Dodaj do ulubionych

Zdrowie Maltańczyka

07.05.13, 15:26
Witam.
16 czerwca mam dostać maltańczyka. Czytałam już wiele,wiele artykułów o tej rasie,
jednak nie było o: wizytach kontrolnych u weterynarza, no i ogólnie nie za dużo o jego zdrowiu.
Jeżeli ktoś ma ma maltańczyka lub co nie co wie o tym to proszę odpiszcie...
Obserwuj wątek
    • sp9tcu Re: Zdrowie Maltańczyka 09.05.13, 12:51
      Pies powinien mieć dobre miejsce do spania spokojne
      w cichym miejscu w domu
      Pies powinien byc dobrze odrzywiany
      karma dla małych psów ,szyneczka ,serek żółty ,serek biały
      gotowane potrawy
      nie wolno dawać psu kości
      szczepienia
      u mnie dla 2 dzień czarek został od robaczony
      i przeszedł 1 szczepienie
      po mięsiącu przeszedł 2 szczepienie
      poczytaj o moim psie czarku
    • semi-dolce Re: Zdrowie Maltańczyka 12.05.13, 11:33
      Wizyty kontrolne czyli ze zdrowym psem? Po co?

Szczenię trzeba doszczepić zapewne i odrobaczać dość regularnie. Terminy kolejnych szczepień powinien w książeczce wpisać hodowca, zależą ona bowiem od czasu, w którym szczenię zostało pierwszy raz zaszczepione. Odrobaczać warto teraz na jakiś tydzień przed każdym szczepieniem, potem co kwartał. My tez nie wiemy za wiele o zdrowiu twojego psa - jesli pies jest zdrowy to nic z nim nie trzeba robić poza rutynowymi sprawami - szczepienia, odrobaczenia, obcięcie pazurów. Zresztą o wszystkim powinien poinformować cię hodowca - czym pies był karmiony (i zapewnić ci kilkudniowy zapas karmy, którą podawał), ile razy dziennie, kiedy masz odrobaczyć, kiedy zaszczepić, kiedy możesz zacząć wychodzić na dwór itd. Częstą praktyka jest tez polecanie konkretnych lekarzy weterynarii i ja bym tego polecenia słuchała (nawet w innej części kraju, niż mieszka hodowca, bowiem zapewne polecając zasięgnął języka u innych hodowców czy włascicieli psów w pobliżu twojego miejsca zamieszkania). Hodowca powie ci tez, czy pies dostaje jakiekolwiek leki oraz czy dietę nalezy uzupełniac w suplementy (i jakie). Jeśli masz dostać dorosłego psa, to tego wszystkiego powinnaś dowiedzieć się od poprzedniego właściciela. Jesli to pies adopcyjny to informacji udzieli ci zajmująca się nim organizacja, jesli ze schroniska - to faktycznie do weterynarza warto iść od razu.
      --

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka