Dodaj do ulubionych

pies znajda z problemami

30.12.11, 16:40
Witam,
Pisze z prosba o rade, poniewaz byc moze ktos z Was mial podobne doswiadczenia. Miesiac temu znalazlam psa, ktory jak sie okazalo zostal wziety ze schroniska, a nastepnie wyrzucony. Od ponad tygodnia piesek choruje, byl ekstremalnie wychudzony, wiec myslalam, ze to kwestia uregulowania trawienia, ale niestety on wciac ma biegunki. Bylam oczywiscie u weterynarza pare razy, dostal antybiotyki, zastrzyki, ma miec dodatkowe badania, ale martwie sie i pisze to z nadzieja ze ktos mi odpisze, ze wszystko bedzie dobrze, ze to przejsciowe?

Pozdrawiam
D
Obserwuj wątek
    • blue.berry Re: pies znajda z problemami 30.12.11, 19:40
      przy wychudzeniu które nie zniknęło mimo karmienia (kwestia jak długo pies jest u ciebie) i biegunkach które nie dają się uregulować lekami, zrobiłabym badania w kierunku trzustki. chudość + biegunka bardzo często sa sygnałami że trzustka nie pracuje prawidłowo.
      ale tak poza tym to zbyt mało danych żeby powiedzieć coś więcej.
      biegunki które trwają od tygodnia nie sa czymś bardzo tragicznym - może to być reakcja na zmianę jedzenia, może jakiś problem z jelitami, zatrucie. pytanie czy sa inne objawy - brak apetytu, niechęć do picia wody, bóle brzucha, bąki, przelewanie się w jelitach, apatia. w jakim kierunku jest leczony? wiesz jakie zastrzyki i antybiotyki otrzymał? jakie miał robione badania i jakie będzie miał badania?
      • dorota999 Re: pies znajda z problemami 31.12.11, 09:09
        dziekuje za odpowiedz, mam go od ponad miesiaca i na poczatku bylo ok, przed swietami zaczal chorowac, biegunka i wymioty, mial czyszczone zatoki, dostal zastrzyk przeciw wymiotny i nie wiem czy dobrze napisze nazwe leku, bo weterynarz niewyraznie wpisal w jego ksiazecze zdrowia, ale dostawal przez piec dni antybiotyk eurobroflox... i bylo ok, od trzech dni znowu ma biegunki, od wczoraj daje mu Nifuroksazyd. Ma apetyt i to spory..., wode pije, baki i przelewanie w jelitach mial od poczatku jak go znalzlam. W przyszlym tygodniu ma miec pobrana krew i zbieram kupki do badania
        • blue.berry Re: pies znajda z problemami 31.12.11, 16:32
          pies dostawał prawdopodobnie Enrobioflox więc weterynarz zdiagnozował zatrucie / chorobę o podłożu bakteryjnym. ale piszesz że nie pomógł na długo, więc może problem jest gdzie indziej. Nifuroksazyd, który teraz podajesz ma zdaje się szersze spektrum działania i jest mocniej ukierunkowany na problemy z jelitami (trzeba go podawać min. 5 dni) więc może ureguluje biegunki.
          jeśli pies jest znajdą to może problem wynika z "klęski urodzaju". u psów schroniskowych lub porzuconych, które przez jakiś czas chodziły głodne lub jadły bardzo mało to często się zdarza. trafiają do domów, gdzie właściciele chcą im nieba przychylić. często kończy się to problemami z wątrobą lub ogólnym nieżytem przewodu pokarmowego. czy teraz na okoliczność problemów pies jest na jakiejś diecie? może warto to rozważyć? co on w ogóle je?
          badania warto zrobić - na razie podstawowe czyli morfologie i biochemię (tutaj chodzi o znaczniki wątrobowe). potem ew jełsi dalej biędzie kłopot z biegunkami i niską wage to badania w kierunku trzustki byłby sensowne. kupy rozumiem zbierasz w kierunku badań na robaki - jeśli jednak wet podejrzewa lamblie to one w kupach bardzo rzadko wychodzą.
          i w sumie chyba nie mam wiele więcej do dodania.
          pozdrawiam
          • dorota999 Re: pies znajda z problemami 31.12.11, 16:49
            juz mialam znajdy, wiec wiem ze nie mozna ich przekarmiac, dostaje ryz z kurczakiem plus sucha karma, bardzo dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka