Dodaj do ulubionych

Gruczoły wokół odbytu

05.07.04, 22:51
Czy jak pies ma mocno zatkane te gruczoły okołoodbytowe (czy jak im tam) to
może u niego wystąpić wysypka?
Obserwuj wątek
    • wybredna Re: Gruczoły wokół odbytu 06.07.04, 08:58
      Zatkane i nie oprożnione gruczoly okoloodbytowe mogą powodować świąd w okolicy
      obytu.Jeżeli gruczol nie zostanie na czas mechanicznie opróżniony może dojść do
      powstania przetoki(otwor w skorze przez ktory uwalnia sie zawartość gruczolu).
      O jakiej wysypce mówisz?W jakiej okolicy?
      • marija78 Re: Gruczoły wokół odbytu 06.07.04, 12:25
        A może ktoś wie, co tam sie zbiera?? Ja chodze regularnie na wyciskanie do weta
        i mam problem z głowy, ale zastanawia mnie opinia jednego z lekarzy, który
        twierdzi, że to od zbyt tłustej karmy gruczoły są pełne. Ja sadzicie, ma racje?
        • wybredna Re: Gruczoły wokół odbytu 06.07.04, 12:38
          Gruczoly te produkują wydzielinę ,ktora ma za zadanie znaczyć zapachem odchody
          zwierzęcia i jest niepowtarzalna dla każdego(taki paszport:)
          Ujścia tych gruczołów są bardzo malutkie i jeżeli dojdzie do jakiegokolwiek
          zapalenia czy podrażnienia dochodzi do opuchnięcia i zamknięcia ujść,a
          wydzielina nadal jest produkowana.Normalnie taka wyzielina przy defekacji jest
          wyciskana i pokrywa kał.Po zatkaniu gruczołów wydzielina zbiera się w
          nadmiernej ilości,zostaje później zagęszczona,może ulec zakażeniu,a przy
          przedlużającym się zaleganiu do pęknięcia ścianki gruczołu i powstania przetoki.
          Zapalenie i obrzęk ujść gruczolow powoduje najczęsciej podawanie zbyt twardej
          karmy(np.kości),ktora drażni i uszkadza blonę śluzową przewodu
          pokarmowego,biegunki(gruczoły nie zostają oprożnione ponieważ kal jest zbyt
          rzadki),pasożyty(też drażnią) oraz wiele innych.
          Jeżeli raz dojdzie do przerostu tkanki otaczającej ujścia to najczęsciej bez
          regularnego opróżniania się nie obędzie-otworki zmniejszają się na stałe i
          wydzielina nie jest "wyciskana" do końca.
          Mam nadzieję,że wytlumaczylam wszystko w miarę czytelnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka