety, ponieważ piszesz że koty zostają same przez 2 dni.
            Mój kot jak raz zrobi siku to ewentualnie drugi raz pójdzie do kuwety, ale w przypadku kupy (1x dz) to nawet nie ma mowy o ponownym wejściu.
            W lecie wyjeżdżamy na 2 tyg. , z jedzeniem rzeczywiście nie ma problemu ale ta kuweta.

Myslałam żeby może zrobić parę prowizorycznych kuwet z tektury wyścielonej folią i żwirek
            ale nie wiem czy to ma sens.

Co o tym myślisz ?
            pozdrawiam
            • asfo Re: do asfo 28.04.11, 17:13
              Moje nie są aż tak wybredne i dopóki w kuwecie nie ma błota to nie robią problemów.

Może faktycznie postaw więcej kuwet, chociaż ja bym użyła plastikowych misek (takich do prania i sprzątania) zamiast pudełek, żeby nie przeciekło.
    • klubgogo Re: jak długo kot może zostać sam w domu? 28.04.11, 18:38
      Rzucał się ten kot na domowników, że nie mogli wejść do pokoju? Myślę, że oswoiłby się za 2-3 dni. NIe miałabym natomiast sumienia zostawiać kota samego na dłużej niż 2 dni, w rozumieniu wyjazd sobota rano, powrót niedziela wieczór.
      • aaaniula Re: jak długo kot może zostać sam w domu? 28.04.11, 19:24
        w jego oczach to nie byli domownicy, tylko "inni". Niby znał dom i rodziców, ale tak to się skończyło.
        Ja też nie mam sumienia, ale nie mogę przez 15 lat nie jechać na wakacje. Zresztą jak pisałam kot będzie miał towarzystwo przez ładnych parę godzin dziennie.
        • putka2 Re: do asfo 29.04.11, 13:27
          Okey. Dziekuję. Rzeczywiście miski są lepsze. Pozdrawiam
          • ahoy2 Re: do asfo 21.08.11, 08:55
            Ja też mam czasem ten problem. Lepiej jak są dwa koty ale jeden też wytrzyma 10-14 dni. Kupiłam dozownik do pokarmu by suchy pokarm nie stał ciągle na wierzchu. Także dozownik wody ale się nie sprawdził. Stawiam kuwety na parterze i na piętrze. Uchylam okno u góry by było trochę powietrza. Wodę leję do wielu miseczek. Trochę pokarmu suchego umieszczam w małych miseczkach w różnych miejscach by kot miał zajęcie - szukał i znajdował.
            Koleżanka przychodzi co drugi dzień, głównie zmienić wodę, popatrzeć co się dzieje i pogłaskać kota. Przynosi mu też przysmaki. Ale zakładam, że może jej się coś stać i nie przyjdzie. Kot będzie miał swoją porcję pokarmu i wodę, niezależnie od koleżanki.
            Czasem kot zwymiotuje na podłogę, czasem i narobi ale to są koszty urlopu dodatkowe. Posprzątam po powrocie.
            Oprócz urlopu jeżdżę w delegacje. Koty się przyzwyczaiły, choć niechętnie. My też nie zawsze mamy w życiu różowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka