Dodaj do ulubionych

Kiepski apetyt u kota

19.07.12, 13:23
Nasza kotka ma 4 miesiące, mimo, że jest w połowie maincoonem, to jest drobna i niewielka. Od początku niewiele jadła, nie jest z gatunku kotów, które zjedzą wszystko - jadła suchą karmę Royal Canin Babycat, saszetki może pół na raz (w sumie jedną dziennie). Niestety zupełnie nie chce jeść saszetek lepszych niż Whiskas i Felix - chyba była tym karmiona, bo masę kasy wydałam na różne dobre saszetki i w ogóle ich nie tknęła.

Na ostatni weeekend została przeniesiona do siostry męża, są tam dwa psy i koty, odrobaczone, szczepione i lubiące inne zwierzęta, Fretka z pozoru dobrze się u nich czuła, nie było żadnej agresji i objawów tęsknoty.

Ale po weekendzie je dramatycznie mało. Skubnie trochę suchego, kęsek kurczaka, odrobinę chudej szynki, saszetek nie je prawie wcale - z połowy saszetki zostawia 2/3. Nie wiem, czy odreagowuje weekend? Jest zaszczepiona, odrobaczona. Pomyślałam sobie, że może się zakłaczyła - nie widziałam nigdy, żeby wymiotowała; dałam jej więc parafiny ciekłej, ale nie zwymiotowała, ani nic. Kupka normalna.

Czy iść do weta? wcześniej zgłaszałam, że kot mało je, że szaszetkę dziennie i może 50-70 g suchego, ale wet stwierdził, że widać taka uroda i nie ma co się przejmować. No ale teraz je jeszcze mniej. Tyle, że przy tym jest wesoła, żwawa, może więcej śpi wieczorem i w nocy, ale to pewnie dlatego, że dzieci są w domu i w ciągu dnia się nie wysypia.
Obserwuj wątek
    • asfo Re: Kiepski apetyt u kota 19.07.12, 14:45
      50 - 70 g suchego (suche jest bardzo kaloryczne) + saszetka to nie jest aż tak mało, chociaż w przypadku kociaka to może być dziwne, ponieważ zwykle kocięta napychają się do oporu i ciągle im mało. Czy kotka poza tym wygląda dobrze?

Możesz spróbować zrobić jej badanie krwi i moczu, oraz poszukać lepszego weterynarza. Poszukaj też jakiegoś forum hodowców - mają dużo do czynienia z kociętami i może coś Ci poradzą.

Jeśli kupiłaś tego kota celowo z pokątnej 'hodowli" spotkasz się z negatywną reakcją na każdym forum kotolubnym.
      • naturella Re: Kiepski apetyt u kota 19.07.12, 16:00
        Nie, to żadna hodowla, znajomej znajomego przytrafiły się kocięta z dachowcowej kotki i jej romansu z maincoonem; a ja kocię przygarnęłam i złotówki nie zapłaciłam.

Dzisiaj spróbuję pasty odkłaczającej i karmy Royal Canin dla wybrednych kotów, może po prostu smak jej się znudził; a jak to nie pomoże to pójdziemy do weta zrobić badania. Kot wygląda dobrze, ale to pewnie wynik ładnej, długiej sierści, jest puchata, ale pod sierścią jest chudziutka, grama tłuszczu nie ma.
        • asfo Re: Kiepski apetyt u kota 19.07.12, 20:32
          Mogły jej zostać jakieś robale. Mogło jej zaszkodzić zbyt brutalne odrobaczanie. Może mieć po matce jakąś przewlekłą infekcję. Ogólnie kocięta 4-miesięczne są raczej żarłoczne - napychają się do napęcznienia jak bąki. Sprawdź jeszcze, czy zje np. serek wiejski albo surową wołowinę.

Potrzebujesz dobrego weterynarza.
    • klubgogo Re: Kiepski apetyt u kota 19.07.12, 21:05
      Spróbuj z ludzkim jedzeniem, podsuń parzonego/surowego kurczaka, wołowinę, jesli nie zje, zrób u innego weta badanie krwi, biochemię, profil nerkowy i wątrobowy. Kot pije? Widziałas jak pije?
      • mist3 Re: Kiepski apetyt u kota 19.07.12, 21:50
        Moja kotka od małego była niejadkiem i tak jej już zostało, nawet po sterylizacji, przy wahaniu hormonów nie zaczęła więcej jeść. Faktem jest, że była bardzo bardzo zarobaczona jak ją znalazłam (odrobaczanie trwało 8 miesięcy...), ale nawet po odrobaczeniu finalnym nie zaczęła więcej jeść.
        Jest kotką dość nerwową i wiele zmian, niezwykłych hałasów powoduje, że przestaje jeść na dobę lub dwie. Jest też dość wybredna (tak jak Twoja kotka) - uznaje tylko suchą karmę kilku firm, saszetki jednej (na szczęście dość dobre - ale jada je rzadko, raz na kilka dni - jak daję jej częściej, po prostu nie je) i mięso wołowe. Pije tylko wodę. Normalna dawka karmy (rekomendowana przez firmy) wystarcza jej na 2 - 4 dni. Opisuję to tak dokładnie, żeby ci uświadomić, że nie jest to aż takie straszne. Moja kotka jest szczupła, ale zdrowa, lubi się bawić, itd.
        Jeśli twoja kotka jest zdrowa, to może po prostu nie lubi dużo jeść. Zapewniam cię, że to o wiele lepiej niż kot żarłok - moi rodzice mają kotkę, która od ponad roku jest na diecie i nie bardzo może schudnąć... ale jedzenie jest jej obsesją, jedynym celem w życiu, ... To ja już wolę mojego niejadka.
        • naturella Re: Kiepski apetyt u kota 20.07.12, 09:48
          Tak sobie myślę, że jednak to taki typ (dzięki Mist3!), a dodatkowo, że rzeczywiście odrobaczanie mogło jej zaszkodzić. Trzy tygodnie temu okazało się, że ma świerzbowca usznego (poprzedni weterynarz zbagatelizował, mimo moich pytań) i dostała jakiś specyfik na kark (był to też termin odrobaczania), nie pamiętam w tej chwili nazwy. I po tym zaczęła jeszcze gorzej jeść. Tylko, że po trzech tygodniach powinno już być ok (świerzbowiec został wyleczony)...

Kot pije, i to sporo, całą miseczkę dziennie. Wczoraj jednak zjadła całkiem ok, przyniosłam nowe saszetki, nową suchą karmę, którą zmieszałam z poprzednią, i jakiś przysmak na odkłaczenie - spędziła przy miskach dużo czasu i sporo zjadła. Dałam jeszcze surowe żółtko, zjadła połowę, kurczaka surowego nie lubi, gotowanego też nie bardzo. Lubi jogurt i serki, ale to są tak symboliczne ilości, że głowa mała.

No nic, zobaczymy co dalej, na razie będę obserwować. Myślę, że to nie infekcja, bo oprócz kiepskiego jedzenia zachowuje się zupełnie normalnie, jest wesoła i żwawa, ma ładną sierść, dobrze wyglądające oczy itp. Tak czy siak idziemy do weta na kontrolę, czy świerzbowiec poszedł precz (moim zdaniem tak, bo uszy są czyste i różowe), więc przy okazji zapytamy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka