Dodaj do ulubionych

leki osłonowe przy NLPZ

16.08.12, 10:42
Mój wet polecił Ranigast jako lek osłonowy przy Niesterydowych Lekach Przeciwzapalnych. Pacjent jest wiekowy i ze względu na zmiany zwyrodnieniowe w kręgosłupie bierze NLPZ (Cimalgex) często a więc i tak samo często musi brać coś osłonowego. Jednak po przeczytaniu działań niepożądanych Ranigastu mam wątpliwości, co do wyboru tego leku przez weta.
Może z własnego doświadczenia polecicie jakiś lepszy zamiennik?
Obserwuj wątek
    • wrexham Re: leki osłonowe przy NLPZ 17.08.12, 06:32
      nie przesadzałabym z tym strachem przed skutkami ubocznymi ranigastu;
      na ulotkach niektórych farmaceutyków jest czasem napisane w skutkach ubocznych "zgon", a mimo to są przepisywane przez lekarzy;
      wszystko (łącznie z ekstra-super-hiper-zdrowymi-niezbędnymi-dla-prawidłowego-funkcjonowania-tego-czy owego suplementami diety) pozostawia jakiś mniej czy bardziej niepożądany ślad w organizmie;
      jeśli się boisz leków to możesz dodawać psu do jedzenia mielone siemię lniane; ale też uważaj, kupuj w aptece już mielone, bo czytałam opinię, że samodzielnie mielone siemię jest toksyczne; nie wiem ile w tym prawdy, czy półprawdy, być może nawet g.... prawdy, ale jak się raz przeczyta coś takiego, to ciężko później to wyrzucić z pamięci;
      • semi-dolce Re: leki osłonowe przy NLPZ 17.08.12, 09:11
        Z tym siemieniem to nie tak. Mielone apteczne jest odtłuszczone. Osłonowo działa, ale mielone w domu dostarcza również oleju lnianego, dość zdrowego. O toksyczności nic mi nie wiadomo, tylko trzeba mielić na bieżąco, bo szybko jełczeje. Moi lekarze na uzupełnienie kwasów omega zalecaja mielić samodzielnie.
        • wrexham Re: leki osłonowe przy NLPZ 17.08.12, 09:46
          też mi się wydaje, że to jest kwestia zbyt długiego przechowywania już zmielonego siemienia i widzę absurd w używaniu odtłuszczonego, bo takie tylko jest w aptece i kupowaniu w sklepie oleju lnianego, bo zdrowy;
          jeśli ma się możliwość, trzeba mleć tyle ile potrzeba, do bieżącego spożycia;
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka